Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι Πυροσβέστες με τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα πριν από το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τις δύο χώρες από τα μέσα της εβδομάδας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε, χθες, μετά την έκτακτη συνεδρίαση, ότι η μεγάλη φωτιά στην περιοχή των Λαντ έχει τεθεί υπό έλεγχο και ότι η κατάσταση στη Τζιρόντι έχει σταθεροποιηθεί. Παρά τη βελτίωση, οι γαλλικές αρχές προειδοποιούν ότι οι εστίες δεν πρόκειται να σβήσουν σύντομα και εκτιμούν πως θα χρειαστούν εβδομάδες, ίσως ακόμη και μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης κατάσβεσή τους.
My goodness. Never seen anything quite like this just now on French news @le20hfrancetele
A quarter of a million people forced to leave their homes. Firemen exhausted in the unequal fight. Huge area around Bordeaux engulfed in flames
Please give it a watch My Eng subtitles pic.twitter.com/HujNlMzUrl
— Alex Taylor (@AlexTaylorNews) July 26, 2026
Την ίδια ώρα, στην Ισπανία η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, χαρακτήρισε τη Δευτέρα και την Τρίτη «απολύτως καθοριστικές ημέρες», καθώς από την Τετάρτη οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε «δύσκολες και πολύπλοκες ώρες».
🔴🗣️ “Au moment où je vous parle, on a 67 aéronefs mobilisés en France. C’est un record historique.” Emmanuel Macron répond aux critiques sur les moyens mobilisés pour aider les pompiers en Gironde. #JT20h pic.twitter.com/Wsg2fyqIqY
— Le20h-France Télévisions (@le20hfrancetele) July 27, 2026
Η πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή της Άβιλα, δυτικά της Μαδρίτης, έχει ήδη εξελιχθεί στη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισπανία. Παράλληλα, δύο ακόμη μεγάλα μέτωπα βορειοδυτικά της ισπανικής πρωτεύουσας ανεβάζουν τη συνολική καμένη έκταση στην περιοχή στα περίπου 700.000 στρέμματα.
Υπενθυμίζεται, πως πάνω από 350.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις δύο χώρες, ενώ χθες, όπως ανέφερε το BFMT, ένας 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στη Γαλλία, την ώρα που πήγαινε να ανεφοδιάσει με νερό το πυροσβεστικό όχημα.
Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet) προειδοποιεί ότι ο καύσωνας θα διαρκέσει τουλάχιστον έως την Κυριακή, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς νοτιάδες που αναμένεται να δυσκολέψουν σημαντικά το έργο των πυροσβεστών.
Αντίστοιχη είναι η ανησυχία και στη Γαλλία, όπου οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες που τοπικά θα αγγίξουν τους 40 βαθμούς Κελσίου από την Τρίτη.
🧑⚕️ Avec les panaches de fumée, la qualité de l’air se dégrade. Une odeur qui prend à la gorge et pique les yeux. Est-ce que cette fumée est dangereuse pour la santé ? #JT20h pic.twitter.com/hqxpFa6TT9
— Le20h-France Télévisions (@le20hfrancetele) July 27, 2026
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής Πυροσβεστικής, Ερίκ Μπροκάρντι, έκανε λόγο για «αγώνα με τον χρόνο», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νινιές, χαρακτήρισε τη μεγάλη πυρκαγιά στη Τζιρόντι «εξαιρετικά έντονη και απρόβλεπτη», επισημαίνοντας ότι δημιουργεί ακόμη και δικούς της ανέμους, με αποτέλεσμα να αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και να κινείται προς τη μητροπολιτική περιοχή του Μπορντό.
Οι συνεχόμενοι καύσωνες και η παρατεταμένη ξηρασία έχουν αφήσει τα εδάφη και τη βλάστηση εξαιρετικά ξηρά, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών. Σύμφωνα με επιστήμονες, οι ακραίες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήδη από τον Ιούνιο συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι η φετινή περίοδος των δασικών πυρκαγιών, η οποία ξεκίνησε ήδη από τον Απρίλιο, ενδέχεται να διαρκέσει έως τις αρχές Νοεμβρίου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία από τις χειρότερες χρονιές που έχει καταγραφεί ως προς τις καμένες εκτάσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αποστέλλοντας επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα στη Γαλλία, καθώς και έξι αεροσκάφη και τρεις επίγειες ομάδες δασοπυρόσβεσης στην Ισπανία.


