Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της νέας σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ3, με τίτλο «Τα χρόνια της αθωότητας», που θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου στις 23:00.
Στην Αίθουσα «Παύλος Ζάννας» παρευρέθηκε ο σκηνοθέτης, ερευνητής και σεναριογράφος της σειράς, Ηλίας Γιαννακάκης, καθώς και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές κ.κ. Νίκος Χρηστίδης (Άρης, ΑΕΚ), Κούλης Αποστολίδης (ΠΑΟΚ), Κώστας Αϊδινίου (Ηρακλής) και Δημήτρης Τσιρώνης (Καστοριά).
Αναφέρεται ότι στο συγκεκριμένο αθλητικό ντοκιμαντέρ αποτυπώνεται η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τις απαρχές του τη δεκαετία του 1920, μέχρι τη θέσπιση του επαγγελματικού πρωταθλήματος, την αγωνιστική περίοδο 1979-80.
Τα οκτώ ωριαία ντοκιμαντέρ είναι ένα μοναδικό προϊόν που διαπραγματεύεται την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από την Μικρασιατική καταστροφή, μέχρι τις παραμονές της αγωνιστικής περιόδου 1979-80, όμως η ιδιαιτερότητά του είναι ότι δεν μένει μόνο στα αγωνιστικά γεγονότα αλλά παρουσιάζει και την ιστορία της Ελλάδας.
Γεγονός είναι ότι η περίοδος από το 1920 έως το 1980 είναι από τις πιο… ταραγμένες της Ελληνικής ιστορίας, με τους ανθρώπους να στρέφονται στο ποδόσφαιρο για να «ξεφύγουν» .
Ορισμένοι άνθρωποι που πρωταγωνιστούσαν μέσα στις τέσσερεις γραμμές του γηπέδου ήταν οι «λαϊκοί ήρωες» εκείνης της εποχής.
Σημειώνεται ότι μπροστά από τον κινηματογραφικό φακό κάνουν την εμφάνισή τους πάνω από 100 παλαίμαχοι παίκτες, προπονητές αλλά και άνθρωποι που έζησαν από κοντά ορισμένα από τα ιστορικά ποδοσφαιρικά γεγονότα.
Ο σκηνοθέτης της σειράς ανέφερε ότι το πρώτο επεισόδιο καλύπτει την περίοδο από το 1920 έως το 1959, όπου «ολοκληρώνονται» τα χρόνια του… ερασιτεχνισμού, το δεύτερο αφορά τρεις ομάδες οι οποίες είχαν την δική του σημαντική πορεία εκείνα τα χρόνια, πρόκειται για τον Πανιώνιο, τον Απόλλωνα και τον Εθνικό.
Στο τρίτο επεισόδιο παρουσιάζεται ο Παναθηναϊκός του Γουέμπλεϊ, από το ξεκίνημα της ομάδας μέχρι την ανανέωση και την… διάλυσή της το 1978, ενώ στο επόμενο ο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του 70’ που έγινε μία από τις σημαντικότερες δυνάμεις στην χώρα.
Το πέμπτο επεισόδιο επικεντρώνεται στον Ολυμπιακό και το έκτο στην ΑΕΚ, ενώ στο επόμενο κυρίαρχη θέση έχουν οι τρεις μεγάλες ομάδες της επαρχίας (Παναχαϊκή, Γιάννενα και Καστοριά της δεκαετίας του 70’) και το «κλείσιμο» γίνεται με μία σύνοψη των τελευταίων ετών πριν το ποδόσφαιρο γίνει επαγγελματικό.
Η σειρά αυτή έχει στηθεί κυρίως πάνω στα αρχεία της ΕΡΤ από το αρχείο ειδήσεων, τα ρεπορτάζ και το «Αθλόραμα» του Ανδρέα Μπόμη, όπου υπήρχαν συνεντεύξεις των βετεράνων της δεκαετίας του 1920 και του 1930.
«Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια και βρέθηκαν ιδιωτικά αρχεία, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πλάνα από το παλιό γήπεδο του ΠΑΟΚ (πριν από την τούμπα), από την Καλαμαριά αλλά και τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος κόντρα στην Μάλτα και το ταξίδι της Εθνικής στην Βραζιλία το 1974», προσθέτει ο σκηνοθέτης, ερευνητής και σεναριογράφος της σειράς.
Στην συνέχεια πήραν τον λόγο οι τέσσερεις προσκεκλημένοι Νίκος Χρηστίδης (Άρης, ΑΕΚ), Κούλης Αποστολίδης (ΠΑΟΚ), Κώστας Αϊδινίου (Ηρακλής) και Δημήτρης Τσιρώνης (Καστοριά), αναφέροντας μερικές από τις δικές του εμπειρίες από την περίοδο που «όργωναν» τα γήπεδα με τα χρώματα των ομάδων τους.
Ρομαντισμός και ηρωισμός
«Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε αθωότητα», σχολιάζει ο Νίκος Χρηστίδης, «Υπήρχε ρομαντισμός και ηρωισμός. Ο ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε όλες αυτές τις δεκαετίες, μέχρι το 1979, μιλάει με την καρδιά του και όχι με το μυαλό. Μετά από εκείνη την χρονιά έγινε μία… παντρειά μεταξύ μάρκετινγκ και συναισθήματος, με αποτέλεσμα να αλλάξει όλη η κατάσταση».
«Ο επαγγελματισμός έφερε και τα συμβόλαια, όμως εγώ έκανα μόνο ένα. Είναι αυτό που συναντώ τώρα στον κόσμο, την αναγνώριση από τους φιλάθλους και με ακόμη και θυμούνται άτομα που δεν με έχουν δει να παίζω. Τα πράγματα άλλαξανμ τα γήπεδα ήταν χωμάτινα και σταδιακά μπήκε και το γρασίδι, όμως αυτό που έμεινε είναι η δική μου ικανοποίηση. Τώρα μπορώ να πω ότι άξιζε το πέρασμά μου από εκεί… Εμένα μου αρκεί η εκτίμηση από τον κόσμο, τα γκάλοπ και οι αριθμοί δεν είναι για εμένα», συμπλήρωσε.
«Το ποδόσφαιρο είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας», αναφέρει ο Κούλης Αποστολίδης, «επομένως οι εποχές του ποδοσφαίρου είχαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Υπήρχαν και θέματα που δεν ήταν… αθώα (σ.σ. αναφορά στον τίτλο). Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο εποχών, τότε και τώρα, είναι ότι παλιά υπήρχε περισσότερο συναίσθημα τόσο ατομικό όσο και ομαδικό το οποίο ήταν το βασικό στοιχείο της δραστηριότητάς μας. Τώρα το ποδόσφαιρο ακολούθησε την εξέλιξη της κοινωνίας, οι ομάδες έγιναν εταιρίες και πλέον κινούνται με βάση τους κανόνες της οικονομίας και του μάρκετινγκ».
«Το χειρότερο ήταν ότι παίζαμε σε ξερά γήπεδα», θυμάται ο Κώστας Αϊδινίου, «οι αντιπαλότητες ήταν μεγάλες, αλλά το ποδόσφαιρο ήταν αγαπητό και οι φίλαθλοι γέμιζαν τα γήπεδα».
«Πριν από τον τελικό του Κυπελλου δεν μας ήξερε κανείς», σχολιάζει ο πρώην παίκτης της Καστοριάς, Δημήτρης Τσιρώνης, «μετά το παιχνίδι και την κατάκτηση του τροπαίου γίναμε γνωστοί όπως και η πορεία μας στα γήπεδα. Αυτή ήταν η ομορφιά του ποδοσφαίρου».