Media

Eurovision 2025: Η Τσεχία που θύμισε την ταινία «Inception» και το χρυσό γιγαντιαίο μικρόφωνο της Φινλανδίας

Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2025, έχουν πραγματοποιήσει πλέον την πρώτη τεχνική πρόβα τους.
Eurovision 2025 Μάλτα Τσεχία Φινλανδία
EBU | Eurovision Song Contest

Οκτώ χώρες ανέβηκαν την Τρίτη (6/5) στη σκηνή του «St. Jakobshalle» και πραγματοποίησαν την πρώτη τεχνική πρόβα τους για τη Eurovision 2025.

Ως εκ τούτου, η Μάλτα, η Γεωργία, η Δανία, η Τσεχία, το Λουξεμβούργο, το Ισραήλ, η Σερβία και η Φινλανδία μάς έδωσαν μια πρώτη γεύση από τη σκηνική παρουσίαση των συμμετοχών τους στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2025, που θα γίνει στις 15 Μαΐου.

Οι σημερινές πρόβες στη Eurovision 2025

🇲🇹 Μάλτα

Η Miriana Conte είναι μια 24χρονη τραγουδίστρια από τη Μάλτα που προσπάθησε για πρώτη φορά να εκπροσωπήσει τη Μάλτα στη Eurovision το 2017, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Οκτώ χρόνια αργότερα, βρίσκεται στη Βασιλεία και έκανε την πρώτη της πρόβα με το τραγούδι «SERVING», το οποίο άλλαξε τίτλο – αρχικά λεγόταν «KANT» – ύστερα από σχετικό αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τη σκηνοθεσία. Ενώ ο «Ήχος της Μουσικής» παραμένει ως πηγή έμπνευσης, η παρουσίαση που είδαμε στο MESC [σ.σ. στον εθνικό τελικό της Μάλτας για τη Eurovision 2025] έχει ως επί το πλείστον εξαφανιστεί. Καταρχάς, υπάρχει ένα μεγάλο στήριγμα – ένα σύνολο από τεράστια κόκκινα χείλη που λάμπουν και κρατούν μια μπάλα ντίσκο που περιστρέφεται. Η όλη κατασκευή έχει ύψος ίσως τρία μέτρα και βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής.

Η εν λόγω κατασκευή γυρίζει και η Miriana Conte βρίσκεται μέσα, φορώντας ένα φωτεινό κίτρινο φόρεμα με μια τεράστια φούστα από κλιμακωτό δίχτυ με μαύρα μανίκια. Βγαίνει από την ντισκομπάλα και αποκαλύπτεται ένα catsuit που έχει το ίδιο στυλ με αυτό που είδαμε στο MESC, αλλά τώρα είναι μαύρο και κόκκινο και πολύ λαμπερό. Τα μαλλιά της είναι τώρα κατακόκκινα.

Το χορευτικό πρόγραμμα είναι παρόμοιο με το MESC, αλλά οι τέσσερις χορευτές φορούν κόκκινα διχτυωτά, μαύρα εσώρουχα με λουράκια και κόκκινα γούνινα μπουφάν. Στο πλαίσιο της σκηνής εμφανίζονται οι κόκκινες ελβετικές μπάλες για το φινάλε. Στις οθόνες LED προβάλλονται γραφικά που «εκρήγνυνται» και λέξεων από το τραγούδι, μεταξύ άλλων. Επίσης, δεσπόζει η φράση «DIVA NOT DOWN» με τεράστια γράμματα. Πολλοί πίδακες καπνού ξεπηδούν στο ρεφρέν σε ένα εντυπωσιακό φινάλε.

🇬🇪 Γεωργία

Επόμενη που έκανε πρόβα ήταν η Mariam Shengelia από τη Γεωργία, η οποία θα τραγουδήσει τη δυναμική μπαλάντα με τίτλο «Freedom». Τραγουδιέται στα γεωργιανά και στα αγγλικά, και υπάρχουν σίγουρα κάποιες επιρροές από τη δεκαετία του 1960 στην παραγωγή αυτού του κομματιού. Έτσι, έχουμε πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε πώς θα ζωντανέψει στη μεγάλη σκηνή.

Η Mariam Shengelia κατάγεται από μια μικρή πόλη της Γεωργίας και έλαβε μέρος τόσο στο «The X Factor Georgia» όσο και στο «The Voice Georgia». Είναι επίσης μέλος των Mixtura, ενός συγκροτήματος που είναι γνωστό για τη συγχώνευση διαφορετικών μουσικών επιρροών.

Έχουμε άλλο ένα μεγάλο σκηνικό, ένας γεωμετρικός βράχος που βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής. Η Mariam Shengelia εμφανίζεται πάνω του, φορώντας ένα εκπληκτικό ασημένιο φόρεμα που μοιάζει σαν να είναι φτιαγμένο από σατέν με στρώματα οργάντζα που του δίνουν δομή, έτσι ώστε να γίνεται μέρος του βράχου. Τέσσερις άντρες χορευτές εμφανίζονται στη σκηνή γύρω της, όλοι φορώντας παραδοσιακά γεωργιανά παλτά chokha σε μαύρο χρώμα, με στενά εφαρμοστά καλύμματα κεφαλής και μαύρες μπότες. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου στίχου εκτελούν ένα σύνθετο χορευτικό με σημαίες με μπλε και λευκές σημαίες.

Τα γραφικά στις οθόνες LED, σύμφωνα με τους διοργανωτές στη Eurovision 2025, είναι απλά αλλά όμορφα, με ένα φεγγάρι που ανατέλλει πίσω από τη Mariam Shengelia ανάμεσα στα δύο βουνά της σκηνής και μεταβάλλεται σε έναν κόκκινο ήλιο με σύννεφα και καταιγίδες. Τα γραφικά γίνονται ταχύτερα και πιο δυναμικά καθώς το τραγούδι προχωρά.

Υπάρχει, επίσης, μια αποκάλυψη φορέματος! Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η Mariam Shengelia κατεβαίνει από τον βράχο της και αποκαλύπτεται μια κόκκινη φόρμα με παγιέτες για το τελευταίο ρεφρέν, το οποίο ερμηνεύει στο σημείο με το πλαίσιο της σκηνής με φόντο τα βουνά. Πυκνή ομίχλη γύρω από τον βράχο στην αρχή, η οποία διαλύεται για να φαίνεται σαν η Mariam Shengelia και οι χορευτές της να αναδύονται από αυτόν.

🇩🇰 Δανία

Η Γαλλία θα εμφανιστεί μετά τη Γεωργία στον δεύτερο ημιτελικό της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν θα κάνει πρόβα μέχρι την Πέμπτη (8/5), αφού ανήκει στις «Big 5» χώρες. Έτσι, ακολούθησε η Sissal από τη Δανία με το τραγούδι «Hallucination». Η Sissal ζει στην Κοπεγχάγη, αλλά κατάγεται από το Τόρσχαβν των Νήσων Φερόε,

Επισημαίνεται ότι η Sissal κέρδισε το Dansk Melodi Grand Prix, δηλαδή τον εθνικό τελικό της Δανίας για τη Eurovision 2025, με ένα πράσινο λαμπερό κορμάκι, συνοδευόμενη από δύο χορευτές και μια πολύ ισχυρή μηχανή αέρα. Λίγο αργότερα υποσχέθηκε πως θα αλλάξει τη σκηνική εμφάνισή της για τη Eurovision.

Mια διαφανής κουρτίνα κρέμεται στη μέση της σκηνής και εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Είναι σε τέσσερα μέρη, έτσι ώστε να φαίνεται ότι επιπλέει με τη μηχανή του αέρα, ούτως ώστε να δημιουργείται η αίσθηση κίνησης γύρω από τη Sissal, η οποία τραγουδά σε ένα μαύρο βάθρο στη μέση, μέσα σε μια σήραγγα από παλλόμενα φώτα νέον. Ερμηνεύει τον πρώτο στίχο και το ρεφρέν με ένα εντελώς υπέροχο μπλε και λευκό παλτό με εκατοντάδες στρώματα οργάντζα.

Το παλτό αφαιρείται στον δεύτερο στίχο για να αποκαλύψει ένα μακρυμάνικο κορμάκι και μπλε μπότες – υπάρχουν τέσσερις χορευτές που πιέζουν τα πρόσωπά τους στην κουρτίνα γύρω από τη Sissal σαν φαντάσματα, πριν χορέψουν γύρω της με μπλε υφασμάτινα μαντήλια. Στο τελευταίο μέρος του τραγουδιού, οι χορευτές τυλίγονται εξ ολοκλήρου σε μπλε ύφασμα, καθώς η Sissal κατεβαίνει από το βάθρο της και μετακινείται προς τη σκηνή-πλαίσιο για το τελευταίο ρεφρέν. Οι χορευτές φαίνεται σαν να λικνίζονται στον άνεμο, καθώς η Sissal ετοιμάζεται για το μεγάλο φινάλε. Δεν υπάρχουν πυροτεχνήματα.

🇨🇿 Τσεχία

Ήρθε η ώρα για τον ADONXS από την Τσεχία να ερμηνεύσει την μπαλάντα με τίτλο «Kiss Kiss Goodbye». Ο ADONXS δεν έχει μόνο μια επιτυχημένη καριέρα στη μουσική, αλλά έχει επίσης εργαστεί ως επαγγελματίας χορευτής και μοντέλο. Φέτος δεν υπήρξε εθνικός τελικός στην Τσεχία, οπότε η μόνη μας ένδειξη για τη σκηνοθεσία ήταν το επίσημο βίντεο.

Από την πλευρά της, η αποστολή της Τσεχίας περιέγραψε την εμφάνιση του ADONXS ως εξής: «Το επίκεντρο αυτής της εμφάνισης είναι η σκηνική παρουσία, τα φωνητικά και η γοητεία του ADONXS. Πρόκειται για ένα καθαρό, κομψό concept που αγκαλιάζει πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει η σκηνή της Eurovision, χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία φωτισμού για τη δημιουργία εφέ που δημιουργούν κύματα και θυμίζουν την ταινία “Inception”. Το dance break και η χορογραφία έχουν εξελιχθεί για το τηλεοπτικό κοινό της Eurovision, δημιουργώντας μια συναισθηματική, ελκυστική και οπτικά μαγευτική εμπειρία τόσο για τους τηλεθεατές στο σπίτι όσο και για το κοινό στην αρένα».

Tο ντύσιμο του ADONXS είναι ένα ασημένιο παντελόνι με φαρδιά καμπάνα, μαζί με λευκό τοπ που μοιάζει με γιλέκο, αλλά με μανίκια και λευκά γάντια.

Όσον αφορά στον σκηνικό, είναι  λευκό, με μαύρα σχήματα που αναβοσβήνουν στις οθόνες LED και το κάνουν να μοιάζει με ένα είδος δυστοπικού παραδείσου. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου στίχου, τέσσερις χορευτές με ασορτί ρούχα ενώνονται με τον ADONXS σε μια χορογραφία σε ένα ολόλευκο πάτωμα. Στη συνέχεια, τα φώτα κατεβαίνουν για ένα up tempo dance break, λουσμένο σε κόκκινο φωτισμό. Δεν υπάρχουν πυροτεχνήματα.

🇱🇺 Λουξεμβούργο

Η 25χρονη Laura Thorn από το Λουξεμβούργο έκανε πρόβα και είναι τραγουδίστρια και μουσικό, καθώς και καθηγήτρια στο Conservatoire de Musique στο Λουξεμβούργο.

Ερμηνευμένο στα Γαλλικά, το τραγούδι «La Poupée Monte Le Son» μεταφράζεται ως «Η κούκλα δυναμώνει τον ήχο», και είναι ένα διασκεδαστικό, up-tempo bop που αποτελεί ταυτόχρονα αναδρομή και συνέχεια του τραγουδιού «Poupée de cire, poupée de son», δηλαδή του θρυλικού τραγουδιού που κέρδισε τη Eurovision για το Λουξεμβούργο με τη France Gall πριν από ακριβώς 60 χρόνια.

Η Laura Thorn κέρδισε τον εθνικό τελικό του Λουξεμβούργου για τη Eurovision 2025 νωρίτερα φέτος. Η ερμηνεύτριας ως κούκλας με τους άνδρες χορευτές που συνδυάζουν κινήσεις που παραπέμπουν στη δεκαετία του ’60, με αναφορές σε μαριονέτες, έχει παραμείνει.

Ως εκ τούτου, η τραγουδίστρια βρίσκεται μέσα στο δικό της ροζ και κόκκινο κουκλόσπιτο σε στυλ 1960. Έχει πέντε άνδρες χορευτές, που φορούν παρόμοια κόκκινα βελούδινα κοστούμια με αυτά που είδαμε στο εθνικό τελικό του Λουξεμβούργου, αλλά ο τρόπος που αλληλεπιδρούν με τη Laura Thorn έχει γίνει καλύτερος. Στη συνέχεια, η τραγουδίστρια αφήνει μεταφορικά και κυριολεκτικά το κουκλόσπιτο, ώστε το τελευταίο μέρος του τραγουδιού να εκτελεστεί στο σημείο, όπου δεσπόζει το πλαίσιο της σκηνής.

Αυτή την ιστορία αφηγείται και στα ρούχα της – το ροζ φόρεμα που φορούσε στον εθνικό τελικό έχει αντικατασταθεί με μια πολύ πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή, σε απαλό ροζ χρώμα με κορσέ σε συνδυασμό με ασημένιες μπότες. Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, το ροζ φόρεμα βγαίνει για να αποκαλύψει ένα αστραφτερό ασημένιο φόρεμα. Η Laura Thorn και οι χορευτές της δημιουργούν κάτι που μοιάζει περισσότερο με ένα ιδιαίτερο dance break.

🇮🇱 Ισραήλ

Έπειτα, την πρώτη πρόβα της έκανε η Yuval Raphael από το Ισραήλ με την μπαλάντα της «New Day Will Rise», η οποία περιλαμβάνει στίχους σε Αγγλικά, Γαλλικά και Εβραϊκά. Η Yuval Raphael είναι 24 ετών και κατάγεται από τη Ραανανά, αλλά έζησε και στη Γενεύη για μερικά χρόνια ως παιδί, οπότε δεν είναι άγνωστη στην Ελβετία.

Η νίκη στο τηλεοπτικό σόου «HaKokhav HaBa» του Ισραήλ ήταν το εισιτήριο της Yuval Raphael για τη Eurovision 2025, αλλά το τραγούδι επελέγη αργότερα.

Στη σκηνή δεσπόζει μια κυκλική κατασκευή δύο επιπέδων, ύψους ίσως πέντε μέτρων, με μια καμπυλωτή σκάλα στη μία πλευρά. Η επάνω βαθμίδα είναι ελαφρώς μικρότερη από την κάτω, και κάθε κύκλος είναι ντυμένος με μια αστραφτερή κουρτίνα από ασημένιες κλωστές που τον περικλείει σε όλο το μήκος του.

Η Yuval Raphael αρχίζει την εμφάνισή της μέσα σε μια σκιά από μπλε φως στο σημείο όπου βρίσκεται το πλαίσιο της σκηνής, φορώντας ένα κομμένο μαύρο παντελόνι με τετράγωνους ώμους και ντραπέ μανίκια . Κατευθύνεται στον διάδρομο της σκηνής στον δεύτερο στίχο και υπάρχει ένα υπέροχο πλάνο με μία μόνο κάμερα, περπατώντας γύρω από την κατασκευή, καθώς τραγουδάει τους γαλλικούς στίχους, και στη συνέχεια ανεβαίνει τις σκάλες για να ερμηνεύσει τους εβραϊκούς στίχους και το υπόλοιπο του τραγουδιού από μια πλατφόρμα.

Σε ένα σημείο η Yuval Raphael  σηκώνει τα χέρια της και τα ντραπέ μανίκια του ρούχου της μοιάζουν με φτερά. Ακόμα, στις οθόνες LED προβάλλεται τρεχούμενο νερό πάνω σε μαύρους βράχους, με τη δύναμη του νερού να αυξάνεται με το τελευταίο ρεφρέν, μέχρι που όλο το σκηνικό γίνεται λευκό για τις απαλές νότες πιάνου στο τέλος του τραγουδιού. Μια βροχή πυροτεχνημάτων από το πίσω μέρος της σκηνής στο ρεφρέν ολοκληρώνει την εμφάνιση.

🇷🇸 Σερβία

Στον δεύτερο ημιτελικό, μετά το Ισραήλ θα εμφανιστεί η Γερμανία αλλά είναι μία από τις «Big 5» χώρες, οπότε δεν θα κάνει πρόβα μέχρι την Πέμπτη (8/5). Έτσι, ακολούθησε ο Princ από τη Σερβία και το ερωτικό του τραγούδι με τίτλο «Mila».

Εκτός από τραγουδιστής, ο Princ μπορεί επίσης να παίξει κιθάρα και ντραμς. Έχει ηγηθεί ενός ροκ συγκροτήματος, ήταν φιναλίστ στο «The Voice Bulgaria», ενώ έχει ξαναδοκιμάσει και για τη Eurovision το 2023, όταν κατετάγη δεύτερος πίσω από το «Samo Mi Se Spava» του Luke Black.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με τη σκηνοθεσία του Princ, είναι πως δεν υπάρχει το φεγγάρι που είχαμε δει στο Pesma za Evroviziju [σ.σ. δηλαδή στον εθνικό τελικό της Σερβίας για τη Eurovision 2025], μαζί με τον χορευτή που γυρίζει και το δερμάτινο παντελόνι και το γιλέκο.

Ο Princ αρχίζει την παρουσίαση στο κέντρο της σκηνής, τραγουδώντας τον εναρκτήριο στίχο στη σκιά, υποστηριζόμενος από ένα φωτοστέφανο, καθώς τρεις άνδρες χορευτές με μαύρα ρούχα τον παρασύρουν σε μια υπέροχα χορογραφημένη ακολουθία. Φοράει ένα κόκκινο κοστούμι και υπάρχει μια εντελώς απροσδόκητη και δραματική στιγμή, όταν δύο από τους χορευτές του τον κατεβάζουν στο διάδρομο, σέρνοντάς τον κυριολεκτικά από τα πόδια, καθώς στις οθόνες LED «εκρήγνυται» κόκκινα φώτα και φλογερά γραφικά.

Πιθανότατα πρόκειται για μια οπτική μεταφορά του σερβικού στίχου που μεταφράζεται ως «έφερες τη ζωή πίσω από το χείλος του γκρεμού» – ο Princ δεν χάνει ούτε μια νότα, κάτι που είναι εξαιρετικό αν αναλογιστεί κανείς τις κινήσεις και τη σωματική διάσταση αυτής της εμφάνισης. Ομίχλη στην αρχή και στη συνέχεια μια έκρηξη φλογών στον τελευταίο στίχο ολοκληρώνουν την παρουσίαση της Σερβίας στη Eurovision 2025.

🇫🇮 Φινλανδία

Τελευταία πρόβα της ημέρας ήταν αυτή της Erika Vikman από τη Φινλανδία. Είναι γνωστή καλλιτέχνιδα στη χώρα, αφού κέρδισε το φεστιβάλ Tangomarkkinat το 2016 και συμμετείχε το 2020 με το τραγούδι «Cicciolina» στο UMK, δηλαδή στον εθνικό τελικό της Φινλανδίας στη Eurovision. Τελικά πήρε το εισιτήριο για τον φετινό διαγωνισμό με το τραγούδι «Ich Komme». Πρόκειται για ένα τραγούδι στα Φινλανδικά με μια πινελιά Γερμανικών.

Η Erika Vikman τραγουδά τον πρώτο στίχο και το ρεφρέν πάνω σε ένα κυκλικό χρυσό βάθρο, πριν πάρει το χρυσό μικρόφωνό πηγαίνοντας γρήγορα προς τον διάδρομο και στο σημείο όπου βρίσκεται το πλαίσιο της σκηνής. Φοράει μια νέα εκδοχή της μαύρης στολής από λάτεξ με μπότες που είδαμε στο UMK, αυτή τη φορά περισσότερο δερμάτινη παρά από λάτεξ και στη μέση έχει μεταλλικά καρφιά και μακριά μαύρα γάντια. Δεν χρειάζονται χορευτές, επειδή η Erika Vikman κατέχει πλήρως κάθε γωνιά αυτής της σκηνής. Άλλωστε, κάθε βήμα και κάθε βλέμμα προς την κάμερα είναι χορογραφημένο με ακρίβεια και έτσι συνδέεται το κοινό.

Καθώς το τραγούδι εξελίσσεται, η Erika Vikman ανεβαίνει στο γιγαντιαίο χρυσό μικρόφωνό της για το φινάλε. Στις οθόνες LED προβάλλονται γιγαντιαία γραφικά με τις λέξεις «ICH KOMME» και «ERIKA». Ο καπνός συμπληρώνει την εμφάνιση της Φινλανδίας στη Eurovision 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ο Φρίντριχ Μερτς μετά την ανακοίνωση της εκλογής του ως Καγκελάριος Γερμανίας. Chevron Left
Φρίντριχ Μερτς: Καγκελάριος Γερμανίας με τη «δεύτερη» μετά το πρωτοφανές φιάσκο
Βατικανό: Αύριο ο πρώτος καπνός στην καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα
Βατικανό Chevron Right