Media

Eurovision: Πώς η EBU κάνει τα «στραβά μάτια» για το Ισραήλ – Τα έγγραφα που το αποδεικνύουν

Η EBU δημιούργησε οδικό χάρτη για τη Eurovision που – όπως φαίνεται – δεν τήρησε λόγω του Ισραήλ και της χορηγού εταιρείας.
Eurovision 2025 Ισραήλ
AP | Martin Meissner

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που είναι η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision, δεν εξέφρασε ποτέ καμία αμφιβολία για τη συμμετοχή του Ισραήλ στoν διαγωνισμό τραγουδιού ούτε το 2024 ούτε το 2025.

Πριν από τον περσινό διαγωνισμό, σύμφωνα με το Vertele της ισπανικής El Diario, η EBU επαναβεβαίωσε την παρουσία του και προσπάθησε να φορτώσει την απόφαση να συμπεριληφθεί το Ισραήλ στη Eurovision 2024 στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς που είναι μέλη της. Έτσι, και φέτος, η EBU παρέμεινε σταθερή στην απόφασή της για το Ισραήλ, παρά την τεράστια διαμάχη που ξέσπασε στη διοργάνωση του Μάλμε και τη στάση τόσο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης του Ισραήλ (KAN) όσο και του Τύπου της συγκεκριμένης χώρας, που παραλίγο να τινάξει τη Eurovision 2024 στον αέρα.

Η επιστολή της EBU στο Ισραήλ στη Eurovision 2024

Ως εκ τούτου, αυτή ήταν η πιο τεταμένη Eurovision στην ιστορία, με την EBU να είναι αναποτελεσματική απέναντι στο Ισραήλ. Η EBU, παρά τις καταγγελίες πολλών αποστολών στον περσινό διαγωνισμό, το μόνο που έκανε ήταν να αποστείλει μια «προειδοποιητική ειδοποίηση» προς το KAN.

Το έγγραφο αυτό, με ημερομηνία 11 Μαΐου 2024, δηλαδή την ημέρα του τελικού της Eurovision 2024, είναι η επιστολή που απέστειλε η EBU στο KAN.

Ο Bakel Walden, πρόεδρος της Oμάδας Aναφοράς του Eurovision, και ο Martin Österdahl, εκτελεστικός επόπτης του διαγωνισμού, απευθύνθηκαν στη Sharon Drikes, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΑΝ, για να εκδώσουν αυτή την «προειδοποιητική ειδοποίηση» (κυριολεκτικά) για «ορισμένες παραβάσεις των κανόνων από μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΑΝ».

Ειδικότερα, ο λόγος της επιστολής αυτής από την EBU προς το KAN αναφερόταν συγκεκριμένα σε δύο περιπτώσεις.

Για την πρώτη, η EBU εξήγησε ότι είχε «λάβει επίσημες καταγγελίες ότι η ισραηλινή ομάδα μέσων ενημέρωσης επέδειξε παρεμβατική, προσβλητική και προκλητική συμπεριφορά απέναντι σε άλλες αντιπροσωπείες τις τελευταίες ημέρες».

Στην επιστολή της, η EBU ήταν εξαιρετικά προσεκτική, τονίζοντας: «Από αυτή την άποψη, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ευγενικά ότι οι συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικοί φορείς είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τους κανόνες κινηματογράφησης που ισχύουν για τις αντιπροσωπείες και τους κανόνες της Eurovision, οι οποίοι καθορίζουν τις αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά την κινηματογράφηση στα παρασκήνια ή στους χώρους της διοργάνωσης. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικοί φορείς οφείλουν να σέβονται την ιδιωτική ζωή, να παρέχουν δίκαιη κάλυψη, να αποφεύγουν επιβλαβές ή προσβλητικό περιεχόμενο και να μην δυσφημούν τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision».

Η δεύτερη περίσταση αφορούσε στο ότι η EBU «είχε ενημερωθεί ότι οι σχολιαστές του ΚΑΝ έκαναν διακριτικά σχόλια για τις εμφανίσεις ορισμένων χωρών, ειδικά για την εμφάνιση της Ιρλανδίας», υπενθυμίζοντας ποιο συγκεκριμένο μέρος των κανονισμών της Eurovision αναφέρει ότι «οι σχολιαστές πρέπει να παραμένουν ουδέτεροι και να μην κάνουν υπερβολικά διακριτικά σχόλια για τους διαγωνιζόμενους ή τα τραγούδια». Έτσι, λόγω και των δύο περιστάσεων, η EBU σημείωσε το εξής: «Ενημερώνουμε επίσημα το ΚΑΝ ότι πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες που ισχύουν για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, οι οποίοι αποσκοπούν στην προστασία της ορθής διεξαγωγής του φεστιβάλ και της ακεραιότητάς του».

Αυτή η «παρεμβατική, προσβλητική και προκλητική συμπεριφορά απέναντι σε άλλες αντιπροσωπείες» από το Ισραήλ, ήταν αυτή που οδήγησε την EBU να λάβει την απόφαση να τους απομονώσει.

«Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, η αντιπροσωπεία σας θα μετακινηθεί εκτός του χώρου των αντιπροσωπειών για την αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων και καταγγελιών , και σας παροτρύνουμε έντονα να διασφαλίσετε ότι όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας σας συμμορφώνονται με όλους τους ισχύοντες κανόνες και διατηρούν ανά πάσα στιγμή τη συμπεριφορά τους σύμφωνη με τις αξίες του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision».

Η EBU, μάλιστα, επέμεινε ότι προκειμένου να τιμωρήσει «οποιαδήποτε συμπεριφορά που βλάπτει τη φήμη και/ή την ακεραιότητα των σόου», θα μπορούσε να εφαρμόσει οικονομικές κυρώσεις, περιγράφοντας στην ίδια επιστολή τους κανόνες του διαγωνισμού τραγουδιού, που το ισραηλινό ΚΑΝ αγνόησε.

Λίγο καιρό μετά τον διαγωνισμό, τουλάχιστον 16 αντιπροσωπείες είχαν καταθέσει παράπονα για τη στάση της ισραηλινής αντιπροσωπείας στη Eurovision 2024, σημειώνοντας ότι ο ισραηλινός Τύπος παρενόχλησε μέχρι και Ισπανούς δημοσιογράφους.

Επίσης, προέκυψε ότι έξι χώρες είχαν απειλήσει να αποχωρήσουν από τη Eurovision 2024, μισή ώρα πριν από την έναρξη του τελικού, με αποκορύφωμα την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η ισραηλινή αντιπροσωπεία. Το πρόβλημα αυτό οδήγησε τελικά την EBU στη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, οδηγώντας την να ανακοινώσει ότι αρχίζει έρευνα.

Δείτε εδώ την επιστολή της EBU στο KAN του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Η έρευνα για τον διαγωνισμό του 2024

Τον Ιούνιο του 2024, έναν μήνα μετά τη Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας, ανατέθηκε στην Pernille Gaardbo, η οποία ήταν η εκτελεστική παραγωγός του φεστιβάλ το 2014, η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. Στη συνέχεια, η ίδια υπέβαλε στην EBU την ακόλουθη έκθεση ανεξάρτητης έρευνας, βασισμένη σε 53 συνεντεύξεις που διεξήχθησαν από τις 22 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου 2024 με μέλη της βασικής ομάδας της EBU, της Ομάδας Αναφοράς και σχεδόν όλους τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών του διαγωνισμού.

Η διαδικασία δεν ήταν μυστική καθώς, τον ίδιο μήνα, που η EBU ανακοίνωσε ότι άρχιζε έρευνα και θα έπαιρνε συνεντεύξεις από τις αντιπροσωπείες ύστερα από καταγγελίες για το Ισραήλ, τον Ιούλιο διακήρυξε ότι έκλεισε αυτή την έρευνα και υποσχέθηκε αλλαγές σε διάφορους τομείς και στην ηγεσία της.

Έτσι, τον περασμένο Οκτώβριο, η EBU ανέφερε ότι θα εφαρμόσει έναν «ασφαλή χώρο» για τους καλλιτέχνες στη Eurovision 2025, στη Βασιλεία της Ελβετίας, και ζήτησε «ουδέτερη και απολιτική συμπεριφορά». Μάλιστα, τον Δεκέμβριο καταρτίστηκε και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη Eurovision 2025, θωρακίζοντας τους καλλιτέχνες για την «ελαχιστοποίηση των κινδύνων», μεταξύ άλλων ανακοινώσεων.

Το έγγραφο από το οποίο προέκυψαν αυτές οι αλλαγές, το αποτέλεσμα της ανεξάρτητης έρευνας που διενήργησε η Pernille Gaardbo και υποβλήθηκε στην EBU, το οποίο περιέγραφε όλα όσα έπρεπε να βελτιωθούν και να αλλάξουν στον διαγωνισμό, έφερε στη δημοσιότητα το ισπανικό μέσο ενημέρωσης. Το έγγραφο περιλαμβάνει όλες τις «συστάσεις», που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την εξέλιξη της Eurovision από εκείνο το σημείο και μετά, οι οποίες θα έπρεπε επομένως να είχαν εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη διοργάνωση του 2025.

Σάντσεθ: «Να αποκλειστεί το Ισραήλ από τη Eurovision» – Έρευνα στην Ισπανία για το 12άρι της

Αυτή η ανεξάρτητη έρευνα, η οποία αντικατοπτρίζεται στην έκθεση που δημοσιεύεται, διαβιβάστηκε στην EBU. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση τη «μετέτρεψε» σε ένα άλλο έγγραφο, αυτή τη φορά σε επίσημο έγγραφο της EBU, το οποίο απέστειλε σε όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς-μέλη της.

Εν συνεχεία, το έγγραφο της EBU, που απεστάλη σε όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς-μέλη της, ανέφερε πως ο οργανισμός έλαβε υπόψη του όλες αυτές τις «συστάσεις» και τις προσάρμοσε στον νέο της «οδικό χάρτη» , όπως τον αποκάλεσε. Η EBU όρισε «εννέα βασικούς τομείς ανάπτυξης» και ανακοίνωσε ότι η πρόθεσή της ήταν «να τους βελτιώσει ύστερα από συζητήσεις με τα διοικητικά όργανα της Eurovision».

Η μετάφραση της έκθεσης της ανεξάρτητης έρευνας είναι σαφής, όπως φαίνεται από τα εννέα σημεία, τα οποία μάλιστα διατηρούν την ίδια σειρά, αν και η ονοματολογία τους έχει αλλάξει ελαφρώς.

Δείτε εδώ την ανεξάρτητη έκθεση προς την EBU για τη Eurovision

Στο έγγραφο της EBU προς τα μέλη της, επισημάνθηε η ανάπτυξη της Eurovision και τονίστηκε το εξής: «Με την ανάπτυξη έρχονται και οι προκλήσεις, και ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε το κατέστησε αυτό σαφές. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την εκδήλωσή μας». Επίσης, αναγνώρισε την καλή δουλειά του σουηδικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε «δύσκολες συνθήκες» και έκανε αυτοκριτική, δηλώνοντας: «Αναγνωρίζουμε, όμως, ότι χρειάζονται βελτιώσεις σε άλλους τομείς. Πρέπει τώρα να πάρουμε τα διδάγματα από το Μάλμε, να κάνουμε απτές αλλαγές και να διασφαλίσουμε ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι δομημένος και προετοιμασμένος για συνεχή ανάπτυξη και επιτυχία».

Δείτε εδώ την επιστολή της EBU στα μέλη της για τον οδικό χάρτη της Eurovision

Ο οδικός χάρτης της EBU που δεν ακολουθείται

Υπάρχουν λίγες διαφορές μεταξύ της έκθεσης που προκύπτει από την ανεξάρτητη έρευνα και του επίσημου εγγράφου της EBU, και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, δεδομένου ότι η πρώτη είναι προληπτική (με «συστάσεις» ύστερα από έρευνα) και η δεύτερη είναι εκείνη που – υποτίθεται – ότι εφαρμόζεται. Ωστόσο, ο «οδικός χάρτης» της EBU απλώς συγκεντρώνει συστάσεις και τις μεταφράζει σε μελλοντικές δράσεις, χωρίς να παρέχει πολλούς ορισμούς.

Στην πραγματικότητα, ήδη στον πρώτο βασικό τομέα ανάπτυξης, δηλαδή στον «αποδεκτό κατάλογο συμμετεχόντων», η EBU δηλώνει ότι «είναι και πρέπει να παραμείνει ένας μη πολιτικός οργανισμός» και η Eurovision «ένα μη πολιτικό γεγονός». Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει ότι «με την αύξηση των (γεω)πολιτικών εντάσεων, η EBU και η Eurovision είναι όλο και περισσότερο εκτεθειμένες σε ζημιά στη φήμη τους από εξωτερικές δυνάμεις».

Ως εκ τούτου, δηλώνει απλά: «Οι υφιστάμενοι κανόνες του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision θα επανεξεταστούν για να εξεταστούν τρόποι καλύτερης διαχείρισης των κινδύνων που προκαλούνται από εξωτερικά γεγονότα». Το Ισραήλ, παρ’ όλα αυτά, δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο, και στην πραγματικότητα, η διαχείρισή του απορρίπτεται από την εξίσωση με την αναγωγή του σε «εξωτερικές δυνάμεις».

Το εν λόγω σημείο 1 περιλαμβάνει, επίσης, τη σύσταση ότι «η EBU πρέπει να διαβουλεύεται με τα μέλη της σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων για την ανάπτυξη κανόνων και πολιτικών», καθορίζοντας ότι «για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος στο μέλλον, πρέπει να αποσαφηνίσουμε τις αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων των διαφόρων διοικητικών οργάνων της EBU, έχοντας πάντα κατά νου την ανάγκη να ακούγεται ένα ευρύ φάσμα απόψεων των μελών για τις βασικές αποφάσεις».

Αυτή η δήλωση προθέσεων έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συνέβη φέτος: Έναν μήνα πριν από τη Eurovision 2025, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ισπανίας (RTVE) ήταν η πρώτη που ζήτησε συζήτηση για τη συμμετοχή του Ισραήλ και τρία άλλα μέλη της EBU έκαναν το ίδιο αργότερα. Αγνοώντας τη δική της σύσταση, η μόνη απάντηση της EBU ήταν να δεσμευτεί ότι θα το κάνει «εν ευθέτω χρόνω», επιτυγχάνοντας τον στόχο της να διασφαλίσει ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί.

Βασικά, όλα επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση του τομέα της «διαχείρισης της κρίσης» και όχι στον τερματισμό της κρίσης. Εντούτοις, η κρίση ήταν, και ήταν για άλλη μια φορά, η εμπλοκή του Ισραήλ. Το έγγραφο δεν κάνει καμία αναφορά στο τι συνέβη και στην πραγματικότητα φαίνεται να τονίζει περισσότερο τον αμφιλεγόμενο αποκλεισμό της Ολλανδίας, της οποίας ο εκπρόσωπος αθωώθηκε πρόσφατα. Επίσης, δεν υπάρχει ούτε λέξη για τις συνεχείς παραβιάσεις του ισραηλινού ΚΑΝ, ούτε για την παρενόχληση των Ισραηλινών δημοσιογράφων σε Ισπανούς δημοσιογράφους.

Μεταξύ των γενικών στόχων, όπως η αναθεώρηση των κανόνων, των πρωτοκόλλων και των συμβάσεων του φεστιβάλ, «εστιάζοντας στην απλούστευση, στην ενοποίηση και στη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους», καθώς και η αναθεώρηση των αρμοδιοτήτων των διαφόρων ομάδων και οργάνων, τονίζεται η σημασία των επικεφαλής των αντιπροσωπειών οι οποίοι, όπως ορίζει η EBU, «πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ρόλοι και τα πρωτόκολλα τηρούνται και εφαρμόζονται σωστά».

Καθορίζεται, επίσης, άμεσα ότι οι καλλιτέχνες «πρέπει να κατανοούν και να σέβονται πλήρως τους κανόνες και τα πρωτόκολλα» της Eurovision, εξηγώντας: «Η συμμετοχή στη διοργάνωση είναι μια μοναδική ευκαιρία γι’ αυτούς, αλλά μπορεί επίσης να συνεπάγεται προκλήσεις». Όσον αφορά σε αυτούς τους στόχους, επισημαίνεται: «Η δομή του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να αντιμετωπίζει τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και να τους εξασφαλίζει μια θετική εμπειρία. Τα συμμετέχοντα μέλη και η EBU πρέπει να ασκούν αυξημένο καθήκον φροντίδας απέναντί τους».

Με βάση τα όσα είδαμε σε αυτή τη διοργάνωση, η EBU φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι ο καλύτερος τρόπος για να τους «προστατέψει» είναι η απομόνωση της Eurovision και η μείωση τόσο της προσοχής του Τύπου όσο και των δημόσιων εμφανίσεων.

Η συμμετοχή του Ισραήλ

Το σημείο 5 αναφέρεται συγκεκριμένα στους «μηχανισμούς ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων» μετά τα όσα έγιναν στο Μάλμε και σε αυτό επισημάνθηκαν τα εξής:

«Η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων απαιτεί ειδική παρουσία και ικανότητα λήψης αποφάσεων σε επίπεδο διοίκησης. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι φορείς της ΟΚΕ πρέπει να κατανοούν και να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ισχύοντα πρωτόκολλα, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή τους. Η EBU θα επανεξετάσει και θα ενισχύσει τα υφιστάμενα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων της ESC με έμφαση στην απλούστευση, την ενοποίηση και τη βελτίωση της προσβασιμότητας»

Όσον αφορά στην «πρόληψη», η EBU πάντα υποστήριζε ότι το Ισραήλ θα συμμετάσχει στη Eurovision 2025, και το κράτος όρισε τη Yuval Raphael ως εκπρόσωπό του, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία μουσική καριέρα αλλά είναι επιζήσασα των επιθέσεων της Χαμάς, ενώ η EBU ενέκρινε αμέσως το τραγούδι του με τίτλο «New Day Will Rise». Το τραγούδι βασίζεται και περιέχει σαφείς αλληγορίες αυτών των επιθέσεων και της επακόλουθης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Σχετικά με την «αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης» , η EBU δεν ανταποκρίθηκε στα κράτη0μέλη που ζητούσαν να ανοίξει συζήτηση για τη συμμετοχή του Ισραήλ έναν μήνα πριν από τον διαγωνισμό.

Στην πραγματικότητα, όταν η EBU επικύρωσε τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό της Eurovision 2024, δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν δραστικά διαφορετική από την αποπομπή της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, επειδή η σχέση της με την κυβέρνηση ήταν διαφορετική και επειδή δεν ήταν «ένας πόλεμος που το Ισραήλ ήθελε ή ξεκίνησε», οπότε η αποπομπή του θα αποτελούσε, σύμφωνα με την EBU, «αντιστροφή της δικαιοσύνης».

Για την αποπομπή της Ρωσίας, ο οργανισμός βασίστηκε στο γεγονός ότι αρκετές χώρες-μέλη είχαν ζητήσει την αποπομπή της. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Ισλανδία και η Ιρλανδία ζήτησαν μόνο να «ανοίξει μια συζήτηση», την οποία η EBU απέρριψε δεσμευόμενη ότι θα γίνει «εν ευθέτω χρόνω», επιλέγοντας για άλλη μια φορά τη στρατηγική της αποφυγής του θέματος και αφήνοντας το φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί.

Η απομόνωση της Eurovision

Το σημείο 6 προτείνει ρητά την «ενίσχυση της ικανότητας εξωτερικής επικοινωνίας της EBU», δίνοντας πολύ λιγότερες δυνατότητες στους δημοσιογράφους και μειώνοντας, επίσης, τις εικόνες και τα βίντεο από τις πρόβες, για παράδειγμα, εκτός από την προαναφερθείσα κατάργηση των συνεντεύξεων Τύπου μετά τους ημιτελικούς.

Η ίδια αυτή συγκυρία προκαλεί επίσης έκπληξη κατά την ανάλυση του σημείου 7 , το οποίο καθορίζει ότι «η προληπτική συνεργασία με ομάδες και οργανώσεις των fans, φορείς επιρροής και μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι το κλειδί για τη διατήρηση και την ενίσχυση του εμπορικού σήματος της Eurovision». Αυτός ο βασικός τομέας ανάπτυξης τονίζει, ακόμα, την ανάγκη «να διασφαλιστεί η ευρεία δέσμευση των οπαδών με βάση τις αξίες της Eurovision», αλλά τα προστατευτικά μέτρα είχαν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Υπάρχει μια περίσταση που ενισχύει αυτή την ιδέα: Tόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό, o Martin Österdahl δεν μίλησε μετά τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε στο περσινό φεστιβάλ . Ο εκτελεστικός επόπτης της Eurovision, τα καθήκοντα του οποίου περιορίστηκαν ακριβώς μετά την κακή διαχείριση του φεστιβάλ το 2024, δεν μίλησε πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και απλώς σήκωσε τον αντίχειρά του για να δώσει το «πράσινο φως».

Η EBU, σύμφωνα με το Vertele της ισπανικής El Diario, ζήτησε από το RTVE να λογοκρίνει τις αποδοκιμασίες προς τον Martin Österdahl που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πρόβας για την Junior Eurovision 2024, η οποία διοργανώθηκε από το ισπανικό δίκτυο τον Νοέμβριο του 2024. Καθώς το RTVE αρνήθηκε το κάνει, ο εκτελεστικός επόπτης της Eurovision επέλεξε να μην εμφανιστεί στον τελικό της διοργάνωσης.

Ο ρόλος της Moroccan Oil

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η ερμηνεία του σημείου 8 από την EBU για τη Eurovision 2025. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ορίζει το φεστιβάλ ως «ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα δημόσιας υπηρεσίας των μέσων ενημέρωσης που απευθύνεται σε όλα τα ακροατήρια» και δηλώνει ότι «είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι εκπομπές παραμένουν ελκυστικές σε ένα ευρύ κοινό, στην prime time και σε όλες τις ηλικίες».

Η απειλή της EBU προς το RTVE, αφού ανέφερε τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα και κάλεσε για ειρήνη στον δεύτερο ημιτελικό, δεν φαίνεται να είναι πολύ ευθυγραμμισμένη με αυτή την επιθυμία για «δημόσια υπηρεσία». Ούτε η απαγόρευση στους καλλιτέχνες να φέρουν άλλες σημαίες φαίνεται να ευνοεί αυτή την επιθυμία να προσελκύσουν ένα ευρύτερο κοινό με το να είναι «όσο το δυνατόν πιο περιεκτική».

Είναι λογικό, αλλά και εντυπωσιακό, ότι στον τελευταίο βασικό τομέα ανάπτυξης εκφράζεται ανησυχία για την «οικονομική βιωσιμότητα». Στο σημείο 9, η EBU προωθεί ότι «οι εμπειρογνώμονες θα επανεξετάσουν πώς να μειώσουν το κόστος και πώς να αυξήσουν τα έσοδα», αποδεικνύοντας την οικονομική της φιλοδοξία, η οποία έχει την Moroccan Οil, μια ισραηλινή εταιρεία καλλυντικών την οποία ομάδες πολιτών κατηγορούν ότι κατασκευάζει τα προϊόντα της στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέχει το Ισραήλ, και η οποία έχει ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση του εβραϊκού κράτους, ως κύριο χρηματοδότη της ως κύριο χορηγό της Eurovision.

Το σημείο αυτό συνδέεται με το δεύτερο, στο οποίο η EBU καθορίζει ότι «οι αποφάσεις σχετικά με τη διοργάνωση και την εκτέλεση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision βασίζονται σε κανόνες, πρωτόκολλα και συμβόλαια», διευκρινίζοντας τα «συμβόλαια» και αναδεικνύοντάς τα σε ύψιστης σημασίας έναντι των αποφάσεων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης.

Εν ολίγοις, μολονότι η EBU ανακοίνωσε διάφορα μέτρα για την υποτιθέμενη εφαρμογή αυτού του «οδικού χάρτη» για τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025, η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλοι οι «βασικοί τομείς ανάπτυξης» που υπέδειξε ο οργανισμός, εφαρμόστηκαν με τρόπο αντίθετο από τον προβλεπόμενο. Η άλλη πιθανότητα είναι ότι η οικονομική σημασία του Ισραήλ για τον διαγωνισμό, το τελευταίο μεγάλο μέλημα της EBU στο έγγραφό της, είχε προτεραιότητα έναντι της συμμόρφωσης με τους δικούς της κανόνες.

Απείλησε με αποχώρηση η Γερμανία

Πάντως, σύμφωνα με μια πηγή στην EBU του Dr. Martin Gak, δημοσιογράφου στη Γερμανία, ο λόγος που το Ισραήλ παρέμεινε στον διαγωνισμό παρά τις αντιδράσεις για τον αποκλεισμό του από τη Eurovision 2025 λόγω του πολέμου στη Γάζα ήταν η απειλή από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Γερμανίας (ARD), η οποίο είπε: «Αν το Ισραήλ αποκλειστεί, θα αποσυρθούμε και εμείς».

Ο Dr. Martin Gak, σύμφωνα με την τουρκική Cumhuriyet, υποστήριξε ότι τα αιτήματα για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision μπλοκάρονται από τη Γερμανία και δήλωσε: «Η Γερμανία είναι ένα ισχυρό μέρος της EBU. Ενώ διάφοροι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς κάθονταν στο τραπέζι για να απαιτήσουν την αποβολή του Ισραήλ, οι Γερμανοί είπαν ότι αν ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ, θα αποσυρθούν και αυτοί. Αν κοιτάξετε τη σχέση της γερμανικής κυβέρνησης με το Ισραήλ, η στάση τους καθιστά αυτόν τον ισχυρισμό αξιόπιστο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
θερμοκρασία θάλασσας Chevron Left
Καιρός για μπάνιο στην Αττική - Πότε κορυφώνεται η ζέστη
Δένδιας: «Δεν νοείται να συμμετάσχει η Τουρκία στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΕ»
Chevron Right