Eurogroup για κορονοϊό: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Οι δεσμεύσεις που λάβαμε σήμερα αντανακλούν την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε ότι χρειαστεί, τονίζει το Eurogroup στο ανακοινωθέν για την κρίση του κορονοϊού. Πλήρης δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη.
Eurogroup για κορονοϊό: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
iEidiseis

iEidiseis

22:32 - 16/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 00:28 - 17/03/2020

Τη διαβεβαίωση ότι το Eurogroup θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την επιδημία του νέου κορονοϊού έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής του, Μάριο Σεντένο, μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. «Η δέσμευσή μας είναι απεριόριστη», τόνισε μάλιστα ο ίδιος.

Ειδικότερα, και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι υπουργοί συμφώνησαν να λάβουν συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, για το έτος 2020 για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία.

«Θα αναλάβουμε οποιαδήποτε περαιτέρω συντονισμένη και αποφασιστική ενέργεια χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης φορολογικών μέτρων, για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup . «Έχουμε μέχρι στιγμής αποφασίσει να παράσχουμε ταμειακές διευκολύνσεις ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, που συνίστανται στην παροχή εγγυήσεων και την αναβολή φορολογικών απαιτήσεων», συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν μελλοντικά αυτά τα ποσοστά.

Ακόμη, οι συνέπειες που θα έχει για τον προϋπολογισμό των χωρών η εφαρμογή αυτών των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 δεν θα λαμβάνεται υπόψη όταν εξετάζεται κατά πόσο συμμορφώνονται οι χώρες με τους δημοσιονομικούς κανόνες και τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ.

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης να εφαρμοστεί «πλήρης ευελιξία» για να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας.

Επιπλέον, ο Σεντένο σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να εξετάζουν την κατάσταση.

{https://twitter.com/EUCouncilPress/status/1239637405134618631}

Το Eurogroup στηρίζει Ελλάδα

Εξάλλου, η Ελλάδα θα κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες από την πανδημία του νέου κορονοϊού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ξεπερνώντας τους στόχους, με το πλεόνασμα 4% για το 2019», ανέφερε ο Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι αν και στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης «η εικόνα συνολικά ήταν πολύ θετική, αν και υπήρχαν κάποιες αδυναμίες», προσθέτοντας ότι διαπίστωσε στις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του ότι η Ελλάδα πλήττεται από δύο κρίσεις ταυτόχρονα: «την κρίση του κορονοϊού και την κρίση του μεταναστευτικού-προσφυγικού στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης». Συνεπώς, «η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη», πρόσθεσε.

Σταϊκούρας: Εξαιρούνται οι δαπάνες των στόχων,στήριξη της εργασίας

Δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας και μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ανέφερε ότι «η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη-μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα».

Παράλληλα και όπως συμπλήρωσε ότι η «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο, με πόρους που θα διοχετευθούν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων».

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων