Νέο εργασιακό μοντέλο προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο η Νίκη Κεραμέως, ικανοποιώντας το αίτημα για τη δυνατότητα για τετραήμερη εργασία στις επιχειρήσεις.
Το νέο νομοσχέδιο θα βγει στη διαβούλευση μέσα στον Ιούλιο και θα προωθηθεί στη Βουλή το ερχόμενο φθινόπωρο. Επομένως, οι αλλαγές στα ωράρια, η τετραήμερη εργασία και οι υπόλοιπες οκτώ αλλαγές δεν αναμένεται να ισχύσουν πριν από το τέλος του 2025.
► ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: «Λίφτινγκ» στο εργασιακό: 13 ώρες δουλειά, αλλαγές στις άδειες και γρήγορες προσλήψεις – Παραδείγματα
Συγκεκριμένα για την τετραήμερη εργασία, δίνεται η δυνατότητα για εφαρμογή όλο τον χρόνο (αντί για μόνο ένα εξάμηνο που ισχύει τώρα), στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
Πώς θα μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη; Μετά από σύμφωνη γνώμη εργοδότη και εργαζόμενου ή πρόβλεψη σε κανονισμό εργασίας, θα ισχύει διευθέτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Έτσι, για παράδειγμα ένας εργαζόμενος θα μπορεί για όλο το χρόνο να δουλεύει τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, επί 10 ώρες την ημέρα, αντί για 8 ώρες επί 5 ημέρες. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, είναι ένα μέτρο που δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα στη χώρα μας. Πιθανότατα πλέον, με τη νέα διάταξη το μέτρο να «τρέξει» πιο εύκολα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει προς όφελος του εργαζόμενου.
Σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο Star, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, έδωσε ένα παράδειγμα:
«Παρακολουθούν εργαζόμενοι γονείς που μπορεί να θέλουν να δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και την πέμπτη να είναι σπίτι με το παιδί τους. Σήμερα μπορούν να το κάνουν, αλλά μόνο για ένα εξάμηνο. Η δυνατότητα, η νέα που δίνουμε τώρα, είναι να το κάνει αυτό ο εργαζόμενος γονέας για όλο το χρόνο. Άρα περισσότερες ευελιξίες στους εργαζόμενους γονείς. για επίδομα κυοφορίας και λοχείας».
Καλοκαιρινή άδεια: Τι αλλάζει για τον εργαζόμενο
Με τη διάταξη παρέχεται πλέον η ελευθερία στον εργαζόμενο να κατανείμει την ετήσια άδεια αναψυχής του όπως ο ίδιος επιθυμεί, ύστερα από συνεννόηση με τον εργοδότη, ενισχύοντας την αυτοδιάθεση του στον χρόνο ανάπαυσης.
Σήμερα, η κατάτμηση του χρόνου αδείας (σπαστή άδεια) επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση σε δύο περιόδους από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες επί εξαήμερου εβδομαδιαίας εργασίας και 10 εργάσιμες ημέρες επί πενθημέρου μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς τον εργοδότη. Ωστόσο πρακτικά στις περισσότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η άδεια δίνεται για τρεις εβδομάδες τον Αύγουστο όταν κλείνουν η υπολειτουργούν οι επιχειρήσεις . Αντίθετα , μια σειρά επιχειρήσεων ( πχ εμφιαλωμένα νερά , αναψυκτικά) προτιμούν να δίνουν τη μεγάλη άδεια στους εργαζόμενους το χειμώνα αντί για την περίοδο αιχμής.
Με τη νέα διάταξη ο εργαζόμενος μπορεί να «σπάσει» την άδειά του όπως τον βολεύει, σε συνεννόηση όμως με τον εργοδότη, που σημαίνει ότι η εν λόγω ελευθερία μπορεί κα πάλι να περιοριστεί στην περίπτωση που ο εργοδότης επικαλεστεί φόρτο εργασίας.
Όπως είπε η κ. Κεραμέως:
«Ας πούμε ότι δικαιούμαι τέσσερις εβδομάδες ετήσια άδεια αναψυχής. Μέχρι σήμερα αυτή μπορεί να σπάσει λίγο πολύ με κάποιες εξαιρέσεις σε δύο κομμάτια. Εγώ μπορεί να έχω κάποιο λόγο για τον οποίο μπορεί να θέλω να πάρω τέσσερις μεμονωμένες εβδομάδες. Αν το θέλω. Άρα είναι αποκλειστικά στην ευχέρεια του εργαζομένου να το ζητήσει. Θα πρέπει να συμφωνήσει και ο εργοδότης. Άρα η διάταξη αυτή τι κάνει, δίνει μια μεγαλύτερη ελευθερία στον εργαζόμενο».