Κάτι λιγότερο από δυο βδομάδες χρειάστηκαν, από την στιγμή που «άδειασε» το Μαξίμου και τα λοιπά Υπουργεία από το επιτελικό κράτος, για να αποκαλυφθεί το αποτύπωμα που άφησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δομή του κράτους.
Χωρίς τους αρμούς της εξουσίας και το πολυπληθές επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, που «έπνιγε» κάθε είδηση, με αρνητικό πρόσημο για την κυβέρνηση, η γύμνια του επιτελικού κράτους της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σοκάρει σχεδόν τους πάντες.
Το ενισχυμένο, κατά την κυβέρνηση, ΕΣΥ δείχνει την κατάρρευσή του, με συμπολίτες μας να καταλήγουν σε καρότσες ημιφορτηγών ή από την αναμονή του ασθενοφόρου, το ψηφιακό κράτος να καταρρέει στην τράπεζα θεμάτων, τα απροσπέλαστα σύνορα με τους φράκτες και μια σιδηρά μεταναστευτική πολιτική, να γίνεται ξέφραγο αμπέλι, με εκατοντάδες μετανάστες πρόσφυγες να εισέρχονται στη χώρα, λίγες ώρες αφού παρέδωσαν την εξουσία στους υπηρεσιακούς υπουργούς.
Δεν υπάρχει πλέον ο επικοινωνιακός μηχανισμός για να μειώσει έως εξαφανίσει τα κακώς πεπραγμένα τεσσάρων ετών και η γύμνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ορατή.
Κι αν αυτά συμβαίνουν στο εσωτερικό, στο πολυταξιδεμένο Υπουργείο Εξωτερικών επί μια τετραετία, θερίζουν ότι έσπειραν, μέσα από την αδράνεια και την κενότητα των επαφών.
Έτσι με τον τρόπο αυτό δίνουν εν λευκώ, την πρωτοβουλία των κινήσεων στους γείτονες και μη, γεμίζοντας το κενό που άφησε η ελληνική ΙΧ ή μη διπλωματία για τέσσερα χρόνια.
Οπότε ο εναέριος χώρος της Βόρειας Μακεδονίας, καλύπτεται πλέον από τα Ιταλικά πολεμικά αεροσκάφη για το air-policing, γιατί η Ελλάδα ακόμα να φέρει τις συμφωνίες στη Βουλή για επικύρωση.
Ενώ στην Κωνσταντινούπολη που φιλοξενήθηκαν την Παρασκευή περιφερειακές διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, όπου συζητήθηκαν περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, η Ελλάδα απουσίαζε.
Στο δε Κοσσυφοπέδιο, αγαπημένος προορισμός του Νίκου Δένδια, στάλθηκε ένα τάγμα Τούρκων κομάντος για να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας της KFOR, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την ανάληψη της διοίκησης της KFOR από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το επόμενο διάστημα.
Σαν να μην έφταναν αυτά μέσα σε δυο βδομάδες, ήρθε κι έδεσε και η συμμετοχή Ισπανικών και Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Διεθνή Στρατιωτική Άσκηση Φοίνικας της Ανατολίας, που γίνεται στην Τουρκία, μαζί με το «στρατό» της κατοχικής κυβέρνησης του βόρειου τμήματος της Κύπρου.
Για όλα αυτά και φυσικά δεν φταίει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά το τι έχτισε η ελληνική διπλωματία στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Βέβαια τα χειρότερα έρχονται και ο ανανεωμένος με την βούληση του ελληνικού λαού Πρωθυπουργός, θα αναγκαστεί να υλοποιήσει τα όσα έχει υποσχεθεί στον έτερο ανανεωμένο Πρόεδρο μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο οδικός χάρτης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, έχει επικαιροποιηθεί από τις «Μεγάλες Δυνάμεις» και απομένει απλά η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία μετά τις 25 Ιουνίου.
Μόνο που απέναντι του, δεν θα έχει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά τον Χακάν Φιντάν και τον Ιμπραχίμ Καλίν, διπλωμάτες καριέρας και γνώστες της «βαθιάς» ή αλλιώς «σκοτεινής» διπλωματίας.
Αν δε απέναντι τους βάλει τα ονόματα που ακούγονται για το Υπουργείο Εξωτερικών, Χατζηδάκης, Αβραμόπουλος, Καιρίδης ή της απίθανης Παπαδοπούλου, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην TurkAegean θα ανοίξουν σαμπάνιες για τα … «γατάκια» που θα έχουν να αντιμετωπίσουν.
Σ΄ ένα παγκόσμιο περιβάλλον που αναδιαμορφώνεται, η Ελλάδα δεν έχει καταντήσει απλά ένας προβλέψιμος σύμμαχος, αλλά ένας εύκολα διαχειρίσιμος αντίπαλος.
(Ο Σπύρος Σιδέρης είναι δημοσιογράφος)