Παιχνίδια Εξουσίας

Το ψηφιακό κράτος ήρθε. Θα μείνει; Ο σημαντικός ρόλος του Κυριάκου Πιερρακάκη

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι προχωρά στο ίδιο μοτίβο: ψηφιακός μετασχηματισμός στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των πολιτών. Περιμένουμε.

Αν δεν ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, αν δεν είχε παγώσει η οικονομία και κάναμε συναλλαγές όπως παλιά, θα είχαμε βιώσει ίσως όλοι τις μεγάλες αλλαγές στο Δημόσιο και τη λειτουργία του.

Πρώτον, όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του μαζεύτηκαν σε ένα site, στο gov.gr. Χωρισμένες σε 11 κατηγορίες, π.χ. «Επιχειρηματική δραστηριότητα» ή «Εργασία και ασφάλιση» ή «Πολιτισμός, αθλητισμός και τουρισμός», μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε. Είναι περίπου 500, αλλά μέχρι να τις χρειαστείς δεν τις αναζητάς. Από το να γράψεις το παιδί σου στον παιδικό σταθμό, να ζητήσεις να καταστραφείς τα στοιχεία από τη Σήμανση επειδή αθωώθηκες αμετάκλητα σε δικαστήριο, να ζητήσεις αντίγραφο του φακέλου σου ως απόστρατος, να υποβάλεις αίτηση για να φυτέψεις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιού και να πάρεις άδεια γι αυτό μέχρι να αποκτήσεις άδεια για κλειδαράς, να δηλώσεις το αυθαίρετό σου να πάρεις Μητρώο Ελληνικού Σήματος ή να βγάλεις Βεβαίωση γέννησης.

Δεύτερον, το gov.gr μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τα αυτονόητα του 21ου αιώνα: να κάνουμε υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις από το σπίτι μας, τον υπολογιστή μας, το tablet μας ή το κινητό μας. Σε όποια αρχή και σε όποιον θέλουμε, χωρίς να κουνηθούμε από τη θέση μας. Μάλιστα, όχι μόνο υπογράφουμε χωρίς να απαιτείται να πάμε στην Αστυνομία ή στο ΚΕΠ για τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε με email το έγγραφο απευθείας στην υπηρεσία που το ζητάει. Κι η υπηρεσία να το δεχτεί, διότι είναι υποχρεωμένη να το δεχτεί, υπάρχει σχετική νομοθεσία.

Τρίτον, μπορούμε να έχουμε συνταγογράφηση άυλα. Χωρίς χαρτί. Μόνο με ένα barcode στο κινητό μας ή στο mail μας, που θα μας έρθει κατόπιν της έκδοσης της συνταγής από τον γιατρό. Με αυτό το barcode θα πάμε στο φαρμακείο και θα πάρουμε τα φάρμακα. Εάν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη συνταγή από τον ίδιο γιατρό, μπορούμε να συνεννοηθούμε τηλεφωνικά μαζί του, ώστε να μην χρειαστεί καν επίσκεψη.

Το gov.gr ήταν προγραμματισμένο να γίνει. Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βάλει στον πυρήνα των στόχων του τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Έχοντας διατελέσει ο ίδιος στο παρελθόν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, γνώριζε πολύ καλά τα οφέλη αλλά και τις προκλήσεις. Επέλεξε για τη θέση του Υπουργού τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος έφτιαξε ένα νέο Υπουργείο, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις προτελευταίες θέσεις των σχετικών δεικτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φιλοδοξώντας στο τέλος της τετραετίας να έχει φτάσει στο μέσο όρο.

Η πανδημία και η ανάγκη ο κόσμος να περιορίσει τις μετακινήσεις του, έφερε την υλοποίηση του gov.gr μήνες πιο μπροστά από τον προγραμματισμό. Έτσι, έγινε ένα μεγάλο βήμα που γλίτωσε τους πολίτες από δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Σκεφτείτε ότι πριν τα μέτρα οι περισσότερες επισκέψεις στα ΚΕΠ ήταν για βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής.

Για τις μετακινήσεις, «εφευρέθηκε» το forma.gov.gr και το 13033 για να στέλνουν sms οι πολίτες. Ήταν τόσο εντυπωσιακή η ανταπόκριση των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες αλλά και η αποτελεσματικότητα, που μέσα σε λίγες εβδομάδες «ο καθυστερημένος μαθητής» (η Ελλάδα) έφτασε να ξεπεράσει τους «καλούς μαθητές», όπως η Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει σε πρόσφατο report σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα ως καλό παράδειγμα για τη λειτουργία των ψηφιακών υπηρεσιών της. Ποιος να το έλεγε πριν από λίγους μήνες! Αλλά και ποιος να έλεγε πριν από λίγους μήνες ότι θα είχαμε lock down στην Ελλάδα; Ότι ο πλανήτης θα «κατέβαζε ρολά» από έναν ιό; Ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον;

Η τεχνολογία βοήθησε πολύ στο να ζήσει η Ελλάδα το lock down της ομαλά, πολύ πιο ομαλά από ό,τι άλλες χώρες. Όμως, όπως εκφράζεται από πολλές πλευρές, υπάρχει σε διεθνές επίπεδο ο φόβος ότι η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον πολύ παρεμβατικά σε πτυχές που έχουν να κάνουν με την ιδιωτικότητα, ταράζοντας τον πυρήνα των δικαιωμάτων και της έννοιας των προσωπικών δεδομένων. Πώς θα είναι η επόμενη μέρα; Θα μπορούμε να ταξιδεύουμε, να τρέχουμε, να διασκεδάζουμε, να αρρωσταίνουμε ή να συναναστρεφόμαστε με τη σιγουριά ότι κανείς δεν μας παρακολουθεί;

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης απορρίπτει για την Ελλάδα κάθε έννοια «surveillance», παρακολούθησης από πλευράς του κράτους. «Ενδυνάμωση» είναι η λέξη που χρησιμοποιεί για να περιγράψει την φιλοσοφία της χρήσης που κάνει η νυν κυβέρνησης. «Επιλέξαμε να μην χρησιμοποιήσουμε για κανένα λόγο και να μην επεξεργαστούμε με κανέναν τρόπο τα sms στο 13033», λέει με έμφαση. «Μας ενδιαφέρει να τα χρησιμοποιούν οι πολίτες αντί για χαρτί. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται από εμάς για την ενδυνάμωση των πολιτών και όχι για την παρακολούθησή τους. Η έννοια της ιδιωτικότητας αφορά την ψηφιακή σφαίρα αλλά όχι αποκλειστικά την ψηφιακή σφαίρα. Μάλιστα, μπορώ να πω ότι η ιδιωτικότητα διασφαλίζεται μέσα από τεχνολογίες όπως το blockchain κι ότι στο μέλλον θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια».

Με πανδημία ή χωρίς, φαίνεται πως το ψηφιακό κράτος ήρθε για να μείνει. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι προχωρά στο ίδιο μοτίβο: ψηφιακός μετασχηματισμός στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των πολιτών. Περιμένουμε.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πότε τελειώνει το SMS στο 13033 για μετακινήσεις, οι κωδικοί σήμερα και η έξοδος

Κορονοϊός: Τα νέα συμπτώματα – Ποιοι και πότε μπορεί να μεταδώσουν τον ιό

Το νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
13033: οι κωδικοί σήμερα, ποτέ βγαίνει από τη ζωή μας
Ο Νίκος Κοτζιάς για την αριστερά: Πρέπει να ιδεολογικοποιηθεί ξανά
Chevron Right