Μόνο δεδομένη δεν πρέπει να θεωρείται η στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και Ουάσιγκτον για το θέμα της παραμονής των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, με επιπλέον μάλιστα διευκολύνσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους δυο αμερικάνους γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος Chris Murphy και Jon Ossoff που επισκέφτηκαν πρόσφατα τη χώρα μας τους επεσήμανε πως η συμφωνία, για να έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού, θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε «αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ που καθιερώθηκε το 2018, είναι ιδιαίτερα σημαντική αλλά πρέπει να γίνει σε αμοιβαία επωφελή βάση για να έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή, διαμηνύει πως δεν είναι δεδομένη η θετική του ψήφο στη Συμφωνία που θα επιτευχθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ότι η στάση του εξαρτάται από το είδος της Συμφωνίας που θα επιτευχθεί. Αν θεωρήσει πως η Συμφωνία δεν είναι επωφελής για τη χώρα, δεν θα την στηρίξει και όταν έρθει στη Βουλή δεν θα την ψηφίσει, αν και εξαρχής δηλώνει πως η ενίσχυση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ που καθιερώθηκε το 2018, είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά θα έχει πενταετή διάρκεια και πως εντός του φθινοπώρου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπογραφή του κειμένου, ενώ είναι ακόμα πως διαπραγμάτευση τα «ανταλλάγματα» που θα λάβει χώρα.
Στη συνάντηση με τους αμερικάνους γερουσιαστές ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και γενικότερα η Δύση, να αποδεχθούν την επανεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων από τις γειτονικές προς την Καμπούλ χώρες.
Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «υπογράμμισε ότι η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε σχέση με το Αφγανιστάν και την αποτροπή μιας νέας ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης. Οφείλουν να στηρίξουν τις γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες αλλά κυρίως να αποδεχθούν την επανεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων από αυτές». Στο θέμα αυτό, οΑλέξης Τσίπρας διαφοροποιείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητάει οι αφγανοί πρόσφυγες να παραμείνουν στις γειτονικές χώρες.
Παραθέτουμε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Κουμουνδούρου για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους δυο Αμερικανούς Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος:
«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος Chris Murphy και Jon Ossoff. Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισε τις σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες του Προέδρου Joe Biden για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων στις ΗΠΑ, καθώς και για την άρση των πατεντών στα εμβόλια.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ που καθιερώθηκε το 2018, είναι ιδιαίτερα σημαντική αλλά πρέπει να γίνει σε αμοιβαία επωφελή βάση για να έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού. Αναφέρθηκε ειδικά στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η δημιουργία κλίματος διαλόγου και η επιστροφή σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού από εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντάνα.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε σχέση με το Αφγανιστάν και την αποτροπή μιας νέας ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης. Οφείλουν να στηρίξουν τις γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες αλλά κυρίως να αποδεχθούν την επανεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων από αυτές. Οι Γερουσιαστές αναφέρθηκαν στην Πολιτική Biden στην οικονομία και στη σημασία των διμερών σχέσεων ενώ εξήραν τη σημασία που είχε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, όσο και για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Ρανια Σβίγκου, υπεύθυνη διεθνών και ευρωπαϊκών υποθέσεων ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου, Βαγγέλης Καλπαδακης».