Περιβάλλον

Πώς αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις την κλιματική αλλαγή και την εφαρμογή των κριτηρίων ESG

Σημαντικό θέμα της διεθνούς πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής αποτελεί η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να τα εφαρμόζουν αντιμετωπίζοντας έτσι και την κλιματική αλλαγή.

Τα κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα συνεχίζουν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να το αντιλαμβάνονται και να κάνουν μικρά αλλά σταθερά βήματα για την αντιμετώπισή τους. Σημαντικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες παίρνουν οι επιχειρήσεις οι οποίες λαμβάνοντας υπόψη τους την κλιματική αλλαγή εφαρμόζουν τα κριτήρια ESG, προκειμένου να περιορίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας επένδυσης.

Πιο συγκεκριμένα, είναι Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).

Τα κριτήρια ESG μιας εταιρείας υπάρχουν έτσι ώστε τόσο ο ίδιος ο οργανισμός, όσο και εξωτερικοί φορείς, να μπορούν να αξιολογήσουν και να κατανοήσουν πόσο καλά θεωρείται ότι αποδίδει η εταιρεία. Αυτοί που εστιάζουν στα συγκεκριμένα κριτήρια συχνά υπερτερούν των εταιρειών που δεν το κάνουν, καθώς φαίνεται πως σκέφτονται τις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειές τους στο περιβάλλον, αλλά και το μακροχρόνιο πλάνο τους.

Έτσι οι επιχειρήσεις που αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενσωματώσουν στην εταιρική στρατηγική τους τα κριτήρια ESG, προκειμένου να «μετρήσουν» τον αντίκτυπό τους, να ευθυγραμμιστούν με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.

Μείωση κλιματικού αποτυπώματος

Βέβαια οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή με πολύ πιο απλούς τρόπους, όπως την σωστή διαχείριση της θέρμανσης ή του κλιματισμού και το να βγάζουν τις συσκευές από τις πρίζες όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Επιπλέον, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε άλλες κινήσεις… ρουτίνας (π.χ. το να κλείνουν τα φώτα σε δωμάτια όπου δεν υπάρχει ανάγκη να είναι αναμμένα), οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν ελαφρώς την κατανάλωση ενέργειας και, κατά συνέπεια, τον αντίκτυπό τους στο κλίμα.

Ένας άλλος τρόπος για να μειωθεί το κλιματικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης είναι η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγονται (είτε πρόκειται για τα βιομηχανικά απόβλητα είτε για τα απορρίμματα) κάτι το οποίο είναι αρκετά δύσκολο αλλά εφαρμόζεται πολύ εύκολα.

Επίσης μεγάλο κεφάλαιο για την προστασία του περιβάλλοντος είναι και η μείωση των εκπομπών αερίων που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο όρος «Net zero» (καθαρό μηδέν) που ακούγεται ολοένα και πιο συχνά, αφορά την ισορροπία μεταξύ της ποσότητας αερίων που παράγεται και της ποσότητας αυτών που απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα. Έτσι φτάνουμε στο… καθαρό μηδέν όταν το ποσό που προσθέτουμε δεν είναι μεγαλύτερο από το ποσό που έφυγε. Οι εκπομπές δημιουργούνται από οτιδήποτε, από τη μεταφορά αγαθών έως την ενέργεια που χρησιμοποιείται σε εργοστάσια ή καταστήματα. Επίσης σε αυτό μετράει και το αποτύπωμα άνθρακα της καλλιέργειας ή της κοπής δέντρων.

Η «απάντηση» στο ερώτημα της αντιμετώπισής του αυτό είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνουν την ενέργεια από βιομάζα (όπως η αιθανόλη), την υδροηλεκτρική, τη γεωθερμική, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Οι δύο τελευταίες είναι πιο διαδεδομένες, καθώς οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μετατροπή αιολικής και ηλιακής ενέργειας αντίστοιχα για να την μετατρέψουν σε ηλεκτρική. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παρέχει ρεύμα σε σπίτια και άλλα κτίρια και μπορεί ακόμη και να αποθηκευτεί στο ηλεκτρικό δίκτυο.

 Η εφαρμογή των κριτηρίων ESG

Οι επιχειρήσεις βασίζονται στην βαθμολογία των κριτηρίων ESG, καθώς αυτό σημαίνει ότι διαχειρίζονται καλά τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς κινδύνους της σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.

Αυτό συμβάλλει στο να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές, οι οποίοι χρησιμοποιούν αξιολογήσεις ESG για να μπορούν να αποκτήσουν μια ευρύτερη άποψη για τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της επένδυσής τους. Έτσι οι επιχειρήσεις φροντίζοντας να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον με τις δραστηριότητές τους, αποκτούν σταθερότητα και προφίλ υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Με ποιον τρόπο προτιμούν οι επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν στοιχεία ESG
Βιώσιμη ανάπτυξη και κριτήρια ESG – Τι είναι, ποια η χρησιμότητα
Chevron Right