Στον Έβρο ο Νότης Μηταράκης για τους 38 μετανάστες

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους και θα προβεί και σε δηλώσεις.
Στον Έβρο ο Νότης Μηταράκης για τους 38 μετανάστες

09:44 - 16/08/2022

Στον Έβρο βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προκειμένου να μεταβεί στο ΚΥΤ Φυλακίου όπου και θα μεταφερθούν οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν χθες σε ελληνικό έδαφος μετά τον πολυήμερο εγκλωβισμό τους σε τουρκική νησίδα στον ποταμό.

Ο κ. Μηταράκης, όπως ενημέρωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους και θα προβεί και σε δηλώσεις.

Η ανακοίνωση:

«Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, θα μεταβεί σήμερα το πρωί στο Κ.Υ.Τ. Φυλακίου στον Έβρο προκειμένου να ενημερωθεί για την ομάδα μεταναστών η οποία αφίχθη χθες σε ελληνικό έδαφος καθώς και για την κατάσταση της υγείας τους. Στο τέλος της επίσκεψης θα προβεί σε δηλώσεις».

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ΟΡΕΝ τόνισε πως στην συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προς το παρόν.

Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ελληνικές αρχές ενήργησαν τάχιστα μόλις έγινε αντιληπτό ότι η ομάδα των μεταναστών πέρασε παράνομα σε ελληνικό έδαφος. «Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν σε νησίδα, ωστόσο όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας τα τελευταία 24ωρα δεν βρέθηκαν ίχνη ζωής στα εν λόγω σημεία. Ωστόσο στην συνέχεια εντοπίστηκαν 4 χλμ νοτιότερα επί ελληνικού εδάφους και έχοντας μαζί τους μία βάρκα που δεν είχαν τις προηγούμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις τις επόμενες ημέρες για το μέρος από το οποίο ξεκίνησαν για να βρεθούν εν συνεχεία σε ελληνικό έδαφος, όπως το ποιος τους βοήθησε αλλά και πώς βρήκαν την βάρκα. Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες μιας και όλοι τους δηλώνουν Σύροι και εντάσσονται στην συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία (η οποία θεωρείται ασφαλής χώρα), η οποία υπεγράφη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο κ. Μηταράκης η Τουρκία είναι υποχρεωμένη από αυτή τη συμφωνία να τους παράσχει βοήθεια.

Ο Νότης Μηταράκης σημείωσε πως είναι όλοι καλά στην υγεία τους και μία έγκυος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Απαντώντας δε σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι εάν έχει πεθάνει κάποιο μέλος της ομάδας επί τουρκικού εδάφους δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε παρά μόνο θα έχουμε ως δεδομένα όποια μαρτυρία δώσουν οι ίδιοι.

Τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ:

Τέσσερα καίρια ερωτήματα θέτουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γιώργος Ψυχογιός τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και η βουλεύτρια του κόμματος Νατάσα Γκαρά στην κυβέρνηση, μετά τον εντοπισμό των μέχρι χθες «ανύπαρκτων» προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν την κυβέρνηση σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης με την οποία ζητούσε η Κουμουνδούρου επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση:

  • Πώς εξηγεί την αιφνίδια "ανακάλυψη" των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα;
  • Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news; Ή θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες;
  • Έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα;
  • Θα θέσει επιτέλους ως προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης τις αποφάσεις του Συμφώνου του Μαρακές του ΟΗΕ που προβλέπουν αναλογική κατανομή προσφύγων και νόμιμες ασφαλείς διόδους για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες έχει ευθύνη και η ΕΕ;

Υπενθυμίζουν δε, στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου App. 35090/22 K.A. v. Greece και App. 384444/22 B.S. and others v. Greece και την καλούν να μην διασύρει το όνομα της πατρίδας μας και στον τομέα αυτό, όπως όλες τις προηγούμενες ημέρες με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.​

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων