Το φως της δημοσιότητας βλέπει η απολογία του συζύγου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος θα παραμείνει υπό κράτηση για άλλον έναν μήνα, όπως αποφάσισαν οι βελγικές αρχές χθες, Τετάρτη (14/12).
Le Soir: «Έδωσε» τον εγκέφαλο της οργάνωσης
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Le Soir, ο Τζιόρτζι ομολόγησε ενώπιον του επικεφαλής της έρευνας, εισαγγελέα διαφθοράς Μάικλ Κλέις, ότι ήταν μέλος οργάνωσης που εκμεταλλεύτηκαν τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Τζιόρτζι φέρεται να επιβεβαίωσε ότι ο ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης.
Πάντως, από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Παντζέρι, σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας απάντησε ότι «δεν έχω τέτοια πληροφορία. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι ανυπόστατο καθώς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο το οποίο έχετε δει εσείς. Πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας».
{https://twitter.com/lesoir/status/1603254863982477313}
La Repubblica: «Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη»
Σύμφωνα με τη La Repubblica, ο Τζιόρτζι μετά την απολογία του φέρεται να είπε στους δικαστές «ελευθερώστε τη σύντροφό μου».
«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να ελευθερωθεί η σύντροφός μου και να φροντίσει την 22 μηνών κόρη μας» φέρεται να είπε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη». Με αυτές τις λέξεις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Τζιόρτζι επιβεβαίωσε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο. «Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» προσθέτει η La Reppublica.
Παράλληλα, ο σύζυγος της Εύας Καϊλή φέρεται να έχει ομολογήσει ότι ο ρόλος του στην εγκληματική οργάνωση ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα. Στην απολογία του εμφανίζεται να «δίνει» άλλα δύο ονόματα ότι έχουν λάβει χρήματα από τον Παντζέρι: τον ιταλό ευρωβουλευτή του σοσιαλιστικού κόμματος, Αντρέα Κοτζολίνο και τον Βέλγο, Μαρκ Ταραμπέλα, τον ευρωβουλευτή το σπίτι του οποίου ερευνήθηκε το περασμένο Σάββατο παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
{https://twitter.com/repubblica/status/1603222322298912769}
Πάντως, από την πλευρά του, συνεργάτης του Ταραμπέλα τόνισε ότι ο ευρωβουλευτής «δεν θέλει να σχολιάσει τα υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας. Παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης. Αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν αποδέκτης της οποιασδήποτε προσφοράς ή του ελάχιστους ποσού χρημάτων από τον οποιονδήποτε».
Το «χρέος» του Τζιόρτζι στον Παντζέρι
Όπως αναφέρει επίσης το σημερινό δημοσίευμα της La Repubblica, o Φραντζέσκο Τζιόρτζι περιέγραψε την σχέση του με τον Παντζέρι που κρατάει, όπως είπε, χρόνια και ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια με την πρώτη συνάντηση να γίνεται λίγο μετά την άφιξη του Τζιόρτζι στις Βρυξέλλες.
«Του ζήτησα να με πάρει με υποτροφία και το έκανε» είπε χαρακτηριστικά ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι για τη συνάντηση αυτή που έγινε στα πλαίσια ενός συνεδρίου.
«Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια μακρόχρονη συνεργασία με τον Παντζέρι να γίνεται με τα χρόνια κάτι σαν μέντορας για τον Τζιόρτζι, τον ενθουσιώδη νεαρό ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.
Όπως σημειώνεται το «ηθικό χρέος που ένιωθε για τον Παντζέρι (σ.σ. ο Τζιόρτζι) ήταν μεγάλο. Και γι' αυτό όταν τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά για τον Παντζέρι το 2019 όταν δεν επανεξελέγη ευρωβουλευτής, ο Τζιόρτζι συνέχισε να τον βοηθάει. Τότε ήταν που όπως εξήγησε ο Τζιόρτζι ξεκίνησε να φροντίζει τα χρήματα της οργάνωσης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για όλους όσοι τον βοήθησαν να εργαστεί στον τομέα της πολιτικής. Αλλά ήταν και τα λεφτά, χρήματα που ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι φέρεται να είπε ότι δεν χρειαζόταν στην πραγματικότητα καθώς ο μισθός του ως βοηθός ήταν της τάξης των 2.500 ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα με τη La Repubblica ο Τζιόρτζι δήλωσε ανακουφισμένος στους αστυνομικούς που έβγαλε αυτό το βάρος από τη συνείδησή του. Όπως φέρεται να τους είπε, ήταν ένας απλός άνθρωπος που βρέθηκε σε κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο και τυφλώθηκε από το ηθικό χρέος προς τον Παντζέρι.
«Πάρε-δώσε» και με το Μαρόκο
Σύμφωνα με τη Le Soir, τα ίδια άτομα που εμπλέκονται στο QatarGate έρχονταν σε επαφή και με το Μαρόκο «προκειμένου να διαφθείρουν τη λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».
Στην υπόθεση του Μαρόκο είχε, μάλιστα, εμπλοκή και η υπηρεσία DGED - General Directorate of Studies and Documentation - της αραβικής χώρας, καθώς σε έγγραφα που επικαλείται η βελγική εφημερίδα, αναφέρεται ότι ο Παντζέρι, ο Κοτζολίνο και ο Τζιόρτζι ήταν σε επαφή με την DGED και τον πρέσβη του Μαρόκο στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.
Τέλος, σε ένα από τα έγγραφα γίνεται αναφορά και σε
δύο άτομα από τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκο με την Le Soir να επισημαίνει ότι «η παρουσία αυτών των Μαροκινών αξιωματούχων με άτομα που είναι ύποπτα για ενεργητική ή παθητική δωροδοκία στο Κατάρ-gate δείχνει ότι η ίδια ομάδα έκανε δουλειές με δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες που είχαν κοινό σημείο, αν και όχι με τον ίδιο στόχο, να διεισδύσουν στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, o 35χρονος Ιταλός φαίνεται να αναφέρθηκε αναλυτικά στη δραστηριότητα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Fight Impunity, την οποία είχε δημιουργήσει ο Παντσέρι και, όπως έγραφε η Corriere, «μπορεί από την συγκεκριμένη ΜΚΟ, να πέρασαν χρήματα που ενδέχεται να κατέληξαν στην Καϊλή ή σε άλλα πρόσωπα».
«Η Fight Ιmpunity ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων», πρόσθετε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Υπάρχει η αίσθηση, πάντως, όπως επισήμανε η εφημερίδα της Ρώμης, ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί, κατά το δυνατόν, να υπερασπιστεί την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, η Εύα Καϊλή, ο Αντόνιο Παντζέρι και ένα τέταρτο άτομο κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.