Απομακρύνονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η Θάνου και ακόμα τρία στελέχη

Υπέγραψε ο Γεωργιάδης την απομάκρυνση Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Απομακρύνονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η Θάνου και ακόμα τρία στελέχη
ΑΠΕ/ΜΠΕ
iEidiseis

iEidiseis

16:29 - 12/08/2019
Τελευταία ενημέρωση: 17:23 - 12/08/2019

Εκδόθηκαν οι διαπιστωτικές πράξεις που προβλέπουν ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου και τρία άλλα στελέχη της επιτροπής εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν σήμερα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι διαπιστωτικές πράξεις για την αυτοδίκαιη έκπτωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 12 του Ν. 3959/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 101 του Ν. 4623/2019 και ισχύει, της προέδρου Βασιλικής Θάνου - Χριστοφίλου, της αντιπροέδρου 'Αννας Νάκου και των εισηγητών - τακτικών μελών Ιωάννη Παύλοβιτς και Νικολάου Ζευγώλη.

Η ως άνω έκπτωση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επέρχεται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του Ν. 4623/2019 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από την 9η Αυγούστου 2019.

Σημειώνεται πως στο σχετικό ΦΕΚ, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ιδιότητα του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του μέλους (τακτικού ή αναπληρωματικού) της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ασυμβίβαστη με την οποιαδήποτε μορφής κατοχή θέσης ή ανάθεση καθηκόντων ή απόσπαση ή άλλως απασχόληση στο γραφείο του πρωθυπουργού ή σε γραφείο της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού ή σε γραφείο μέλους της Κυβέρνησης ή σε πολιτικό γραφείο μέλους της Κυβέρνησης ή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ή σε γραφείο Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου, για μια πενταετία μετά την λήξη της εν λόγω κατοχής θέσης ή της ανάθεσης ή της απόσπασης ή της απασχόλησης αντιστοίχως , συμπεριλαμβανομένων της απόσπασης υπαλλήλου ή της κατοχής θέσης μετακλητού υπαλλήλου, συμβούλου, συνεργάτη ή έμμισθου/άμισθου προϊστάμενου σε ένα από τα ως άνω γραφεία ή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης».

Η κ. Θάνου έχει υποστηρίξει ότι η απομάκρυνσή της προσκρούει στην νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σε ακόλουθη οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διασφαλίζουν την προστασία ανεξάρτητων Αρχών από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Έχει μάλιστα διαμηνύσει πως εάν δεν της επιτραπεί να ολοκληρώσει την θητεία της στην Επιτροπή θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Ο κ. Γεωργιάδης έχει αντιτείνει ότι η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει το δικαίωμα να καταφύγει στα δικαστήρια, όπως έχει καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει οδός επιστροφής της στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: Ακομμάτιστη η πρόταση μας για τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων