Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: Παραγωγική η συζήτηση, αποτελεί οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: Παραγωγική η συζήτηση, αποτελεί οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα

Όσα δήλωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο blog του iEidiseis.
Dimitris Papamitsos / PM Handout

17:50 - 20/09/2023
Τελευταία ενημέρωση: 20:24 - 20/09/2023

Στη σκιά της νέας πρόκλησης Ερντογάν, ο οποίος από το βήμα της 78ης Συνέλευσης του ΟΗΕ ζήτησε να αναγνωριστούν τα Κατεχόμενα ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου πραγματοποιήθηκε η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στη Νέα Υόρκη. Όλα όσα έγιναν όπως καταγράφηκαν στο blog του iEidiseis.


LIVE

  • Μητσοτάκης - Ερντογάν: Ξεκίνησε ο «οδικός χάρτης» για τη Χάγη - Στο ράφι το Κυπριακό

    20:20:43

    Το εναρκτήριο λάκτισμα για έναν δρόμο που οδηγεί στη Χάγη έδωσαν σήμερα οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, μόλις προ ολίγων ημερών προέβλεψε από τη Θεσσαλονίκη ότι η Χάγη είναι μακριά, τα γεγονότα άλλα μαρτυρούν, αφού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσει ο οδικός χάρτης. Και να ξεκινήσει ταχύτατα, με συναντήσεις ανωτάτου επιπέδου.

    Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Έλλης Τριανταφύλλου, ΕΔΩ.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το liveblog του iEidiseis για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEidiseis για την ενημέρωσή σας. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  • Ανακοίνωση Τουρκικής Προεδρίας: Επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας

    19:54:14

    Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Γιώργου Γεραπετρίτη, συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου.

    Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν.
    Επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα για τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών που συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

    Αντίστοιχα, θα υλοποιηθεί η συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών στα μέσα Οκτωβρίου, αρμόδια για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα, η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο και η συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ελλάδας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα. Συγκεκριμένα, συζήτησαν τα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, τα οποία έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις δύο χώρες στο πρόσφατο παρελθόν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα.

    Αναγνωρίζοντας ότι η μετανάστευση αποτελεί κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών ανέλαβαν να συνεχίσουν να εργάζονται και να συντονίζονται για την προώθηση του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη.

  • Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα που συμφωνήσαμε

    19:52:40

    Αναλυτικά, η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan στη Νέα Υόρκη:

    Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Εντογάν παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων.

    Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.

    Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

    Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

    Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

  • Ερντογάν: Είθε η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη να είναι επωφελής

    19:48:25

    Είθε η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν:

    {https://twitter.com/RTErdogan/status/1704536889003299039}

  • Μαξίμου: Θετική η ατμόσφαιρα - Συμφωνία για οδικό χάρτη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

    19:44:17

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν:

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

    Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

    Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

    Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

    Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη.

  • Μητσοτάκης: Παραγωγική συζήτηση - Θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα

    19:38:17

    Για την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοποθετήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών οι οποίες διήρκεσαν μία ώρα.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, επρόκειτο για μία παραγωγική συζήτηση η οποία θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα.

  • Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

    19:12:30

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και πραγματοποιήθηκε στο «Turkish House», τον ουρανοξύστη που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και αποτελεί βάση διπλωματικών αποστολών αλλά και πολιτιστικών οργανώσεων της Τουρκίας στις ΗΠΑ.

  • Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

    19:10:50

    Η πρώτη συζήτηση μπροστά στις κάμερες έγινε για διαδικαστικά θέματα και, ειδικότερα, για το αν θα είναι ταυτόχρονη η διερμηνεία ή όχι.

    Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψίες και ήταν χαμογελαστοί μπροστά στις κάμερες και, κάποια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τους συνεργάτες του Ερντογάν για τη διαδικασία της διερμηνείας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει όπως έγινε στην προηγούμενη συνάντηση.

  • Φωτογραφίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

    18:52:12

    Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

    synantisi_mitsotaki_erdogan_nea_yorki_20_9_nea_a1.jpg

    synantisi_mitsotaki_erdogan_nea_yorki_20_9_nea_a2.jpg

    synantisi_mitsotaki_erdogan_nea_yorki_20_9_nea_a3.jpg

    synantisi_mitsotaki_erdogan_nea_yorki_20_9_nea_a4.jpg

    synantisi_mitsotaki_erdogan_nea_yorki_20_9_nea_a5.jpg

  • Βίντεο από την είσοδο του Κ. Μητσοτάκη στο «Turkish House»

    18:46:06

    Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιείται στο «Turkish House», τον ουρανοξύστη που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και αποτελεί βάση διπλωματικών αποστολών αλλά και πολιτιστικών οργανώσεων της Τουρκίας στις ΗΠΑ.

    synantisi_mitsotaki_erdogan_nea_yorki_20_9.jpg

    Δείτε το βίντεο που μετέδωσε το MEGA:

  • Η ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη - Ερντογάν

    18:34:20

    Μητσοτάκης και Ερντογάν συζητούν πάνω στη βασική ατζέντα η οποία θα τεθεί επί τάπητος στις τεχνικές συνομιλίες που θα ακολουθήσουν στις 16 Οκτωβρίου ανάμεσα στους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, στην Αθήνα, και κρίνεται ως κομβική για τη συνέχεια.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στο «Turkish House», τον ουρανοξύστη που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και αποτελεί βάση διπλωματικών αποστολών αλλά και πολιτιστικών οργανώσεων της Τουρκίας στις ΗΠΑ.

  • «Ο Ερντογάν υποδέχτηκε τον Κ. Μητσοτάκη»

    18:23:42

    Ο πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου στο πλαίσιο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναφέρει το tweet από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu:

    {https://twitter.com/AACanli/status/1704511943321551097}

  • Δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία

    18:20:30

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας. Ωστόσο, “αγκάθι” θεωρείται το γεγονός ότι χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε εντός των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την αναγνώριση δυο κρατών στην Κύπρο κάτι που η Αθήνα απορρίπτει.

    Πάντως, η Ελλάδα θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανανέωσε τη θητεία του στην προεδρία της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συναντήσει ήδη δυο φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, τον Ιούλιο, και τώρα στη Νέα Υόρκη.

  • Ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

    18:15:37

    Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στο «σπίτι της Τουρκίας», στη Νέα Υόρκη και σε αυτή συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ από την τουρκική πλευρά θα είναι παρόντες ο διοικητής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

  • Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    18:08:42

    Αντιδράσεις τόσο για τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, όσο και για την ομιλία του Ερντογάν από το Βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Για υπονόμευση του θετικού κλίματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Χαρακτήρισε τις δηλώσεις απόλυτα καταδικαστέες υπογραμμίζοντας ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα. Όπως σημειώνει: «Η Κυβέρνηση πρέπει να υπογραμμίσει ότι η επιστροφή στις συνομιλίες για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αποτελεί τον μόνο δρόμο για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

    Για συνεχιζόμενες προκλήσεις Ερντογάν που δυναμιτίζουν τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και Ευρώπης Τουρκίας, έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Χαρακτήρισε ειδικό στο παζάρι τον Τούρκο Πρόεδρο και αναφέρθηκε στην πάγια ελληνική θέση για το Κυπριακό. «Βλέπω και τα ΜΜΕ που μιλούν για αλλαγή κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (…) Έχουν πέσει οι τόνοι, ήρεμο καλοκαίρι και ένας Ερντογάν που από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ λέει συζήτηση για ομοσπονδία τέλος, διχοτόμηση του νησιού και αναγνώριση ψευδοκράτους, για εμάς δεν πάνε μαζί. Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η Κύπρος κείται πολύ μακριά», σημείωσε.

    Κριτική για το γεγονός ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη θα γίνει στο σπίτι της Τουρκίας άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης από τη Βουλή. «Μυστική Διπλωματία, διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας, κανείς Γεραπετρίτης, κανείς Μητσοτάκης δεν έχει το δικαίωμα να υλοποιεί πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού» διαμήνυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

    Τέλος, η ΝΙΚΗ καταγγέλλει τη ρητορική Ερντογάν και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε έναν ναρκοθετημένο, όπως τον χαρακτηρίζει, διάλογο με την Τουρκία.

  • Μητσοτάκης στο CNN για Ερντογάν: Να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή ακόμη κι αν διαφωνούμε

    18:03:18

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε την Τετάρτη (20/09) πως «μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία στα εδαφικά», συμπληρώνοντας ότι «η ελληνική οικονομία πάει πολύ καλά» ενώ έκανε λόγο για «χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό».

    Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία, μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά τα εδαφικά θέματα. […] Η οικονομία μας πάει πολύ καλά, έχουμε ρεκόρ στον τουρισμό».

    Λίγη ώρα πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα συναντηθώ με Τούρκο Πρόεδρο σε λίγη ώρα, πριν από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ. Και οι δύο επανεκλεγήκαμε μετά τις εκλογές που έγιναν το καλοκαίρι και θα συνεχίσουμε τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Βεβαίως και έχουμε μεγάλες διαφορές, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των θαλασσών. Θέλουμε να συνεργαστούμε σε πολλά θέματα που αφορούν και στους δύο, όπως είναι οι κοινές προκλήσεις στην κλιματική αλλαγή και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου».

    Όσον αφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είναι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία για παράδειγμα τις θαλάσσιες ζώνες μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι εύκολο να επιλυθούν αυτά τα θέματα, αλλιώς θα είχαν επιλυθεί εδώ και καιρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ούτε χρειάζεται να είμαστε επιθετικοί ο ένας απέναντι στον άλλον και να σπρώχνουμε σε ένοπλη σύγκρουση. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στα εδαφικά θέματα. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς, αυτό θα ήθελα να πετύχω στη συνάντησή μου με τον Ερντογάν».

    Αναλυτικά, η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στο CNN, ΕΔΩ.

  • Τι λένε κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

    17:59:39

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στην τακτική επαφή που έχουν πλέον οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

    Όπως το θέτουν τα ίδια πρόσωπα το «να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν με υπαιτιότητα της Τουρκίας» αποτελεί πάγια επιδίωξη της Αθήνας.

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης, που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, όπου ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

  • Το μήνυμα Μητσοτάκη πριν από τη συνάντηση με τον Ερντογάν

    17:54:20

    Λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

    «Το βασικό ζητούμενο με την Τουρκία είναι να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία για τη μόνη διαφορά μας που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Εσπευσε, δε να προβλέψει ότι... η Χάγη είναι ακόμη πολύ μακριά.

    Η κυβέρνηση εκλαμβάνει την επανέναρξη των επαφών μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και σε επίπεδο διπλωματών ως «παράθυρο ευκαιρίας», αν και όπως σημείωσε και ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, δεν είναι αφελής και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη και ότι για τα ελληνοτουρκικά οι δύο χώρες συζητούν σαράντα χρόνια.

    «Και να μην μπορέσουμε να το πετύχουμε, διότι πολύ απλά θα καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως «στα κόκκινα» και στην ένταση την οποία βιώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια» συμπλήρωσε, εκτιμώντας ότι η Τουρκία, για πολλούς λόγους, «αυτή την εποχή έχει συμφέρον αυτήν την εποχή να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να είναι και ένας πιο συνεργάσιμος εταίρος μέσα στο ΝΑΤΟ».

    Η συνάντηση, η οποία γίνεται στο περιθώριο της 78η Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., είχε αρχικά ήταν προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου αλλά αναβλήθηκε για σήμερα, λόγω της βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία.

  • Η Κύπρος αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

    17:50:27

    «Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης», σχολίασε χαρακτηριστικά χθες στη διάρκεια εκδήλωσης ελληνοαμερικανικών οργανώσεων ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

    Η Αθήνα, αν και θεωρεί εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας μετά από μία μεγάλη περίοδο έντασης, ανέμενε κάποια κίνηση εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου. Γι αυτό και ούτως ή άλλως προσέρχεται με χαμηλές προσδοκίες, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα, η Άγκυρα, αν και έχει αποφύγει να προκαλέσει στο πεδίο, δεν δείχνει σημάδια απομάκρυνσης από τη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας». Παρά ταύτα, επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι η συνέχιση των συνομιλιών επί του οδικού χάρτη που έχει ήδη συμφωνηθεί για τις επόμενες επαφών των δύο χωρών και εστιάζει σε τρεις άξονες: πολιτικός διάλογος, επανέναρξη των Μ.Ο.Ε. (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), «θετική ατζέντα» (σύσφιξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων).

    Οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να συζητήσουν λεπτομερώς και την επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο, όπως συμφωνήθηκε στο Βίλνιους, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ως τα τέλη του χρόνου.

    «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση των δύο, θα επαναβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις» σχολίαζαν νωρίτερα χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι η Αθήνα προσβλέπει σε συνέχεια και συνέπεια εκ μέρους της Άγκυρας τουλάχιστον στη μη επαναφορά στην επιθετική στάση των προηγούμενων χρόνων.

  • Μητσοτάκης - Ερντογάν: Πιάνουν το νήμα από το Βίλνιους

    17:49:25

    Στη σκιά της χθεσινής, νέας πρόκλησης Ερντογάν, ο οποίος από το βήμα της 78ης Συνέλευσης του ΟΗΕ ζήτησε να αναγνωριστούν τα Κατεχόμενα ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου πραγματοποιείται η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στη Νέα Υόρκη.

    Μία συνάντηση, στην οποία, σύμφωνα με την Αθήνα, οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν το καλοκαίρι στο Βίλνιους.

    Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει κλίμα έντασης, γι αυτό και στη χθεσινή απάντηση, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, αν και υπήρξε τοποθέτηση επί της ουσίας, δεν περιλαμβάνονταν αναφορά στα λεγόμενα του Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων