Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό Γιάννης Βρούτσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παρουσίασαν, την Τετάρτη (07/02), το σχέδιο για την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα και τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας.
Συγκεκριμένα, και οι τρεις ανέφεραν το εξής: «Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τα γήπεδα ανοίγουν σ' ένα νέο περιβάλλον, αφού τα γήπεδα δεν ανοίγουν όπως έκλεισαν». Ως εκ τούτου, οι φίλαθλοι στα γήπεδα θα μπαίνουν στα γήπεδα με ταυτοποίηση του ψηφιακού εισιτηρίου σας, η οποία θα γίνεται μέσω κινητού τηλεφώνου («Wallet»). Επίσης, στο χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε, έγινε λόγος και για κάμερες στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Πώς θα μπαίνουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα
Για την εφαρμογή «Wallet», από τις 9 Απριλίου, οι κάτοχοι εισιτηρίου θα χρειαστούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISNet και πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου. Ο ενδιαφερόμενος μόλις αγοράσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, θα μπαίνει στο gov.gr, θα δίνει τους κωδικούς TAXISNet, στη συνέχεια θα «κλειδώνει» το εισιτήριο με έναν συγκεκριμένο αριθμό και θα γίνεται αποστολή στο κινητό του χρήστη, όπου θα αποθηκεύεται στο «Wallet».
Πηγαίνοντας στο γήπεδο και έχοντας στο χέρι το κινητό τηλέφωνο, θα πλησιάζει στα τουρνικέ, τα οποία θα «διαβάζουν» με ανέπαφη διαδικασία το εισιτήριο και εφόσον είναι σε ισχύ, θα επιτρέπεται η είσοδος, ενώ ταυτόχρονα θα καταχωρείται και η πληροφορία για το ποιος μπήκε στο γήπεδο. Στην περίπτωση που θελήσει κάποιος να δώσει το κινητό του σε άλλον, τότε υπάρχουν κάμερες που θα καταγράφουν ποιος μπήκε και με ποιανού κινητό. Σκοπός είναι η ηλεκτρονική ταυτοποίηση να συνδυαστεί και με τις κάμερες που νόμιμα υπάρχουν μέσα στα γήπεδα.
Ακόμη, προβλέπεται και διαδικασία για την περίπτωση ανηλίκων έως 15 ετών, που θα συνοδεύονται από ενήλικο, αλλά και για ξένους πολίτες με τη χρήση του διαβατηρίου τους.
Μάλιστα, ο Δημήτρης Παπαστεργίου είπε: «Ανοίγουμε το "gov.gr Wallet". Πάμε στην ενότητα των εισιτηρίων. Πατάμε το κουμπί της προσθήκης να βάλουμε νέο εισιτήριο. Σκανάρουμε το QR code του εισιτηρίου που ήδη αγοράσαμε ή περνάμε χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου. Και το εισιτήριό μας περνάει στο ψηφικό μας πορτοφόλι, στο "gov.gr Wallet". Όταν πάμε στο γήπεδο, βλέπουμε το QR code, το barcode. Η είσοδος στα γήπεδα σήμερα στηρίζεται σε barcode και QR code, συστήματα που υποστηρίζουν τα τουρνικέ των γηπέδων. Σε λίγες βδομάδες και σταδιακά ανάλογα με την ετοιμότητα των γηπέδων, η είσοδος θα γίνεται με διεπαφή μόνο με NFC, που είναι ένας πιο ασφαλής τρόπος για την είσοδό μας στα γήπεδα».
Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και για το ανήλικο παιδί κάτω από 15 ετών. Επιλέγουμε ποιος θα το συνοδεύσει στο γήπεδο, μπορεί να είναι και ένα τρίτο άτομο, με την εισαγωγή του ΑΦΜ λαμβάνει μήνυμα στο κινητό για αίτημα αποδοχής και με τη συναίνεση του ενήλικου, το εισιτήριο εισάγεται στο "Wallet". Και υπάρχει και η διαδικασία ταυτοποίησης για μη Έλληνες πολίτες και στηρίζεται στην ανάγνωση και ταυτοποίηση μέσω του διαβατηρίου. Συνδεόμαστε ως μη Έλληνες πολίτες. Και πλέον επιλέγουμε να το κάνουμε μέσω του διαβατηρίου μας. Τα διαβατήρια έχουν στο κάτω μέρος τον ειδικό αριθμό, τον φωτογραφίζουμε και η εφαρμογή διαβάζει το τσιπ του διαβατηρίου και αναγνωρίζει πως είναι έγκυρο διαβατήριο».
Πότε θα κλείνουν τα γήπεδα – Αυστηρές κυρώσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, μεταξύ άλλων, είπε: «Στις 13 Φεβρουαρίου, ανοίγουμε ξανά τα γήπεδα του ποδοσφαίρου, μέσα σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον. Θα έχουμε τη νέα σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) με τις αναβάθμισες αρμοδιότητες, που έχει πλέον τη δέσμια αρμοδιότητα να επιβάλει δρακόντειες κυρώσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Δρακόντειες ποινές με βασική αυτή των κεκλεισμένων αν, π.χ., πέσει εντός γηπέδου κροτίδα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, το γήπεδο δεν θα έχει θεατές στο αμέσως επόμενο εντός έδρας ματς.
Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ, όπως και κάθε άλλου αθλήματος, όπως σεβόμαστε τους κανονισμούς της UEFA και της FIFA. Δικαίωμά μας, όμως, είναι η ασφάλεια του πολίτη μέσα στο γήπεδο, γι' αυτό όταν κρίνουμε ότι υπάρχει ανασφαλές περιβάλλον, τότε θα τηρούνται απαρέγκλιτα όλα όσα προβλέπονται στον νόμο. Η επιβολή ποινών είναι δέσμια αρμοδιότητα, καθώς μόλις έρθει η έκθεση της Αστυνομίας και των παρατηρητών, αποφασίζεται άμεσα το κεκλεισμένων των θυρών από την αμέσως επόμενη αγωνιστική».
Κάμερες στα γήπεδα
Στις 6 Μαρτίου αρχίζει μια δεύτερη διαδικασία, η εγκατάσταση και λειτουργία των καμερών με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης και είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην κλείσουν γήπεδα από την επόμενη ημέρα.
Τεχνικά κλιμάκια και από τα τρία Υπουργεία με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς επισκέφτηκαν τα 14 γήπεδα και είδαν την ιδιομορφία του κάθε γηπέδου, συζήτησαν με τους παράγοντες της κάθε ΠΑΕ και κατέληξαν σε κάποιες εκθέσεις. Στη βάση αυτών των εκθέσεων, από την Τετάρτη 6 Μαρτίου και μετά, οι κάμερες που θα εγκατασταθούν, θα λειτουργούν βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο διασφαλίζει βήμα-βήμα την εφαρμογή και την υλοποίησή του θα καθορίσει το αν θα ανοίξουν τα γήπεδα.
Έρχεται η «ΕΡΓΑΝΗ» του Αθλητισμού
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε και την «ΕΡΓΑΝΗ» του Αθλητισμού, λέγοντας: «Η καταξιωμένη "ΕΡΓΑΝΗ", της οποίας τα αποτελέσματά είναι κατοχυρωμένα πλέον σε όλα τα επιστημονικά φόρα και είναι μια αδιαμφισβήτητη εφαρμογή, που καταγράφει όλη την αγορά εργασίας, αποτελεί και θωρακίζει την ηλεκτρονική ασπίδα για τους εργαζόμενους, την αγορά εργασίας και τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων, κάτι αντίστοιχο λοιπόν ετοιμάζουμε τώρα στον Αθλητισμό».
Ακόμα, ο ίδιος τόνισε: «Στις 21 Φεβρουαρίου θα γίνει η παρουσίαση, ουσιαστικά θα μάθουμε τα στοιχεία του Αθλητισμού, που δεν τα ξέρουμε σήμερα, κανείς δεν τα ξέρει. Θα παρουσιάσουμε τα στοιχεία του Αθλητισμού σε όλη την επικράτεια, δηλαδή για κάθε άθλημα ξεχωριστά, τη δυναμική του ανά νομό και ανά επικράτεια. Θα είναι μία μεγάλη υλοποίηση ενός θέματος, το οποίο θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο αξιοποίησης από όλες τις ομοσπονδίες της χώρας, από όλα τα σωματεία, από τους υπουργούς, τους μελλοντικούς ανθρώπους τού Αθλητισμού, από την κάθε κυβέρνηση, έτσι ώστε να ξέρουμε τη δυναμική τού Αθλητισμού μας σε κάθε επίπεδο, σε κάθε νομό, σε κάθε δήμο, σε όλη την επικράτεια. Ένα εργαλείο, το οποίο θα συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση του αθλητισμού».
Τέλος, όσον αφορά στις λέσχες, θα υπάρχει πλέον μόνο μία ανά έμβλημα και με ρήτρα παραβατικότητας, σύμφωνα με την οποία θα παρακρατούνται χρήματα από το ποσοστό του Στοιχήματος στις ομάδες που προβαίνουν σε παραβατικές πράξεις και αυτά τα ποσά θα πηγαίνουν στα εθνικά αθλητικά κέντρα.
{https://youtu.be/RUXSDaF0nYk}