Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Με 159 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο - 129 ψήφισαν «όχι»

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Με 159 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο - 129 ψήφισαν «όχι»

«Όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
ΙΝΤΙΜΕ

15:20 - 08/03/2024
Τελευταία ενημέρωση: 00:59 - 09/03/2024

Με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια εν μέσω αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής. Κατά στη συζήτηση στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος επιχειρηματολόγησε για την αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα έγιναν στη Βουλή μέσα από το blog του iEidiseis.gr


LIVE

  • Πώς ψήφισαν για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Τα 159 «ναι» 159, 129 «όχι» και 11 «παρών»

    00:29:17

    Με 159 «ναι» και με 129 «όχι» η Βουλή άναψε «πράσινο φως» στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μετά από μια τριήμερη κοινοβουλευτική σύγκρουση κατά την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε πολιτικά απομονωμένη.

    • Οι 159 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου είναι οι 158 «γαλάζιοι» βουλευτές συν τον ανεξάρτητο βουλευτή Χαράλαμπο Κατσιβαρδά.
    • Οι 11 βουλευτές που τάχθηκαν με το «παρών» είναι οι 10 της ΚΟ των Σπαρτιατών και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης.
    • Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές.
    • Η μια βουλευτής που δεν καταγράφηκε να ψήφισε επί της αρχής είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, η οποία δεν ψήφισε επί της αρχής εκ παραδρομής, ενώ ψήφισε στα άρθρα.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το blog του iEidiseis. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEidiseis για την ενημέρωσή σας - Δείτε όλα όσα προηγήθηκαν στη Βουλή μέσα από τα παρακάτω post.

  • Το καψόνι από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καθυστέρησε 1 ώρα και 47 λεπτά την ψηφοφορία

    23:37:46

    Μια ώρα και 47 λεπτά χρειάστηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου για να ψηφίσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

    Από τις 9:27 το βράδυ που ξεκίνησε την ψηφοφορία τελικά ολοκλήρωσε την ψήφιση του νομοσχεδίου στις 11:15 το βράδυ.

    Η κυρία Κωνσταντοπούλου διάβαζε ένα - ένα τα άρθρα επί 1 ώρα και 47 λεπτά!

  • Νομοσχέδιο για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Έκλεισε το σύστημα της ηλεκτρονική ψηφοφορίας

    23:16:40

    Έκλεισε το σύστημα της ηλεκτρονική ψηφοφορίας στη Βουλή.

    Σε λίγο το αποτέλεσμα.

  • ΠΑΣΟΚ: Ο Βορίδης μαρτύρησε την απάτη της κυβέρνησης της ΝΔ

    23:03:06

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

    Σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μαρτύρησε την απάτη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Αρνούνται να δεσμευτούν για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο της αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ όλες αυτές τις ημέρες διατείνονταν ότι νομοθετούν «μη κερδοσκοπικά» παραρτήματα.

    Κλείνουν το μάτι στα funds ότι σε τέσσερα χρόνια θα μπορούν απροκάλυπτα να ασκούν την ακραία κερδοσκοπική τους δραστηριότητα.

    Το ΠΑΣΟΚ παραμένει αταλάντευτα στη θέση του για ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και συνδιαμόρφωση του κειμένου του Συντάγματος με βάση μια συναινετική και ουσιαστική διαδικασία στην αναθεωρητική Βουλή.

    Η ομοβροντία αναπαραγωγής της κυβερνητικής προπαγάνδας σε συνδυασμό με τη φίμωση 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από το προεδρείο της Βουλής στο κλείσιμο της συνεδρίασης, επιβεβαιώνουν τις άγαρμπες κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

  • Νομοσχέδιο για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Βουλή

    22:29:33

    Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

    Aναμένεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

  • Πιερρακάκης: Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που έχει ιστορικά χαρακτηριστικά

    22:20:08

    «Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα».

    «Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας» είπε και λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι αυτή περιλαμβάνει ψήφο επί των άρθρων που αφορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια και την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κάλεσε τα κόμματα «να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για την στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου».

    Υπό το πρίσμα αυτό απηύθυνε προς την Αντιπολίτευση το ερώτημα: Θα καταψηφίσετε τα άρθρα εκείνα τα οποία συνιστούν πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την πρόταση που αφορά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο;

    «Ιδού η Ρόδος. Σας καλούμε να τα υιοθετήσετε. Πρόταση των Πρυτάνεων ήταν. Την υιοθετήσαμε κι εμείς με θάρρος και με σθένος» προσέθεσε.

    Σε ότι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως «ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα» και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.

    Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε».

    «Η Ελλάδα με αυτή την πράξη ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη» τόνισε τέλος ο υπουργός Παιδείας.

  • Βορίδης σε ΠΑΣΟΚ: Σήμερα λέτε αυτό, αύριο θα λέτε το άλλο

    21:26:17

    «Έχετε γίνει πλήρως αναξιόπιστοι και είστε εγκλωβισμένοι στις μικροπολιτικές στρατηγικές και τακτικές σας» παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην προοπτική αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

    «Σήμερα λέτε αυτό, αύριο θα λέτε το άλλο. Ακόμα κι αν συμφωνούσαμε, θα λέγατε ένα άλλο. Έχετε γίνει πλήρως αναξιόπιστοι, εγκλωβισμένοι δυστυχώς, στις μικροπολιτικές στρατηγικές και τακτικές σας» είπε ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε προηγούμενη παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δ. Μάντζου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Βορίδης, μας ζητά «να δεσμευτούμε ότι η αναθεώρηση θα λέει ότι τα πανεπιστήμια θα είναι «μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά», και ότι αυτό θα είναι περιεχόμενο της συνταγματικής ρύθμισης».

    Εξηγώντας την αρχιτεκτονική της αναθεώρησης, ο κ. Βορίδης είπε ότι η παρούσα Βουλή προτείνει στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή, τα άρθρα που είναι προς αναθεώρηση, και αυτό διότι μεσολαβούν εκλογές, ενώ το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης αποτελεί διακύβευμα και αντικείμενο προς κρίση, των ψηφοφόρων: «(Οι ψηφοφόροι) ξέρουν και αποφασίζουν, και δίνουν την κατεύθυνση στην αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν σας νοιάζουν όλα αυτά», είπε ο κ. Βορίδης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι το περιεχόμενο της συνταγματικής διάταξης πρέπει να είναι «μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά» για το ψηφίσουν. Ωστόσο, σήμερα, «τα μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά» δεν ψηφίζουμε; Αλλά δεν τα ψηφίζετε.. είπε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προβάλλει, εκτός από την συνταγματική αιτίαση, και αιτιάσεις ουσίας. «Λέτε ότι τα φαντς που θα έρθουν, που θα κερδοσκοπούν εμμέσως, που θα κάνουν αουτσόρσιγκ, ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα.. Όταν η συνταγματική διάταξη θα λέει «μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά», αυτά δεν θα ισχύουν τότε; Ισχύουν μόνο σήμερα;» ρώτησε ο κ. Βορίδης.

  • Καλαφάτης: Να απελευθερώσουμε τη δύναμη της εκπαίδευσης

    21:04:10

    «Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Να απελευθερώσουμε τη δύναμη της εκπαίδευσης και να ενισχύσουμε την κοινωνική κινητικότητα. Να κάνουμε την Πατρίδα μας κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού. Εδώ να σπουδάζουν τα παιδιά μας, εδώ να παράγουμε Παιδεία, εδώ να δημιουργούμε θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» στην ολομέλεια της Βουλής.

    Ο κ. Καλαφάτης καυτηρίασε την στάση της αντιπολίτευσης και εστίασε την επίθεσή του κυρίως σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως εμείς σε αντίθεση με εσάς «θέλουμε εδώ να σπουδάζουν τα παιδιά μας. Εδώ να παράγουμε Παιδεία. Εδώ να δημιουργούμε θέσεις εργασίας».

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, παρατήρησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία και το ΠΑΣΟΚ στην προτελευταία συνταγματική αναθεώρηση, μπλόκαραν την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος» και πρόσθεσε ότι «σήμερα, οι αυτοαποκαλούμενοι προοδευτικοί παραμένουν σταθεροί στις αγκυλώσεις του αναχρονισμού - συναντιώνται και πάλι σαν ομάδες αντίδρασης στην πρόοδο.

    Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλαφάτης είπε πως «αφού ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, αντιτάσσεται στο ενδεχόμενο να έρθει ένα τέτοιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας», ενώ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε πως «άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν θα σταθούν εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και ο ίδιος μας είπε και το ακριβώς αντίθετο: Ότι δεν θα ψηφίσουν τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια».

  • Ανακοίνωση ΕΛΑΣ για τα επεισόδια έξω από τη Βουλή: 14 προσαγωγές, 3 συλλήψεις

    20:37:20

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

    Σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00, με πρωτοβουλία διαφόρων φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων, υλλογικοτήτων και σωματείων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις - πορείες -17.500- περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στις πλατείες Κλαυθμώνος και Κοραή, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

    Την 14:50 ώρα, ενώ η πορεία διερχόταν από την οδό Σταδίου, ομάδα περίπου - 20- ατόμων αποσπάστηκε από αυτήν και πραγματοποίησαν σφοδρή επίθεση σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, εκτοξεύοντας εναντίον τους τουλάχιστον -10- μολότοφ.

    Ακολούθως, την 15:50 ώρα και ενώ η κεφαλή της πορείας εισερχόταν από την Όθωνος στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, ομάδα -50- περίπου ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, αποσπάσθηκαν από τον κορμό της πορείας και επιτέθηκαν με ρίψη μολότοφ και πετρών στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

    Οι αστυνομικοί απώθησαν τους επιτιθέμενους κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων, με τα άτομα να διασκορπίζονται προς την κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις με ρίψη πετρών εναντίον αστυνομικών στα γύρω στενά.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθως ενήργησαν με σκοπό να αποτρέψουν φθορές σε υποδομές και να αποκλιμακώσουν την ένταση.

    Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί -14- άτομα και συνελήφθησαν -3- ενώ την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

    Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν -7- αστυνομικοί και -9- πολίτες και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων.

    Σχετικά με δηλώσεις και βίντεο που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και απεικονίζουν στιγμιότυπα από τα σημερινά επεισόδια, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχει διαταχθεί η διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης.

  • Φάμελλος: Ξεκάθαρα κερδοσκοπικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια Μητσοτάκη.

    20:26:17

    Αναλυτικά, η δευτερολογία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτη Φάμελλου, επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια:

    Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές: Ο Πρωθυπουργός δεν έρχεται στην Ολομέλεια ως αντιπολίτευση. Δεν έρχεται, δηλαδή, για να θέσει ερωτήσεις, έρχεται πρώτα απ’ όλα για να απαντήσει σε ερωτήσεις, γιατί έρχεται για να νομοθετήσει.

    Εμείς, ως οφείλουμε με βάση τους κανόνες του Κοινοβουλίου, θέσαμε κάποιες ερωτήσεις. Δεν δόθηκαν, όμως, απαντήσεις. Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι, να τις επαναλάβουμε διότι έρχεστε εδώ για να μας πείσετε για ένα νομοσχέδιο.

    Ξεκινώντας, βάλαμε σημαντικά ζητήματα για το κράτος δικαίου. Δεν πήραμε απάντηση. Ο κ. Μητσοτάκης ασχολήθηκε με μια δήλωση του κ. Κούλογλου -απερχόμενου Ευρωβουλευτή, που δεν είναι και στο ΣΥΡΙΖΑ. Την ακούμε.

    Όμως, εμείς ρωτήσαμε συγκεκριμένα: Τι θα γίνει με τον γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Σμυρλή, που είναι ο “υπεύθυνος εξαγωγών” του PREDATOR και γινόταν ΕΔΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου ήταν Γενικός Γραμματέας. Ένα το κρατούμενο. Περιμένουμε απάντηση.

    Δεύτερον, τι θα γίνει με τον κ. Καραμανλή, πού τον κρύβετε και επιχειρείτε να τον αμνηστεύσετε ενώ η κοινωνία βοά για το έγκλημα των Τεμπών;

    Τρίτη ερώτηση: Τι θα γίνει με τον κ. Τριαντόπουλο, που έχει ξεκάθαρες καταγγελίες, για το μπάζωμα μετά το έγκλημα των Τεμπών, κάτι για το οποίο δεν έχει πάρει κανείς ούτε πολιτική ούτε ποινική ευθύνη;

    Τέταρτον, τι θα γίνει με την κυρία Ασημακοπούλου, η οποία, προσβάλλοντας πολίτες της χώρας μας και μάλιστα τους απόδημους που δήθεν τους νοιάζεστε, διαχειρίστηκε παρατύπως, παρανόμως, τα προσωπικά τους δεδομένα; Θα παραμείνει υποψήφια Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας;

    Πέμπτη ερώτηση: Τι θα γίνει με την κυρία Κεραμέως; Είναι υπεύθυνη Υπουργός σε ένα Υπουργείο όπου τα προσωπικά δεδομένα έχουν γίνει φύλλο και φτερό.

    Ήσασταν Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριε Πιερρακάκη. Εσείς, τι λέτε; Και ο κ. Βορίδης στο Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά στους εκλογικούς καταλόγους. Δηλαδή, πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό; Μπορούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών να γίνονται φύλλο και φτερό και να μην τρέχει τίποτα;

    Αυτά είναι ερωτήματα -τα πέντε από αυτά- που αφορούν τα θέματα κράτους δικαίου. Δεν πήραμε απάντηση.

    Πάμε τώρα στα ερωτήματα για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

    Πρώτο ερώτημα, εφόσον ο κύριος Πρωθυπουργός έλεγε το 2019 ότι απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, τι άλλαξε τώρα και προχωράτε αντισυνταγματικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων; Δεν μας έχει απαντήσει κανείς.

    Εμείς λέμε ότι είναι πολλά τα λεφτά, τα κέρδη των κολεγίων και των funds. Βρείτε μια άλλη απάντηση, αλλά δώστε μια απάντηση. Δεν μπορεί να είναι η απάντηση οι γνωμοδοτήσεις τριών συνταγματολόγων, ενώ υπάρχουν άλλες, δέκα, για παράδειγμα, γνωμοδοτήσεις σε αντίθετη κατεύθυνση. Δεν είναι απάντηση αυτή. Εκπροσωπείτε θεσμό, εκπροσωπείτε την πολιτεία. Δεν εξαρτάται από τις γνωμοδοτήσεις η νομοθέτηση. Τι άλλαξε και δεν μπορούσατε και τώρα μπορείτε; Συγκεκριμένα, όμως, να μας πείτε τι άλλαξε.

    Δεύτερο ζήτημα για τον κ. Πιερρακάκη: Γιατί δεν αφαιρείται η άδεια από τα υβριδικά εκπαιδευτήρια που θέλετε να δημιουργήσετε, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια -τα ανώτατα κολέγια, μάλλον, καλύτερος ορισμός αυτός- όταν διαπιστώνονται όλες αυτές οι παραβάσεις που ανέφερα στην πρώτη μου ομιλία; Μαθητολόγιο, εκπαιδευτική κατάσταση, κτιριακή, απονομή τίτλων, δηλαδή θα δίνει κάποιος τίτλους λαθραία και θα τον αφήσετε να λειτουργεί; Θα το ψηφίσετε αυτό;

    Τρίτον, γιατί επιτρέπεται, με την πληρωμή παροχής υπηρεσιών και δικαιωμάτων franchising, η μεταφορά κερδών στη μητρική κερδοσκοπική εταιρεία; Πρόκειται επομένως για κερδοσκοπική δραστηριότητα, αφού η μητρική παραμένει κερδοσκοπική. Απαντήστε μας στο ερώτημα «γιατί». Δεν μας έχει απαντήσει κανείς. Θα μεταφέρονται τα κέρδη και μάλιστα σε εξωχώριες εταιρείες, δεν θα μένουν ούτε καν στην Ελλάδα.

    Συνεχίζω με μία συναφή ερώτηση: Για ποιο λόγο να επενδύσει το όποιο CVC fund, φερόμενο ως υποψήφιος επενδυτής σε μια ιδιωτική ιατρική σχολή, εφόσον δεν πρόκειται να αποκομίσει κέρδος; Για πείτε μας για ποιο λόγο θα επενδύσει; Είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα; Να μας το πείτε αν είναι να το αναγορεύσουμε, και να ζητήσουμε τα μερίσματα από τη ΔΕΗ -τα οποία παίρνει το CVC fund- να επιστρέψουν στους πολίτες. Γιατί στην επένδυση –λέει- της Ιατρικής θα είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, στην επένδυση της ΔΕΗ είναι κερδοσκοπικό ίδρυμα. Να ξέρουμε. Όπως, επίσης, να μην χρεώνονται και νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές που έχει αυτό το fund.

    Συνεχίζω: Για ποιο λόγο τόσα χρόνια σοβαρά πανεπιστήμια δεν ήρθαν να επενδύσουν σε κολέγια; Για ποιο λόγο δεν ήρθαν και θα έρθουν τώρα; Τι θα αλλάξει; Απαγορευόταν; Όχι, να μας πείτε γιατί είπατε ότι θα έρθουν καινούργια μεγάλα πανεπιστήμια.

    Συνεχίζω. Για ποιο λόγο στην ιδιωτική Ιατρική να μπαίνεις με 9.000 μόρια, ενώ στο δημόσιο πανεπιστήμιο να μπαίνεις με 19.000. Θα πρέπει να μας απαντήσετε. Δεν είναι αυτό αδικία; Δεν έρχεται σε αντίθεση με όσα μας λέγατε για την ελάχιστη βάση εισαγωγής; Και μάλιστα να μπαίνεις με 9.000 μόρια και μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτό το βλέπετε λογικό; Είναι αυτό αριστεία;

    Και τελευταία ερώτηση: Γιατί αδυνατίσατε τα δημόσια πανεπιστήμια αναστέλλοντας τη λειτουργία τριάντα επτά τμημάτων και μειώνοντας τις θέσεις εισακτέων κατά σαράντα μία χιλιάδες, μέσα σε τρία χρόνια με την ελάχιστη βάση εισαγωγής; Τόσοι είναι οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού –σαράντα μία χιλιάδες περίπου- τόσες είναι οι θέσεις που μειώσατε τα πανεπιστήμια.

    Αυτά πρέπει να μας τα απαντήσετε. Δεν τα απάντησε ο Πρωθυπουργός. Ήρθε εδώ και μας παρουσίασε τη δική του ανάγνωση. Ναι, αλλά εμείς κάναμε ερωτήματα. Και ξέρετε ο Πρωθυπουργός υποχρεούται να απαντάει στα ερωτήματα.

    Μας είπε βέβαια -και το σημείωσα, γιατί είναι απίστευτη η προσέγγιση- ότι δεν υποβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και προσφέρει ποιοτική δωρεάν παιδεία. Με τριάντα επτά λιγότερα τμήματα, με σαράντα μία χιλιάδες λιγότερους εισακτέους και με τη λογική ότι όποιος δεν μπορέσει να μπει στο πανεπιστήμιο -γιατί αυτό λέει- θα υπάρχει εναλλακτική. Ναι, αν έχει λεφτά. Αν δεν έχει; Κλείνετε τα υπόλοιπα τμήματα.

    Άρα, ακόμα και γι’ αυτούς που δεν μπορούν να μπουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δημιουργείται μια κερκόπορτα από την οποία αν δεν έχεις λεφτά, δεν μπαίνεις. Αυτή είναι δίκαιη πολιτική; Γιατί; Για να βγάζει λεφτά το όποιο fund έρθει να επενδύσει; Διότι θα βγάζει λεφτά, μην κρυβόμαστε. Δεν κάνουν για φιλανθρωπία αυτή την επένδυση.

    Κι ένα τελευταίο σχόλιο και κλείνω, κύριε Πρόεδρε. Σκεφτήκατε τώρα το επιχείρημα ότι την ίδια ώρα που μιλούσα εγώ ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ανάρτηση με τις ίδιες προτάσεις τις οποίες είπα εγώ. Καταρχάς, ο Πρωθυπουργός δεν κατάλαβε ότι έλεγα τα ίδια με τον Στέφανο τον Κασσελάκη. Δηλαδή, στο τέλος της ομιλίας μου ανέφερα -και είναι στα Πρακτικά- για διπλασιασμό της χρηματοδότησης, διπλασιασμό των διδασκόντων, για φοιτητική μέριμνα, για στέγη. Τα είπα κι εγώ. Πήγατε να βγάλετε ένα ιδεολόγημα, μια ιστορία ότι δήθεν δεν λέμε τα ίδια. Τα ίδια είπαμε. Γιατί είναι κακό να λέμε ταυτόχρονα τα ίδια; Δηλαδή, μετά από μισή ώρα το πολύ βγήκε ο Αλέξης Τσίπρας, και είπε κι αυτός τα ίδια. Και οι φοιτητές έξω στον δρόμο τα ίδια λένε. Αυτό είναι το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας ότι εμείς λέμε τα ίδια με την κοινωνία. Εσείς δεν λέτε τα ίδια με την κοινωνία. Εμείς δεν έχουμε να ανησυχήσουμε για κάτι.

    Πώς θα βρούμε -λέει- διπλάσιους πόρους και πού χρειάζονται αυτοί στα πανεπιστήμια; Μα, εμείς σας καταθέσαμε νούμερα που λένε, εκτός αν δεν είστε Υπουργός Παιδείας, κύριε Πιερρακάκη, ότι η αναλογία διδασκόντων είναι ένα προς σαράντα επτά, ενώ η Ευρώπη είναι ένα προς δεκατρία. Αν διπλασιάσουμε τους διδάσκοντες, λαμβάνοντας υπόψη τα επόμενα τέσσερα χρόνια και πιθανές συνταξιοδοτήσεις, θα φτάσουμε από το ένα προς σαράντα επτά, στο ένα προς είκοσι επτά-είκοσι οκτώ. Δεν θα φτάσουμε ούτε στο ήμισυ γιατί θα έχουμε συνταξιοδοτήσεις. Ένα προς τριάντα. Δηλαδή, σας λέμε ότι θα είμαστε σε αναλογία ένα προς τριάντα έναντι του ένα προς δεκατρία στην Ευρώπη, πάλι δηλαδή θα έχουμε διπλάσιο φοιτητικό κόσμο ανά διδάσκοντα, πάλι θα αποκλίνουμε από την Ευρώπη και σας πείραξε. Δηλαδή, τι θέλετε, να μείνουμε στον πάτο;

    Στις χρηματοδοτήσεις, επίσης, σας είπαμε αυτό που η Ευρώπη βάζει ως προτεραιότητα. Είμαστε περίπου 2,5% του προϋπολογισμού πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν θέλετε να χρηματοδοτήσουμε τα πανεπιστήμια και να γίνουμε παρόμοιοι με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Δηλαδή, μας κάνατε κριτική γιατί εμείς λέμε να γίνουμε Ευρώπη. Ε, αυτή είναι η αλήθεια. Εμείς λέμε να γίνουμε Ευρώπη, ενώ εσείς λέτε να είναι βορά τα παιδιά μας στα ιδιωτικά funds και στα ιδιωτικά κολέγια. Αυτή είναι η διαφορά μας.

    Και κλείνω λιγάκι με το τελευταίο θέμα. Είπε ο κ. Μητσοτάκης διάφορα για την Ουκρανία. Εγώ εδώ θέλω να πω ότι χρειάζεται προσοχή όταν μιλάμε για την Ουκρανία και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους στην Ουκρανία, για τους Έλληνες της Ουκρανίας. Γιατί πρέπει να πω ότι εγώ δεν είπα ότι καλά κάνατε και ασχοληθήκατε. Είπα ότι καλά κάνατε έστω και καθυστερημένα που ασχοληθήκατε. Γιατί γνωρίζουμε ότι στην περιοχή υπήρχε σοβαρό έλλειμμα στο προξενείο, αλλά δεν είχε καλυφθεί για 15 μήνες. Γνωρίζουμε ότι στην περιοχή είχε πρόβλημα ακόμα και η ασφαλής «έξοδος» των πολιτών, των συμπατριωτών μας, από μια εμπόλεμη ζώνη. Δεν κάνατε, όμως, τότε αυτά που έπρεπε. Το προξενείο δεν είχε στελέχωση. Καθυστερημένα κάνατε ό,τι κάνατε. Και τώρα λέτε ότι έπρεπε να ήμασταν εκεί στην πρώτη γραμμή γιατί είναι απόφαση της Ευρώπης.

    Δεν βλέπω όλες οι χώρες της Ευρώπης να παίρνουν εξοπλισμό από τα νησιά τους για να τον πηγαίνουν στην Ουκρανία. Δεν βλέπω όλες οι χώρες της Ευρώπης να λένε ότι θα πάρουν ανταλλάγματα. Είχατε πει ότι αυτή η στρατηγική θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας να έχει ένα διαπραγματευτικό ατού σε σχέση με τη συζήτηση για τους εξοπλισμούς, παρότι εγώ πρέπει να σας ομολογήσω ότι είμαι αντίθετος με το κυνήγι των εξοπλισμών. Και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος μέσα στην αίθουσα που να υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να είναι πολιτική επιλογή. Νομίζω συμφωνούμε σε αυτό. Ο κ. Βορίδης με το παρελθόν του δεν είμαι σίγουρος, εμείς όμως συμφωνούμε.

    Εδώ, όμως, ό,τι μας είχατε πει δεν το κάνατε. Δεν κέρδισε η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση κάτι για να είναι πρώτη στην παροχή εξοπλισμού. Η χώρα μας όμως θα έπρεπε να είναι πρώτη στην παροχή υγειονομικού δυναμικού, διπλωματικού φορτίου. Γιατί γι’ αυτό πρέπει να πάνε οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκεί, για να σταματήσει ο πόλεμος, όχι για να πουλήσουν κι άλλα όπλα. Έτσι νομίζω. Εκτός αν εσείς νομίζετε ότι πρέπει να πηγαίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να πουλάνε όπλα. Να σταματήσει ο πόλεμος δεν θέλουμε; Να σώσουμε τα παιδιά της περιοχής δεν θέλουμε; Αυτό που συνέβη στον κ. Μητσοτάκη και το καταγγείλαμε δεν θέλουμε να συμβαίνει κάθε μέρα στον πολίτη της Ουκρανίας. Όπως και στους πολίτες της Γάζας δεν θέλουμε να συμβαίνει. Θέλουμε να το σταματήσουμε. Αυτά, λοιπόν, είναι ερωτήματα που δεν μας απαντήθηκαν. Γι’ αυτό τα ξαναθέτουμε.

    Θέτω κι ένα τελευταίο. Δεν ξέρω αν θα απαντήσει σε αυτό ο κ. Πιερρακάκης ή ο κ. Βορίδης. Αναρωτιέμαι, κύριε Βορίδη. Εσείς δεν είστε ο Υπουργός που δεν ψηφίσατε νομοσχέδιο της Κυβέρνησής σας; Με ποια αξιοπιστία θα μας απαντήσετε σήμερα; Κύριε Βορίδη, εμείς το έχουμε πει ξεκάθαρα. Μπορεί να κατοχυρώσατε την ακροδεξιά φράξια και μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μπράβο σας. Ζημιά στον κ. Μητσοτάκη κάνετε. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ούτε στο παραμικρό τις ακροδεξιές αντιλήψεις τις οποίες εσείς πρεσβεύετε και ο κ. Σαμαράς και αρκετοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Να έρχεται, όμως, Υπουργός Επικρατείας και να διεκδικεί το δικαίωμα να μας απαντήσει για την κυβερνητική πολιτική, ενώ δεν την έχει υποστηρίξει, στο προηγούμενο νομοσχέδιο, είναι αδιανόητο.

    Δηλαδή, εσείς και ο κ. Πιερρακάκης είστε στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Πιερρακάκης ήρθε εδώ και υποστήριξε το νομοσχέδιο της ισότητας στον γάμο κι εσείς είπατε ότι είναι αντισυνταγματικό και δεν το ψηφίσατε. Θα μας απαντήσετε εσείς για το νομοσχέδιο του κ. Πιερρακάκη και θα έχετε αξιοπιστία να σας πιστέψουμε; Μα, στο προηγούμενο νομοσχέδιο εσείς που είστε στο Υπουργικό Συμβούλιο διαφωνήσατε και δεν εφαρμόσατε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Άρα, κύριε Βορίδη, με συγχωρείτε. Δεν θα σας ακούμε ως Υπουργό Επικρατείας. Κακώς ο κ. Μητσοτάκης σας κρατάει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κακώς, όχι τόσο πολύ για τη διαπροσωπική σας σχέση. Κακώς, γιατί πρεσβεύσατε εδώ, εντός της πολιτικής σκηνής, όχι εντός του Κοινοβουλίου, μία άποψη η οποία είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Αμφισβητήσατε ένα ανθρώπινο δικαίωμα, αμφισβητήσατε το νόμο της ισότητας που είναι επιβολή και του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

    Εμείς, λοιπόν, σας λέμε ότι αυτό δεν είναι κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν είναι τρόπος λειτουργίας της Κυβέρνησης. Δεν έχετε, κύριε Βορίδη, δυστυχώς, την αξιοπιστία την πολιτική, την κοινοβουλευτική, να απαντάτε εσείς για την Κυβέρνηση. Ήδη ήσασταν απέναντι από την Κυβέρνηση στο προηγούμενο νομοσχέδιο. Πώς, λοιπόν, μπορείτε τώρα να μιλάτε για ένα νομοσχέδιο της Κυβέρνησης;

  • Με αναφορές στον Μπέντζαμιν Μπάτον η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου - «Καρφί» σε Μητσοτάκη

    20:24:20

    Όταν έρθει η ώρα (για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος) θα πρέπει με ευρύτερη συναίνεση να συμφωνήσουμε, όχι μόνο στην αλλαγή του, αλλά και στη διατύπωση του νέου άρθρου, τόνισε στην τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε: Να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση αυτή, ώστε να εξυπηρετεί το δημόσιο και εθνικό μας συμφέρον, κάνοντας την Ελλάδα επίκεντρο παιδείας, αλλά και την αντικατάσταση με σοβαρή νομοθεσία. Όχι για να υπάρξουν κερδοσκοπικές ιδιωτικές εταιρείες λυμαίνοντας στην Ελλάδα, αλλά να υπάρχει μια Ελλάδα της Παιδείας, που θα ανοίξει τις δυνατότητες για χιλιάδες νέους, όχι μόνο εντός αλλά και για ξένους φοιτητές που θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα, να είναι πρεσβευτές της, και θα είναι και για τους Έλληνες επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης σε «μία ατυχή», για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, αναφορά: «Ο Μπέντζαμιν Μπάτον έζησε τη ζωή του μικραίνοντας ηλικιακά αντί να μεγαλώνει. Ελπίζω λοιπόν, να παραμένω νέος και σύγχρονος στις αντιλήψεις μου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αντιθέτως, όμως, ο κ. Μητσοτάκης εξελίσσεται σε υπερασπιστή γερασμένων ιδεών» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Σχολιάζοντας την «παρερμηνεία» παλαιότερης δήλωσής του από τον πρωθυπουργό και βουλευτές της ΝΔ, για το «λεφτά υπάρχουν», είπε ότι έκρυψαν την υπόλοιπη φράση, για το «πού πηγαίνανε τα χρήματα του ελληνικού λαού»: Ως κορυφαίο, δυστυχώς, γεγονός, είπε ότι «λεφτά για την αναβάθμιση των σιδηροδρόμων μας, κάπου πήγαν, αλλά όχι στην ασφάλεια για τους πολίτες, με το τραγικό αποτέλεσμα που θέλει και συγκαλύπτει η Νέα Δημοκρατία».

    Λίγο νωρίτερα, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζος είχε πει για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ότι «δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να είμαστε καθαροί. Η συναίνεση μας στην συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχεθεί μετά από διάλογο και συναίνεση [...] στο περιεχόμενο της διάταξης. Όχι στη συζήτηση για το ΑΝ θα αναθεωρήσουμε αλλά στο ΠΩΣ θα το αναθεωρήσουμε. Εμείς, εδώ και χρόνια, δεσμευόμαστε για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Εσείς δεσμεύεστε στο ίδιο;» ρώτησε ο κ. Μάντζος.

    Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις Παπανδρέου και Μάντζου, ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης μίλησε για για μια «έκτη κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ. Μας είπατε δηλαδή ότι εφόσον αυτή η Βουλή θα είναι προτείνουσα, θα καταψηφίσετε την αλλαγή του άρθρου 16, επειδή δεν μας εμπιστεύεστε. Καταρχήν σας ευχαριστούμε που εξαρχής λέτε ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Γιατί αυτό ουσιαστικά λέτε, γιατί στην επόμενη Βουλή επικυρώνεται η διατύπωση εφόσον υπερψηφίζεται σε αυτή. Κατά δεύτερον λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε την αλλαγή του άρθρου σήμερα.

    Αυτό, οφείλω να πω, με δεδομένη την θετική στάση σας για την συνταγματική αναθεώρηση, όπως λέγατε πριν, επικυρώνει το γιατί, εφόσον υπήρχε ο ζωτικός συνταγματικός χώρος για να μπορέσουμε να κινηθούμε για την αναγνώριση-εγκατάσταση παραρτημάτων, το πράξαμε, Γιατί η Ελλάδα δεν είχε άλλο το περιθώριο να περιμένει, το πότε θα μπορούσατε εν τέλει, διαμορφώνοντας την εσωτερική σας ισορροπία, να συμφωνήσετε».

    Στην πολιτική που εμείς επιλέξαμε, πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, δεν υπάρχει λέξη «θα». Υπάρχει η λέξη «να». Ιδού λοιπόν. Στο Σύνταγμα, από ό,τι φαίνεται, επιλέξατε να το συζητήσουμε το σωτήριο έτος 2027. Οπότε, θα τα πούμε τότε. Όπως λέει και η διαφήμιση που ακούγαμε μικροί, στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν» είπε δηκτικά ο κ. Πιερρακάκης.

  • Κασσελάκης: Το νομοσχέδιο είναι μια μπίζνα

    20:18:46

    «Το νομοσχέδιο είναι μια μπίζνα» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε των θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Ο Στέφανος Κασσελάκης εγκάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριακο Μητσοτάκη για αλαζονικό ύφος όταν αναφέρθηκε στο πρόσωπο του και στις σπουδές του στις ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα απάντησε στον πρωθυπουργό για το Πανεπιστήμιο Pensylvania που σπούδασε, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα προσέγγιση γενικά στην Παιδεία για το πως μπορεί να γίνει ένα Ελληνόπουλο αυτό που θέλει ώστε να μην καταστρέφονται τα ονειρά του για λίγα μόρια.

    Προϊδέασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του για την Παιδεία, δίνοντας έμφαση στον διπλασιασμό του διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ και στη φοιτητική στέγη μέσα από τα έσοδα που προκύπτουν από τη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

    κασσελακησ, ιδιωτικα πανεπιστημια, νομοσχεδιο

  • ΠΑΣΟΚ: Υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων

    19:58:37

    Ξεκίνησαν οι… «διαπραγματεύσεις» για την αναθεώρηση του άρθρου 16 με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζο να ξεκαθαρίζει πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα στηρίξει την αναθεώρηση στην προτείνουσα Βουλή για να έχει έλεγχο επί του τελικού κειμένου της διάταξης στην αναθεωρητική Βουλή.

    «Η συναίνεση μας στην συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχεθεί μετά από συζήτηση και συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης, όχι στο αν θα αναθεωρήσουμε αλλά στο πώς θα το αναθεωρήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε μάλιστα πως «εμείς δεσμευόμαστε για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Εσείς δεσμεύεστε το ίδιο;».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξηγώντας αυτή την θέση σημείωσε πως «ακούσαμε τον υπουργό Επικρατείας αλλά οι δηλώσεις του δεν μας έκαναν σοφότερους, μας προκάλεσαν ανησυχίες» καθώς και ότι «δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ειδικά μετά από αυτές τις δηλώσεις σας».

    Από την πλευρά του, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για «την 6η κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα «ευχαρίστησε» τον Δημήτρη Μάντζο εκτιμώντας πως με την τοποθέτηση του «προεξόφλησε την εκλογική νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2027».

  • ΣΥΡΙΖΑ: Η άγνοια Μητσοτάκη για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τον φέρνει σε άβολη θέση απέναντι στην κοινωνία

    19:55:20

    «Όταν η τυφλή κομματική σκοπιμότητα και η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων προβάλλονται από την κυβέρνηση της ΝΔ ως πολιτικό όραμα, τότε δεν πρέπει να ξαφνιάζει που ο κ. Μητσοτάκης επιχειρηματολογεί ειρωνευόμενος, παρ' ότι η άγνοια για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τον φέρνει τελικά σε άβολη θέση απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «είναι προφανές, λοιπόν, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να χρεώσει στον Στέφανο Κασσελάκη άρνηση και παρωπίδες -παρά την προσπάθειά του- ως προς το αν θα μπορούσε να έχει παρουσία στην Ελλάδα ένα ξένο Πανεπιστήμιο, όπως το University of Pennsylvania».

    «Επειδή», συνεχίζει, «το ήδη υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει τη συνεργασία και του University of Pennsylvania και όλων των πανεπιστημίων, ακόμη και των μεγαλύτερων και πιο διάσημων πανεπιστημίων στον κόσμο, προκειμένου να συνάψουν από κοινού ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα με όλα τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και ήδη έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται τέτοια κοινά προγράμματα». Επισημαίνει δε ότι «το τελευταίο δε από τα πέντε μέτρα που παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε αυτό ακριβώς αναφέρεται».

    «Αλλά είναι πια γνωστό. Υπάρχει ο σωστός τρόπος και υπάρχει και ο τρόπος της κυβέρνησης, που στην περίπτωση των ιδιωτικών ΑΕΙ περνά και από την παραβίαση του Συντάγματος», αναφέρει καταληκτικά.

  • Τι συζήτησαν στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    19:06:15

    Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έγινε συζήτηση για τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών.

    Προγραμματίζεται για την Τρίτη εκδήλωση για την ακρίβεια και το φορολογικό. Την Πέμπτη 14 Μαρτίου θα δοθεί η μεγάλη εκκίνηση για τις ευρωεκλογές καθώς θα παρουσιαστεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Στέφανο Κασσελάκη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι παρουσιάζεται στον Στρατό στις 15 Μαρτίου.

  • Παραμένουν έξω από τη Βουλή τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων

    18:46:40

    Μπροστά από τη Βουλή παραμένουν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που συμμετέχουν στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    βουλη φοιτητεσ, νομοσχεδιο ιδιωτικα πανεπιστημια

    Με κεντρικό σύνθημα «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια εκφράζοντας τη διαφωνία τους και την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Στα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων είναι μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν η απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά). Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν επίσης σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.

    Λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες ξεκίνησαν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή.

    Αργότερα, λίγο μετά τις 14:30, ένταση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που απάντησε με χρήση χημικών.

    Επιπλέον, λίγο πριν τις 16:00, επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις που με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε χρήση χημικών.

    Στη συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος όπου ομάδα ΔΙΑΣ δέχθηκε επίθεση με πέτρες από αγνώστους στην οδό Ερμού, ενώ κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, προκαλώντας παράλληλα υλικές ζημίες σε καταστήματα.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων 8 φοιτητές τραυματίστηκαν οι οποίοι στη συνέχεια παρελήφθησαν από το ΕΚΑΒ και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς". Εκεί υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο, καθώς φέρουν τραύματα στο κεφάλι και τα χέρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

  • Παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

    18:32:57

    Παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη συνεδριάζει αυτή την ώρα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί αργότερα επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην κλειστή συνεδρίαση γίνεται μια πρώτη αποτίμηση της τριήμερης κοινοβουλευτικής μάχης. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ έχει καταθέσει και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου.

  • Με τραύματα στο κεφάλι και τα χέρια οι τραυματίες φοιτητές

    17:44:02

    Ολοκληρώθηκε ο ακτινολογικός έλεγχος των 8 φοιτητών οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς.

    Φέρουν τραύματα στο κεφάλι και τα χέρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

  • Αντιπαράθεση στην Ολομέλεια για τα σοβαρά επεισόδια έξω από τη Βουλή

    17:32:55

    Με την επίδειξη της φωτογραφίας που απεικονίζει αστυνομικούς στον Άγνωστο Στρατιώτη να τυλίγονται στις φλόγες από ρίψη μολότοφ εναντίον τους, απάντησαν τόσο ο Κυριάκος Πιερρακάκης όσο και ο Μάκης Βορίδης στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι μίλησαν στην Ολομέλεια για «απρόκλητη και αναιτιολόγητη» επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές.

    πιερρακησ βουλη

    «Αυτό όλοι εδώ στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας οφείλουμε να το καταδικάσουμε» είπε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης - μετά τον κύκλο των παρεμβάσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων για το θέμα των επεισοδίων στο Σύνταγμα - διερωτήθηκε πως υιοθετούν ισχυρισμούς περί «απρόκλητης επίθεσης» χωρίς να έχουν δει αυτές τις φωτογραφίες, που δείχνουν ξεκάθαρα τους αστυνομικούς να γίνονται παρανάλωμα του πυρός από μολότοφ που έριξαν εναντίον τους. «Σε αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεστε, που όλοι επικαλείστε και η κυβέρνηση σέβεται απολύτως, συμπεριλαμβάνεται και η ρίψη μολότωφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων; Και μετά από αυτά πιστεύετε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούν να διατηρήσουν την ευταξία πράττουν κακώς;» είπε ο κ. Βορίδης. Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση σέβεται απολύτως το δικαίωμα του συνέρχεστε και μάλιστα φροντίζει αυτό να ασκείται με τον προσήκοντα τρόπο κάτι που έχει αποδειχτεί σε σειρά συγκεντρώσεων διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

    Προηγουμένως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έθεσε στην Ολομέλεια το θέμα λέγοντας: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ για την απρόκλητη οργανωμένη και προσχεδιασμένη επίθεση απέναντι στο μεγαλειώδες κίνημα το οποίο συντελείται. Έχετε πνίξει όλο το Σύνταγμα με χημικά. Αν νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσετε την οργή και την μαχητικότητα των φοιτητών είστε γελασμένοι. Ότι και να κάνετε το συλλαλητήριο δεν θα το χτυπήσετε. Θα συνεχιστεί παρά τα μέτρα καταστολής και βίας τα οποία παίρνετε».

    «Τα καλά νέα είναι ότι οι φοιτητές μαζί με τους καθηγητές συνεχίζουν και ανασυγκροτούνται. Δεν υπήρχε καμία αιτία καμία πρόκληση, αλλά φαίνεται ότι έχουμε μια κυβέρνηση που έχει λεκτική βία κι όταν δεν περνάει αυτή πάει στην πραγματική βία με δακρυγόνα και ξύλο για να διαλύσει μια ειρηνική διαδήλωση» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Νέα Αριστερά.

    Ο Χρήστος Γιαννούλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ με την σειρά του είπε: «Φτάνει πια αυτό το αίσχος της κατάχρησης της αστυνομικής βίας απέναντι στα παιδιά μας. Προκαλείται πόνος από τα χημικά και τις ανερμάτιστες επιθέσεις των ανδρών των ΜΑΤ απέναντι στα παιδιά μας που ήρθαν για να φωνάξουν ότι φτάνει πια ο ξεπεσμός του Συντάγματός μας».

    «Πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα μια από τις βασικές κατακτήσεις είναι η διαδήλωση κι αν κάτι πρέπει η πολιτεία να επιδεικνύει είναι η ανοχή το μέτρο και ανάλογη αντίδραση. Καταδικάζουμε κάθε δυσανάλογη κι απρόκλητη χρήση βίας» υπογράμμισε ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ.

  • Έκλεισε ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα

    17:25:19

    Λόγω των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή, ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, έκλεισε για προληπτικούς λόγους.

    Δεν έχει ωστόσο ανακοινωθεί σε πόση ώρα θα δοθεί ξανά σε λειτουργία.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Νατσιός: Κανένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν θα έρθει στην Ελλάδα

      17:22:19

      Την αντίθεση του με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, εξέφρασε μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

      Ο πρόεδρος της Νίκης υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος.

      «Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί για ακόμη μια φορά να ερμηνεύσει την έννοια του Συντάγματος κατά έναν αυθαίρετο και επικίνδυνο τρόπο. Από το 1975, η παροχή της ανώτατης εκπαίδευσης, προβλέπεται να γίνεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ. Απαγορεύεται η ίδρυση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες. Οι λέξεις "απαγορεύω" και "αποκλειστικά" που περιέχονται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν είναι επιδεκτικά ερμηνείας», είπε ο κ. Νατσιός και πρόσθεσε:

      «Η μοναδική οδός για να αλλάξουν όλα αυτά είναι η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, στο πλαίσιο της οποίας μπορούμε να αντιπαραβάλουμε τα εκατέρωθεν επιχειρήματα και να δοκιμασθεί η αντοχή τους. Ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει ως έρεισμα μια πρωτοφανή στα νομικά χρονικά ερμηνευτική προσέγγιση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα είναι το ευαγγέλιο του κράτους και κάθε φορά που το αποδομούμε, ολισθαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς».

      Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Νίκης ανέφερε πως η χρηματοδότηση των περισσοτέρων πανεπιστημίων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, γίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από κρατικές ενισχύσεις.

      «Κανένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν θα έρθει στην Ελλάδα, παρά τα όσα προπαγανδίζονται. Τα χαμηλής βαθμολόγησης που θα έρθουν, δεν θα δημιουργήσουν δικά τους ιδρύματα αλλά θα συνεργασθούν με τα ήδη υπάρχοντα κολέγια», είπε και πρόσθεσε:

      «Η αναβάθμιση των κολεγίων σε δήθεν πανεπιστήμια από την κυβέρνηση, εντάσσεται στην απορρύθμιση της ελληνικής οικονομίας. Μιας οικονομίας που δημιουργεί ευκαιρίες σε πολυεθνικές και funds "κοράκια", τα οποία τις εκμεταλλεύονται, υπαγορεύουν στις κυβερνήσεις ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο και φεύγοντας αφήνουν στάχτη και συντρίμμια. Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι να επιχορηγεί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αυτά τα κολέγια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή του ΕΣΠΑ, οπότε οι ιδιοκτήτες τους θα τρίβουν τα χέρια τους και τα δημόσια πανεπιστήμια θα μαραζώνουν λόγω έλλειψης πόρων».

      Συνεχίζοντας ο κ. Νατσιός έκανε λόγο για απαξίωση των πανεπιστημίων της περιφέρειας με ευθύνη της κυβέρνησης, «ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, με την μη προκήρυξη μελών ΔΕΠ, με την συρρίκνωση του προϋπολογισμού του και τη μη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων».

      «Μεθοδεύεται εδώ και χρόνια η δημιουργία πελατολογίου για τους κολεγιάρχες, ώστε να καταστεί μονόδρομος για τον μέσο Έλληνα η επιλογή του ιδιωτικού κολεγίου αντί του απαξιωμένου αλλά υψηλού επιπέδου κρατικού πανεπιστημίου. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στους φοιτητές της Αθήνας και της επαρχίας» είπε.

      Αναφερόμενος στη δυνατότητα που παρέχει το νομοσχέδιο για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποστήριξε πως η επιλογή αυτή θα οδηγήσει «σε πλήρη απαξίωση της ποιότητας σπουδών των παραρτημάτων. Το πανεπιστήμιο δεν είναι μια οθόνη υπολογιστή, ούτε μόνο κτίρια. Είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα, η παρουσία καθηγητών και φοιτητών, η σχέση με την κοινωνία. Δεν μπορεί ένα εικονικό παράρτημα να είναι πανεπιστήμιο».

      Ο κ. Νατσιός ζήτησε να καταστεί υποχρεωτική η φυσική παρουσία στην εκπαίδευση καθηγητών και φοιτητών και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να παρέχεται «όταν υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα».

      «Η σημαντικότερη αποστολή της παιδείας, είναι η ένταξη των νέων στο παρελθόν. Ξεκινήστε από τα μικρά στην παιδεία για να πετύχετε τα μεγάλα. Ξεκινήστε από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Στήστε τα ορθά θεμέλια, αλλιώς ματαιοπονείτε», κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

    • Κατατέθηκε από τη ΝΔ η πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία

      17:19:09

      Κατατέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κ. Τσιάρα, η πρόταση της συμπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

      Όπως είπε ο κ, Τσιάρας, «σύμφωνα με το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ καταθέτει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που συζητάμε».

    • Μαρία Συρεγγέλα: 131 χρόνια μετά την πρώτη γυναίκα φοιτήτρια στην Ελλάδα πετυχαίνουμε έναν διαχρονικό μας στόχο

      17:11:17

      Ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρισε η βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα το γεγονός ότι σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας που τιμούμε τους αγώνες μας για τα διαχρονικά δικαιώματα των γυναικών, βρισκόμαστε μπροστά στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου που ενισχύει αυτά τα δικαιώματα δίνοντας ακόμα περισσότερες ευκαιρίες σε γυναίκες και άνδρες να έχουν πρόσβαση στην ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση.

      Τοποθετούμενη επί του νομοσχεδίου για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, η κυρία Συρεγγέλα επισήμανε ότι η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ήταν η Ιωάννα Στεφανόπολι το 1890 και ότι, 131 χρόνια μετά, το 2021 σύμφωνα με την Eurostat το 49,5% των ανθρώπων που λαμβάνουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας είναι γυναίκες.

      Όπως είπε, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν πετύχουμε έναν διαχρονικό στόχο για την ΝΔ, το ελεύθερο πανεπιστήμιο. «Είδαμε την αντιπολίτευση να προσπαθεί να παρασύρει την κοινή γνώμη μακριά από τον πυρήνα του. Γιατί φοβάται τον πυρήνα του παρόντος νομοθετήματος. Γιατί κάνει κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στηρίζει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην πράξη» είπε η κυρία Συρεγγέλα.

    • Επεισόδια στην πορεία έξω από τη Βουλή - Φωτογραφίες με τους τραυματίες

      16:43:11

      traymaties_poreia_athina1_df4e2.jpgtraymaties_poreia_athina2_6cb1c.jpgtraymaties_poreia_athina3_4b3dc.jpgtraymaties_poreia_athina4_5f778.jpgtraymaties_poreia_athina5_614bd.jpgtraymaties_poreia_athina6_5d8b9.jpg

    • 8 τραυματίες φοιτητές στην πορεία

      16:30:38

      Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν λίγο στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, υπάρχουν τρεις τραυματίες φοιτητές ενώ τραυματίστηκε ελαφρά και ένας αστυνομικός. Σύμφωνα, με τους φοιτητές οι τραυματίες είναι οχτώ.

      Νωρίτερα «έπεσαν» μολότοφ και χημικά στη Σταδίου.

      Ενώ νωρίτερα η αστυνομία προχώρησε σε εννέα προσαγωγές ατόμων.

      {https://x.com/Sacco_69/status/1766089969058111781}

    • Απάντηση Πιερρακάκη σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη

      16:23:28

      Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα της Βουλής.

      Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, ότι δεν θα ευδοκιμήσει ο νόμος, ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε με σκωπτικό τρόπο απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα εξής: «να μοιραστώ την ανακούφισή μου. Αν έχει την ίδια μοίρα με την δημόσια τοποθέτησή του πριν από το συνέδριό σας, ούριος άνεμος στα πανιά μας».

      Ο υπουργός Παιδείας, απάντησε και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για υπουργούς της κυβέρνησης «που διαγκωνίζονται ποιος είναι πιο γνήσιος εκπρόσωπος του γενιτσαρικού τάγματος της Νέας Δημοκρατίας».

      «Η πάγια πρακτική των σουλτάνων είναι η πειθαρχία. Και η άσκηση κομματικής πειθαρχίας από μεριάς συγκεκριμένου κόμματος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να μπορέσει να συγκρατήσει την εσωτερική του διαφωνία και τη διαφωνία σε επίπεδο στελεχών του είναι η χαρακτηριστικότερη όλων», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

    • Στίγκας: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποδυναμώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο

      15:21:00

      "Ο τίτλος του νομοσχεδίου θεωρούμε ότι είναι υποκριτικός. Πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης, πρόθεσή σας, κ. Μητσοτάκη, δεν είναι να ενισχύσετε το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά να το αποδυναμώσετε", υποστήριξε ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών", Βασίλης Στίγκας, στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων".

      "Η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί ντιρεκτίβες μνημονίων", προσέθεσε ο κ. Στίγκας. "Ντιρεκτίβες υπαγορευμένες από άγνωστους δανειστές που θέλουν η κρατική και δημόσια οντότητα της ελληνικής δημοκρατίας να καταστεί στο μεγαλύτερό της τμήμα ιδιωτική", προσέθεσε ενώ ισχυρίστηκε: "Με τις επικίνδυνες διατάξεις περί των ιδιωτικών πανεπιστημίων ανοίγετε την κερκόπορτα. Για την ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιας δομής, κάθε κρατικής οντότητας. Και αυτό προκειμένου ο λαός μας να χάσει τον έλεγχο επί της εξουσίας και της διακυβέρνησης των κυβερνήσεων που εκλέγει".

      Ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" υποστήριξε ακόμη ότι "ο πρωθυπουργός είπε ψέματα και ανακρίβειες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είπε ότι η νέα γενιά οπλίζεται με νέες δυνατότητες. Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες; Στα 660 ευρώ; Που φεύγουν όλοι στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη; Που αφήνουν τις σπουδές τους στη μέση; Που αφήνουν γονείς, συγγενείς και συντρίμμια ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους; Είπατε ότι θα φτιάξετε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ για να μην αναγκάζονται οι νέοι και οι καθηγητές να φεύγουν από τα σπίτια τους. Και πως να μην αναγκάζονται όταν όλοι γνωρίζουμε την οικτρή κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα ελληνικά πανεπιστήμια, που είμαστε στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως. Έχουν καταντήσει άντρο παρακρατικών και αριστερών οργανώσεων".

      Παράλληλα, ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" ισχυρίστηκε ότι "στην ουσία, επιθυμία της κυβέρνησης είναι να στραγγαλίσει οικονομικά τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Έτσι, οδηγείτε σε εκπαιδευτικό αδιέξοδο χιλιάδες νέους και νέες των λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να πληρώσουν τις σπουδές τους".

      Όσον αφορά στη στάση των "Σπαρτιατών" απέναντι στους νέους, ο κ. Στίγκας ανέφερε: "Εμείς πιστεύουμε στις νέες και τους νέους της Ελλάδας. Τους στηρίζουμε. Είμαστε δίπλα τους για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα για αξιοπρεπή εργασία με αξιοπρεπείς αποδοχές, να τους στηρίξουμε στη δημιουργία οικογένειας, να κάνουν παιδιά. Θέλουμε να δυναμώσουμε την Ελλάδα, να εξαλείψουμε την υπογεννητικότητα".

      Σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο κ. Στίγκας σημείωσε ότι "προκαλούν απαράδεκτες καταστάσεις για το λαό και τη νεολαία μας. Τις καταψηφίζουμε με όλη μας τη δύναμη. Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνεις ότι ο αγώνας μας για δημόσια και ελεύθερα σε όλους προσβάσιμη δωρεάν δημόσια παιδεία, είναι ανένδοτος. Όπως ανένδοτο αγώνα κάνουμε κατά της ελίτ που έχει φτωχοποιήσει την χώρα μας και συμπιέζει τους μικρομεσαίους".

      Σχολιάζοντας στη συνέχεια το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουκρανία, ανέφερε, μεταξύ άλλων: "Υπό άκρα μυστικότητα και επικινδυνότητα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζελένσκι στην Ουκρανία, που εμπλέκει τη χώρα μας ακόμη περισσότερο στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Πιστεύουμε, ότι καλό θα ήταν η κυβέρνηση να ασχοληθεί περισσότερο στο να επέλθει η ειρήνη και να πείσει τους Ευρωπαίους να αλλάξουν πορεία, παρά να στέλνει οπλισμό στην Ουκρανία και να εμπλέκει τη χώρα μας όλο και περισσότερο σε δύσκολα μονοπάτια με αβέβαιες καταστάσεις".

      Τέλος, ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" αναφερόμενος στην ποινή φυλάκισης δύο ετών που επέβαλε η αλβανική δικαιοσύνη στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, τόνισε: "Είναι μια απόφαση που καταδικάζει την εθνική μειονότητα και παραβιάζει κάθε έννοια της δημοκρατίας και κράτους δικαίου στην υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αλβανία. Πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη απόφαση, με σκοπό να μην εκτίσει τη θητεία του ως δήμαρχος. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε με το γάντι, ενώ δεν αντέδρασε για την Αλβανία που συνεχίζει να νομίζει ότι έχει ανεξάρτητη και όχι πολιτικά κατευθυνόμενη δικαιοσύνη. Πρέπει να ασκήσετε ουσιαστικές πιέσεις στο αλβανικό καθεστώς, ώστε να λάμψει η πραγματική δικαιοσύνη και ο Μπελέρης να ασκήσει άμεσα τα καθήκοντά του".

    • Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

      15:17:28

      Αυτή την ώρα καταγράφονται επεισόδια στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο που είναι σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας.

      «Έπεσαν» μολότοφ και χημικά στην Σταδίου.

      Ενώ νωρίτερα η αστυνομία προχώρησε σε εννέα προσαγωγές ατόμων.

      {https://x.com/Sacco_69/status/1766089969058111781}

    • Νέα επίθεση Μητσοτάκη κατά Ανδρουλάκη: «Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε από τις πιρουέτες σας»

      15:17:11

      Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη στη δευτερολογία του, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

      «Τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το πόθεν έσχες του δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις οι οποίες εξάλλου έχουν απαντηθεί πολλές φορές και τα σχετικά όργανα της βουλής έχουν γνωμοδοτήσει τόσες φορές που δεν νομίζω ότι έχουν απασχολήσει πόθεν έσχες κανενός βουλευτή περισσότερο την επιτροπή από ότι τι δικό μου. Διότι αυτή ήταν η στρατηγική σας, να στοχοποιήσετε εμένα, την σύζυγό μου εδώ και 7 χρόνια. Επομένως καλά ξεμπερδέματα για τα δικά σας προβλήματα» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του στη Βουλή και απαντώντας σε αναφορές του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου.

      Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Φάμελλου για το κράτους δικαίου θύμισε δύο δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες για τα πεπραγμένα των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

      «Στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στηθεί ένα παραυπουργείο δικαιοσύνης όπως υποστήριξε ο υπουργός δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Από ποιόν να στηθεί; Προφανώς από τον πρωθυπουργό» είπε σημειώνοντας ότι κάτι θα ήξερε και ο κ. Παππάς ο οποίος κουνάει το κεφάλι του.

      Επίσης αναφέρθηκε στη δήλωση του κ. Κούλογλου που ισχυρίστηκε «ότι το να μπουν στο κάδρο Πικραμμένος, Σαμαράς, Βενιζέλος χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία ήταν πολιτική απόφαση και ήταν λάθος. Σίγουρα ήξερε ο Τσίπρας. Πιστεύω ότι ήταν μια λάθος πολιτική απόφαση».

      Απαντώντας στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο στερεί το δικαίωμα στη γνώση αναρωτήθηκε σε ποιον στερεί το δικαίωμα στη γνώση και είπε: «ο Έλληνας μαθητής που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις και μπαίνει στο πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει δωρεάν σε ποιοτικά πανεπιστήμια της επιλογής του και ανάλογα με τις επιδόσεις του».

      «Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είμαστε πολύ υπερήφανοι διότι δεν πρόκειται να σπρώχνουμε νέα παιδιά σε τμήματα τα οποία πρακτικά υπολειτουργούν και εσείς δημιουργήσατε ένα βράδυ πριν από τις εκλογές, με εκπρόθεσμη τροπολογία γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα τμήματα αυτά καταδικάζουν τα νέα παιδιά σε μια «πολύχρονη φοίτηση», με την φαντασίωση ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε δωρεάν δημόσια εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά. Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

      Αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που ανέφερε ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε «αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο, γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι ακριβώς το σκανδιναβικό μοντέλο». Επίσης σημείωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει καταθέσει τέσσερις διαφορικές απόψεις για το ζήτημα. Και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε κύριε Ανδρουλάκη από τις πιρουέτες σας και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις».

      «Είναι πολύ πιο έντιμο να πείτε εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε μια θέση κόντρα στην κυβέρνηση σε όλα, βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ να έχει τα προβλήματά του, εμείς είμαστε η αντιπολίτευση, λέμε όχι σε όλα, άρα και σε αυτό. Είναι μια πολιτική θέση καθαρή, αλλά μην βλέπετε τώρα συμφέροντα για να κρύψετε τις δικές σας αδυναμίες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

      Ο πρωθυπουργός επίσης κάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να δεσμευθεί στην αναθεώρηση του άρθρο 16 γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτά είχε πει και ο Γιώργος Παπανδρέου και μετά έκανε άλλη «κωλοτούμπα».

      Τέλος για το ζήτημα της Ουκρανίας είπε ότι άκουσε την τοποθέτηση του κ. Φάμελλου που καταδίκασε το συμβάν της Οδησσού, αν και καθυστερημένα, και σημείωσε ότι του έκανε εντύπωση που δεν έκανε καμία κουβέντα ο κ. Ανδρουλάκης, ούτε ο κ. Κασσελάκης. «Οφείλω να επισημάνω ότι ενώ δέχεστε ότι υπάρχει ρωσική επιθετικότητα έχετε την απαίτηση η Ουκρανία να αμύνεται με γαρύφαλλα και τριαντάφυλλα. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πόλεμος που έχει κάθε μέρα ανθρώπινα θύματα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Στον πόλεμο υπάρχει ένα επιτιθέμενος και ένας αμυνόμενος, η Ουκρανία, και όπως η ΕΕ έτσι και η Ελλάδα είναι με την Ουκρανία. Είμαστε υπερήφανοι για τη θέση μας αυτή γιατί είναι μια θέση αρχής και εξυπηρετεί και τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι ειλημμένη απόφαση της ΕΕ να στηρίξουμε την Ουκρανία και με αμυντικό υλικό, όπως κάνουν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες», συμπλήρωσε.

      {https://www.youtube.com/watch?v=wnj2GwA9PtQ}

    • Βούλα Κεχαγιά για τη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

      14:44:47

      «Ο Πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή δεν θέλησε να τηρήσει καν τα προσχήματα και να υποστηρίξει έστω και τύποις την ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου.

      Στην προσπάθειά του να απαξιώσει τις πέντε σοβαρές και απολύτως ρεαλιστικές προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη για την ενίσχυση και αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης προχώρησε στην ωμή παραδοχή ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά και πρόσθεσε: «Δεν κατάφερε να κρύψει πως πραγματική του στόχευση δεν είναι το να καταστούν τα ελληνικά πανεπιστήμια πιο ελκυστικά και πιο ανταγωνιστικά με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά αλλά η σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωσή τους με ελλιπή χρηματοδότηση που θα τα οδηγήσει σε μαρασμό.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ δεσμεύεται για μία ανώτατη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση που θα παρέχει ποιότητα και ακόμη πιο υψηλό επίπεδο γνώσης».

    • Χαρίτσης: Μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον νόμο

      14:42:38

      «Η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο!

      Αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο!

      Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

      Και να είστε βέβαιοι ότι μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον νόμο», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή.

    • Ανδρουλάκης: Η ίδρυση μη κρατικών ξένων ΑΕΙ εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα

      14:36:46

      Σε υψηλούς τόνους ήταν και η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

      «Η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει συνολική απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η δημόσια παιδεία στη χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες», ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσει επί της αρχής αυτή την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση.

      «Δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τη δημόσια παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια. Ούτε πιστεύουμε ότι το σχέδιο σας έχει στόχο την ίδρυση πραγματικά μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που θα συμβάλουν στη συνολική αναβάθμιση της παιδείας στη χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, λέγοντας «πως βαφτίζει μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις».

      «Για εμάς, μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση, αξιόπιστη υλοποίηση. Αυτό κάναμε στα τέλη Αυγούστου του 2011, όταν 255 βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο 4009/11, γνωστό ως νόμο Διαμαντοπούλου. Θα το θυμάται καλά ο υπουργός Παιδείας, που τότε ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Πρόσθεσε ότι για το ΠΑΣΟΚ, η δημόσια Παιδεία είναι βασικός μηχανισμός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας και μοχλός μετάβασης στη νέα εποχή των επιστημονικών και τεχνολογικών επαναστάσεων.

      Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με το δημόσιο πανεπιστήμιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την Νίκη Κεραμέως, πως «85 από τα 89 άρθρα σας ξηλώνουν αυτή τη μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση που είχε ψηφίσει η προκάτοχός σας. Πώς να το εκλάβουμε αυτό ως προς την αξιολόγηση της κυρίας Κεραμέως, που μιας και είναι εδώ, οφείλει να μας εξηγήσει γιατί κρυβόταν τέσσερις μέρες για τη διαρροή χιλιάδων προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού και κατόπιν εορτής διέταξε ΕΔΕ».

      «Νομοθετείτε καθ' υπόδειξή τους και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας το παράδοξο, όπως είπε, «συγκεκριμένα funds να έχουν κάνει ήδη τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα εδώ και μήνες και εσείς να έρχεστε εκ των υστέρων και να προσαρμόζετε, με συνταγματικές μάλιστα ακροβασίες, έναν νόμο πάνω στις επενδύσεις τους. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συντάχθηκε εν κρυπτώ. Ακόμα και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια: ότι ο τίτλος "μη κερδοσκοπικό" είναι απλώς ο φερετζές των ιδιωτικών κερδοσκοπικών παραρτημάτων».

      Επικαλέστηκε τη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και διατύπωσε το ερώτημα: «Πως ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορούν να ιδρύσουν στην Ελλάδα. Κι επιπλέον, δεν περιλαμβάνονται κανόνες αποφυγής έμμεσης διανομής κέρδους και νόθευσης του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του παραρτήματος. Άρα ποια μη κερδοσκοπικά παραρτήματα διαφημίζετε;».

      Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αποκάλυψε, καταθέτοντας στα πρακτικά το σχετικό έγγραφο, ότι «οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο γνώριζαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά πριν ακόμα αυτό δημοσιευθεί είχαν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την πρόθεσή τους να ιδρύσουν παράρτημα στην Ελλάδα».

      «Δεν είναι λοιπόν ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά είναι τα συμφέροντα που βιάζονται. Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης σας είναι ότι οι πολίτες συναντούν παντού φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας αναφορά σε διαφθορά που πλανάται πάνω από το έγκλημα των Τεμπών, τις υποκλοπές μετά το πρόστιμο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις στην Ιντελέξα, στην υγεία, στο Ταμείο Ανάκαμψης.

      Εξηγώντας τη θέση του κόμματός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η σταθερή θέση του εδώ και 20 χρόνια είναι αλλαγή του άρθρου 16 για μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε ότι εκείνος άλλαξε θέση, διαβάζοντας παλαιότερη δήλωση του κ. Μητσοτάκη όπου αναφέρει: «Και εδώ θα ήθελα να σας διαβάσω κάτι: «Καμία συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει, αν δεν τοποθετήσει στο επίκεντρό της την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Η αντίδραση σε οποιαδήποτε συζήτηση για το άρθρο 16 είναι αποκαλυπτική.

      Αποκαλύπτει και πάρα πολλές υποκρισίες γιατί, όπως ξέρετε καλά, η Ελλάδα σήμερα αναγνωρίζει τα πτυχία πανεπιστημίων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

      Είναι αποδεκτό, λοιπόν, σήμερα κάποιος να είναι απόφοιτος ιδιωτικού πανεπιστημίου, το οποίο έχει παράρτημα στην Ελλάδα, αρκεί αυτό να μην είναι ελληνικών συμφερόντων.

      Και ως πότε επιτέλους θα ανεχόμαστε αυτή την υποκρισία;».

      Ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα μιλώντας για «γενιτσαρικό τάγμα» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκονται στη ΝΔ, τα οποία «δεν θυμούνται τί έλεγαν τόσα χρόνια που ήταν υπουργοί, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου; Σταματήστε λοιπόν την υποκρισία. Σταματήστε να περιφρονείτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και μαζί με τους επικοινωνιακούς βραχίονες να προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο-μαύρο. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οι ομοτράπεζοί σας και εσείς προσωπικά».

      Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε για επικοινωνιακούς μηχανισμούς της κυβέρνησης που διαστρεβλώνουν και στοχοποιούν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, γιατί, όπως είπε, «φοβάστε την πρόταση, την προοδευτική μας πρόταση, τη διαφορετική οπτική, γιατί είχατε συνηθίσει στον λαϊκισμό και τα ευχολόγια. Στηρίξατε την ηγεμονία σας στον φόβο για τα χειρότερα. Αυτό έχει τελειώσει. Ο ελληνικός λαός πλέον έχει άλλη επιλογή, με συγκεκριμένες προτάσεις για την υγεία, την παιδεία, την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση, τα εργασιακά, την ανάπτυξη της χώρας. Αρχίστε να το συνηθίζετε».

      «Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή, γιατί το ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης εγγυάται ότι η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, μπορεί να γίνει διαφορετικά, μπορεί να γίνει σωστά και επιβάλλεται να γίνει σωστά.

      Προς όφελος των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική παιδεία, αλλά και για να μην δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Απέναντι στα μπαλώματα και τους έωλους νόμους, που η συνταγματικότητά τους θα κριθεί στα δικαστήρια, εμείς έχουμε συγκεκριμένη και στέρεη πρόταση» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

      {https://www.youtube.com/watch?v=t66o7MOZDp4&ab_channel=HellenicParliamentTV}

    • Κασσελάκης: Αντισυνταγματική μπίζνα της ΝΔ με πανεπιστήμια σούπερ μάρκετ - Οι 5 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

      14:33:40

      Ο Στέφανος Κασσελάκης έβαλε στο «στόχαστρό» του τον Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, στη Βουλή, επί της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

      Με νέο βίντεο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματική μπίζνα το νομοσχέδιο και καταθέτει τις πέντε προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

      Αναλυτικά:

      «Γιατί να μην έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια;», θα ρωτήσετε.
      «Δεν μπαίνεις στο δημόσιο, πας στο ιδιωτικό. Περισσότερες ευκαιρίες!»
      Όταν όμως η κυβέρνηση κόβει θέσεις από το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μην μπεις, ώστε να αναγκαστείς να πας στο ιδιωτικό πληρώνοντας, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες.
      Όταν η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ σε αναλογία καθηγητών-φοιτητών, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες.
      Όταν η χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης πριν από 15 χρόνια ήταν 380 εκατομμύρια ευρώ και τώρα 126, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες.
      Όταν περιφερειακά πανεπιστήμια κλείνουν και πόλεις ερημώνουν, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες.
      Ένα σύγχρονο κράτος κρίνεται από το επίπεδο της Παιδείας που παρέχει στους πολίτες του.
      Και οι ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν, μπορούν να το κάνουν με δωρεές στα δημόσια πανεπιστήμια, όχι φτιάχνοντας ιδιωτικά.
      Οι δικές μας προτάσεις - σημειώστε τις!
      1.Διπλασιασμός του διδακτικού προσωπικού, προκειμένου να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ στην αναλογία καθηγητών-φοιτητών.
      2.Πρόγραμμα «Εστία παντού». Ανέγερση φοιτητικών εστιών με χρηματοδότηση από έσοδα του δημοσίου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
      3.Διπλασιασμός των κονδυλίων που δίνονται στα πανεπιστήμια για την έρευνα.
      Γιατί χωρίς την έρευνα δεν μπορεί να διασυνδεθεί το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας.
      4.Έκπτωση ενοικίων για φοιτητική στέγη από το φορολογητέο εισόδημα.
      -Για μισθώματα έως 500€.
      -Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000€.
      -Ωφελούμενοι: 150.000 οικογένειες.
      -Δημοσιονομικό κόστος: 225.000.000 €.
      5.Δημιουργία αυτοδιοικούμενων πυλώνων ξένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων εντός των ελληνικών πανεπιστημίων. Έτσι θα έρθουν πανεπιστήμια με κύρος στην Ελλάδα.
      Όπως μπορεί να γνωρίζετε, σπούδασα στην Αμερική, σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με υποτροφία.
      «Τότε γιατί είσαι κατά του νομοσχεδίου;», θα ρωτήσετε.
      Η απάντηση είναι απλή:
      Στο εξωτερικό τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, με τεράστια κεφάλαια και πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.
      Δεν είναι αυτή η αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η ΝΔ με πανεπιστήμια - σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise.
      Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι αρπαχτή.
      Είναι το θεμέλιο για το αύριο της Ελλάδας μας».

      {https://x.com/skasselakis/status/1766043735970762896}

    • Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα μια αντιδραστική ρεβάνς με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

      14:30:57

      «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Νομοθετεί τη δυνατότητα ίδρυσης κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος. Αλήθεια γιατί τόσα χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, ενώ η ΝΔ σταθερά υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ουδέποτε διανοήθηκε να προχωρήσει ή να προτείνει τη νομοθέτησή τους, δίχως την αναθεώρηση του άρθρου 16;» τονίζει σε δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

      Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει στην δήλωση του, με αφορμή το νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, πως «πρόκειται για άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών, ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος, από μια κυβέρνηση που κάθε φορά που για αυτό εγκαλείται, απλώς απαντάει ότι εκλέχθηκε με 41%. Και κυρίως πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων. Τόσο μεγάλη, που δε μπορεί να περιμένει τα τρία χρόνια που απαιτούνται για την επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση».

      Αναλυτικά, στη δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει:

      «Από το 15% για την Παιδεία της δεκαετίας του 1960 ως το Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία του Πολυτεχνείου και τους αγώνες των μαθητών, των φοιτητών και των δασκάλων τους τα νεότερα χρόνια, οι αγώνες για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία ήταν πάντα συνυφασμένοι με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη. Γιατί μια κοινωνία που δεν παρέχει σε όλες και όλους ισότιμα το δικαίωμα στη μόρφωση είναι μια κοινωνία καταδικασμένη σε μαρασμό.

      Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Νομοθετεί τη δυνατότητα ίδρυσης κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.

      Αλήθεια γιατί τόσα χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, ενώ η ΝΔ σταθερά υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ουδέποτε διανοήθηκε να προχωρήσει ή να προτείνει τη νομοθέτησή τους, δίχως την αναθεώρηση του άρθρου 16;

      Σήμερα ανακάλυψαν ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο; Προφανώς όχι.

      Πρόκειται για άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών, ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος, από μια κυβέρνηση που κάθε φορά που για αυτό εγκαλείται, απλώς απαντάει ότι εκλέχθηκε με 41%.

      Και κυρίως πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων. Τόσο μεγάλη, που δε μπορεί να περιμένει τα τρία χρόνια που απαιτούνται για την επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση.

      Η Παιδεία όμως είναι πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση για να την αφήσουν οι δημοκρατικοί άνθρωποι, οι νέοι, οι δάσκαλοι, οι γονείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα στο έλεος της κυβερνητικής αλαζονείας και της κερδοσκοπίας.

      Καμιά μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση, οσοδήποτε αναγκαία, δεν μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους και την κοινωνία. Χωρίς τα υλικά μέσα για την εφαρμογή της. Χωρίς την αναγκαία κοινωνική συναίνεση.

      Γι’ αυτό, ακόμα κι αν η ίδρυση - παρά το Σύνταγμα- ιδιωτικών και κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, γίνει σήμερα νόμος του κράτους, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα ευδοκιμήσει».

    • Φάμελλος: Ο τίτλος είναι ένας για το νομοσχέδιο: Εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων

      14:29:56

      «Τι σας κάνει τόσο ανυπόμονους και παραβιάζετε το άρθρο 16;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της παρέμβασης του στο νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι για να υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16. «Τι άλλαξε, υπήρξε κάποια αποκάλυψη, σας είπαν ότι μπορείτε και χωρίς;» σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που άλλαξε είναι η ασυδοσία της κυβέρνησης, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για πιέσεις συμφερόντων και λέγοντας πως το θέμα θα παραπεμφθεί στο ΣτΕ, αλλά κάποιοι θα προλάβουν να κερδοσκοπήσουν.

      «Ο τίτλος είναι ένας για το νομοσχέδιο: Εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων» είπε με έμφαση ο Σωκράτης Φάμελλος. «Για ποιο λόγο για να ικανοποιήσετε τα συμφέροντα κάποιων λίγων κολλητών σας ποδοπατάτε και τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα; Τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοφορήσουν κάποιοι κολλητοί σας, κάποια fund» είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

      Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη τη δυνατότητα να μιλά για το δημόσιο πανεπιστήμιο, λέγοντας «αλλά εσείς πήγατε σε δημόσιο πανεπιστήμιο και έχετε το δικαίωμα να μιλάτε για δημόσιο πανεπιστήμιο;». Στα όσα μάλιστα υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός για «καριέρες» ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «εγώ και οι σύντροφοί μου συμμετέχουμε σε διαδηλώσεις από το ‘81 και πολλές φορές δεχθήκαμε και προπηλακισμό από δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και ως βουλευτή μας χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από την Μαλαματίνα επί διακυβέρνησης σας. Ναι κάνουμε τέτοια “καριέρα”, με τους φοιτητές με τους εργάτες στις κινητοποιήσεις και στην διεκδίκηση δικαιωμάτων. Εσείς που κάνατε καριέρα ακριβώς;».

      «Το Σύνταγμα του ‘75 αποδεικνύει ότι η μεταπολιτευτική Ελλάδα 50 χρόνια πριν ήταν πολύ πιο μπροστά και πολύ πιο προοδευτική από ό,τι είστε εσείς σήμερα, γιατί τότε προέβλεψε και αποτύπωσε στο θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας μας ότι ανώτατη παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και ότι οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Και έρχεστε εσείς 50 χρόνια μετά με μια βαθιά συντηρητική αντίληψη να πείτε ότι η ανώτατη παιδεία είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές είναι πελάτες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του.

      Ο Σωκράτης Φάμελλος κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύς εξαρχής έχει δηλώσει την αντίθεσή του σε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, που στρέφεται κατά της ακαδημαϊκής κοινότητας, κατά των νέων της χώρας μας, κατά του Συντάγματος, τονίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύεται πως στην δική του προγραμματική πρόταση περιλαμβάνεται η κατάργηση αυτού του νόμου και φυσικά η υπεράσπιση του άρθρου 16 και η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

      {https://www.youtube.com/watch?v=lLsVuFrMW50&ab_channel=HellenicParliamentTV}

    • Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

      14:27:20

      Αυτή την ώρα έχουν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας περίπου 13.000 φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και γονείς στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

      Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

    • Με φωτογραφίες από πλατφόρμες «sugar daddies» εμφανίστηκε ο Κουτσούμπας στη Βουλή

      14:23:07

      Με φωτογραφίες από πλατφόρμες με «sugar daddies» εμφανίστηκε στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θέλοντας να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχτηκε ύστερα από την αναφορά του πως φοιτήτριες λόγω του υψηλού κόστους διδάκτρων στα Πανεπιστήμια «οδηγούνται να αναζητούν “sugar daddies” (σ.σ. εύπορους ώριμους άνδρες) για να χορηγήσουν τις σπουδές τους».

      Η νέα τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, κατά την οποία μάλιστα κατέθεσε τις φωτογραφίες στα πρακτικά, έγινε στο πλαίσιο της επετειακής συνεδρίασης της Ολομέλειας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γεγονός που προκάλεσε και νέα αρνητικά σχόλια.

      {https://www.youtube.com/watch?v=6jsezAtqGOw&ab_channel=HellenicParliamentTV}

    • Σύγκρουση Μητσοτάκη - Κουτσούμπα για τους «sugar daddies» - «Άθλια σχόλια»

      14:21:59

      Νέα ένταση, αυτή τη φορά μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Δημήτρη Κουτσούμπα, ξέσπασε στη Βουλή σχετικά την αναφορά του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ για φοιτήτριες που, όπως είπε, λόγω του υψηλού κόστους διδάκτρων στα Πανεπιστήμια «οδηγούνται να αναζητούν "sugar daddies" για να χορηγήσουν τις σπουδές τους».

      Ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τόνισε απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα: «Υπέθεσα ότι ζητήσατε τον λόγο για να ζητήσετε συγγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική τοποθέτησή σας, η οποία απέδειξε ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη σε αυτή την αίθουσα. Ίσως φαντασιωνόσαστε ότι η Ελλάδα είναι κομμουνιστική χώρα. Δεν θα μείνετε στο απυρόβλητο για αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο με άθλια σχόλια και δεν έχετε το θάρρος να πείτε, συγγνώμη έκανα λάθος».

      Το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη πυροδότησε την άμεση και οργισμένη αντίδραση του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος άρχισε να φωνάζει από τα έδρανα με κλειστό μικρόφωνο. «Δεν ντρέπεστε λίγο!», ακούστηκε να λέει μεταξύ άλλων.

    • Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: «Είστε o αρνητικός πρωταγωνιστής της Ιστορίας»

      14:19:57

      Ευθεία επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επί της συζήτησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή στάσης στο ζήτημα και προκειμένου να τον εγκλωβίσει δήλωσε πως η ΚΟ της ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

      Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της ρύθμισης και πως το 55% των ψηφοφόρων του κόμματος συμφωνούν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, με τον νόμο που θα ψηφιστεί απόψε το βράδυ.

      Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση, επίσης, κατά του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος το 2004 ήταν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, στη συνέχεια, το 2007 έκανε πίσω υπό το βάρος κάποιων φωνών και πλέον παρουσιάζεται αρνητικός τόσο σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση, όσο και για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

      «Είστε ο αρνητικός πρωταγωνιστής όλης αυτής της ιστορίας. Αναγνωρίζουμε την αποδοχή της ρύθμισης από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της συνταγματικότητας και επισήμανε την ανάγκη να ψηφιστεί η νομοθεσία.

      Αυτά λέγατε και εσείς, ότι δεν θα σταθείτε εμπόδιο στον νόμο αυτό. Ήταν προεκλογική σας δέσμευση. Οι βουλευτές σας που διαφωνούν δεν τους βλέπω εδώ γιατί επιβάλλατε κομματική πειθαρχία. Το 55% των οπαδών σας υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση.

      Αλλάξατε γνώμη παρά το γεγονός ότι ο υπουργός και η κυβέρνηση έκανε προσπάθεια να εντάξει όλους τους προβληματισμούς σας στο νομοσχέδιο, όσα λέγατε πριν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Τα εχέγγυα ποιότητας, τη δυνατότητα ελέγχου, την εξασφάλιση ότι θα δημιουργηθούν πόροι για να δημιουργηθεί το πανεπιστήμιο και μετά πήγατε στο σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο κανείς δεν καταλαβαίνει τι είναι γιατί δεν υπάρχει σκανδιναβικό μοντέλο. Άλλα γίνονται στη Δανία, αλλά στη Σουηδία», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Όλα αυτά ξεχνώντας ότι το 85% του νομοσχεδίου αναφέρεται στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Τι θα κάνετε με το άρθρο που αφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο; Πώς θα εξηγήσετε αυτή τη γραμμή στους αμήχανους ψηφοφόρους σας;

      Αυτός είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμός.

      Θα σας το κάνουμε λίγο πιο δύσκολο. Για να καταδείξουμε την απόλυτη υποκρισία σας επί της Αρχής, η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν στον δημόσιο πανεπιστήμιο. Για να δούμε πόσα θα ψηφίσετε κ. Ανδρουλάκη. Για να κάνουμε το ταμείο στο τέλος.

      Στο κόμμα σας ότι έχετε βγει από τη μηχανή του χρόνου. Αντί να πάτε μπροστά, πάτε πίσω. Το κόμμα έκανε πολλά καλά για το οικογενειακό δίκαιο, αλλά θυμάμαι ότι κάνατε τα πανεπιστήμια έρμαια των συνδικαλιστών. Έχετε τη δικιά σας ιστορία.

      Για να μην αναφερθώ στον Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής. Γι’ αυτόν ο χρόνος δουλεύει ανάποδα. Το 2004 ήταν υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16. Έκανε πίσω υπό την πίεση διαφόρων φωνών το 2007 και τώρα διαφωνεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος και με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».

      {https://www.youtube.com/watch?v=WKhxxnvml8w&ab_channel=HellenicParliamentTV}

Ροή Ειδήσεων