Πολιτική

Την έξοδο του «Μεσαίωνα» από την κυβέρνηση ζητά η αντιπολίτευση

Σάλος μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δ. Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες.

Σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα και φορείς προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δ. Βαρτζόπουλου που συσχέτισε τις γυναικοκτονίες με βιολογικά χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει άμεσα από την κυβέρνηση τον κ. Βαρτζόπουλο ενώ το ΠΑΣΟΚ καλεί τη Νέα Δημοκρατία να «αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του Υφυπουργού της».

Ο κ. Βαρτζόπουλος ισχυρίστηκε ότι «η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση». Ο υφυπουργός Υγείας και υπεύθυνος για την Ψυχική Υγεία, συσχετίζοντας τις γυναικοκτονίες με βιολογικά χαρακτηριστικά, σημείωσε χαρακτηριστικά. «Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό», όπως σημείωσε, καθώς «κυνηγάει την τροφή».  Αντιεπιστημονικές θεωρίες… περασμένων αιώνων από τον υφυπουργό Υγείας.

Μετά τον σάλο, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», που «φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής». Επιμένει στις δηλώσεις του και έκανε λόγο για «αυθαίρετες κ προβοκατόρικες ερμηνείες».

Κασσελάκης: Ως εδώ, κ. Μητσοτάκη – Άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου

Στις δηλώσεις του Δημήτρη Βαρτζόπουλου αναφέρεται με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στρέφοντας παράλληλα τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού.

βαρτζοπουλοσ κασσελάκησ

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Ως εδώ, κ. Μητσοτάκη. Έχετε καλύψει φιλοναζί υποψήφια, χουντικό υποψήφιο, ομοφοβικό βουλευτή. Τώρα, ως εδώ. Κανένα «41%» δε σας δίνει το δικαίωμα να κρατήσετε στη θέση του υφυπουργού υγείας έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει βιολογικό άλλοθι στις γυναικοκτονίες και υποτιμά τη γυναικεία φύση. Ζητώ την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση και από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Αν ο κ. Μητσοτάκης τον κρατήσει βουλευτή του, ας εξηγήσει στις γυναίκες ψηφοφόρους της Ν.Δ. γιατί θεωρεί ότι ‘οι γυναίκες είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτουν’, όπως πιστεύει ο υφυπουργός του – και φυσικά όχι ο Φρόυντ».

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ανατριχιαστική» και «χυδαία» τοποθέτηση του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να απομακρύνει άμεσα τον υφυπουργό Υγείας από την κυβέρνηση αλλά και να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

«Η ανατριχιαστική και χυδαία τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, ψυχιάτρου στο επάγγελμα, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για τις γυναικοκτονίες, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση του από την κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού στελέχους.

ΠΑΣΟΚ: Άκρως επικίνδυνες οι δηλώσεις Βαρτζόπουλου

«Αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας: «Οι θέσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου «ότι η γυναικοτονία έχει μια βιολογική βάση» και ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών έχει βιολογικά χαρακτηριστικά, δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες, εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων.

Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του Υφυπουργού της».

Νέα Αριστερά: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον διώξει άμεσα

Στις αντιεπιστημονικές δηλώσεις του υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου αναφέρεται με ανακοίνωση της και η Νέα Αριστερά ζητώντας την απομάκρυνσή του από το υπουργείο. «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να διώξει άμεσα τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τον βασικό χορηγό της ακροδεξιάς».

Στην ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά αναφέρει: «Ο κ. Βαρτζόπουλος εκτός από υφυπουργός Υγείας είναι και ψυχίατρος. Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του που αναπαράχθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο δεν μπορεί να του ξέφυγαν, να συνιστούν μια επιπόλαιη διατύπωση. Ο κ. Βαρτζόπουλος ξεδιπλώνει ένα ανατριχιαστικό θεωρητικό κατασκεύασμα βασισμένο στον βιολογισμό. Αναγνωρίζει βιολογικά αίτια στην επιθετικότητα, στην κατανομή των ρόλων μεταξύ των φύλων – ο άνδρας είναι εκ φύσεως επιθετικός, η γυναίκα είναι προορισμένη να τίκτει. Κατά τον υφυπουργό, η γυναικοκτονία έχει μια βάση βιολογική. Ενώ η εφηβική βία, κι αυτή με βιολογικά αίτια, πρέπει να ελεγχθεί και να διοχετευτεί προς τον εχθρό της πατρίδας, αλλά και τον εχθρό της κοινωνίας (sic!). Με λίγα λόγια ο κ. Βαρτζόπουλος ξεπλένει δολοφόνους και υποστηρίζει απόψεις τις οποίες σήμερα δέχεται μόνο η πιο ακραία εκδοχή της ακροδεξιάς και οι νεοναζί».

Η Νέα Αριστερά ρώτα: «Μπορεί τέτοιες απόψεις να είναι αποδεκτές σήμερα, σε μια ευρωπαϊκή χώρα; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον διώξει άμεσα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τον βασικό χορηγό της ακροδεξιάς».

«Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να αποπέμψει τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο», σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. «Οι δηλώσεις Βαρτζόπουλου έρχονται από τις πιο σκοτεινές μέρες της ρατσιστικής ευγονικής και τους πιο ζοφερούς, ολοκληρωτικούς καιρούς της πολιτικής μας ιστορίας», πρόσθεσε.

Mεσαίωνας Βαρτζόπουλου: «Η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση»

Οι απίστευτες δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλοδηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλοδηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, που ισχυρίστηκε ότι «η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση» προκάλεσαν σάλο. Ο υφυπουργός Υγείας και υπεύθυνος για την Ψυχική Υγεία, συσχέτισε τις γυναικοκτονίες με βιολογικά χαρακτηριστικά. «Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό», όπως σημείωσε, καθώς «κυνηγάει την τροφή».  Αντιεπιστημονικές θεωρίες… περασμένων αιώνων από τον υφυπουργό Υγείας.

Μιλώντας στο Livemedia προ εβδομάδων, σημείωσε πως «σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή ενβίου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση.

Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό. Κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση», ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο Livemedia, στις 3/04.

Ο (ψυχίατρος) κ. Βαρτζόπουλος, αναφερόμενος στα περιστατικά επιθετικότητας από νέους έδωσε τη δική του ερμηνεία:

«Όταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επειδή είναι γεννημένος επιθετικός και επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει αυτή την επιθετικότητα.

Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια, δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας.

Αλλά όταν κάποιος εκδηλώνει πλέον μια οργανωμένη τέτοια αντικοινωνική, επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρος ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός του», πρόσθεσε ο Δ. Βαρζτόζπουλος.

Οι απόψεις και οι δηλώσεις αυτές ανήκουν στον υφυπουργό που είναι υπεύθυνος για την πολιτική ψυχικής υγείας της κυβέρνησης. 

«Το αρσενικό είναι πάντοτε επιθετικό»

«Πρόληψη σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι ποιος είναι ο εγκληματίας και να τον περιορίζεις σύντομα. Εάν αυτός είναι ανήλικος, ίσως θα προσπαθήσεις κιόλας να τον σωφρονίσεις. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά που έχουν μια επιθετική συμπεριφορά γεννιούνται από γονείς που έχουν μια επιθετική συμπεριφορά», όπως σημείωσε ο κ. Βαρτζόπουλος και συνέχισε:

«Άρα η δική μας η πρόληψη πρέπει να κινηθεί με σκοπό να προσεγγίσει αυτή την οικογένεια και αν δεν μπορέσει να συμμορφωθεί, να απομονωθεί. Όταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επιθετικός επειδή είναι γεννημένος επιθετικός και επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει αυτή την επιθετικότητα.

Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια, δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας.

Αλλά όταν κάποιος εκδηλώνει πλέον μια οργανωμένη τέτοια αντικοινωνική, επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρη ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός μέσω υπηρεσιών οι οποίες θα λειτουργούν στα πλαίσια της αστυνομίας, του δικαστικού συστήματος.

Είχαμε αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή ακριβώς οι επιθετικοί χαρακτήρες δεν εκτονώνονται έξω, κλείνονται στο σπίτι και εκεί εκδηλώνουν την επιθετικότητά τους στις γυναίκες τους. Και λέω συνειδητά στις γυναίκες τους, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή εμβίων όντων το αρσενικό είναι πάντοτε επιθετικό.

Είναι πιο επιθετικό γιατί αυτό είναι το οποίο στη φύση κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκησή της ή την άμυνά της. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει και στηρίζει τη μορφή, είτε γίνεται στην αγέλη είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens.

Άρα είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι το επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας πραγματικά έχει μια βιολογική βάση».

Τι απαντά ο ίδιος μετά τον σάλο

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη θέση της γυναίκας και τη γυναικοκτονία. Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος υπερασπίζεται τις δηλώσεις του και κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων που φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής.

«Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής. Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών.

Άρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διακριτά και αποτελεσματικά. Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες και προβοκατόρικες ερμηνείες».

βαρτζοπουλοσ, γυναικοκτονιεσ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός: Τέλος και τα τελευταία μέτρα που παρέμειναν σε ισχύ σε δομές Υγείας
Δημοψήφισμα ΔΣΑ για τον νέο δικαστικό χάρτη: 90,14% κατά της ίδρυσης 6 νέων Πρωτοδικείων
Chevron Right