Πολιτική

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κυβέρνηση παραμένει σε «non comfort zone»

Διάχυτη η ανησυχία στην κυβέρνηση για το εύρος των αποκαλύψεων στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μητσοτάκης Υπουργικό Συμβούλιο κυβέρνηση
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καλείται το Μέγαρο Μαξίμου να χαράξει τις συντεταγμένες με τις οποίες θα κινηθεί τους επόμενους μήνες στην πολύκροτη υπόθεση του πακτωλού των παράνομων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, αν και συμπληρώνεται μία εβδομάδα απ’ όταν η υπόθεση έσκασε σαν βόμβα στην κυβερνητική πλειοψηφία, ακριβής εικόνα για το πώς θα κινηθεί εφεξής η κυβέρνηση, δεν υπάρχει. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα καταγράφει μία διάχυτη ανησυχία για το εύρος και το βάθος των αποκαλύψεων, με υπουργούς και βουλευτές να βρίσκονται σε μεγάλη νευρικότητα για το ενδεχόμενο νέων ή συμπληρωματικών δικογραφιών. Κι εδώ οι φήμες είναι αντικρουόμενες. Κάποιες μιλούν για συμπληρωματική δικογραφία και άλλοι για νέα δικογραφία που θα εμπλέκει δύο ακόμα υπουργούς και τρεις «ντουζίνες» βουλευτές, στην πλειονότητά τους, αλλά όχι αποκλειστικά «γαλάζιους».

Προσώρας, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στον διαχωρισμό της ποινικής από την πολιτική ευθύνη στο μέτωπο-φωτιά του ΟΠΕΚΕΠΕ και θέτει ως άμεση προτεραιότητα τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΑΑΔΕ και όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. Η πρώτη σύσκεψη, μάλιστα, έγινε χθες (2/7) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, που έχει και την εποπτεία της «επιχείρησης».

«Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά, με όλα τα ελεγκτικά μέσα που διαθέτει το κράτος, τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καταλογισμός όλων όσων αχρεωστήτως καταβλήθηκαν στους αποδέκτες τους και σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, σε μία πρώτη γραμμή άμυνας.

Το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, έχει επίγνωση ότι ο μεν εντοπισμός των ψεύτικων ΑΦΜ είναι σχετικά εύκολος, η επιστροφή των χρημάτων, η οποία περνάει μέσα από τη δικαιοσύνη, είναι πολύ αργή διαδικασία και πιθανότατα δεν θα έχει ολοκληρωθεί ως τις εκλογές.

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η αντίδραση Αυγενάκη αν «τον σταυρώσουν»

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της εμπλοκής του πρώην υπουργού Μετανάστευσης, Μάκη Βορίδη, και του πρώην υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, στη δικογραφία, από την κυβέρνηση λένε ότι η ποινική αξιολόγηση των «γαλάζιων» στελεχών που αναφέρονται στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας θα πραγματοποιηθεί με βάση πραγματικά στοιχεία. Αφήνουν, δε, να εννοηθεί ότι είναι πιθανό οι δύο πρώην ΥΠαΑΤ να μην πάνε «πακέτο».

Να βγει, δηλαδή, εκτός «κάδρου» ο κ. Βορίδης, αλλά να παραμείνει εντός ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος, ωστόσο, επιμένει ότι δεν υπάρχει κάτι επιβαρυντικό για τον ίδιον, συγκριτικά με τον πρώην υπουργό Μετανάστευσης και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, αν «τον σταυρώσουν»…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας από τους δυο δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον δρόμο Τριαντόπουλο. Αντιθέτως, σε περίπτωση παραπομπής, θα ζητήσουν από τη Βουλή να αποδείξει αν διέπραξαν αξιόποινες πράξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΟΠΕΚΕΠΕ Chevron Left
Οι «άγνωστες» δίκες για τα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ - Μεγάλη υπόθεση στη Θεσσαλονίκη
Ποιοι συνταξιούχοι χάνουν το «δώρο» των 250 ευρώ - Ο (κακός) υπολογισμός του ΕΦΚΑ
Συνταξιούχοι, πλασματικά έτη Chevron Right