Με σαφή εκλογικά διλήμματα και αιχμές προς την αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει τις εργασίες του 16ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, παρουσιάζοντας τη δική του διακυβέρνηση ως τη μοναδική σταθερή επιλογή για την πορεία της χώρας προς το 2030.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και της διαχείρισης κρίσεων, διατυπώνοντας το ερώτημα «αν στις 3 τα ξημερώματα χτυπήσει το πρωθυπουργικό τηλέφωνο, ποιος θα το σηκώσει και ποιος θα διαχειριστεί την κρίση;», διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτά δεν είναι ακραία ούτε εκβιαστικά διλήμματα».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έχει χρέος να μιλά με ειλικρίνεια στους πολίτες, τονίζοντας πως «οφείλω να μην ωραιοποιώ καταστάσεις ή να κρύβω εμπόδια», καθώς διαφορετικά, όπως είπε, «δεν θα διέφερα από τους θυμωμένους, αλλά επί της ουσίας αφελείς και ανέμελους αντιπάλους μου».
Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να περάσουν άμεσα στην πολιτική δράση. «Και τώρα, δράση. Μην περιμένετε την προεκλογική περίοδο. Από αύριο, η θέση όλων είναι έξω, στην αγκαλιά της κοινωνίας, για να μεταφέρετε εκεί τη φωτιά αυτού του συνεδρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας με το μήνυμα: «Πάμε μαζί για την Ελλάδα του 2030».
Μητσοτάκης: Δεν διαλέγουμε αντίπαλο, δικοί μας εχθροί τα προβλήματα
«Η σημαία της νίκης θα έχει πάλι το γαλάζιο χρώμα που ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Το 16ο συνέδριο απέδειξε την πολιτική ισχύ αυτών των ιδεών, της πατριωτικής, λαϊκής, φιλελεύθερης δύναμης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από 52 χρόνια. Γιατί ξανά ΝΔ; Γιατί έχουμε σταθερή πυξίδα, γιατί έχουμε σύνθημα «το είπαμε , το κάναμε», δεν διαλέγουμε αντίπαλο, δικοί μας εχθροί τα προβλήματα. Δεν είναι κομματικός σκοπός η νίκη της ΝΔ, είναι εθνική ανάγκη. Ώστε να μην γυρίσουμε 3 τετραετίες πίσω και δεν θα βιώσει ο τόπος καταστάσεις ακυβερνησίας και πειραματισμών», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι τον Ιούλιο του 2027 η πατρίδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ και ας αποφασίσει καθένας ποιος ξέρει και μπορεί να διαπραγματευθεί τα εθνικά συμφέροντα.
«Θα επιχειρήσουν πολλοί να διατυπώσουν το δίλημμα των επομένων εκλογών ως Μητσοτάκης ή χάος. Όχι. Το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Ανδρουλάκης ή Φάμελλος ή Κωνσταντοπούλου. Άκουσα ότι η αντιπολίτευση ενοχλήθηκε επειδή έθεσα ένα ερώτημα. Αν στις 3 το πρωί χτυπήσει το πρωθυπουργικό τηλέφωνο ποιος θα το σηκώσει, ποιος θα συνεννοηθεί. Αυτά δεν είναι δύσκολα, ούτε εκβιαστικά, ούτε ακραία διλήμματα. Είναι η πραγματικότητα που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι πολίτες. Είναι χρέος μου να καταθέσω δημόσια αυτή τη θεση. Δεν είναι δουλειά μου να ωραιοποιώ καταστάσεις. Διαφορετικά δεν θα διέφερα από τους θυμωμένους αλλά επί της ουσίας αφελείς και ανέμελους αντιπάλους μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ενώ εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον, οι αντίπαλοί μας μάχονται για να γυρίσουμε στο παρελθόν»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως κεντρικό πολιτικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας την επίτευξη μιας τρίτης κυβερνητικής θητείας, σημειώνοντας ότι «πάμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κρίση των πολιτών. Όπως ανέφερε, η επόμενη ημέρα απαιτεί τη συνδιαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» με τρεις βασικούς προορισμούς: «η ευημερία που θα φτάνει σε όλους, μια πατρίδα ασφαλής και η θεσμική αναγέννηση του κράτους και της δημόσιας ζωής», με αιχμή, όπως είπε, «ένα νέο Σύνταγμα και γενναίες μεταρρυθμίσεις».
Παράλληλα, επιχείρησε να διαχωρίσει τη στρατηγική της κυβέρνησης από εκείνη της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «ενώ εμείς σχεδιάζουμε με ορίζοντα το μέλλον, οι αντίπαλοί μας μάχονται για να γυρίσουμε στο παρελθόν». Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε πολιτικούς αντιπάλους ότι επιχειρούν «να μας σύρουν στο χάος του 2015», ενώ άλλοι, όπως είπε, «μένουν παγιδευμένοι στα ξύλινα συνθήματα του 1981».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινωνία ζητά «με κεφαλαίο σίγμα» τέσσερα πράγματα: «Σταθερότητα, Συνοχή, Συνέπεια και Συνέχεια».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ενδιαφέρεται για τη μάχη της δεύτερης ή της τρίτης θέσης, σημειώνοντας πως «η ΝΔ είναι πρώτη και η πρωτιά είναι κυρίως ευθύνη, δουλειά και αποτέλεσμα». Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση κατά των πολιτικών του αντιπάλων, λέγοντας ότι «αφήνουμε αιχμάλωτους των κραυγών τους στα τηλεοπτικά πάνελ τους λαϊκιστές» και «παραδίδουμε στα γεγονότα τους “πατριώτες του καναπέ”».
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αξίζει να συνεχίσει να κατακτά στόχους
«Από τα 16 συνέδρια της ΝΔ τα 7 έχουν οργανωθεί υπό την προεδρία μου. Είμαι εδώ ως ένας από τους 3200 συνέδρους και παρατηρητές που έδωσαν πνοή στα σχέδιά μας για το μέλλον. Πριν από δύο ημέρες μίλησα για όσα έγιναν και γίνονται στον τόπο με εμάς στο τιμόνι. Αναφέρθηκα στα σύννεφα που σκοτεινιάζουν τον διεθνή ορίζοντα κάνοντας τη σταθερότητα προτεραιότητα. Περιέγραψα τις κεντρικές κατευθύνσεις για μία 3η κυβερνητική θητεία. Μόνο μέσα από αυτή περνάει ο σίγουρος δρόμος για την Ελλάδα του 2030», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θυμήθηκα και τη δική μου πρώτη συμμετοχή σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του κόμματος. Ήταν το μακρινό 1986 στο 2ο συνέδριο της ΝΔ, τότε που εμπλουτίστηκαν οι ιδεολογικές μας αρχές και χαράκτηκε η πορεία που θα έφερνε νίκες. Πέρασα και τώρα αρκετό χρόνο συζητώντας με στελέχη. Διαπίστωσα την υπερηφάνεια για όσα έχουμε πετύχει αυτά τα 7 χρόνια. Διαπίστωσα την αποφασιστικότητα να κάνουμε πράξη όσα απομένουν να γίνουν, υγιή προβληματισμό για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι, ανησυχία για την παγκόσμια αβεβαιότητα και εσωτερική τοξικότητα. Κυρίως όμως είδα στα μάτια όλων την ακλόνητη πεποίθηση ότι η Ελλάδα αξίζει να συνεχίσει να κατακτά στόχους που μόνο η ΝΔ μπορεί να κάνει πράξη», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ισχυρή οικονομία είναι προϋπόθεση της ισχυρής Ελλάδας.

«Συζητήσαμε για ένα σύγχρονο κράτος, μιλήσαμε για τα μεγάλα έργα υποδομής με την Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε απέραντο εργοτάξιο, ενεργειακά έργα που αποδεικνύεται το δυνατό χαρτί, εστιάσαμε στην ανάγκη της σιγουριάς σε έναν αβέβαιο πλανήτη. Η πιο καθοριστική από τις διαφορές μας από τις άλλες δυνάμεις είναι η δυνατότητά μας να κοιτάμε τις προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον. Ποιο άλλο κόμμα έχει δυνατότητα, διάθεση, επιθυμία να δούμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιστρατευθεί για να γίνει το κράτος καλύτερο και να βάλουμε πλαίσιο ώστε να είναι στην υπηρεσία των ανθρώπινων αναγκών», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Πολλές από τις σκέψεις που κατατέθηκαν τελικά θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμά μας», συμπλήρωσε και επισήμανε : «Το συνέδριό μας δεν αθροίζει μονολόγους αλλά συνθέτει απόψεις. Εμείς δεν έχουμε face control στην είσοδο, ούτε και μοιραζόμαστε σε «πλατείες» και «εξώστες». Είμαστε ένας οργανισμός ανοιχτός, «εργαστήριο» ιδεών και «ορμητήριο» δράσης. Την ιστορία την γράφουν μόνο οι παρόντες και μόνο οι συμμετέχοντες. Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Όταν η ΝΔ ενώνεται, ενώνει και την Ελλάδα, όταν η ΝΔ νικά, μπορεί να νικά και η πατρίδα. Η δική μας συσπείρωση δεν είναι εντολή που δίνεται από την κορυφή, είναι επιλογή από την καρδιά, από τις αξίες μας, από τις διεκδικήσεις του αύριο».
«Ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 950 ευρώ έως το 2027»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «ενδώσει στον πειρασμό της παροχολογίας πέρα από τις δημοσιονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού», τονίζοντας πως οι αντοχές της οικονομίας είναι σημαντικές, αλλά όχι ανεξάντλητες.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη μείωση 83 φόρων, στη θέσπιση μηδενικού φόρου για τους νέους έως 25 ετών, καθώς και στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 12.000 χωριά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιστροφή δύο ενοικίων σε ένα εκατομμύριο πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι «συχνά ξεχνάμε τις επιτυχίες μας».

«Έχω κουραστεί να ακούω μόνο τι θα δώσουμε. Η απάντηση είναι: όσα μπορούμε. Αλλά να μην ξεχνάμε και όσα έχουμε ήδη κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι κάθε μέτρο λαμβάνεται με γνώμονα τις δυνατότητες της οικονομίας.
Στο πλαίσιο των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης, επανέλαβε ακόμη ότι ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 950 ευρώ έως το 2027.


