Πολιτική

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη για «δίπλωμα οδήγησης»: Αν κάποιος δεν θα έπρεπε να οδηγεί ούτε πατίνι, είναι ο ίδιος

«Ευτυχώς δεν υπάρχει εντιμόμετρο, γιατί ο Μητσοτάκης θα το είχε μηδενίσει», τόνισε ο Τσίπρας. Οι πρώτες προτάσεις για ακρίβεια, στεγαστικό και διαφάνεια.
Τσίπρας
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Για δημοκρατία, διαφάνεια, ακρίβεια και στεγαστική κρίση μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας από το Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, απαντώντας παράλληλα στα σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «διπλώματος οδήγησης» και τριών εκλογικών ηττών.

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: «Αν κάποιος δεν θα έπρεπε να οδηγεί ούτε πατίνι, είναι ο ίδιος»

Ο πρώην πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, όταν ο πρωθυπουργός παρομοίασε τις εκλογικές ήττες του Αλέξη Τσίπρα με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στη συνέντευξή του: «Εσάς αν σας πάρουν τρεις φορές το δίπλωμα, μπορείτε να οδηγήσετε άλλο αυτοκίνητο; Η απάντηση είναι όχι. Του κ. Τσίπρα τρεις φορές “τού πήραν το δίπλωμα” οι Έλληνες πολίτες και τώρα φτιάχνει ένα καινούργιο κόμμα, θέλει να οδηγήσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αλλά είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Έτσι δεν είναι;».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Ήξερα ότι το δίπλωμα στο παίρνουν όταν παραβιάζεις κανόνες και όχι όταν χάνεις εκλογές. Εγώ κυβέρνησα και δεν παραβίασα κανένα κανόνα».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει μόνιμο πελάτη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας τη χώρα, έχει μοιράσει σε ημέτερους. Συνεπώς, αν κάποιος δεν θα μπορούσε να οδηγεί ούτε πατίνι, είναι ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «ευτυχώς που δεν υπάρχει εντιμόμετρο, γιατί θα το είχε μηδενίσει ο πρωθυπουργός», υποστηρίζοντας ότι η δική του πολιτική διαδρομή έχει καταγραφεί στη συνείδηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας ως μια έντιμη πορεία.

«Η επόμενη εκλογική μάχη δεν θα είναι περίπατος»

Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο πολιτικό δίλημμα, το οποίο – όπως είπε – δεν είναι «σταθερότητα ή χάος», αλλά «στασιμότητα ή πρόοδος».

«Όταν ο μισθός τελειώνει στις 20 του μήνα, αυτό δεν είναι σταθερότητα αλλά στασιμότητα», σημείωσε, εκτιμώντας ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη.

«Το 70% των πολιτών ζητά πολιτική αλλαγή. Δεν αρκεί όμως μόνο η αλλαγή προσώπων, χρειάζεται και αλλαγή πολιτικής», υπογράμμισε.

Αιχμές για κράτος δικαίου και διαφθορά

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το βασικό διακύβευμα των εκλογών δεν θα είναι μόνο η οικονομία, αλλά και η ποιότητα της δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε, τα ζητήματα του κράτους δικαίου, της Δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της διαφθοράς διαμορφώνουν πλέον το πολιτικό κλίμα, ενώ έκανε λόγο για «κακοποίηση του κράτους δικαίου» και για μια γενικευμένη αίσθηση αδικίας στην κοινωνία.

Η πρόταση για πλατφόρμα διαφάνειας με τεχνητή νοημοσύνη

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε και την ιδέα μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας διαφάνειας, αξιοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως περιέγραψε, στόχος είναι να εντοπίζονται αυτόματα απευθείας αναθέσεις, παρατυπίες και ύποπτες συναλλαγές μέσω συστήματος προειδοποίησης («red flag»), ώστε να περιορίζονται φαινόμενα διαφθοράς.

«Η τεχνολογία υπάρχει. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα για ακρίβεια και στέγη

Παρουσιάζοντας βασικούς άξονες του προγράμματός του, ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης.

Για το ενεργειακό κόστος πρότεινε μεγαλύτερο ρόλο της ΔΕΗ στη διαμόρφωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών, καθώς και καθιέρωση ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος σε σταθερή τιμή.

Στο στεγαστικό πεδίο πρότεινε τη δημιουργία δημόσιου φορέα κοινωνικής διαχείρισης στεγαστικών δανείων, μέσω του οποίου το Δημόσιο θα μπορεί να αποκτά «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια από τα funds και να δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα επαναγοράς των κατοικιών τους με ευνοϊκότερους όρους.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα πορεία ανάπτυξης και θεσμικής ανασυγκρότησης, τονίζοντας πως «υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα» απέναντι στο μοντέλο διακυβέρνησης που, όπως είπε, εφαρμόζεται τα τελευταία επτά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Φρίκη στη Μασαχουσέτη: Μητέρα έπνιξε τα παιδιά της με λάστιχα γυμναστικής στο υπόγειο
Τίνα Μεσσαροπούλου: Η Σταματίνα Τσιμτσιλή ανακοίνωσε την επιστροφή της στο «Happy Day»
Τσιμτσιλή, Μεσσαροπούλου Chevron Right