Μετά από μήνες που παρέμεινε κλειστή στο κοινό, η αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανοίγει ξανά τις πύλες της με μια μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή στις 24, 25, 26, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2021. Πρόκειται για το νέο φιλόδοξο οπερατικό πρότζεκτ της ιέρειας της performance art Μαρίνας Αμπράμοβιτς για την απόλυτη ντίβα Μαρία Κάλλας, με τίτλο «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας». Μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, την Εθνική Όπερα του Παρισιού και το Θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Σε επτά μικρού μήκους ταινίες και μαζί με τον Ουίλλεμ Νταφόε, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς θα πεθάνει επτά φορές, και στο τέλος της παράστασης, με τον αληθινό θάνατο της Μαρίας Κάλλας στο Παρίσι το 1977, θα βρεθεί στη σκηνή παίζοντας τον εαυτό της.
Η διάσημη περφόρμερ και εικαστικός εξομολογείται: «Για πάνω από 25 χρόνια ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο για τη ζωή και την τέχνη της Μαρίας Κάλλας. Πάντα με γοήτευε η προσωπικότητά της, η ζωή της, ακόμα και ο θάνατός της. Όπως πολλές από τις ηρωίδες της όπερας που δημιούργησε επί σκηνής, έτσι και η ίδια πέθανε από αγάπη. Πέθανε από μια ραγισμένη καρδιά».
Η ταυτότητα της περφόρμανς:
Μουσική του Μάρκο Νικοντίεβιτς και σκηνές από όπερες των Μπελλίνι, Μπιζέ, Ντονιτσέττι, Πουτσίνι και Βέρντι
Σκηνοθεσία, σκηνικό: Μαρίνα Αμπράμοβιτς / Συν-σκηνοθέτιδα: Λένζυ Πάιζινγκερ
Μουσική διεύθυνση: Γιοέλ Γκαμζού
Βίντεο: Ναμπίλ Ελντερκίν / Σενάριο: Πέττερ Σκάβλαν, Μαρίνα Αμπράμοβιτς
Οπτικά εφέ: Μάρκο Μπραμπίλλα / Κοστούμια: Ρικκάρντο Τίσι / Συνεργάτιδα σκηνογράφος: Άννα Σαιτλ / Φωτισμοί: Ουρς Σαίνεμπαουμ / Βοηθός φωτιστή: Μπένεντικτ Τσεμ / Δραματουργία: Μπένεντικτ Στάμπφλι
Ερμηνεία: Μαρίνα Αμπράμοβιτς / Ηθοποιός: Ουίλλεμ Νταφόε
Συμμετέχουν οι μονωδοί της ΕΛΣ: Βασιλική Καραγιάννη, Έλενα Κελεσίδη, Τσέλια Κοστέα, Χρυσάνθη Σπιτάδη, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Άννα Στυλιανάκη κ.ά.
Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ
Μαρίνα Αμπράμοβιτς – Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ, ΚΠΙΣΝ, 24, 25, 26, 28, 29 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 19.30 (Κυριακή 18.30). Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 35, 40, 55, 65, 70, 100€, φοιτητικό, παιδικό 12€ / Περιορισμένης ορατότητας: 10€. Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr, ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (τηλ. 2130885700, καθημερινά 09.00-21.00. Τα ταμεία θα μείνουν κλειστά από 09/08 έως 15/08), καταστήματα Public.
Αναλυτικές πληροφορίες στο https://www.nationalopera.gr/eisitiria