Ο Ηλίας Μαμαλάκης βρέθηκε στο πλατό του «Καλύτερα αργά» στο Action 24, με αφορμή ένα νέο γαστρονομικό project που έχει στα σκαριά. Ο γνωστός συγγραφέας και παρουσιαστής, που συνέβαλε αποφασιστικά με τη δουλειά του στην ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και των γευστικών θησαυρών της πατρίδας μας, μετά από τα τυριά, έναν τομέα στον οποίο θεωρείται δικαιολογημένα αυθεντία, στρέφει το βλέμμα του στους …τραχανάδες, ένα τρόφιμο που απαντάται σε όλη την έκταση της Ελλάδα σε απίστευτη ποικιλία.
«Έχουμε πάρα πολλές ποικιλίες. Έχουμε τους ποντιακούς που είναι νηστίσιμοι, δεν έχουν γάλα μέσα, έχουν ζωμούς από λαχανικά κυρίως, έχουμε τους ξινούς τραχανάδες και τους γλυκούς.
Το παράξενο είναι ότι -για λόγους τεμπελιάς, οικονομίας, δεν ξέρω τι-, όταν ρίχνουν σήμερα το γάλα στον τραχανά, δεν το περιμένουν να ξινίσει. Του εμπορίου οι ξινοί (τραχανάδες) είναι γλυκείς.
Επίσης έχουμε δύο διακριτούς τραχανάδες. Στη Λέσβο έχουμε τις χάχλες, που είναι σαν κούπες και τα τρώγαν σαν παξιμαδάκι, και στην Κρήτη έχουμε τον ξινόχοντρο.
Όταν φτιάχναν τραχανάδες στην Κρήτη, στο χωριό το δικό μου, δεν έκανε η γιαγιά μου μόνο αλλά η γιαγιά μου και οι φίλες της που μαζεύονταν πέντε – έξι» θυμήθηκε ο Ηλία Μαμαλάκης, ο οποίος έσκυψε με στοργή πάνω από αυτό το παραμελημένο προϊόν, με την ξεχωριστή διατροφική αξία, το οποίο θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους επίδοξος ανανεωτές της ελληνικής κουζίνας.
Φυσικά, ο Ηλίας Μαμαλάκης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο φαγητό που αγαπάει περισσότερο από όλα, που δεν είναι άλλο από τα κλασικά γεμιστά. Και εννοείται πως έχει τον δικό του «χρυσό» κανόνα για την προετοιμασία τους, τα dos και τα don’ts.
«Έχω μια προσωπική αδυναμία. Τις ντομάτες γεμιστές, τις καλοκαιρινές. Με σταφίδα, κουκουνάρι και δυόσμο και πολύ κρεμμύδι. Πολίτικα.
Από μπαχαρικά δεν βάζω τίποτα. Μόνο αλάτι και πιπέρι. Αν βάλεις δυόσμο και είναι μυρωδάτος, φρέσκος, πρωινός, αν αρχίσεις να βάζεις κανέλες και τέτοια σκεπάζονται. Ενώ όταν έχεις τη φίνα γεύση του δυόσμου, το άρωμα, λίγο γλυκιά η σταφίδα που και που και το τραγανό κουκουνάρι, σου δίνει μια απόλαυση που οι γεύσεις είναι διακριτές».
Δείτε το στο σχετικό βίντεο: