Πριν ο βιγκανισμός πάρει διαστάσεις κινήματος, στα ελληνικά νοικοκυριά οι μαμάδες χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο αντί για βούτυρο στις περισσότερες γλυκές παρασκευές, κυρίως σε αυτές που συνδέονταν με τις γιορτές και τις περιόδους νηστείας.
Στην πορεία, το βούτυρο και η μαργαρίνη υποκατέστησαν το ελαιόλαδο σε πολλά οικιακά γλυκά. Όμως, η νέα τάση στην διατροφή είναι η αποχή από τα ζωικά προϊόντα, είτε 100% (vegans), είτε μερικώς (vegeterians, flexiterians).
Αυτή την Πρωτοχρονιά κάντε μια νέα αρχή, με μια βασιλόπιτα ασυναγώνιστα νόστιμη και αρωματική, κατάλληλη για vegans και ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή τους για λόγους υγείας. Θα διαπιστώστε ότι υπάρχει τρόπος να έχουμε την συνείδησή μας ήσυχη και τη γεύση της βασιλόπιττας ακέραιη. Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες της παρακάτω συνταγής.
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κ.γ. κανέλα σκόνη
- 1 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
- 1 βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
- ½ κ.γ. μαχλέπι
- ½ κ.γ. κρυστάλλους μαστίχας
- 150 γρ. ζάχαρη
- 170 ml ελαιόλαδο ελαφρύ ή σπορέλαιο ή μείγμα των δύο
- 500 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (μπορείς και από 2 αν τη θες πιο αρωματική)
- 40 ml κονιάκ
- 150 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
Εκτέλεση
- Σε ένα γουδί χτυπάμε τη μαστίχα και το μαχλέπι με λίγη ζάχαρη να γίνουν σκόνη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, πάνω-κάτω, χωρίς αέρα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη βανίλια, το αλάτι, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
- Σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε τα υγρά υλικά (το λάδι, τον χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ) με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.
- Ρίχνουμε το αλεύρι σε 2-3 δόσεις διπλώνοντας με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα.
- Τέλος προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
- Ντύνουμε το εσωτερικό μιας στρογγυλής φόρμας, κατά προτίμηση αποσπώμενης, με χαρτί ψησίματος. Το λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά με 1 ώρα.
- Στα 40-45 λεπτά ελέγχουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας κι αν βγει καθαρό βγάζουμε τη βασιλόπιτα από το φούρνο.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Κρύβουμε το φλουρί , τοποθετούμε σε πιατέλα και διακοσμούμε ανάλογα με το γούστο μας.