Το παραδοσιακό εκμέκ, είναι είδος γλυκού ψωμιού, εμποτισμένου με σιρόπι, που σερβίρεται με καϊμάκι. Στην Ελλάδα, το σχετικό γλυκό υπέστη κάποιες μετατροπές.
Για τη βάση, αντί για το ψωμί, χρησιμοποιούμε φύλλο κανταΐφι ή τσουρέκι που έχει αρχίσει να ξεραίνεται. Τα σιροπιάζουμε, από πάνω περνάμε μία στρώση κρέμα πατισερί (ζαχαροπλαστικής) και γαρνίρουμε με σαντιγί, ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Το τελικό αποτέλεσμα γίνεται ανάρπαστο και είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσουμε τα τσουρέκια που μας έφεραν στις γιορτές, τα οποία δεν προφτάσαμε να καταναλώσουμε φρέσκα.
Υλικά για τη βάση:
Το τσουρέκι που μας έμεινε κομμένο σε εφέτες
Υλικά για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
180 γρ. ζάχαρη
4 μεσαία αυγά
100 γρ. κορν φλάουερ
Ξύσμα από λεμόνι
1 βανίλια
Λευκή κουβερτούρα σε κομματάκια (προεραιτικά)
Υλικά για το σιρόπι:
500 ml νερό
650 γρ. ζάχαρη
4-5 φέτες λεμόνι
Υλικά για τη σαντιγί:
500 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
Υλικά για το γαρνίρισμα:
500 ml κρέμα γάλακτος 35%
50 γρ, ζάχαρη άχνη
Φυστίκι Αιγίνης ωμό ή αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο
Γλασαρισμένα φρούτα
Δείτε το σχετικό βίντεο: