Η κρεοφαγία είναι χαρακτηριστικό των γιορτινών ημερών. Γαλοπούλες, χοιρινά, αρνιά και κατσίκια έχουν πρώτο ρόλο στο οικογενειακό τραπέζι μαζί με εξίσου πλούσια συνοδευτικά τους.
Και αφού φάγαμε και χορτάσαμε και σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένοι συμπολίτες μας χρειάστηκε και ιατρική βοήθεια, καιρός να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής και διατροφής.
Η χορτόσουπα που ακολουθεί γίνεται με λαχανικά εποχής, ρίζες κυρίως, λευκά φασόλια τα οποία έχουμε ήδη βράσει, και ελάχιστο τραχανά που προσθέτει σώμα στον ζωμό.
Είναι πενταντόστιμη, θρεπτική και άκρως υγιεινή. Και φυσικά, είναι ό,τι πρέπει για να χάσουμε τα περιττά κιλά που πήραμε στις γιορτές και να ανακουφίσουμε τον οργανισμό μας.
Υλικά:
Για τη σούπα:
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κρεμμύδι
1 καρότο
½ σελινόριζας
1 πατζάρι
1 πράσο
1 γλυκοπατάτα 3 κλωνάρια βασιλικού
2 φύλλα δάφνης
200 γρ. φασόλια βρασμένα
20 γρ. λάχανο
3 κουτ. σούπας ξινός τραχανάς
1 λίτρο ζωμός
Αλάτι, πιπέρι
Ανεβατό (ή άλλο αλειφώδες τυρί) για σερβίρισμα
Δείτε το σχετικό βίντεο: