Τα γεμιστά μελομακάρονα έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια από τα ράφια των ζαχαροπλαστείων προς όφελος των ιτσλί, των τριγωνόσχημων ξαδερφιών τους από την Καππαδοκία. Και βέβαια, για λόγους περιορισμού του κόστους.
Όμως, για εμάς που οι μαμάδες μας έφτιαχναν πάντα μελομακάρονα γεμιστά τα Χριστούγεννα, η συνταγή που παρουσιάζει ο Ανδρέας Λαγός είναι μια βουτιά σε γευστικές μνήμες και μια πρόκληση για το μέλλον. Διότι το γιορτινό τραπέζι θέλει όλη μας τη δημιουργική φλόγα και τη γενναιοδωρία.
Η παρασκευή των γεμιστών μελομακάρονων γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και των απλών. Η διαφορά είναι ότι, όταν τα πλάσουμε, κάνουμε μια τρυπίτσα στο κάτω μέρος του μπισκότου, εισάγουμε τη γέμιση και ξανακλείνουμε.
Το γευστικό αποτέλεσμα είναι πιο πλούσιο και αρωματικό, με πιο τραγανό εσωτερικό λόγω του καρυδιού, σε σχέση με το ξαδερφάκι του χωρίς γέμιση.
Για το μέλωμα ακολουθούμε την ίδια κλασική συνταγή. Ανάλογα με τις προτιμήσεις τους καθενός, εμβαπτίζουμε είτε ζεματιστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι ή, όπως προτιμά ο Ανδρέας λαγό, τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι.
Υλικά για 60 τεμάχια:
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. ηλιέλαιο
- 250 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. κονιάκ
- 150 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρίφαλο
- 1/2 μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1/4 κ.γ. κάρδαμο σκόνη
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
- 150 γρ. σταφίδες μαύρες
- μουλιασμένες σε νερό καυτό
- 200 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
Δείτε το σχετικό βίντεο:


