Υγεία

Φωτιά: «Οι καπνοί θα μας επιβαρύνουν για πάνω από ένα μήνα» – Πώς θα προστατευτούμε

Τι λέει η Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας για τις συνέπειες που θα έχει το νέφος από τις φωτιές στην υγεία μας. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας και μέλος Δ.Σ Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, σχετικά με τις επιπτώσεις του τοξικού νέφους από τις φωτιές που καίνε για έβδομη ημέρα στην Ελλάδα.

Η κα Ανεμοδουρά, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», τόνισε πως οι πολίτες με προβλήματα υγείας πρέπει να μην βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

«Στο χώρο της πυρκαγιάς αλλά και πολλά χιλιόμετρα μακριά, να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω αν δεν είναι απαραίτητο τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας, όπως άτομα που πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά, που έχουν άσθμα, αλλεργίες, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά», ανέφερε η ίδια.

Προβλήματα υγείας

Η Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας σημείωσε πως ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι επιπτώσεις του τοξικού νέφους στην υγεία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την ίδια, τα προβλήματα που είναι πιθανόν να εμφανίσουμε, εξαιτίας του τοξικού νέφους, ποικίλουν από ερεθισμό στα μάτια μέχρι και προβλήματα στο αναπνευστικό, όπως είναι ο βήχας.

«Αρχίζει ήδη να φαίνεται η επιβάρυνση στην υγεία. Οι περισσότεροι βραχνιάζουν, βήχουν, έχουν ξηρότητα στο φάρυγγα. Άλλοι ζαλίζονται, κάνουν ναυτίες, κάνουν εμετούς. Όλο αυτό το τοξικό νέφος θα μας επιβαρύνει για πάνω από ένα μήνα. Κάηκαν τα δέντρα, αλλά και υλικά όπως μπογιές, κατασκευές, πλαστικά», εξήγησε η Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

«Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις πυρκαγιές, βάζουν τον οργανισμό τους σε επικίνδυνες καταστάσεις. Για αυτό και πολλοί πυροσβέστες παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Το αν θα υπάρξει πρόβλημα εξαρτάται από τον οργανισμό. Μπορεί ένας οργανισμός να αντιδράσει άμεσα, ή σε χρονικό διάστημα 1-2 μηνών», πρόσθεσε.

Όπως εξηγεί, οι κάτοικοι στις καμένες περιοχές θα πρέπει να προσέχουν τουλάχιστον για ένα μήνα, συμπληρώνοντας ότι το επικίνδυνο νέφος έχει εξαπλωθεί σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από τις αρχικές εστίες των πυρκαγιών.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Εάν εμφανίσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα από τους καπνούς, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας τονίζει την ανάγκη «να σταματήσουμε την άμεση επίδραση του αέρα αυτού. Να πιούμε κάτι δροσιστικό, και αν δούμε ότι συνεχίζεται να συμβουλευτούμε το γιατρό μας μήπως χρειαστεί να πάρουμε κάποια αγωγή».

Σύμφωνα με την ίδια, είναι σημαντικό όταν κυκλοφορούμε έξω να χρησιμοποιούμε μάσκες τύπου ΚΝ95, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας.

«Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει αν συμβουλευτούν το γιατρό τους για τροποποίηση της δόσης των φαρμάκων τους. Μέσα στο σπίτι να βάζουμε βρεγμένα πανιά για να μην εισέρχεται η στάχτη. Οι γονείς πρέπει να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά. Τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν μέσα στο σπίτι, και αν χρειαστεί να βγουν έξω με μάσκα, διπλή, αλλά όχι πάνινη», κατέληξε η Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Μαρίνος (ΚΚΕ): Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από το κράτος και την κυβέρνηση
ΕΛΤΑ Courier: Δωρεάν αποστολή βοήθειας στους πυρόπληκτους σε όλη τη χώρα
Chevron Right