Υγεία

Γιατρός του «Σωτηρία» μιλά στο iEidiseis μετά τον εμβολιασμό

Η πνευμονολόγος – εντατικολόγος σε μία από τις Covid-ΜΕΘ του «Σωτηρία» Σοφία Πουρίκη, μία εκ των πρώτων υγειονομικών που έλαβαν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα. καταθέτει στο iEidiseis την εμπειρία της για τη διαδικασία του εμβολιασμού, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή αποτελεί και τον μοναδικό ορατό δρόμο για την έξοδο από την κρίση.

Ως μία ιστορική στιγμή χαρακτηρίζει την έναρξη των εμβολιασμών κατά κορονοϊού στην Ελλάδα η πνευμονολόγος – εντατικολόγος σε μία από τις δύο Covid-ΜΕΘ του «Σωτηρία» Σοφία Πουρίκη, η οποία μίλησε στο iEidiseis για την εμπειρία της, έχοντας ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σε συνέχεια της εκδήλωσης ενδιαφέροντος της για να λάβει μέρος στον εμβολιασμό, η πρώτη φάση του οποίου αφορά, ακριβώς, όσους βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης, δέχθηκε τηλεφώνημα για το ραντεβού της το πρωί της Δευτέρας, ένα μόλις 24ωρο μετά την «πρεμιέρα» της εκστρατείας.

«Έχουμε κάνει άπειρα εμβόλια στη ζωή μας, ωστόσο αυτή η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή, αν και είχε και στοιχεία “σόου”», μας λέει. Αρχικά, «έπρεπε να ακολουθηθεί το πρωτόκολο σε ότι αφορά τη συμπλήρωση εγγράφων, τη λήψη ιστορικού, ενώ υποβλήθηκα και σε εξετάσεις (ακρόαση πνευμόινων, σφύξεις, κορεσμός οξυγόνου) κάτι που δε συμβαίνει λ.χ. στον αντιγριπικό εμβολιασμό», τον οποίο κάνουν τακτικά οι υγειονομικοί.

«Ακολούθησε ο εμβολιασμός, ενώ μετά κάθισα στον ειδικό χώρο ακόμη ένα 15λεπτο, για τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης, και μετά στη δουλειά, κανονικά!», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το σύνολο της διαδικασίας κράτησε περί τα 45 λεπτά.

Ως προς τον τρόπο που καλύφθηκε ο εμβολιασμός συναδέλφων της, η Σοφία Πουρίκη εξήγησε πως «ζούμε μεν μία ιστορική στιγμή, το προβάλλουμε, δε, για να δείξουμε ότι οι ιατροί κάνουν το εμβόλιο, ότι είναι ασφαλές».

Υπενθυμίζεται πως στο «Σωτηρία, όπως και στον «Ευαγγελισμό και το «Αττικόν», το ανάλογο παράδειγμα έδωσαν και πολιτικά πρόσωπα, ο αυξημένος αριθμός των οποίων, ωστόσο, προκάλεσε αντιδράσεις, γεγονός που, πάντως, δεν ήταν γνωστό κατά τον χρόνο συνομιλίας μας με την κ. Πουρίκη.

Καμία παρενέργεια, πλην του πόνου στο χέρι

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τυχόν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, η γιατρός ανέφερε πως παρουσίασε «μόνο πόνο στον βραχίονα, στο σημείο της ένεσης», ο οποίος αν και περιγράφεται «μεγαλύτερος από εκείνον του αντιγριπικού», υποχώρησε περίπου μία ημέρα μετά.

Σημειώνεται πως η παρενέργεια αυτή θεωρείται ως μία από τις συχνότερες, ενώ η κ. Πουρίκη επεσήμανε πως δεν είχε «ουδεμία άλλη αντίδραση», όπως πυρετό ή πονοκέφαλο.

Επίσης, μέχρι και την τελευταία ενημέρωση που είχε από το «Σωτηρία», δεν καταγράφηκε κάποια σοβαρή αντίδραση (π.χ. αλλεργική) ούτε και σε συναδέλφούς της, συμπλήρωσε, καθώς ο εμβολιασμός των υγειονομικών συνεχίζεται.

133715743 414481623036723 8759732261439841765 n

(Φωτογραφία: Προσωπικό Αρχείο / Σοφία Πουρίκη)

Πολλοί οι γιατροί που θέλουν να εμβολιαστούν

Ένα άλλο σημείο που ξεχώρισε η κ. Πουρίκη στην όλη διαδικασία είναι η προσμονή πολλών γιατρών να χορηγηθεί και σε εκείνους το εμβόλιο: «Από τη δική μου Μονάδα, όλοι ρωτούν “πώς σου φάνηκε η διαδικασία”, “πώς ήταν”, όλα αυτά, και δείχνουν να ανυπομονούν να έρθει η σειρά τους. Οι περισσότεροι ιατροί, τουλάχιστον, θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, αναρωτιούνται πότε θα τους καλέσουν».

Την ώρα που η ανθρωπότητα συνδέει την έναρξη των εμβολιασμών με την «έξοδο» από την κρίση, με τρόπο σταδιακό βέβαια, το ανάλογο συναίσθημα επεκτείνεται και στα νοσοκομεία, προσθέτει η ίδια: «Είναι και το “άντε να τελειώνουμε”, να φύγουμε από αυτή την κατάσταση. Έχουμε κουραστεί – πόσο πια θα είμαστε με τις μάσκες, κλεισμένοι μέσα;».

Και ενώ δεν υπήρξε κάποια δράση για την καθολική ενημέρωση του προσωπικού για το εμβόλιο, «η εκτίμηση των λοιμωξιολόγων που έχουμε δίπλα μας, και τους οποίους ρωτήσαμε λεπτομέρειες για το εμβόλιο, ήταν παρακινητική. Γνωρίζουμε τον τρόπο δράσης του εμβολίου, το οποίο είναι πρωτοποριακό, όμως και οι λοιμωξιολόγοι τάχθησαν 100% υπέρ του εμβολιασμού, λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένας φόβος».

Καλύτερη θεραπεία η πρόληψη

Σε σχέση δε με τη συζήτηση περί των θεραπευτικών προσεγγίσεων για την Covid-19, η οποία ενίοτε έρχεται στο δημόσιο λόγο «αντιπαραθετικά» με το εμβόλιο, η κ. Πουρίκη υπογραμμίζει πως η πρόληψη προηγείται της θεραπείας.

«Στην Ιατρική λέμε “προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν”. Είναι καλύτερο να προλάβεις την εκδήλωση μίας ασθένειας ακόμη κι αν υπάρχει φάρμακο για αυτή», αποφεύγοντας, έτσι, και το ρίσκο των δυνητικά με αναστρέψιμων βλαβών στον οργανισμό, εξηγεί.

Αισιοδοξία για «κανονικό» καλοκαίρι

Την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης καθορίζει «το πόσοι τελικά θα εμβολιαστούν», μας λέει η Σοφία Πουρίκη σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, προσθέτοντας πως «όσο περνάει ο καιρός, ο κόσμος θα βλέπει ότι με τα εμβόλια δε βγάζεις ουρά ή πέντε πόδια. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι θα πείθονται πως το εμβόλιο αποτελεί τον μόνο τρόπο να φύγουμε από αυτή την κατάσταση», παρά «τα όσα ακούγονται από αντιεμβολιαστές».

«Το κλίμα που βλέπω και έξω από το νοσοκομείο είναι ότι ο κόσμος θέλει να εμβολιαστεί σε σημαντικό ποσοστό. Πολλοί εμφανίζονται συγκρατημένοι θετικοί, ίσως, όμως η ανασφάλεια και ο σκεπτικισμός θα αντικατασταθούν, συν τω χρόνω, με την αδημονία να τελειώσει αυτό που ζούμε τώρα, απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλον και με μία οικονομία υπό κατάρρευση», συνέχισε.

«Ευελπιστώ ότι μέχρι τον Ιούνιο τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, θα βρισκόμαστε σε τροχιά της αναμενόμενης “κανονικότητας”», εκτίμησε έπειτα η ίδια, επαναλαμβάνοντας πως όσο πιο πολλοί εμβολιαστούν, αλλά και όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.

Έως τότε, όμως, «χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Γιατί ακόμη κι αν εμβολιαστούν άμεσα κάποιες χιλιάδες πολιτών, ο κίδνυνος της διασποράς της νόσου παραμένει, μέχρι τα επίπεδα ανοσίας να φτάσουν το 60 – 70 % του πληθυσμού. Εγώ, για παράδειγμα, παρότι δε θα νοσήσω, εφόσον έχω κάνει το εμβόλιο, μπορώ να μεταδώσω τον ιό σε κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί», κατέληξε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καπραβέλος: «Σε ορισμένες κατηγορίες το εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό»
Μάριος Αθανασίου: Δεν ήταν απόφαση του γιου μου να έρθει να μείνει μαζί μου
Chevron Right