Ο Δρ Νικόλαος Μαρουδιάς, χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, διδάκτωρ Ακοολογίας και Νευρο-ωτολογίας με μετεκπαίδευση στο UCL στο Λονδίνο, έχει 35ετή εμπειρία στο ΕΣΥ και μάλιστα έχει διατελέσει συντονιστής διευθυντής στην κλινική ΩΡΛ του Γ.Ν.Ν. Ιωνίας- Πατησίων Κωνσταντοπούλειο «Αγία Όλγα». Σήμερα είναι στέλεχος μεγάλου ιδιωτικού θεραπευτηρίου στα βόρια προάστια της Αθήνας. Η πολυετής εμπειρία του στο ΕΣΥ και τα νέα «όπλα» που έχει στα χέρια του τα τελευταία χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, όπως το γ-knife, τον καθιστούν τον πλέον κατάλληλο να εξηγήσει στο iEidiseis τις αιτίες που προκαλούν κώφωση αλλά και τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισής τους…
Αφορμή για την κατατοπιστική αυτή συνέντευξη αποτέλεσε ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Ακοής που είναι ουσιαστικά μια εκστρατεία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Γραφείο Πρόληψης Τύφλωσης και Κώφωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
-Κύριε Μαρουδιά τι είναι η βαρηκοΐα;
Η βαρηκοΐα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για τον άνθρωπο και ανήκει στις 10 χρόνιες παθήσεις- όπως ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια – που καταναλώνουν το 70% των πόρων για την Υγεία παγκοσμίως. Αν σκεφτείτε ότι σε αυτά τα νοσήματα ανήκουν επίσης η άνοια και το Αλτσχάϊμερ, και ότι το άτομο με βαρηκοΐα καταλήγει πολλές φορές σε αυτές αν δεν αντιμετωπίσει έγκαιρα το πρόβλημά του, τότε αντιλαμβάνεστε τη σπουδαιότητα.
-Υπάρχει πρόληψη;
Είναι σημαντικό να βάζει κάποιος εγκαίρως ακουστικά βοηθήματα ώστε να συνεννοείται με τους φίλους και τους οικείους του και να ακούει την τηλεόραση και το ραδιόφωνό του. Αν δεν το κάνει αυτό από ιδιοτροπία ή ντροπή, τότε οδηγείται σε κατάθλιψη και άνοια. Η έγκαιρη επίσκεψη σε ειδικό γιατρό με κάθε αλλαγή στην ακοή, και η τήρηση των ιατρικών συμβουλών, είναι η καλύτερη πρόληψη.
-Καθώς μεγαλώνουμε, θα βιώσουμε όλοι μία μείωση της ακοής; Και που οφείλεται αυτό;
Η έκπτωση της ακοής καθώς μεγαλώνουμε ονομάζεται πρεσβυακουσία. Τα τριχωτά κύτταρα στο έσω αυτί καταστρέφονται και μειώνονται σε αριθμό καθώς περνούν τα χρόνια. Στα αρχικά στάδια καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα επειδή μάς ενοχλούν οι έντονοι θόρυβοι. Διότι από ένα όριο και πάνω, το αυτί δεν αντέχει πια. Η πρεσβυακουσία αντιμετωπίζεται με πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Το άτομο μπορεί να πάρει βιταμίνες που ενισχύουν την ακοή και να χρησιμοποιήσει ακουστικό βαρηκοΐας. Αν δεν τα βάλει νωρίς, τότε δεν θα τον βοηθούν ούτε τα ακουστικά στο τέλος.
-Εκτός από αυτή την προϊούσα με το γήρας έκπτωση της ακοής υπάρχουν και προβλήματα σε νεότερους…
Βέβαια. Έχουμε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στην πρώτη είναι οι βλάβες στο μέσω ους: Ωτοσκλήρυνση η οποία θεραπεύεται είτε με εγχείρηση, είτε με ακουστικό, και επίσης διάτρηση τυμπάνου και τις επιθετικές ωτίτιδες. Όλα τα παραπάνω θεραπεύονται με χειρουργείο.
Δεύτερη κατηγορία είναι οι νευροαισθητήριες ή στον κοχλία ή στο ακουστικό νεύρο. Μεγάλες κατηγορίες που προκαλούν νευροαισθητήριες είναι τα αυτοάνοσα, όπως ο λύκος, νευρολογικές παθήσεις, υποθυρεοειδισμός κλπ. Οι αυτοάνοσες νόσοι προκαλούν αμφοτερόπλευρο πρόβλημα, δηλαδή δεν ακούμε και από τα δύο αυτιά. Η πιο ενοχλητική είναι η νόσος του Menier που το 1860 την περιέγραψε ο Γάλλος γιατρός και ονομάστηκε από αυτόν. Η νόσος αυτή προκαλεί ζαλάδες και προβλήματα ακοής. Αντιμετωπίζεται με χειρουργείο αλλά υπάρχουν και φαρμακευτικές αγωγές και εγχύσεις κορτιζόνης μέσα στο αυτί. Αν δεν κάνεις τίποτα, η ακοή θα φθίνει και το άτομο θα έχει βασανιστική καθημερινότητα. Προσβάλει άτομα από 20 ετών και πάνω.
Μεγάλες νευροαισθητήριες είναι επίσης η οξεία πτώση της ακοής. Συμβαίνει ξαφνικά, στο ένα αυτί. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση διότι πρέπει το πρώτο 10ημερο να επισκεφτεί κάποιος γιατρό για να δεχτεί κατάλληλη θεραπεία. Διότι μετά τη 15η μέρα δεν αποδίδουν οι θεραπείες αυτές. Ένα ποσοστό 60% θεραπεύεται με την αγωγή. Άρα πρέπει να επισκεφτείς αμέσως γιατρό. Η διάγνωση τίθεται με ακοόγραμμα.
Άλλη κατηγορία νευροαισθητήριας είναι το ακουστικό τραύμα που παθαίνουν κυνηγοί, μουσικοί σε συγκροτήματα χωρίς ωτασπίδες, άτομα που εργάζονται με μηχανήματα που κάνουν πολύ θόρυβο και σε πίστες αεροδρομίων χωρίς ειδικά ακουστικά.
Και βέβαια είναι η πρεσβυακουσία που έχει να κάνει με το γήρας και την αναφέραμε νωρίτερα. Να τονίσω ότι δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να βάλουμε νωρίς ακουστικά! Υπάρχει επίσης φαρμακευτική αγωγή με βιταμίνες και άλλα σκευάσματα να ενισχύσουμε την αιμάτωση στο λαβύρινθο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν ένας άνθρωπος ακούει μόνο από το ένα αυτί, με τον καιρό καταργείται η στερεοφωνική αίσθηση του ήχου. Μιλάς από την κουζίνα, σε ψάχνει στο υπνοδωμάτιο. Το ίδιο και στο δρόμο όπου ακούει τον ήχο αλλά δεν ξέρει από που έρχεται και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Η μονόπλευρη βαρηκοΐα χρειάζεται οπωσδήποτε μία μαγνητική εγκεφάλου διότι μπορεί να έχει ο ασθενής ακουστικό νευρίνωμα. Πρόκειται για καλοήθη αλλά εξαιρετικά δύσκολα εξαιρέσιμο όγκο. Τα τελευταία 10 χρόνια όμως δεν χρειάζεται να κάνουμε πια μεγάλα χειρουργεία καθώς συρρικνώνεται με γ -knife.
Τέλος, υπάρχει και η ωτοτοξικότητα που είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα. Φάρμακα για πνευμονίες και παθήσεις του εντέρου, σε μεγάλη δόση προκαλούν προβλήματα ακοής. Επίσης μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης, που καταστρέφει τα αγγεία, αλλά και ο αρρύθμιστος υποθυρεοειδισμός.
-Στην πλήρη κώφωση και γενικά όταν τα ακουστικά δεν βοηθούν, τί υπάρχει ως τελευταία λύση;
Για την αντιμετώπιση της πλήρους κώφωσης υπάρχει το κοχλιακό εμφύτευμα στο έσω αυτί. Αλλά μόνο το εμφύτευμα ως υλικό στοιχίζει 18.000 ευρώ. Και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Είναι λοιπόν μία σύγχρονη λύση που συστήνουμε αλλά δεν μπορούν πολλοί άνθρωποι να την υποστηρίξουν οικονομικά.