Υγεία

Οι ιατρικές εξελίξεις φέρνουν επανάσταση τη μάχη κατά του καρκίνου

Δρ Αμάντα Ψυρρή, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας Ιατρικής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής «Αττικόν», T. Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Yale, ΗΠΑ
Οι ιατρικές εξελίξεις φέρνουν επανάσταση τη μάχη κατά του καρκίνου

Ο καρκίνος σκοτώνει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο και είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς, ενώ ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου ετησίως αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 75% μεταξύ 2022 και 2050.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά νέα. Οι ιατρικές εξελίξεις φέρνουν επανάσταση τη μάχη κατά του καρκίνου.

Η Ογκολογία ακριβείας είναι το μεγαλύτερο όπλο για να νικήσουμε το καρκίνο. Η ανάλυση του μοριακού προφίλ του όγκου επιτρέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια την επιλογή της πιο αποτελεσματικής θεραπείας για τον ασθενή. Η επιλογή στοχεύουσας θεραπείας συνδυάζεται και με καλύτερο προφίλ παρενεργειών διότι δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά κύτταρα. Η Ογκολογική Μονάδα στο «Αττικόν» διεξάγει Μοριακό Ογκολογικό Συμβούλιο (molecular tumor board) με τη συμμετοχή Ογκολόγων, Παθολογοανατόμων, Γενετιστών, Μοριακών Βιολόγων όπου συζητιούνται  τα γονιδιωματικά δεδομένα των ασθενών για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας που μπορεί να είναι εγκεκριμένη ή να βρίσκεται σε κλινική μελέτη..   Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι μπορούν να ανιχνευθούν γονιδιωματικές αλλαγές στον όγκο  που να παραπέμπουν σε περαιτέρω εξέταση για κληρονομική προδιάθεση. Η ανίχνευση των περιστατικών αυτών είναι ύψιστης σημασίας διότι μπορεί να προφυλάξει τον ίδιο τον ασθενή από δεύτερους καρκίνους αλλά και να προστατέψει συγγενικά άτομα που θα υποβληθούν σε γενετικό έλεγχο.  Σε αυτό το συμβούλιο συζητιέται επίσης αν ο ασθενής πληροί τις ενδείξεις για γενετικό έλεγχο.

Η ανοσοθεραπεία έχει θεαματικά αποτελέσματα σε πολλές μορφές καρκίνου. Μετά τα θεαματικά αποτελέσματα στα πρώιμα στάδια, η ανοσοθεραπεία λαμβάνει έγκριση και σε πιο πρώιμα ιάσιμα στάδια για να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής. Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να εκριζώσει τον καρκίνο.

Δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς στην ανοσοθεραπεία. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, το Yale και το National Cancer Institute των ΗΠΑ  έχουμε δημοσιεύσει σημαντικές μελέτες που αφορούν την ανακάλυψη βιοδεικτών που χρησιμεύουν  στην επιλογή ασθενών για ανοσοθεραπεία.  Στην Ογκολογική Μονάδα του «Αττικόν» ασθενείς έχουν πρόσβαση σε αρκετές μελέτες ανοσοθεραπείας.  Η Μονάδα Κλινικής Έρευνας της Β Προπαιδευτικής Παθολογικής του Νοσοκομείου «Αττικόν»  έχει λάβει πιστοποίηση ISO (International Standards Organization)  για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 διεθνείς μελέτες στην Ογκολογία.

Μία από τις πιο ελπιδοφόρες νέες θεραπείες που δοκιμάζονται σε μελέτες φάσης III είναι τα εξατομικευμένα αντικαρκινικά εμβόλια. Τα εμβόλια αυτά έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα και να μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής με λιγότερες παρενέργειες από τη συμβατική χημειοθεραπεία. Το νοσοκομείο «Αττικόν» ανοίγει σύντομα μελέτη εμβολίου κατά του καρκίνου πνεύμονα, που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία mRNA με αυτή των εμβολίων για τον COVID-19. Το εμβόλιο αυτό θα δοκιμαστεί σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργείο για καρκίνο πνεύμονα για να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής.

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην Ογκολογία είναι πολύ σημαντική. Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για παράδειγμα  για πρώιμη διάγνωση καρκίνου, ανάλυση ακτινογραφιών σε περιοχές όπως η Ινδία που δεν επαρκούν οι ακτινολόγοι, δημιουργία προγνωστικών μοντέλων και αρκετές άλλες εφαρμογές.

Οι καινοτόμες θεραπείες έχουν μετατρέψει σε πολλές περιπτώσεις τον καρκίνο σε χρόνια νόσο. Στην Ελλάδα οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε όλα ογκολογικά φάρμακα που εγκρίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων κάτι που δε συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή ασθενών σε κλινικές μελέτες διότι μπορεί να μεσολαβήσουν 7 χρόνια από την ανακάλυψη ενός καινοτόμου αποτελεσματικού φαρμάκου μέχρι την έγκριση του από τις ρυθμιστικές αρχές.

Το μέλλον είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τους ασθενείς με καρκίνο!!

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Πώς η διατροφή προλαμβάνει σοβαρές παθήσεις Chevron Left
Πώς η διατροφή προλαμβάνει σοβαρές παθήσεις
Αλλάζοντας το τοπίο στην Καρδιολογία με νέες θεραπευτικές επιλογές
Αλλάζοντας το τοπίο στην Καρδιολογία με νέες θεραπευτικές επιλογές Chevron Right