Υγεία

Λιγότερες οι ελλείψεις σε φάρμακα – Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον χώρο της διανομής

Ο Άδ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι οι επισημάνσεις από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στη διανομή φαρμάκου «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».
Φάρμακα Φαρμακείο
Φωτογραφία αρχείου

Στην ομιλία που πραγματοποίησε την Τετάρτη 14 Μαΐου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην 1η Ημερίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που έχει λάβει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν είναι ευχάριστα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτά τα μέτρα αποδίδουν και παρά την παραδοχή ότι υπάρχουν ακόμη ελλείψεις σε φάρμακα, τόνισε ότι «εμφανώς» είναι «πολύ λιγότερες από ό,τι ήταν πριν από ενάμιση χρόνο», ενώ μίλησε και για μεγαλύτερη επάρκεια στα φαρμακεία με καλύτερη πρόσβαση για τους ασθενείς.

Παράλληλα, επισήμανε πως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ) έχει φέρει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο να εξυγιάνει την αγορά, καθώς και ότι οι επισημάνσεις του «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και νομίζω ότι μέσα στο 2025 θα τις έχουμε νομοθετήσει».

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον χώρο της διανομής φαρμάκου

«Θέλω να ξεκινήσω με ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είναι ιδιαιτέρως τιμητική η πρόσκληση αυτή και θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών, γιατί σήμερα έρχομαι εδώ για να μιλήσω σε κάτι το οποίο έχει 103 χρόνια ιστορίας. Πίσω από τα 103 χρόνια ιστορίας κρύβονται 140 σήμερα φαρμακαποθήκες, αν δεν κάνω λάθος. Πάνω από 5.000 άνθρωποι που εργάζονται και εξυπηρετούνται 7.700 φαρμακεία καθημερινά. Μιλάμε για 23.000 παραδόσεις», ανέφερε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Ας σκεφτούμε ότι εφτά στα δέκα φάρμακα που καταλήγουν σε εμάς, περνούν από τη δική σας τη δουλειά και αν δεν κάνατε αυτή τη δουλειά με πάρα πολλές θυσίες και πάρα πολλές στιγμές υπομονής -ειδικά τα προηγούμενα χρόνια- δεν θα είχαμε αυτές τις προσβάσεις. Είμαστε μία χώρα που δυστυχώς έχουμε τη συνήθεια να θεωρούμε δεδομένες κάποιες κατακτήσεις και η Ελλάδα στον χώρο αυτό, απευθυνόμενος στους κορυφαίους του χώρου αυτού, για πάρα πολλά χρόνια πρωταγωνιστεί».

Εδώ λοιπόν, δεδομένου ότι εσείς είστε ο συνδετικός κρίκος που μετατρέπει την πρόθεση σε πράξη, τη συνταγή σε φροντίδα, την ανάγκη σε κάλυψη, σήμερα δεν απευθύνομαι σε ένα κλάδο, αλλά στους θεματοφύλακες της υγείας. Εμείς γνωρίζουμε, οφείλουμε να ακούμε ακόμα περισσότερο. Αυτή είναι και η αξία της παρουσίας μας σε όλες αυτές τις διοργανώσεις και να λύνουμε θέματα με όσο λιγότερα λόγια μπορούμε. Και πάλι, λοιπόν, ένα πολύ μεγάλο μπράβο, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για όσα έχετε κάνει, για τις προσπάθειές σας, για τις συστάσεις που κάνετε και βέβαια προσωπικά για την εξαιρετικά τιμητική πρόσκληση».

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του στην 1η Ημερίδα Φαρμακαποθηκών που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων.

«Εμφανώς πολύ λιγότερες οι ελλείψεις στα φαρμακεία»

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «όταν ανέβαλα την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Υγείας το 2024, η κατάσταση στην αγορά του φαρμάκου ήταν η εξής: Πρώτον, υπήρχε μεγάλη αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε όλα τα κανάλια, στο retail, στα ΦYΚ (φάρμακα υψηλού κόστους) και στα νοσοκομειακά φάρμακα με ρυθμό περίπου 15% με 16% τον χρόνο. Παράλληλα, καταγραφόταν η μεγαλύτερη -που είχε εκδοθεί ποτέ από τον ΕΟΦ- λίστα απαγορεύσεων εξαγωγών φαρμάκων, λόγω των τότε πολλών ελλείψεων».

Συνεπώς. «η άνοδος της δαπάνης είχε οδηγήσει σε υπερβολικά μεγάλο clawback το 2023, άρα η κατάσταση στην αγορά του φαρμάκου ήταν πάρα πολύ δύσκολη έως οριακή. Αναλάβαμε με όλη την αγορά μία σειρά μέτρων, όχι πάντα ευχάριστων. Πολλά από τα μέτρα που πήρα, ήταν εξαιρετικά δυσάρεστα και επιζήμια πολιτικά για εμένα προσωπικά».

«Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, ελλείψεις θα υπάρχουν πάντα», Ωστόσο, πλέον, «οι ελλείψεις στα φαρμακεία είναι εμφανώς κατά πολύ λιγότερες από ό,τι ήταν πριν από ενάμιση χρόνο. Ταυτόχρονα, έχουμε και μεγαλύτερη επάρκεια φαρμάκων στα φαρμακεία και πρόσβαση για τους ασθενείς, αλλά και όσο το δυνατόν μικρότερη διατάραξη της εσωτερικής αγοράς και των κανόνων του εμπορίου. Παράλληλα, έχουμε και πλήρη συγκράτηση της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Άρα, τα μέτρα που συνολικά έχουμε λάβει αποδίδουν», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις και τις παράλληλες εξαγωγές «και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό, ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβα ως υπουργός Υγείας, ήταν η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΗΣΠΑΔΙΦ, όπου φτιάξαμε για πρώτη φορά ένα ψηφιακό εργαλείο που λειτουργεί, που μας δίνει μια πρόβλεψη για το μέλλον και μια γνώση του παρόντος χρόνου των αποθεμάτων, σε όλα τα φάρμακα τα οποία είναι συνήθως σε έλλειψη. Άρα, μας επιτρέπει οι αποφάσεις που λαμβάνει ο ΕΟΦ για την απαγόρευση εξαγωγών, να εδράζονται επί πραγματικών δεδομένων και όχι επί των απόψεων του κάθε υπηρεσιακού παράγοντα, ή των συμφερόντων της κάθε εταιρείας που θα ήθελε προφανώς να απαγορεύονται οι εξαγωγές όλων των φαρμάκων της».

«Πλήρης συγκράτηση της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης»

Όσον αφορά στο retail, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως «κυμάνθηκε περίπου στο 4% από 15%, στα νοσοκομεία 0% από 15% και στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) 7,5% από 15%. Το 2025 -μέχρι στιγμής- τα νούμερα είναι ακόμα καλύτερα ως προς την ετήσια αύξηση.

»Συγκεκριμένα, το retail είναι στο 4,70, τα ΦΥΚ στο 3% και τα νοσοκομεία στο 0% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλήρη συγκράτηση της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης».

Ο υπουργός Υγείας δεν απέφυγε, εξάλλου, να αναφερθεί στα προβλήματα με τη διανομή των ακριβών φαρμάκων που έχουν δημιουργήσει κατά καιρούς τις γνωστές ουρές ντροπής έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

«Αυτήν τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μία πολύ κομβική αλλαγή στον χώρο του φαρμάκου και αναφέρομαι στη νέα υπηρεσία της διανομής κατ’ οίκον των φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Η διανομή κατ’ οίκον αποτελούσε ένα όραμα πολλών ετών για τον ΕΟΠΥΥ, είχε δοκιμαστεί πιλοτικά στο παρελθόν σε ορισμένους ασθένειες, με μεγάλη επιτυχία, ωστόσο δεν είχε ποτέ υλοποιηθεί. Σήμερα, είμαι εξαιρετικά ευτυχής, γιατί είμαστε πανέτοιμοι να προχωρήσουμε σε ευρεία κλίμακα την διανομή κατ’ οίκον των φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ. Έτσι θα μειωθούν οι ουρές στον ΕΟΠΥΥ, διότι όσοι παίρνουν σπίτι τους τα φάρμακα, δεν θα περιμένουν στην ουρά και έτσι θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που τελικά θα πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Επίσης, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «η υπηρεσία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και θα συμπεριλαμβάνονται και οι φαρμακαποθήκες στην αλυσίδα αυτής της νέας διανομής. Εγώ χαίρομαι όλη η αγορά να βρίσκει τρόπο να συνεργάζεται. Με την απόλυτη ασφάλεια που μας παρέχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση του κάθε κουτιού με ακρίβεια εκατοστού που βρίσκεται, ώστε να μην υπάρχει υπερκατανάλωση αλλά και με τη δυνατότητα να δώσουμε στους ασθενείς μας την ευκαιρία να μην ταλαιπωρούνται κατά τον τρόπο που ταλαιπωρούνται σήμερα οι ίδιοι και οι συγγενείς τους, φτιάχνουμε και αυτό το σημείο το οποίο αποτελούσε έναν διακαή πόθο πολλών ετών».

Γεωργιάδης: Σε σωστή κατεύθυνση οι επισημάνσεις του ΠΣΦ

Τέλος, για τα αιτήματα του κλάδου, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως «ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ) έχει φέρει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που πιστεύεται ότι θα εξυγιάνει την αγορά. Θέλω να πω ότι αυτές οι επισημάνσεις είναι σωστές, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και νομίζω ότι μέσα στο 2025 θα τις έχουμε νομοθετήσει. Ιδιαίτερα το να έχουμε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργείας μιας φαρμακαποθήκης, συμφωνώ είναι σωστό».

Ομιλία στην 1η Ημερίδα Φαρμακαποθηκών που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων πραγματοποίησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Βαλτάς (πρόεδρος ΠΣΦ): Ο πρώτος λόγος για τα ελλείματα, τα μειωμένα αποθέματα

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας για τις ελλείψεις, ανέφερε: «Οι ελλείψεις θα υπάρχουν όσο έχουμε χαμηλές τιμές. Και αυτό, διότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πρώτα κοιτάνε να πουλήσουν στον βορρά, όπου τα φάρμακα είναι ακριβά και μετά έρχονται να δώσουν ό,τι μπορούν στην Ελλάδα.

Εμείς μπορεί να είμαστε μικρή αγορά, αλλά έχουμε ανάγκη “Χ” φαρμάκων και δεν καλύπτουμε τις ανάγκες της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Όταν εγώ έχω ανάγκη από “τόσα” και η εταιρεία μου φέρνει λιγότερα, συνειδητά δημιουργείται το πρόβλημα. Αν θέλετε να μιλάμε για ελλείψεις, ο πρώτος και βασικός λόγος είναι οι μειωμένες ποσότητες των εταιρειών και τα μειωμένα αποθέματα».

Σκυλακάκης (πρόεδρος ΠΣΦ): Το φάρμακο θα πρέπει να πηγαίνει από τον φαρμακοποιό στον ασθενή

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ), Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας για την κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους, ανέφερε: «Κατ’ εμέ είναι αστείο σε ευρωπαϊκή χώρα να συζητάμε ότι θα παραδίδει εξειδικευμένη εταιρεία το φάρμακο στο σπίτι του ασθενούς. Κατά την άποψή μου είναι λάθος στρατηγικό της Πολιτείας. Το έχω πει τόσο κατ’ ιδίαν όσο και δημόσια και θεωρώ ότι θα αποτύχει. Το φάρμακο θα πρέπει να πηγαίνει από τον φαρμακοποιό, διότι μιλάμε για προϊόντα τα οποία ενίοτε -ειδικά τα φάρμακα υψηλού κόστους, κάποια από αυτά- είναι και ιδιαιτέρως τοξικά.

»Για μένα τα φάρμακα πρέπει να μπουν στο κανάλι το κανονικό, με την κανονική διαδικασία της αγοράς και της πώλησης: Από την εταιρεία προς τη φαρμακαποθήκη και από τη φαρμακαποθήκη προς το φαρμακείο. Ναι, θα υπάρχει κόστος. Ναι, θα υπάρχει το markup το δικό μας σαν χονδρέμποροι πιο μικρό και των συναδέλφων στα φαρμακεία μεγαλύτερο. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε ποια είναι η νόμιμη αποζημίωση στο κανάλι.

»Τη δε ένσταση που μπορεί να έχουν οι εταιρείες περί εξαγωγών, θα πω ότι εφόσον έχουμε το ΗΣΠΑΔΙΦ, το οποίο παρακολουθεί ηλεκτρονικά σε real time όλες τις πωλήσεις, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εντάξουμε τα ΦΥΚ στο ΗΣΠΑΔΙΦ, ούτως ώστε το ΦΥΚ που αγόρασε η Φαρμακαποθήκη του Σκυλακάκη, θα βλέπουμε σε real time αν πήγε όντως στο φαρμακείο του Βαλτά, ή αν πήγε σε μια φαρμακαποθήκη στη Γερμανία. Άρα, δεν υπάρχει το θέμα των εξαγωγών, μπορεί να είναι monitored 100% από το ΗΣΠΑΔΙΦ».

«Την τελευταία διετία έχουμε δει μια καταιγιστική αλλαγή σε επίπεδο ελλείψεων»

Αναφορικά με το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε: «Σχετικά με τις εξαγωγές: Σε μια χώρα που η συνολική της δαπάνη είναι περίπου 6 δισ. ευρώ, οι εξαγωγές φτάνουν τα 300 – 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή για 4-5% της δαπάνης. Μιλάμε, επίσης, για ένα ποσοστό 2 και κάτι %, το οποίο είναι χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα σας εκπλήξω όλους, λέγοντάς σας ότι φερ’ ειπείν, η Γερμανία έχει μεγαλύτερο ποσοστό επί της φαρμακευτικής της δαπάνης σε εξαγωγές.

»Παρόλα αυτά, σας λέω ότι το πρόβλημα είναι πολύ χαμηλό. Γενικά, το πρόβλημα των ελλείψεων θέλω να συγχαρώ την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, διότι την τελευταία διετία έχουμε δει μια καταιγιστική αλλαγή σε επίπεδο ελλείψεων. Φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για μια τρομακτικά πεπερασμένη ομάδα φαρμάκων σε έλλειψη, μιλάμε για 100 – 120 κωδικούς σε σύνολο 7.500 κωδικών. Σε ποια βιομηχανία το ποσοστό των ελλείψεων είναι 1,5 % των κωδικών της;».

Οι ομιλητές στην 1η Ημερίδα Φαρμακαποθηκών που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων.

Τσατσαρώνης (αντιπρόεδρος ΠΣΦ): Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία

Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκών και την ανάγκη υποστήριξης με χρηματοδοτικά εργαλεία αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Τσατσαρώνης, λέγοντας: «Σας ευχαριστούμε πολύ που μας τιμήσατε σήμερα με την παρουσία σας. Θα ήθελα να ξεκινήσω λίγο αναλύοντας τη γενική εικόνα και λέγοντας ότι η αλυσίδα του φαρμάκου αποτελείται από τρεις βασικούς κρίκους.

»Ο πρώτος κρίκος είναι είναι οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας. Ο δεύτερος κλάδος είναι οι χονδδεμποροι φαρμάκων, δηλαδή οι φαρμακαποθήκες. Και ο τρίτος κλάδος είναι οι Έλληνες φαρμακοποιοί. Θα πω, θα επιτρέψτε μου να χαρακτηρίσω τις φαρμακαποθήκες ως τον ενδιάμεσο και πιο κομβικό κλάδο όλης αυτής της αλυσίδας. Και αυτό συμβαίνει, διότι με τις δράσεις τους και με τις δεκάδες χιλιάδες αποστολές που εκπληρούν κάθε μέρα προς τους Έλληνες φαρμακοποιούς, μπορούν να έχουν οι επιστήμονες από το πιο απομακρυσμένο νησί μέχρι τα πιο βόρεια ακριτικά σύνορα το φάρμακο στα χέρια τους όποτε αυτοί το ζητήσουν.

»Από κει και έπειτα, με τις με τις πιστώσεις που τους παρέχουμε θα μπορούσαμε να χαρακτηριστούμε και ως αιμοδότες όλου του συστήματος, διότι οι φαρμακοποιοί από τη δικιά τους πλευρά έχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία. Όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως στο παρελθόν, αλλά δεν παύουν να είναι καθυστερήσεις. Όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση ως προς τις υλοποιημένες επενδύσεις ή τις επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν, είναι η απουσία των χρηματοδοτικών εργαλείων της Πολιτείας. Για τα εργαλεία που υπάρχουν, τα προαπαιτούμενα τα οποία υφίστανται για να μπορέσει να εγκριθεί η συμμετοχή μιας φαρμακαποθήκης, είτε στα προγράμματα ΕΣΠΑ, είτε στον αναπτυξιακό νόμο, είναι σχεδόν απλησίαστα.

»Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι απαιτούν άνω των 50 εργαζομένων ανά εταιρεία. Την ίδια στιγμή απαιτούν να έχουμε δεκάδες εκατομμυρίων κύκλο εργασιών την τελευταία τριετία και το τρίτο, και το οποίο είναι και το πιο απλησίαστο, είναι να έχουμε άνω του 30% εξαγωγική δραστηριότητα. Αυτό, παρόλες τις φήμες που μπορεί να έχουν ακουστεί κατά καιρούς, δεν υφίσταται. Δεν υφίσταται, διότι ο μέσος όρος εξαγωγών φαρμακοποθηκών αγγίζει το 8% και πολύ λιγότερο. Ουσιαστικά κυμαίνεται μεταξύ 5 και 8%.

»Όμως, μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, οι φαρμακαποθήκες έχουν υλοποιήσει την τελευταία πενταετία μεταξύ 2020 και 2025 επενδύσεις άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και οι προβλεπόμενες προς υλοποίηση επενδύσεις για την επόμενη πενταετία ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά με την λαμπρή απουσία της Πολιτείας ως υποστηρικτικού μοχλού.

»Όμως, η πιο σημαντική επένδυση, στην οποία θα ήθελα να σταθώ, είναι η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διακίνησης φαρμάκων και ελέγχου αποθεμάτων των φαρμακαποθηκών. Κατά το 2024, όταν ξεκίνησε αυτή η πλατφόρμα, ήμασταν ο πρώτος κρίκος της φαρμακευτικής της αλυσίδας φαρμάκων στην Ελλάδα ο οποίος εντάχθηκε σε αυτήν την πλατφόρμα και ο οποίος παρείχε όλα τα στοιχεία αδιαμαρτύρητα. Με αυτόν τον τρόπο φεύγουν όλες οι υποψίες».

«Με την άφιξη του κυρίου Γεωργιάδη έχουμε δει πολλές δράσεις»

Για τον διάλογο με την Πολιτεία, επισήμανε: «Έχουν γίνει βήματα τα δύο τελευταία χρόνια Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Και εστιάζω στα δύο τελευταία χρόνια, γιατί με την άφιξη του κυρίου Γεωργιάδη έχουμε δει πολλές δράσεις. Δράσεις οι οποίες στο πρόσφατο αλλά και στο παλαιότερο παρελθόν φάνταζαν επιστημονική φαντασία. Η μία δράση η οποία σας ανέλυσα είναι η πλατφόρμα που αναφέραμε το ΗΣΠΑΔΙΦ. Από κει και έπειτα προσφάτως εξαγγέλθηκε και το ταμείο καινοτομίας, το οποίο θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και έπειτα μια άλλη δράση ήταν οι αυξήσεις των τιμών σε συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία είχαν εξαφανιστεί για πολλά χρόνια και με αυτό το μέτρο τα θυμηθήκαμε».

«Παρακάμπτονται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι στη διανομή ΦΥΚ»

Αναφορικά με τις παραδόσεις φαρμάκων υψηλού κόστους κατ’ οίκον, σημείωσε: «Από κει και έπειτα έχουμε ένα ανοιχτό debate, επιτρέψτε μου να το χαρακτηρίσω έτσι, ως προς τη διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους. Γνωρίζετε ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένας ανορθόδοξος τρόπος διανομής αυτών των φαρμάκων, όπου το κράτος με “σοβιετικές” πρακτικές, να το πούμε όπως είναι, άλλων δεκαετιών, παρέδιδε τα φάρμακα στους ασθενείς. Όχι όλα, κάποια νοσοκομειακά… Δηλαδή, κρίσιμα σκευάσματα, σε ασθενείς οι οποίοι υπάγονται σε ευπαθείς ομάδες

»Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά με κάποια ερωτηματικά. Υπάρχουνε κάποια αμφίβολα αποτελέσματα με το νέο σχεδιασμό ο οποίος ανακοινώθηκε. Η ουσία του όλου ζητήματος είναι ότι παρακάμπτονται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Δηλαδή, οι επαγγελματίες υγείας και ο επιστημονικός κλάδος. Οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακοποιοί».

«Η επόμενη μέρα μας βρίσκει πιο δυνατούς και σίγουρα πιο αισιόδοξος»

Τέλος, ο κ. Τσατσαρώνης σημείωσε: «Πράγματι, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε και πληρούμε όλα αυτά τα που χρειάζονται για να χρηματοδοτηθούμε, για να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες μας, για να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις που σχεδιάζουμε. Πλέον, τα συστήματα ποιότητας επιτάσσουν να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις και σημαντικό κεφάλαιο να βρίσκεται μέσα στις εταιρείες μας για αυτό το λόγο. Αποδεκτό απολύτως. Και είναι και κάτι στο οποίο εμείς αποσκοπούμε.

»Οι φαρμακαποθήκες και οι επιχειρηματίες που είναι πίσω από αυτές, είναι άνθρωποι νοικοκύρηδες. Είναι άνθρωποι αξιόλογοι. Είναι άνθρωποι οι οποίοι επενδύουν, επιχειρούν και την ίδια στιγμή αναπτύσσονται πάντα, έχοντας ως γνώμονα την υγιή ανάπτυξη και μειώνοντας το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Για τα επόμενα χρόνια μπορώ να πω ότι και εγώ είμαι αισιόδοξος. Είμαι αισιόδοξος, γιατί πλέον η τεχνολογία είναι ένας βασικός μας σύμμαχος και ο πιο αξιόπιστος.

Πράγματι όπως ανέφερε και ο κύριος Τρύφων η φαρμακοβιομηχανία χρηματοδότησε το HMVO και εμείς από τη δικιά μας πλευρά χρηματοδοτήσαμε το ΗΣΠΑΔΙΦ. Έχοντας όλα αυτά στη φαρέτρα μας, η επόμενη μέρα μας βρίσκει πιο δυνατούς και σίγουρα πιο αισιόδοξος. Οι προκλήσεις είναι εκεί, για να τις αντιμετωπίσουμε. Έχοντας πάντα ως σύμμαχο την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική πολιτεία, ούτως ώστε α οι σημερινές προκλήσεις να είναι την επόμενη μέρα τα προβλήματα του παρελθόντος και όχι πλέον οι αυριανές προκλήσεις οι οποίες θα αναζητούν τις ίδιες ή ακόμα περισσότερο πολύπλοκες λύσεις.

Λέλος (Μέλος ΔΣ ΠΣΦ): Περάσαμε πολλές παιδικές αρρώστιες

Το μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών, Ζαχαρίας Λέλος, αναφερόμενος στην εφαρμογή του ΗΣΠΑΔΙΦ, σχολίασε: «Η λειτουργία αυτού του συστήματος μας δυσκόλεψε αρκετά. Έγινε πάρα πολύ γρήγορα κατά τη γνώμη μου. Πιστεύω ότι, όταν μιλάμε για διασύνδεση συστημάτων πληροφορικής, αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνονται με ένα ΦΕΚ ξαφνικά, με ένα περιθώριο ενός μήνα υλοποίησης. Είναι έργα τα οποία είναι πολύ πολύπλοκα και φαίνονται καμιά φορά στα χαρτιά απλά και κρύβουν πολλές παγίδες.

»Αλλά, αφού μιλάμε για ένα κοινωνικό αγαθό, το φάρμακο, δεν μπορούσαμε εμείς σαν φαρμακαποθήκες να πούμε ότι θα σταθούμε εμπόδιο στην Πολιτεία. Συστρατευτήκαμε μαζί της και το στηρίξαμε. Περάσαμε πολλές παιδικές αρρώστιες. Μόνο για τις εταιρείες που εκπροσωπώ εγώ και για όσα μέλη του συλλόγου έχω επικοινωνία, ξέρω πολλές φορές ότι είχαν προβλήματα ειδικά στο τέλος του μήνα που στέλνει μέσω του ΗΣΠΑΔΙΦ την απογραφή αποθεμάτων.

»Εμάς μας νοιάζει να τηρούμε τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΟΦ και να κάνουμε όσο μπορούμε πιο ηθικά τη δουλειά μας. Αν εκεί υπάρχει πρόβλημα να το δούμε αλλά στο άλλο το κομμάτι, το μηχανογραφικό δεν το κατέχουμε και έτρεξαν τα πράγματα πολύ γρήγορα. Θα θέλαμε λίγο μία επιείκεια σε αυτό το κομμάτι πριν ας πούμε καταφύγουμε στις κυρώσεις».

«Δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για το HMVO – Όλοι θέλουμε διαφάνεια»

Για τη μέχρι τώρα εμπειρία με το HMVO, ανέφερε: «Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει και το καταλαβαίνω. Το είπε και ο υπουργός πιο πριν. Δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια. Νομίζω είχε μείνει μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία, αν δεν κάνω λάθος. Όπως και με το ΗΣΠΑΔΙΦ, μπήκαμε οι φαρμακαποθήκες όλες να ενταχθούμε σε αυτό και αυτό έγινε πάρα πολύ γρήγορα. Οι εταιρείες πληροφορικής, οι πάροχοι, προσπαθήσαν όσο μπορέσαν να στηρίξουν, αλλά δεν ήταν τελείως έτοιμες.

Υπήρχαν προβλήματα. Πιστεύω ότι τώρα έχουν λυθεί τα πιο πολλά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, ήταν το κόστος. Μιλάμε ότι μία φαρμακαποθήκη, μία μέση φαρμακαποθήκη μπορεί να έχει από 10, 20, 30 ενδεχομένως σταθμούς σκαναρίσματος προϊόντων, τα οποία λειτουργούσαν με τον παραδοσιακό γραμμικό κώδικα. Το να αντικατασταθούν όλα αυτά με data matrix scanners και με το αντίστοιχο λογισμικό, μιλώντας μόνο για τα στοιχεία που έχω για τις εννιά φαρμακαποθήκες τις οποίες αντιπροσωπεύω εγώ, ξεπέρασε τα 130.000 ευρώ σε κόστος.

»Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το ποσό είναι πολύ μεγάλο. Τώρα, ένα πλεονέκτημα που πιθανότατα φέρνει και εικάζω ότι προς τα εκεί είναι η κατεύθυνση που αναφέρθηκε ο υπουργός, είναι ότι, αφού βάσει κανονισμού το τελικό σημείο εξαγωγής προϊόντος προς τον ασθενή είναι το φαρμακείο, αφού γίνεται εκεί η επαλήθευση για ακύρωση του προϊόντος του είδους, αυτό είναι μία φοβερή πληροφορία, η οποία αν γίνει μία διασύνδεση με τα δεδομένα του ΗΣΠΑΔΙΦ, έχει το υπουργείο στα χέρια του όλη την πληροφορία από τον παραγωγό μέχρι τον ασθενή. Ελπίζω ότι αυτό ήταν που υπονοήθηκε και γιατί όλοι θέλουμε διαφάνεια και να πάψουμε να κάνουμε αυτό, όπως είπε πολύ σωστά ο κύριος Αγγελής, το blame game μεταξύ μας, όλοι οι κρίκοι της εφοδιαστικής».

«Μας αντιμετωπίζουν σαν σημεία χονδρικής πώλησης – Είμαστε logistics υγείας»

Τέλος, ο κ. Λέλος σημείωσε: «Να επισημάνω ότι οι φαρμακαποθήκες έχουνε πάψει πια να είναι μικρές μονάδες που λειτουργούν με απλούς συμβατικούς τρόπους. Τώρα οι φαρμακαποθήκες έχουν γίνει σύγχρονες επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία σαν σύμμαχο. Υπάρχουν αυτόματες και ημιαυτόματες λύσεις, ανάλογα με το μέγεθος κάθε φαρμακαποθήκης, ακόμα και για το πακετάρισμα. Υπάρχουν σύγχρονα τηλεφωνικά VoIP τηλεφωνικά κέντρα. Γενικά οι φαρμακαποθήκες έχουν επενδύσει πάρα πολλά χρήματα σε υποδομές.

»Από πίσω έχουμε αρχίσει να έχουμε για πρώτη φορά φαρμακαποθήκες μεσαίου μεγέθους με οργανωμένα τμήματα μηχανογράφησης. Ο μηχανογράφος είναι πολύ εξειδικευμένος στέλεχος. Δεν ξέρω, γνωρίζετε είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις στην αγορά εργασίας εξειδικευμένους μηχανογράφους να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, να κάνουν τους ελέγχους που χρειάζεται. Όλα αυτά τα σηκώνουμε στις πλάτες μας.

»Η τεχνολογία θέλει χρήματα. Η τεχνολογία θέλει προσωπικό, θέλει εκπαίδευση, θέλει πολλά… Θα θέλαμε πραγματικά με αφορμή που έχουμε εδώ και την Πολιτεία μαζί μας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, να υπάρχει μία στήριξη οικονομική. Για παράδειγμα, για άλλη μία φορά στο σχέδιο αναπτυξιακού, οι φαρμακαποθήκες εξαιρεθήκαμε. Μας αντιμετωπίζουν σαν σημεία χονδρικής πώλησης. Δεν είμαστε απλά σημεία χονδρικής πώλησης. Είμαστε εταιρείες χονδρικής πώλησης φαρμάκων, αλλά στην πράξη είμαστε logistics υγείας. Το φάρμακο, όταν το παίρνει ο ασθενής, έχει πάει απ’ τα δικά μας χέρια».

Πυρά κατά Γεωργιάδη από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Μετά την ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη στην 1η Ημερίδα Φαρμακαποθηκών που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ εξαπέλυσε «πυρά» κατά του υπουργού, τον οποίο κατηγόρησε για «ανακριβείς, ατεκμηρίωτες και ιδιαίτερα παραπλανητικές αναφορές».

Η ανακοίνωση:

«Με έκπληξη και έντονο προβληματισμό παρακολουθήσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, από τις οποίες φαίνεται να στοχοποιούνται οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με ανακριβείς, ατεκμηρίωτες και ιδιαίτερα παραπλανητικές αναφορές. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η άκριτη αναπαραγωγή αυτών των δηλώσεων στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια διασταύρωσης ή τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

1η αλήθεια: Η μηνιαία δυναμικότητα των 200 ραντεβού δεν εξαντλείται από το σύνολο των ιατρών. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, ο μέσος όρος των μηνιαίων επισκέψεων είναι 150/μήνα. Οι συμβεβλημένοι γιατροί αμείβονται με μόλις 10 ευρώ μικτά ανά επίσκεψη, αποκλειστικά για την εξέταση που πραγματοποιούν, κατά πράξη και περίπτωση. Ακυρωμένα ή ανύπαρκτα ραντεβού δεν καλύπτονται οικονομικά από τον ΕΟΠΥΥ. Στην περίοδο της πανδημίας, στο lockdown, τα ιατρεία της γειτονιάς των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, ήταν βασικός πυλώνας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

2η αλήθεια: “Όλες οι επισκέψεις ελέγχονται συστηματικά από τον ΕΟΠΥΥ “. Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό περί μη ελέγχου, κάθε επίσκεψη εκτυπώνεται, υπογράφεται, σφραγίζεται και αποστέλλεται σε φυσικό αρχείο στον ΕΟΠΥΥ. Το φυσικό αρχείο φυλάσσεται στον ΕΟΠΥΥ, όπου διενεργείται έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε περίπτωση πιθανής παράλειψης (π.χ. αμέλεια υπογραφής, μη ευδιάκριτη σφραγίδα), επιβάλλεται 20πλάσιο πρόστιμο της αξίας της επίσκεψης. Η διαδικασία ελέγχου είναι γνωστή, θεσμοθετημένη και εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις.

Όσο για την ευκολία και την διαθεσιμότητα των ραντεβού, με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, συμμετέχει μόλις το 50% του ιατρικού δυναμικού. Όταν το πλαφόν των ραντεβού παραμένει σταθερό, αλλά οι διαθέσιμοι γιατροί μειώνονται, είναι μαθηματικά αδύνατο να υπάρχει αυξημένη διαθεσιμότητα. Η εικόνα που παρουσιάζεται, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δημιουργεί ψευδείς προσδοκίες στους πολίτες. Και όταν φτάσουμε στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα και τα ραντεβού θα έχουν εξαντληθεί, η πραγματικότητα θα διαψεύσει τις όποιες προσδοκίες.

Η μετάβαση σε μια απρόσωπη πλατφόρμα ραντεβού δεν μπορεί να θεωρείται “βελτίωση”, όταν ασθενείς με σοβαρά ή χρόνια νοσήματα. Επισκέπτονται τον εξειδικευμένο γιατρό τους επί 13 χρόνια, έχουν δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης, καλούνται τώρα να αναζητούν τυχαία ραντεβού με γιατρούς που δεν γνωρίζουν το ιστορικό τους. Αυτή η προσέγγιση δεν εξυπηρετεί ούτε την ποιότητα της φροντίδας, ούτε την ασφάλεια του ασθενούς.

Καλούμε τον Άδωνι Γεωργιάδη να επανεξετάσει τα δεδομένα, να ανακαλέσει τις δημόσιες δηλώσεις που θίγουν την αξιοπιστία και το έργο των συμβεβλημένων ιατρών και να διασφαλίσει ότι κάθε απόφαση λαμβάνεται με βάση την πραγματική λειτουργία του συστήματος και την καθημερινότητα των πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Βλαδίμηρος Κυριακίδης Chevron Left
Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Χωράνε 40 συνωμοσίες στο θέμα των Τεμπών
Γιατί η κυβέρνηση ξαναβάζει στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ Chevron Right