Για κατάσταση που φαίνεται να έχει «ξεφύγει» πλέον κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, μετά την χθεσινή εφημερία στα νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών επικράτησε πανικός καθώς πολίτες και ασθενείς επισκέπτονται τα νοσοκομεία, προκειμένου να εξετασθούν και να υποβληθούν σε τέστ χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Πραγματικά χθες ξέφυγε η κατάσταση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών πανικός.
Ασθενείς και πολίτες που τα επισκέπτονται ένας πάνω στον άλλον χωρίς να τηρούνται μέτρα προστασίας για να εξετασθούν και κυρίως να κάνουν το τεστ. Για να αντιληφθεί κανείς τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης πρέπει να επισκεφθεί τα ΤΕΠ κορονοϊο ενός εφημερεύοντος νοσοκομείου.
Περιμένουν στοιβαγμένοι ασθενείς και πολίτες άλλοι να κάνουν το τεστ, άλλοι να εξετασθούν χωρίς μέτρα με κίνδυνο ο ένας να κολλήσει τον άλλον. Σουλατσάρουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων περιμένοντας τα αποτελέσματα διασπείροντας τον ιό εντός του νοσοκομείου.
Επίσης είχαμε υπερδιπλασιασμό των εισαγωγών.
ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ που εφημέρευε από 22 εισαγωγές που γίνονταν σε προηγούμενες εφημερίες χθες έως σήμερα πρωί εισήχθησαν 52 ασθενείς με κορονοϊο.
ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ εισήχθησαν περι τους 35 ασθενείς με κορονοϊο, γέμισαν τα κρεβάτια και έστελνε τους ασθενείς σε άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Στο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ εισήχθησαν 41 ασθενείς με κορονοϊο. Γεμάτες οι ΜΕΘ κορονοϊο 25 κλινών και 10 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊο βρίσκονται στη μ ΜΑΦ. Και σήμερα δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ σε θαλάμους ή αυτοσχέδιες ΜΕΘ.
Η επίταξη ιδιωτών γιατρών πρέπει να γίνει προκειμένου ο ΕΟΔΥ να τους διατάξει στη παρακολούθηση περιστατικών κορονοϊο στη κοινότητα και να κάνουν τεστ δωρεάν στους πολίτες.
Θα πρέπει χωρίς παζάρια να γίνει επίταξη ολόκληρων κλινικών του ιδιωτικού τομέα για να συνεφημερεύουν με τα νοσοκομεία να εξετάζουν έκτακτα περιστατικά και να εισάγουν περιστατικά κορονοϊο για νοσηλεία όχι μόνο σε απλές κλίνες, αλλά και σε ΜΕΘ.
Μέχρι τώρα δέχονται περιστατικά κορονοϊο για αποκατάσταση αφού πρώτα σταθεροποιούνται στα νοσοκομεία. Εάν γίνειψτο ίδιο είναι κοροϊδία.
Δεν έχει νόημα πιά να στερείται το σύστημα από 7.000 υπαλλήλους που βρίσκονται σε αναστολή μεταξύ αυτών 2.500 ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, την ώρα που εργάζονται εκατοντάδες συνάδελφοι με ενεργή νόσο κορονοϊο λόγω των οδηγιών του ΕΟΔΥ για μείωση των ημερών καραντίνας.
Υπάρχει μεγάλη νοσοκομειακή διασπορά ήδη με 2.500 συναδέλφους σε καραντίνα.
Σε σχέση με το περασμένο χειμώνα μετράμε 11.000 απώλειες από τα νοσοκομεία. 6.500 αναστολές, 2.000 συνταξιοδοτήσεις και τώρα 2.500 συνάδελφοι σε καραντίνα επειδή νοσούν. Περί τους 1.200 στην ΑΤΤΙΚΗ.
Θα πρέπει να ανακληθούν οι επικίνδυνες οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Να επανέλθει η δεκαήμερη καραντίνα και επιστροφή με αρνητικό τεστ.
Συνάδελφοι που έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα να υποβάλλονται σε τεστ και μέχρι την έκδοση του να βρίσκονται σε καραντίνα.
Προληπτικά τεστ στο προσωπικό μια φορά την εβδομάδα. Μετά τους εμβολιασμούς σταμάτησε κάθε προληπτικός έλεγχος.
Με τις τωρινές οδηγίες του ΕΟΔΥ χάνουμε συνεχώς όλο και περισσότερους συναδέλφους σε καραντίνα, υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού σε ασθενείς με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους, αναβάλλονται χειρουργεία θεραπείες, εξετάσεις κ.α.λ.
Και μη χειρότερα».