Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να προτιμήσετε τη μαγειρίτσα με μανιτάρια. Είτε γιατί είστε vegetarian, είτε γιατί δεν σας αρέσουν τα εντόσθια, είτε, τέλος, επειδή λόγοι υγείας σας εμποδίζουν να τα φάτε.
Ο Παύλος Χάππιλος προτείνει για το φετινό Πάσχα μια συνταγή για χορτοφαγική μαγειρίτσα που μπορείτε να απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρόνο, αφού είναι εύκολη στην παρασκευή, γευστικότατη και υγιεινή.
Υλικά
- 1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κιλό μανιτάρια διάφορα (πορτομπέλο, λευκά και πλευρώτους)
- 1 κεφάλι μαρούλι (μπορείτε να προσθέσετε καυκαλήθρες και μυρώνια)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι
- 1 αυγό (ή 3 κουταλιές ταχίνι, αν είστε vegan ή νηστεύετε)
- 1 λεμόνι (τον χυμό και το ξύσμα)
Εκτέλεση
- Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πάρουν ωραίο ξανθό χρώμα.
- Προσθέτετε τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνετε. (Προσοχή στο αλάτι διότι τα μανιτάρια χάνουν πολύ από τον όγκο τους). Εάν η κατσαρόλα δεν είναι αρκετά φαρδιά, προσθέτετε τα μανιτάρια σε δόσεις.
- Συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας σε αραιά διαστήματα μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα πολλά νερά.
- Ρίχνετε τον ζωμό (σπιτικό ή έτοιμο, αναλυμένο σε ζεστό νερό), το μαρούλι χοντροκομμένο, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια αν θα χρησιμοποιήσετε και το ρύζι .
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για περίπου είκοσι λεπτά της ώρας.
- Λίγο πριν το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτετε τον άνηθο και δοκιμάζετε για να δείτε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
- Σε ένα μπολ χτυπάτε το αυγό (ή το ταχίνι) με το λεμόνι και το ξύσμα.
- Αν χρησιμοποιήσετε αυγό, αυγοκόβετε με τον γνωστό τρόπο.
Τips
- Μπορείτε να κάνετε την μαγειρίτσα όσο πηχτή ή αραιή θέλετε, αυξομειώνοντας τις ποσότητες, χωρίς καμία επίπτωση.
- Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών είναι πολύ εύκολος στην παρασκευή και θα σας επιτρέψει να εκμεταλλευτείτε ότι περισσέψει από λαχανικά και μυρωδικά στην κουζίνα σας. Αξιοποιείστε φλούδια από καρότα, εξωτερικά φύλλα, κοτσάνια από λάχανα, τα σκληρά μέρη από σπαράγγια ή χόρτα και τα περιβλήματα από αρακά ή κουκιά.
- Για extra γεύση, σοτάρετε τα λαχανικά πριν τα βράσετε ή -ακόμα καλύτερα- αφήστε τα στο γκριλ να καψαλιστούν λίγο.
Δείτε το σχετικό βίντεο: