Κορονοϊός στην Ελλάδα: Μέτρα για τους εργαζόμενους ζητάει το ΕΚΑ

Ανεπαρκείς κρίνονται οι οδηγίες διαφόρων επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενους τους για τον κορονοϊό από το ΕΚΑ. Δείτε ποια επιπλέον μέτρα ζητάει το Εργατικό Κέντρο.
Κορονοϊός στην Ελλάδα: Μέτρα για τους εργαζόμενους ζητάει το ΕΚΑ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
iEidiseis

iEidiseis

16:46 - 06/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 17:27 - 06/03/2020

Τις τελευταίες μέρες «πολλές επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους εκδίδουν οδηγίες με μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθηνών σε ανακοίνωση του, επισημαίνοντας ωστόσο, πως οι οδηγίες αυτές δεν είναι παρά «συρραφή των οδηγιών του ΕΟΔΥ, μας ενημερώνουν για το τι πρέπει να κάνει ο κάθε εργαζόμενος, σε ατομικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού».

«Οι οδηγίες αυτές δεν αρκούν» και «ανοίγουν την όρεξη στους εργοδότες να εφαρμόσουν συνολικά την εργασία από το σπίτι ως μέτρο αντιμετώπισης του Κορονοϊού», σύμφωνα με το συνδικάτο, το οποίο ζητεί «να μην εφαρμοστεί σε καμία επιχείρηση και χωρίς καμία εξαίρεση η κατ’ οίκον εργασία. Μια τέτοια ενέργεια καταρχήν είναι παράνομη καθώς δεν υπάρχει σχετική ΣΣΕ που να καθορίζει τους όρους εργασίας και τις αμοιβές. Και προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα αλλά μεταθέτει για άλλη μια φορά τις ευθύνες στον εργαζόμενο και ξελασπώνει τους ομίλους από την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων».

Ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, το ΕΚΑ τονίζει πως «η κυβέρνηση πετάει την ευθύνη βολικά "ξεχνώντας" ότι και στην δική της πολιτική, όπως και όλων των προηγούμενων, κυριαρχεί το στοιχείο των ελάχιστων κρατικών δαπανών, του "κόστους - οφέλους" και των ελάχιστων παροχών» και «ότι όχι μόνο δεν έχουν σχέδιο για να αντιμετωπίσουν το ουσιαστικό ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης και εξοπλισμού όλων των δημόσιων μονάδων υγείας, αλλά το αντίθετο, αποδυναμώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας και της Πρόληψης».

Να εξασφαλιστούν άδειες μετ'αποδοχών

Στην ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο ζητά έπειτα «να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.

β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

γ) Σε περίπτωση που κλείσει η επιχείρηση ή τμήμα επιχείρησης και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κανονικά, χωρίς να αφαιρείται μέρος της κανονικής άδειας».

Ακόμη, καλεί «τις επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας όπου υπάρχουν, τις σωματειακές επιτροπές, τα επιχειρησιακά σωματεία κάθε κλάδου, κάθε εργαζόμενο, να καταγράψουν με προσοχή και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα επιμέρους ζητήματα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων που μπορεί να χρειαστούν σε κάθε χώρο δουλειάς».

Ποια επιπλέον μέτρα ζητά το ΕΚΑ

Τέλος, «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορονοϊού» το Εργατικό Κέντρο της πρωτεύουσας απαιτεί «από την κυβέρνηση τη λήψη των παρακάτω μέτρων:

1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας.

2. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

3. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

4. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.

5. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.

6. Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.

7. Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων υγείας.

8. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού καθώς και ανανέωση του στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να αυξηθούν τα δρομολόγια, για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. Επίσης να πραγματοποιείται πιστοποιημένη απολύμανση των οχημάτων για την ασφάλεια επιβατών και προσωπικού».

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για αδράνεια απέναντι στους κινδύνους από την εξάπλωση του κορονοϊού που απειλούν εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων