Ελλάδα

Ρομά επιτέθηκαν σε πυροσβέστες στον Ασπρόπυργο: «Προσπάθησαν να αρπάξουν το όχημα»

Το Σωματείο Δασοκομάντος αναφέρει ότι περίπου 20 άτομα επιτέθηκαν σε πλήρωμα που επιχειρούσε σε φωτιά.
Εκτροπή πυροσβεστικού οχήματος στη Νέα Χαλκηδόνα
INTIMEΝΕWS / ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σοβαρές καταγγελίες για επίθεση εναντίον πυροσβεστών από Ρομά κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο διατυπώνει το Πανελλήνιο Σωματείο Πυροσβεστών – Δασοκομάντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, το συμβάν σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, όταν πυροσβεστικό πλήρωμα κλήθηκε να επέμβει σε φωτιά που εκδηλώθηκε σε καταυλισμό Ρομά στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Κατά τους ισχυρισμούς των πυροσβεστών, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης και χωρίς να υπάρχει αστυνομική συνδρομή στο σημείο, ομάδα περίπου 20 ατόμων κινήθηκε εναντίον του πληρώματος. Όπως αναφέρεται, οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να αφαιρέσουν εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν για την κατάσβεση, ενώ φέρονται να προσπάθησαν ακόμη και να πάρουν τον έλεγχο του πυροσβεστικού οχήματος.

«Απειλές και κίνδυνος για το πλήρωμα»

Το Σωματείο υποστηρίζει επίσης ότι εκτοξεύθηκαν απειλές σε βάρος των πυροσβεστών, γεγονός που δημιούργησε συνθήκες έντασης και αυξημένου κινδύνου για όσους επιχειρούσαν στο μέτωπο της φωτιάς.

Με αφορμή το περιστατικό, οι Δασοκομάντος εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την ασφάλεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι τα πληρώματα καλούνται συχνά να επιχειρούν σε δύσκολες συνθήκες που ξεπερνούν το καθαρά επιχειρησιακό σκέλος της κατάσβεσης.

Αίτημα για μεγαλύτερη προστασία

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο ζητά τη λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας για τους πυροσβέστες, καθώς και καλύτερο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής εκτέλεση του έργου τους.

Όπως επισημαίνεται, η προστασία των πυροσβεστών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και για την προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.

Η ανακοίνωση

Για ακόμη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών κατά τα οποία πυροσβεστικό προσωπικό καλείται να επιχειρήσει υπό ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλειά του.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο Σωματείο μας, σήμερα το απόγευμα πυροσβεστικό όχημα κλήθηκε για κατάσβεση πυρκαγιάς σε καταυλισμό Ρομά στην περιοχή του Ασπροπύργου, όπου φέρεται να σημειώθηκε επίθεση από ομάδα περίπου 20 ατόμων, θέτοντας σε κίνδυνο τους πυροσβέστες που επιχειρούσαν στο σημείο. Στο περιστατικό συμμετείχαν ένας εποχικός πυροσβέστης, ένας Π.Ε.Θ. και ένας μόνιμος υπάλληλος, χωρίς – όπως αναφέρεται – την παρουσία ή συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι συνάδελφοι μας δέχτηκαν επίθεση από Ρομά, προσπάθησαν να τους πάρουν το όχημα και υλικά από το όχημα τους και δέχτηκαν απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα αν δεν αποχωρούσαν από τη περιοχή.

Ζητούμε την άμεση διερεύνηση του συμβάντος από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να εξακριβωθεί υπό ποιες συνθήκες δόθηκε η εντολή επέμβασης και αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφάλειας.

Παράλληλα, τονίζεται ότι τέτοια περιστατικά δεν μπορεί να συνεχιστούν, καθώς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πυροσβεστών και δυσχεραίνουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση πυρκαγιών, με πιθανό αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη εξάπλωσή τους. Τίθεται εύλογα το ερώτημα για το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το Σωματείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ την Παρασκευή στις 8:00 στη Βουλή των Ελλήνων θα απαντηθεί επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα από τον Υπουργό κ. Ευάγγελο Τουρνά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε 10χρονο που έκανε ποδήλατο