Στις συνθήκες υπό τις οποίες το αυτοκίνητο και το γκαράζ όπου εντοπίστηκε νεκρό το ζευγάρι στον Πειραιά ενδέχεται να μετατράπηκαν σε «παγίδα θανάτου» αναφέρθηκε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.
Μιλώντας στο Mega, ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο θεωρείται πιθανή αιτία της δηλητηρίασης, είναι άοσμο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα καυσαέρια του αυτοκινήτου έχουν έντονη μυρωδιά και, επομένως, η είσοδός τους στο εσωτερικό του οχήματος δύσκολα θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.
«Φυσικά και αντιλήφθηκαν ότι τα καυσαέρια εισέρχονται μέσα στο όχημα. Δεν γίνεται να μη γίνει αντιληπτή η είσοδός τους», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας το στοιχείο αυτό παράδοξο. Εκτίμησε, πάντως, ότι είναι πιθανό ο κίνδυνος να μην αξιολογήθηκε σωστά, με αποτέλεσμα να πρόκειται για ατύχημα.
► Πειραιάς: Δικηγόροι οι δύο νέοι που βρέθηκαν νεκροί στο γκαράζ – Τα ερωτήματα γύρω από την τραγωδία
«Το πιθανότερο σενάριο είναι το ατύχημα»
Ο ιατροδικαστής επισήμανε ότι η έρευνα πρέπει να ολοκληρωθεί προτού εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του ζευγαριού.
Όπως εξήγησε, η έκθεση σε μονοξείδιο του άνθρακα οδηγεί σταδιακά τον οργανισμό σε κατάσταση υπνηλίας και στη συνέχεια σε λήθαργο, μέχρι να επέλθει ο θάνατος.
Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δυσφορία, τάση προς έμετο ή κοιλιακό πόνο. Στη συνέχεια, καθώς αυξάνεται η έκθεση, το άτομο οδηγείται σταδιακά σε απώλεια των αισθήσεών του.
«Η ώρα κατά την οποία θα χάσει κάποιος τις αισθήσεις του εξαρτάται από την πυκνότητα του μονοξειδίου στον αέρα», σημείωσε ο κ. Γαλεντέρης. Πρόσθεσε ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ατυχηματικό ενδεχόμενο είναι το πιθανότερο, υπογραμμίζοντας όμως πως απαιτείται η ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας.
Οι διαφορές με τις δηλητηριάσεις από μαγκάλια
Ο Δημήτρης Γαλεντέρης αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις δηλητηριάσεων από μαγκάλια, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες του περιστατικού στον Πειραιά.
Στις περιπτώσεις αυτές, όπως εξήγησε, οι ένοικοι ενδέχεται να αποκοιμηθούν ενώ η καύση εξελίσσεται κανονικά. Όταν αργότερα το μαγκάλι αρχίζει να σβήνει, μπορεί να παραχθεί μονοξείδιο του άνθρακα, χωρίς οι κοιμισμένοι άνθρωποι να αντιληφθούν την παρουσία του.
Στην υπόθεση του Πειραιά, αντίθετα, φαίνεται ότι προηγήθηκε η είσοδος των καυσαερίων στο αυτοκίνητο και ακολούθησαν η υπνηλία, ο λήθαργος και τελικά ο θάνατος.
«Εδώ είναι εντελώς διαφορετικό. Ενδεχομένως έχουμε πρώτα την παρουσία των καυσαερίων και στη συνέχεια τον ύπνο, τον λήθαργο και τον θάνατο», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα θα πρέπει να διερευνηθούν.
Αναμένονται τοξικολογικές εξετάσεις
Καθοριστικό ρόλο στην έρευνα αναμένεται να διαδραματίσουν οι εργαστηριακές εξετάσεις. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα, ώστε να επιβεβαιωθεί εάν η αιτία θανάτου ήταν πράγματι η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.
Παράλληλα, απαιτείται ευρύτερος τοξικολογικός έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στον οργανισμό των δύο ανθρώπων υπήρχε οποιαδήποτε άλλη ουσία που θα μπορούσε να έχει συμβάλει στην εξέλιξη του περιστατικού.
Ο κ. Γαλεντέρης σημείωσε, τέλος, ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν έχουν εντοπιστεί κακώσεις στις σορούς. Το στοιχείο αυτό, όπως ανέφερε, απομακρύνει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να αναιρεί την ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης.


