iEidiseis.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑiEidiseis.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑiEidiseis.gr - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • AUTO - MOTO
    • EDITORIAL
    • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • MEDIA
    • OPINIONS
    • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • SHOWBIZ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • VIDEO
    • VIRAL
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Live οι εξελίξεις για τον κορονοϊό
στην Ελλάδα & σε όλο τον κόσμο

Ελλάδα

Τι απαντά το ΣΕΗ στις αιτιάσεις Λιγνάδη - Προς οριστική διαγραφή του ηθοποιού Κύριο

Τι απαντά το ΣΕΗ στις αιτιάσεις Λιγνάδη - Προς οριστική διαγραφή του ηθοποιού EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
iEidiseis Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 - 20:47
Tweet

Τη διαγραφή του Δημήτρη Λιγνάδη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών προτείνει το ΣΕΗ με ανακοίνωση που εξέδωσε, η οποία απαντά και σε όσα κατήγγειλε για τη δράση του ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κατά την απολογία του.

Μέσω σημερινής ανακοίνωσής του, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), μετά και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του, κ. Σπύρου Μπιμπίλα, απαντά στους ισχυρισμούς που φέρεται να προέβαλλε ο Δημήτρης Λιγνάδης κατά τη χθεσινή του απολογία στην ανακρίτρια, η οποία, από κοινού με τον εισαγγελέα, έδωσε το «πράσινο φως» για την προφυλάκιση του καλλιτέχνη.

«Χθες, δημοσιεύθηκε το απολογητικό υπόμνημα του - προφυλακισμένου πια - τέως καλλιτεχνικού δ/ντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη. Οι ισχυρισμοί με τους οποίους καταφέρεται εναντίον του Σωματείου αυτού καθαυτού, αλλά εν τέλει και του κάθε ενός μέλους του ξεχωριστά, δεν είναι πρωτότυποι. Έχουν χρησιμοποιηθεί - από άλλους - και στο παρελθόν και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα», αναφέρει το ΣΕΗ, το οποίο κάνει λόγο για επίθεση που έρχεται να αποδείξει «πως το Σωματείο μας είναι όπλο στα χέρια μας. Όπλο δυνατό και διαχρονικό, που μπορεί με τη δράση του να προστατέψει τον καθένα και την καθεμία από μας.

Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος του. Ανέκαθεν. Να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ηθοποιών, που είναι κακοποιημένοι, όχι όμως, μόνο σεξουαλικά, αλλά και εργασιακά και εκπαιδευτικά».

«Είμαστε βέβαιοι», συνεχίζει η ανακοίνωση, «πως η επίθεση στο - ιδρυθέν το 1917 - Σωματείο μας έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από την ουσία αυτής της υπόθεσης και του γενικότερου ζητήματος και δεν θα πέσουμε στην παγίδα να υπερασπιστούμε το αυτονόητο: την αναγκαιότητα των συλλογικών οργάνων και αγώνων για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που ως κλάδο μας απασχολεί, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και τόσα χρόνια.

Στο σημείο αυτό, επειδή η υπερασπιστική γραμμή του κ. Λιγνάδη υπονοεί ότι έχει στηθεί μία "σκευωρία" από δικηγόρους - νομικούς συμβούλους του ΣΕΗ, οφείλουμε να ενημερώσουμε πως το ΣΕΗ διαθέτει μία και μόνη νομική σύμβουλο, που παρείχε και παρέχει νομικές συμβουλές και υπηρεσίες στο σωματείο για ζητήματα που αφορούν σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συλλογικές εργατικές διαφορές, εργατικές μεταξύ μελών μας και εργοδοτών, καθώς και για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του σωματείου, με βάση το καταστατικό και το νόμο.

Το τελευταίο διάστημα, το πρωτοφανές κύμα των καταγγελιών συναδέλφων μας ηθοποιών εναντίον άλλων ηθοποιών ή/και σκηνοθετών, αφορά ζητήματα που άπτονται του ποινικού δικαίου.

Γι’ αυτό το λόγο, η Διοίκηση του ΣΕΗ, όποτε της ζητήθηκε από τους καταγγέλλοντες η συνδρομή της, τους πρότεινε - παράλληλα με τις γραπτές προς το ΣΕΗ καταγγελίες τους - να απευθυνθούν, αν επιθυμούν σε ποινικολόγους».

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Κατόπιν όλων αυτών, μετά και την σημερινή του συνεδρίαση (26/02/2021), το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΗ αποφάσισε τα ακόλουθα:

  • «την προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης σε χώρο που θα οριστεί άμεσα (λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα) την Κυριακή, 21/3/2021.
  • πέρα από τη διαπιστωμένη και πάντως αδιαμφισβήτητη αντισωματειακή, αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική δράση του κ. Δημήτρη Λιγνάδη, όπως αυτή εκφράστηκε ρητά και μέσα από τους συκοφαντικούς, απαξιωτικούς και ατιμωτικούς για το Σωματείο μας ισχυρισμούς του στο απολογητικό υπόμνημά του, και πρωτευόντως λόγω των επαρκών ενδείξεων που προκύπτουν από την προφυλάκισή του για βαρύτατα αδικήματα, τα οποία αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα ανθρωπισμού και δικαίου (άρθρο 8 παράγραφος 5 του καταστατικού), μετά από ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΗ προτείνει την οριστική διαγραφή του μέλους μας Δημήτρη Λιγνάδη στην αμέσως επόμενη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας στις 21/3/2021 (ή όποτε αυτή γίνει λόγω τυχόν αναβολής της).

Όλοι οι ηθοποιοί – ανεξαρτήτως επίδοσης αξιολογούμενης από τρίτους - υπερασπιζόμαστε το Σωματείο μας, τους αγώνες μας και μέσω αυτών την αξιοπρέπειά μας στην εργασία μας και τη ζωή μας. Ήμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα σε όλα τα θύματα που κατάφεραν να σπάσουν τη σιωπή, να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια (προσωπικά, κοινωνικά και, κυρίως, θεσμικά) και να καταγγείλουν επώνυμα.

Ούτε δικαστές είμαστε για να έχουμε συνηθίσει την φρίκη όσων καταγγέλονται, ούτε δημοσιογράφοι για να ακολουθούμε επικοινωνιακές τακτικές, ούτε αλάνθαστοι, αλλά δηλώνουμε ότι μέσα από τα λάθη μας είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε. Μιλάμε αυθόρμητα, ανοιχτά και πάντα με πολιτική σκέψη, εκπροσωπώντας μόνο τον κλάδο μας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Είμαστε θυμωμένοι γιατί μας αδικούν, μας εμπαίζουν, μας θίγουν, γιατί οι πληγές μας είναι πολλές, βαθιές, αγιάτρευτες, παλιότερες και νωπές, και η ευαισθησία μας βάλλεται πανταχόθεν.

Η υποκριτική είναι η τέχνη μας, η υποκρισία ανήκει σε άλλους.

  • Διατρανώνουμε την πεποίθησή μας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το καλό, την ηθική τάξη, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια του λειτουργήματός μας, τα αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματά μας, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια νοσηρά φαινόμενα.

Και για τη διεκδίκηση όλων αυτών ανακοινώνουμε, τέλος, μια σειρά κινητοποιήσεων για τις οποίες σύντομα θα δημοσιεύσουμε τα σχετικά καλέσματα:

  1. μια παν - καλλιτεχνική πορεία την Πέμπτη, 4/3/2021
  2. την συμμετοχή μας στις αναγγελθείσες στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις, την Δευτέρα 8/3/2021, για την Ημέρα της Γυναίκας
  3. και, την συμμετοχή μας στις "επετειακές" κινητοποιήσεις για τον ολόκληρο χρόνο κλειστού Πολιτισμού στις 13 και 14/3/2021».

«Είμαστε μαζί και δυνατοί. Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε φοβόμαστε.

Και δεν θα αφήσουμε καμία μόνη. Και κανέναν μόνο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΗ.

Επισημαίνεται πως σε σχέση με την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου θα ακολουθήσει επόμενη σχετική ανακοίνωση.

{https://www.facebook.com/Hellenic.Actors/posts/1309325812783666}

Τι ανέφερε στο υπόμνημά του ο Λιγνάδης

Υπενθυμίζεται πως το γραπτό απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ουδέποτε στη ζωή του εκδήλωσε «ερωτικό σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική - σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς την συναίνεση του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιοδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία».

Ο κατηγορούμενος για δύο βιασμούς καλλιτέχνης τόνιζε, ακόμη, ότι οι μηνύσεις και οι μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος του «είναι απολύτως ψευδείς και κατασκευασμένες και τις αρνούμαι κατηγορηματικά».

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος του, ο καλλιτέχνης αναφερόταν και σε υπόθεση κατασκευασμένη «από δικηγόρους που είναι νομικοί σύμβουλοι του ΔΣ του ΣΕΗ και ως υποδομή έχει την ευθεία αντιπαράθεση μου εδώ και χρόνια με τα πρόσωπα που συγκροτούν το ΔΣ για τον τρόπο που διαχειρίζονται την ένωση Ελλήνων ηθοποιών και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους και εξαιτίας αυτής της αντιπαραθέσεως υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού και αυτών και ιδίως με τον πρόεδρο αυτής και μέτριο ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος συμπτωματικά και όχι αξιοκρατικά βρίσκεται σε αυτή τη θέση», θέση που προκάλεσε και την παραπάνω παρέμβαση του σωματείου, του οποίου ο κ. Λιγνάδης είναι μέλος.

Εξάλλου, ο κ. Κούγιας, δικηγόρος του κ. Λιγνάδη, αναφέρθηκε, σε σημερινή ανακοίνωσή του, στη διοίκηση του ΣΕΗ με την οποία, «ο κ. Λιγνάδης από ετών για λόγους πολιτικούς, αλλά και λόγω των επιλογών του μέχρι πρότινος ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ευρίσκεται σε συνεχή αντιδικία».

Υπενθυμίζεται πως η παραπάνω αναφορά περί «μέτριου ηθοποιού» για τον κ. Μπιμπίλα προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με πολλούς συναδέλφούς του προέδρου του ΣΕΗ να προχωρούν σε εκατοντάδες αναρτήσεων αλληλεγγύης στα social media.

Τελευταία τροποποίηση στις Φεβ 26, 2021
Tags
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
  • ΣΕΗ
  • ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ
  • ΔΙΑΓΡΑΦΗ
  • ΗΘΟΠΟΙΟΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχετικά Άρθρα

  • Τα 5 «όχι» στη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα Τα 5 «όχι» στη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα
  • Ρένος Χαραλαμπίδης: Η γέννησή μου ήταν σοκ για την ιατρική κοινωνία Ρένος Χαραλαμπίδης: Η γέννησή μου ήταν σοκ για την ιατρική κοινωνία
  • Το Twitter έχρισε τον Δένδια επόμενο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Το Twitter έχρισε τον Δένδια επόμενο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας
επιστροφή στην κορυφή

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Live οι εξελίξεις για τον κορονοϊό
στην Ελλάδα & σε όλο τον κόσμο

NEWSROOM

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS
  • Βαρύ κλίμα στην Επιτροπή για τα ανοίγματα και τα νέα μέτρα Υγεία | 16-04-2021 13:07
  • Survivor 2021: Ο πνευματικός του Τριαντάφυλλου μιλάει για τον «αγωνιστή της ζωής» Media | 16-04-2021 13:00
  • Μάνος κατά Καθημερινής για το «κρυμμένο» άρθρο του Παραπολιτικά | 16-04-2021 12:51
  • ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται παρτίδες νοθευμένου μελιού Ελλάδα | 16-04-2021 12:43
  • MasterChef 5 – spoiler: Μονομαχία για 6 – ποιοι 3 παραμένουν Media | 16-04-2021 12:35
  • ΚΙΝΑΛ: Ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία τα 300 νέα λεωφορεία Πολιτική | 16-04-2021 12:34
  • Μαρκόπουλος και Πλεύρης κατέθεσαν ερώτηση για τραγούδι που είπε ο Γραμμένος στην ΕΡΤ Παραπολιτικά | 16-04-2021 12:27
  • Ηλιόπουλος: Να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να καταθέσει το εργασιακό νομοσχέδιο Πολιτική | 16-04-2021 12:19
  • Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα η μητέρα του μαθητή χωρίς self test Ελλάδα | 16-04-2021 12:17
  • Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανοίγει τον δρόμο σε μαζικές απολύσεις Πολιτική | 16-04-2021 12:08
  • Ινδιανάπολη: Οκτώ νεκροί από τους πυροβολισμούς στις εγκαταστάσεις της FedEx Κόσμος | 16-04-2021 12:05
  • Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια για το επεισόδιο με τον Τσαβούσογλου Πολιτική | 16-04-2021 12:01
  • Σάντρα Βουτσά: Η διαμάχη για την περιουσία του Κώστα Βουτσά Media | 16-04-2021 12:01
  • Αλεξανδρούπολη: Πέθανε 37χρονη έγκυος στο νοσοκομείο Ελλάδα | 16-04-2021 11:52
  • Ράλι Ακρόπολις 2021: Η Λαμία κέρδισε Auto - Moto | 16-04-2021 11:49
  • Τροχαίο στη Γαύδο: «Αποδομείται ο ισχυρισμός του οδηγού ότι λύθηκε το χειρόφρενο» Ελλάδα | 16-04-2021 11:24
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση 2021, οι οδηγίες Οικονομία | 16-04-2021 11:15
  • Xάρης Ρώμας στο «After Dark»: Είμαι κοντά σε συμφωνία με άλλο κανάλι Media | 16-04-2021 11:13
  • Φωτιά στο Άλσος Καισαριανής, κτίριο στις φλόγες Ελλάδα | 16-04-2021 11:07
  • Βορίδης για ψήφο αποδήμων: Μόνο το ΚΚΕ έχει καθαρή θέση Πολιτική | 16-04-2021 11:05
Όλες οι Ειδήσεις

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ από τον Γιώργο Λακόπουλο

Νίκος Δένδιας: Σημαίες
Νίκος Δένδιας: Σημαίες
16-04-2021 11:02
Τέλη Πελώνη: Έξοδος
Τέλη Πελώνη: Έξοδος
16-04-2021 10:44
Κωνσταντίνος Φλώρος: Βιασύνη
Κωνσταντίνος Φλώρος: Βιασύνη
15-04-2021 10:02
Περισσότερες Προσωπογραφίες
iEidiseis.gr
iEidiseis.gr
  • RSSSubscribe us on News
  • FacebookLike us on Facebook
  • TwitterFollow us on Twitter
  • Google News
  • Youtube Subscribe on Youtube
  • Ποιοι Είμαστε
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
Copyright © 2018 - 2020 iEidiseis.gr (NEWSROOM Ι.Κ.Ε.). All rights reserved.
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • AUTO - MOTO
    • EDITORIAL
    • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • MEDIA
    • OPINIONS
    • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • SHOWBIZ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • VIDEO
    • VIRAL
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ