Με επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εγκαινίασε την επέκταση της πανεπιστημιούπολής του στη Λευκωσία.
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσία υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων της κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου.
Το νέο υπερσύγχρονο κτίριο, συνολικής έκτασης 6.000 τ.μ., έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των Σχολών Ιατρικής και Οδοντιατρικής, καθώς και των προγραμμάτων των Επιστημών Υγείας. Περιλαμβάνει εργαστήρια Βιοτεχνολογίας, Νανοτεχνολογίας και Κλινικών Προσομοιώσεων και εξειδικευμένους χώρους πρακτικής άσκησης.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στην ανάπτυξη της νέας Κτηνιατρικής Σχολής, με την κατασκευή πλήρως εξοπλισμένων εργαστηρίων και υποδομών που πληρούν τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τεχνολογική πρωτοπορία, στο νέο κτίριο στεγάζεται το Cisco Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Το Κέντρο αυτό λειτουργεί ως κόμβος εκπαίδευσης, στήριξης και δικτύωσης νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων ιδεών, με έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία, την υγειονομική καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence).
Στο νέο κτίριο στεγάζονται επίσης πρωτοποριακά προγράμματα που αξιοποιούν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία, την εκπαίδευση και την έρευνα.
Το νέο κτίριο έχει πιστοποιηθεί με ενεργειακή απόδοση κατηγορίας Α. Η όλη επένδυση, που υπερβαίνει τα 22 εκατομμύρια ευρώ, εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.