Φωτοσκιάσεις

Άγγελος Συρίγος: Θύμα

Η επίκληση επίσημης αστυνομικής παρουσίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, ως «προηγούμενο» για την «επιστροφή» της, προκύπτει από την πολιτική κουλτούρα του κόμματός του.

Φεβρουάριος του 2017.Τραμπούκοι φοιτητές ξυλοκοπούν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο καθηγητή που προσπαθεί να αποτρέψει ένα γκράφιτι. Στο δικαστήριο καταδικάσθηκαν σε φυλακίσεις, με αναστολή.

Για εκδίκηση «αναρχικοί» φίλοι τους τον επικήρυξαν με αφίσες: «Αυτός είναι φασίστας» και μπούκαραν κάθε τόσο στο μάθημά του. Ο τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατήγγειλε τα «φασιστοειδή υποκείμενα , που στρέφονται ευθέως εναντίον των ακαδημαϊκών ελευθεριών».

Κάπως έτσι γεννήθηκε ένας πολιτικός. Η υπόθεση «θύμα της αριστερής βίας» ήταν βούτυρο στο ψωμί του Κυριάκου Μητσοτάκη και έβαλε τον Άγγελο Συρίγο στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας.

Πανεπιστημιακός, ευπαρουσίαστος, με καλό λόγο, αίσθηση επικοινωνίας από παλιά – αντικατέστησε το «Ευάγγελος» με το «Άγγελος»- και πυκνή τηλεοπτική υποστήριξη, βγήκε βουλευτής. Σε 18 μήνες μπήκε στην κυβέρνηση .

Σε λάθος υπουργείο όμως. Διεθνές δίκαιο και εξωτερική πολιτική διδάσκει στο Πάντειο, υφυπουργός της Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας βρέθηκε. Με αρμοδιότητες τις «υπηρεσιακές μεταβολές» και την «έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων με συναρμόδια υπουργεία».

Πριν κλείσει τρεις εβδομάδες στην κυβέρνηση έκανε την πατάτα. Σε διαδικτυακή συζήτηση για την «πανεπιστημιακή αστυνομία» ισχυρίσθηκε , δίκην επιχειρήματος : «να θυμίσω ότι από το 1969, είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα-τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις».

Πάρτι στην αντιπολίτευση. «Τι να περιμένει ο λαός αν έχουν ως παράδειγμα τη χούντα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Και λέγαμε από πού εμπνεύσθηκαν» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινάλ Π. Χρηστίδης.

Ο νεόκοπος υφυπουργός πήγε να το διορθώσει και το έκανε χειρότερο: «…διευκρίνισα ότι εκτός από το σπουδαστικό της ασφάλειας που παρακολουθούσε τους φοιτητές («χαφιέδες» ήταν ο όρος που χρησιμοποίησα), υπήρχε και στην πανεπιστημιούπολη της Αθήνας αστυνομικό τμήμα και για την ακρίβεια «αστυνομικός σταθμός».

Αν υπήρχε πράγματι, θα ήταν λόγος για μια δημοκρατική κυβέρνηση να αποφύγει τη σύνδεση της αστυνομίας με τα ΑΕΙ.

Όταν επιβλήθηκε η χούντα, ο Συρίγος ήταν μόλις ενός έτους. Όσο και ο Μητσοτάκης όταν έγινε «πολιτικός κρατούμενος». Συνεπώς δεν ανατρέχει σε βιώματά του.. Δεν πρόκειται καν για υποσυνείδητη αναδρομική επιθυμία αστυνομικής προστασίας του, από τους τραμπούκους του 2017.
Η επίκληση επίσημης αστυνομικής παρουσίας στους πανεπιστημιακούς χώρους , ως «προηγούμενο» για την «επιστροφή» της, προκύπτει από την πολιτική κουλτούρα του κόμματός του.

Πολλές φορές η χούντα νομιμοποιήθηκε από σημερινά στελέχη της ΝΔ. Ο Άδωνις διατυμπάνιζε ότι άφησε ανθηρή οικονομία . Ο Βορίδης εκπροσωπούσε προσωπικά τον -έγκλειστο- Παπαδόπουλο.

Χουντόφρονες , κραγμένοι συνεργάτες των Απριλιανών- ακόμη και μέλη της «Συμβουλευτικής Επιτροπής»-έγιναν γαλάζιοι κοινοβουλευτικοί.

Σήμερα υπάρχει μια ολόκληρη φουρνιά βουλευτών του Μητσοτάκη, που δεν χαλιέται με τα τανκς, τη χούντα και τα αίσχη της. Ακόμη και ότι για το Κυπριακό ευθύνεται η εξέγερση του …Πολυτεχνείου ακούσθηκε από την άκρα ΝΔ!

Ατζαμής στην πολιτική ο Συρίγος , αυτοτοποθετήθηκε ανάμεσά τους, επικαλούμενος τη χούντα ως προς την αστυνομική παρουσία στα ΑΕΙ. Αν μη τι άλλο, χαντάκωσε την κυβέρνηση: τη συνέδεσε με την αστυνομοκρατία των κολονέλων..

Υποστηρικτής της χούντας δεν είναι. Αλλά σύρθηκε – έστω ασυναίσθητα -στα ιδεολογικά πρότυπα ακραίων συναδέλφων του στο κόμμα, στην κυβέρνηση και στη Βουλή. Από αυτή την άποψη γίνεται θύμα τους.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μετάλλαξη κορονοϊού: 7 νέα κρούσματα σε σύνολο 66 - Πού εντοπίστηκαν, η ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Έκτακτες προσλήψεις για τους εμβολιασμούς
Chevron Right