Κοινό διάγγελμα Νετανιάχου - Γκαντς: «Η Χαμάς είναι το ISIS - Θα συντριβεί και θα εξαλειφθεί»

Κοινό διάγγελμα Νετανιάχου - Γκαντς: «Η Χαμάς είναι το ISIS - Θα συντριβεί και θα εξαλειφθεί»

Κλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς. Δραματικό διάγγελμα Νετανιάχου - Γκαντς. Θέμα χρόνο η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

16:15 - 11/10/2023
Τελευταία ενημέρωση: 23:59 - 11/10/2023

Με το Ισραήλ να είναι έτοιμο για χερσαία επίθεση, συγκεντρώνοντας 300.000 στρατιώτες και πλήθος τεθωρακισμένων στα σύνορα με τη Γάζα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε σε διάγγελμά του ότι έχει παραμερίσει τις διαφορές του με την αντιπολίτευση, για να σχηματίσει μια εθνική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Μία κυβέρνηση εν μέσω πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Ο Μπένι Γκαντς - εδώ και καιρό πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου - δήλωσε ότι το να στέκεσαι «ώμος με ώμο» με τον πρωθυπουργό είναι ένα μήνυμα προς τους εχθρούς του Ισραήλ. «Αυτή τη στιγμή, είμαστε όλοι στρατιώτες του Ισραήλ… αυτή είναι η ώρα για ενότητα», τόνισε. «Υπάρχει καιρός για ειρήνη και καιρός για πόλεμο. Τώρα είναι ώρα για πόλεμο», πρόσθεσε.

Κάλεσε επίσης τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ενταχθούν στην κυβέρνηση, ενώ αξιοσημείωτος είναι ότι απών είναι ο Γιάιρ Λαπίντ, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.

«Η Χαμάς είναι το ISIS - Θα συντριβεί και θα εξαλειφθεί», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ έφτασε τους 1.200, ενώ περισσότεροι από 1.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Δείτε πώς καταγράφηκαν όλες οι εξελίξεις μέχρι το διάγγελμα Νετανιάχου στο blog του iEidiseis.

{https://www.youtube.com/watch?v=IcPPJqKsTR8}


LIVE

  • Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι εξελίξεις σε τίτλους

    23:59:19

    Οι εξελίξεις στον πόλεμο του Ισραήλ σε τίτλους:

    1. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται καθ' οδόν για το Ισραήλ. Είπε στους δημοσιογράφους πριν μπει στο αεροπλάνο ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στο Ισραήλ «ό,τι χρειάζεται».
    2. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για μια πιθανή ασφαλή διέλευση για ορισμένους αμάχους, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος
    3. Έντεκα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από το Σάββατο, ανακοίνωσε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
    4. Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας έκλεισε νωρίτερα αφού το Ισραήλ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και αγαθά όπως φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα και νερό
    5. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να επιτραπεί σε αμάχους να φτάσουν βασικές προμήθειες τροφίμων, καυσίμων και νερού και είπε ότι απαιτείται «ταχεία και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση».
    6. Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς έφτασε τους 1.200 - ενώ περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.
    7. Στην Αθήνα, συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη (12/10) το ΚΥΣΕΑ για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ισραήλ
  • Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή

    23:45:01

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής (13/10), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με αντικείμενο τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Ισραήλ στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συνεδρίαση θα είναι κεκλεισμένων των θυρών – όπως έγινε την Κυριακή, την επομένη της πρωτοφανούς επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας δεκάδες ομήρους, τους οποίους έχει μεταφέρει στη Λωρίδα της Γάζας.

  • Ισραήλ τώρα: Αναχαιτίζουν πυραύλους και κυκλοφορούν αυτοκίνητα στους δρόμους (βίντεο)

    23:32:41

    Το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ καταρρίπτει πυραύλους της Χαμάς πάνω από τον ουρανό της ισραηλινής πόλης Ashkelon αυτή την ώρα.

    Στο βίντεο φαίνονται αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους.

    Δείτε το βίντεο:

    {https://twitter.com/visegrad24/status/1712198474525983203}

  • Στους 22 οι Αμερικανοί πολίτες που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ

    23:26:58

    Ο αριθμός των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών που επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 22, με τουλάχιστον 17 ακόμη Αμερικανούς να αγνοούνται, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

  • Διάγγελμα Νετανιάχου - Γκαντς: «Είμαστε όλοι στρατιώτες του Ισραήλ, παραμερίσαμε τις διαφορές μας»

    23:06:32

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε σε διάγγελμά του ότι έχει παραμερίσει τις διαφορές του με την αντιπολίτευση, για να σχηματίσει μια εθνική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης λόγω του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

    Ο Μπένι Γκαντς, ο οποίος ήταν εδώ και καιρό πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, είπε τώρα ότι το να στέκεσαι «ώμος με ώμο» με τον πρωθυπουργό είναι ένα μήνυμα προς τους εχθρούς του Ισραήλ. «Αυτή τη στιγμή, είμαστε όλοι στρατιώτες του Ισραήλ… αυτή είναι η ώρα για ενότητα», τόνισε. «Υπάρχει καιρός για ειρήνη και καιρός για πόλεμο. Τώρα είναι ώρα για πόλεμο», πρόσθεσε.

    Καλεί επίσης άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ενταχθούν στην κυβέρνηση, ενώ ο πιο αξιοσημείωτος απόντας είναι ο Γιάιρ Λαπίντ, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.

    «Η Χαμάς είναι το ISIS - Θα συντριβεί και θα εξαλειφθεί», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

    {https://twitter.com/netanyahu/status/1712194953433022578}

    Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις τους

    {https://www.youtube.com/watch?v=dk4RlXt2A4w}

  • Ανάλυση του Sky News: «Ο Μπάιντεν επιθυμεί απεγνωσμένα να επηρεάσει την αναδιαμόρφωση της Μ. Ανατολής»

    22:57:15

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «προσπαθεί τώρα απεγνωσμένα να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή και βλέπουμε την προσπάθειά του να ξεδιπλώνεται δυνητικά αυτή τη στιγμή» σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sky News στις ΗΠΑ, Μαρκ Στόουν, ο οποίος μεταδίδει από την Ουάσινγκτον.

    Παρ' όλα αυτά, «υπάρχει ένα επιχείρημα ότι η Αμερική έχει αποστασιοποιηθεί» σε σχέση με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια μιας σειράς κυβερνήσεων. Οι ΗΠΑ έχουν «κάποια επιρροή εδώ, το ερώτημα είναι πόση», πρόσθεσε ο Μαρκ Στόουν.

    Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στον Μαρκ Στόουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν την αντίδραση του Ισραήλ. Αρνήθηκε, επίσης, να κάνει εικασίες σχετικά με το αν υπάρχει μια γραμμή που οι ΗΠΑ δεν θα ενέκριναν να περάσει το Ισραήλ.

    Ακόμα, την Τετάρτη (11/10), ο ανταποκριτής του Sky News ανέφερε ότι η κατάσταση μοιάζει «τόσο μακριά από εκείνη την εξαιρετική στιγμή», όταν υπογράφηκαν οι συμφωνίες του Όσλο το 1993 και ο κόσμος πίστευε ότι η ειρήνη ήταν δυνατή.

    Οι Συμφωνίες του Όσλο αναφέρονται σε μια συμφωνία που υπογράφηκε στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Γιτζάκ Ράμπιν, δηλαδή του – τότε – πρωθυπουργού του Ισραήλ, και του – τότε – διαπραγματευτή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Μαχμούντ Αμπάς.

    Βάσει της συμφωνία, η PLO αναγνώρισε το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και το Ισραήλ αποδέχτηκε την PLO ως εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, ιδρύοντας την Παλαιστινιακή Αρχή που κυβερνούσε τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

  • Χάρις: «Καταδικάζω απερίφραστα τις ακραίες τρομοκρατικές πράξεις»

    22:49:49

    Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, κατήγγειλε τις «ακραίες τρομοκρατικές πράξεις» που εκτυλίχθηκαν το Σαββατοκύριακο (07-08/10), ενώ υποσχέθηκε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ, στα πρώτα δημόσια σχόλιά της μετά την επίθεση της Χαμάς.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, η ίδια είπε την Τετάρτη (11/10) το εξής: «Περιττό να πω ότι είμαι εντελώς εξοργισμένη με αυτό που συνέβη. Βρισκόμαστε μπροστά σε ακραίες τρομοκρατικές πράξεις που πρέπει να καταδικαστούν απερίφραστα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για την τρομοκρατία. Ο Πρόεδρος και εγώ λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τη δέσμευσή μας απέναντι στο Ισραήλ και στον λαό του Ισραήλ, να τους στηρίξουμε, και ειδικότερα να δώσουμε στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

    Πάντως, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τα σχόλια που έκανε ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την Τρίτη (10/10), λέγοντας ότι μία από τις «ύψιστες προτεραιότητες της κυβέρνησης, φυσικά, είναι η ασφάλεια και η ευημερία των Αμερικανών πολιτών».

    {https://twitter.com/ABC/status/1712188982824439829}

  • BBC: Υπερασπίζεται την πολιτική του να μην αποκαλεί τη Χαμάς ως «τρομοκράτες»

    22:43:45

    Το BBC υπερασπίστηκε την απόφασή του να μην χαρακτηρίζει τους μαχητές της Χαμάς ως «τρομοκράτες» στην κάλυψη των πρόσφατων επιθέσεων στο Ισραήλ.

    Εκπρόσωπος του BBC σημείωσε, την Τετάρτη (11/10), ότι αποτελεί πάγια θέση των δημοσιογράφων του να μην χρησιμοποιούν οι ίδιοι τον όρο, εκτός αν τον αποδίδουν σε κάποιον άλλο.

    Ο βετεράνος ξένος ανταποκριτής του BBC, Τζον Σίμπσον, ανέφερε ότι «το να αποκαλείς κάποιον τρομοκράτη σημαίνει ότι παίρνεις θέση».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, είπε ότι η πολιτική αυτή ήταν «στα όρια της ντροπής» και ότι το BBC έπρεπε να βρει την «ηθική του πυξίδα».

    Εκπρόσωπος του BBC, επίσης, τόνισε: «Το BBC είναι ένας συντακτικά ανεξάρτητος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του οποίου η δουλειά είναι να εξηγεί ακριβώς τι συμβαίνει "επί τόπου", ώστε το κοινό μας να μπορεί να έχει τη δική του κρίση».

  • Τουρκία: Διεξάγει διαπραγματεύσεις για τους αμάχους που κρατούνται από τη Χαμάς

    22:33:08

    Η Τουρκία διεξάγει διαπραγματεύσεις σχετικά με τους αμάχους που κρατούνται από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση της Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, όπως δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, καθώς η Άγκυρα εντείνει τις προσπάθειες και τη διπλωματία για τη διαμεσολάβηση στη σύγκρουση.

    Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται από τους αρμόδιους θεσμούς της Τουρκίας κατόπιν εντολής του Προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται η Haaretz.

  • Διαψεύδει η Χαμάς ότι μαχητές αποκεφάλισαν παιδιά και επιτέθηκαν σε γυναίκες

    22:31:05

    Η Χαμάς αρνήθηκε, την Τετάρτη (11/10), ότι οι μαχητές της αποκεφάλισαν παιδιά και επιτέθηκαν σε γυναίκες όταν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο (07/10), η οποία άφησε πίσω της σχεδόν 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ.

    Ο εκπρόσωπος της Χαμάς και ανώτερος αξιωματούχος, Ιζάτ Αλ Ρίσεκ, σύμφωνα με το CNN, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δημοσιεύματα «διαδίδουν ψέματα για τον παλαιστινιακό λαό μας και την αντίσταση, υποστηρίζοντας ότι μέλη της παλαιστινιακής αντίστασης αποκεφάλισαν παιδιά και επιτέθηκαν σε γυναίκες, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς και ψέματα».

    Επισημαίνεται ότι ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι βρέθηκαν μωρά και νήπια με «αποκεφαλισμένα κεφάλια» στο Κφαρ Άζα, στο νότιο Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο εν λόγω κιμπούτς.

  • Λιβανέζος πολιτικός αναλυτής: «Η πιο επικίνδυνη στιγμή από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

    22:16:56

    Ο Χασάν Αχμάντ Χαλίλ, πολιτικός αναλυτής από τον Λίβανο, υποστήριξε ότι οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσαν να βυθίσουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε πόλεμο.

    «Μόλις ανοίξει ένα μέτωπο στη Γάζα και στα σύνορα με τον Λίβανο, αυτό θα σήμαινε ότι εμπλέκονται η Συρία, η Τουρκία και το Ιράκ και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη συμμετοχή και του Ιράν εναντίον των Ισραηλινών και του δυτικού στρατοπέδου. Αν συμβεί αυτό, μιλάμε για την ημέρα του Αρμαγεδδώνα. Κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι υπερβάλλω, αλλά όλοι παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Όλοι είναι στριμωγμένοι σε μια γωνία και ψάχνουν να βρουν ένα διάδρομο για να χαλαρώσουν την ένταση» ανέφερε, την Τετάρτη (11/10), ο πολιτικός αναλυτής στο Al Jazeera.

    Ακόμα, ο ίδιος σημείωσε το εξής: «Και οι δύο πλευρές δεν μπορούν να σκεφτούν μια win-win κατάσταση μετά από μια τόσο βίαιη αντιπαράθεση. Το καλύτερο σενάριο είναι και τα δύο στρατόπεδα να καταλήξουν σε μια κατάσταση που δεν θα χάσουν και δεν θα χάσουν. Το λέω κατηγορηματικά, ο κόσμος ζει την πιο επικίνδυνη στιγμή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

  • Βίντεο με τα συντρίμμια από τη Γάζα

    22:13:38

    Βίντεο με κτήρια στη Γάζα να έχουν γίνει ερείπια μετά τις φονικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που έχουν ήδη σκοτώσει τουλάχιστον 1.100 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 236 παιδιά, ήρθε στη δημοσιότητα από τον Guardian την Τετάρτη (11/10).

    «Δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, μόνο Παλαιστίνιοι πολίτες που βοηθούν άλλους Παλαιστίνιους», δήλωσε ένας δημοσιογράφος που άρχισε να κλαίει αφού είδε ένα παιδί να διακομίζεται εσπευσμένα σε νοσοκομείο με αυτοκίνητο.

    Ο ΟΗΕ καταδίκασε την πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ, με τον επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τερκ, να δηλώνει ότι «η επιβολή πολιορκιών από το Ισραήλ που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των αμάχων, στερώντας τους αγαθά απαραίτητα για την επιβίωσή τους, απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

    {https://youtu.be/iFKQuw2459I}

  • Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη βομβαρδισμένη Γάζα

    22:10:39

    Το Ισραήλ συνεχίζει να εξαπολύει ολοένα και πιο καταστροφικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, οι οποίοι έχουν ισοπεδώσει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και έχουν αφήσει άγνωστο αριθμό πτωμάτων κάτω από σωρούς συντριμμιών.

    Όπως αναφέρει το Sky News, τουλάχιστον 1.100 κάτοικοι της Γάζας έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί μέχρι στιγμής μετά την έναρξη των αντιποίνων του Ισραήλ.

    Το Ισραήλ έχει, επίσης, υποβάλει τη Γάζα σε «πλήρη πολιορκία», με την άρνηση παροχής τροφίμων, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας.

    Νωρίτερα, το ηλεκτρικό ρεύμα έπεσε, αφού ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας εκεί εξάντλησε τα τελευταία καύσιμα. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι εγκλωβισμένοι εκεί, με τα συνοριακά περάσματα προς την Αίγυπτο να είναι κλειστά.

    Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη βομβαρδισμένη Γάζα, που απαθανατίστηκαν την Τετάρτη (11/10) με τον φακό του AP.

    Γάζα, Λωρίδα της Γάζας, Βομβαρδισμοί, Πόλεμος, Ισραήλ, Χαμάς, Μέση ΑνατολήΓάζα, Λωρίδα της Γάζας, Βομβαρδισμοί, Πόλεμος, Ισραήλ, Χαμάς, Μέση ΑνατολήΓάζα, Λωρίδα της Γάζας, Βομβαρδισμοί, Πόλεμος, Ισραήλ, Χαμάς, Μέση ΑνατολήΓάζα, Λωρίδα της Γάζας, Βομβαρδισμοί, Πόλεμος, Ισραήλ, Χαμάς, Μέση ΑνατολήΓάζα, Λωρίδα της Γάζας, Βομβαρδισμοί, Πόλεμος, Ισραήλ, Χαμάς, Μέση Ανατολή

  • Μπλίνκεν: «Οι ΗΠΑ θα δώσουν στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται»

    22:01:07

    Μιλώντας, την Τετάρτη (11/10), σε δημοσιογράφους την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ – σήμερα, αύριο και κάθε μέρα".

    «Στεκόμαστε αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας και έχουμε δει τις σχεδόν απερίγραπτες πράξεις που δημιούργησε η Χαμάς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, επισημαίνοντας – σύμφωνα με το BBC – ότι η κατάσταση είναι «απλά σπαρακτική».

    Ακόμα, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν φτάσει στο Ισραήλ, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στο Ισραήλ «ό,τι χρειάζεται».

    Όσον αφορά στους Αμερικανούς υπηκόους που εξακολουθούν να αγνοούνται, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι θα προσδιοριστεί το πού βρίσκονται και αν αποδειχθεί ότι έχουν κρατηθεί όμηροι από τη Χαμάς, θα εργαστούν για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.

    {https://twitter.com/SkyNews/status/1712174780831375778}

  • Με τη σημαία του Ισραήλ φωταγωγήθηκε η Βουλή των Ελλήνων

    21:54:16

    Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έχει ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε από την παλαιστινιακή Χαμάς, και η Βουλή των Ελλήνων, το βράδυ της Τετάρτης (11/10), φωταγωγήθηκε με τη σημαία του κράτους του Ισραήλ [μπλε και λευκό].

    Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μαζί με άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και εμβληματικά – δημόσια και μη – κτήρια, που φωταγωγήθηκαν με τη σημαία του Ισραήλ, και η Ελληνική Βουλή απόψε φωταγωγείται με την ίδια σημαία, για να εκφραστεί έτσι και η ανθρώπινη συμπαράσταση, αλλά και δριμύτατη αποδοκιμασία».

    Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ το εξής: «Σήμερα το βράδυ, η Βουλή των Ελλήνων φωτίζεται με τη σημαία του Κράτους του Ισραήλ για να δείξει την αλληλεγγύη της στον λαό του Ισραήλ και στη μνήμη των 1200+ που δολοφονήθηκαν απάνθρωπα από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Σας ευχαριστούμε! Ευχαριστούμε, Ελλάδα, που στέκεστε στο πλευρό του Ισραήλ».

    {https://twitter.com/NoamKatz_/status/1712176781535379638}

  • Για «σφαγή» κατηγόρησε το Ισραήλ ο Ερντογάν

    21:47:22

    Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), πως ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ σε αντίποινα για την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης της Χαμάς ήταν μια δυσανάλογη απάντηση που ισοδυναμεί με «σφαγή».

    Με την Άγκυρα να προσφέρεται να μεσολαβήσει, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είχαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με περιφερειακές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και άλλους. Ωστόσο, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Τουρκία δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μια διαμεσολάβηση.

    Πάντως, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματος AK στην Εθνοσυνέλευση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «ακόμα και ο πόλεμος έχει μια ηθική», αλλά η έξαρση που σημειώνεται από το Σαββατοκύριακο (07-08/10), «την παραβίασε πολύ σοβαρά».

    Διαβάστε περισσότερα εδώ

  • Στους 27 οι νεκροί στη Δυτική Όχθη

    21:43:31

    Ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη από το Σάββατο (07/10) έχει πλέον αυξηθεί σε 28 και άλλοι 150 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε, την Τετάρτη (11/10), το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα.

    Η Δυτική Όχθη διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι το πολιτικό κόμμα Φατάχ, που είναι αντίπαλη παράταξη της Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα, σύμφωνα με τη CNN.

  • Εκκλήσεις από Κίνα και Βραζιλία για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς

    21:41:20

    Ο Κινέζος απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν, ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αμάλ Τζαντού, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Η Κίνα ήταν «βαθιά λυπημένη από την εντατικοποίηση της τρέχουσας σύγκρουσης» και «πολύ ανήσυχη για τη σοβαρή επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Παλαιστίνη», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Οι κορυφαίες προτεραιότητες είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η προστασία των αμάχων», επισημαίνεται, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν, την Τετάρτη (11/10), στο διαδίκτυο.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, απηύθυνε έκκληση, την Τετάρτη (11/10), για την προστασία των παιδιών που έχουν παγιδευτεί στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. «Μια διεθνής ανθρωπιστική παρέμβαση είναι επείγουσα. Μια κατάπαυση του πυρός για την υπεράσπιση των παιδιών τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Παλαιστίνη είναι επείγουσα» δήλωσε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στο X.

    «Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να είναι όμηροι, οπουδήποτε στον κόσμο», είπε ο Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και πρόσθεσε: «Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει τα παιδιά από το Ισραήλ, που έχουν αφαιρεθεί από τις οικογένειές τους. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς ώστε τα παιδιά από την Παλαιστίνη και οι μητέρες τους να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω των συνόρων με την Αίγυπτο. Πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο ανθρωπιάς στην τρέλα του πολέμου».

    {https://twitter.com/LulaOficial/status/1712094749438492735}

  • Έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 189 Ισραηλινοί στρατιώτες

    21:34:52

    Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε, την Τετάρτη (11/10), ότι από τους τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ έπειτα από επιθέσεις της Χαμάς αυτό το Σαββατοκύριακο (07-08/10), τουλάχιστον 189 ήταν Ισραηλινοί στρατιώτες, δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), σύμφωνα με το CNN.

  • Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: «Υπάρχουν ακόμα μαχητές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ»

    21:32:01

    Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), πως υπάρχουν ακόμα μαχητές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, αλλά πλέον η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει πλέον τον έλεγχο σε καμία περιοχή, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (ΚΑΝ).

    {https://twitter.com/kann_news/status/1712154154192212344}

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • «Καταστρέψατε τη χώρα!» είπαν Ισραηλινοί πολίτες στην υπουργό Περιβάλλοντος (Βίντεο)

      21:26:34

      Η υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Ιντίτ Σιλμάν (Λικούντ), αναχώρησε από νοσοκομείο έπειτα από συνάντηση με πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του νοσοκομείου, οι οποίοι εξέφρασαν παράπονα σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

      Ένας υπάλληλος, σύμφωνα με τη Haaretz, της είπε: «Κάποτε ήσουν καλή, αλλά τώρα πια έχεις καταστρέψει τη χώρα μας. Φύγε, φύγε!». Μάλιστα, ένα άλλο άτομο πρόσθεσε: «Είναι η σειρά μας να σταθούμε ενωμένοι – αριστερά και δεξιά – και να βοηθήσουμε χωρίς εσάς. Καταστρέψατε τη χώρα μας. Φύγετε!».

      {https://twitter.com/danielamram3/status/1712123240263426224}

    • ΗΠΑ: «Συζητούμε με διεθνείς εταίρους προσπάθειες διάσωσης ομήρων που πήραν οι μαχητές της Χαμάς»

      21:22:43

      Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συζητά με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, τις προσπάθειες διάσωσης ομήρων που μεταφέρθηκαν από το νότιο Ισραήλ στη Γάζα από μαχητές της Χαμάς, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (11/10).

      Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, ο οποίος εδρεύει στον Λευκό Οίκο, ασχολήθηκε κυρίως με το θέμα των Αμερικανών μεταξύ των ομήρων. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές ποιες διεθνείς συζητήσεις γίνονται σε σχέση με όλους τους ομήρους που άρπαξε η Χαμάς το Σαββατοκύριακο (07-08/10).

      «Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από αυτούς [τους 17 αγνοούμενους] Αμερικανούς κρατούνται όμηροι αυτή τη στιγμή από τη Χαμάς. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να ατσαλώσουμε τους εαυτούς μας για την πολύ πιθανή πιθανότητα ότι οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ότι μπορεί να ανακαλύψουμε ότι περισσότεροι Αμερικανοί είναι μέρος της ομάδας των ομήρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Κίρμπι, σύμφωνα με τον Guardian.

      Ο Τζον Κίρμπι πρόσθεσε το εξής: «Οι Ισραηλινοί έχουν μια πολύ ισχυρή δική τους ικανότητα ανάκτησης ομήρων, αλλά και εμείς έχουμε επίσης μεγάλη τεχνογνωσία και προσφερόμαστε να την μοιραστούμε με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF)».

      Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να εμπλακεί άμεσα ο αμερικανικός στρατός στη διάσωση ομήρων, αλλά δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οποιεσδήποτε αποφάσεις. Ο Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκονται οι όμηροι.

      {https://youtu.be/ohE_XlxiSyY}

    • Σε λίγο διάγγελμα από Νετανιάχου και Γκαντς

      21:17:32

      Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο βουλευτής της Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντς, πρόκειται να απευθυνθούν στο έθνος, το βράδυ της Τετάρτης (11/10), μετά τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

    • Η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ φέρνει συναίνεση και στρατιωτική πείρα

      20:51:28

      Μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης σχηματίστηκε στο Ισραήλ την Τετάρτη (11/10), με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντς, να συμμετέχει στην υπάρχουσα κυβέρνηση για να διαχειριστεί τον πόλεμο.

      Σύμφωνα με το BBC, συγκροτήθηκε ένα νέο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο – θα περιλαμβάνει τον Μπένι Γκαντς, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκαλάντ.

      Αυτό θα δώσει ευρύτερη εθνική συναίνεση στη στρατιωτική δράση. Φέρνει, επίσης, στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο δύο φωνές που είναι ειδικοί στη στρατιωτική στρατηγική, καθώς τόσο ο Μπένι Γκαντς όσο και ο Γκάντι Αϊζενκότ, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής, είναι πρώην αρχηγοί των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

      Επίσης, είναι μια ένδειξη για το πώς έχει αλλάξει η χώρα από αυτές τις πρωτοφανείς επιθέσεις.

      Η νέα κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης σχηματίζεται σε μια εποχή που υπάρχει βαθύς πολιτικός διχασμός στο Ισραήλ, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις κατά της σκληροπυρηνικής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    • Ισραήλ: Αυξάνεται στο εσωτερικό η κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου

      20:45:25

      Ορισμένα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης και, κυρίως, οι πολίτες στοχοποίησαν τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

      Το Ισραήλ παλεύει με σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας τα τελευταία χρόνια. Η χώρα, στην οποία η κυβέρνηση δεν μπορούσε να σχηματιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω πολιτικών διαφωνιών, κυβερνιόταν από βραχύβιες κυβερνήσεις.

      Μάλιστα, η δικαστική μεταρρύθμιση που ήθελε να κάνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ανήλθε ξανά στην εξουσία μετά τις κυβερνητικές κρίσεις, μετατράπηκε σε συζητήσεις για «δικαστικό πραξικόπημα» και το Ισραήλ βίωσε μεγάλες διαδηλώσεις επί εννέα ολόκληρους μήνες.

      Ωστόσο, η απροσδόκητη επίθεση των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ της Χαμάς, που άρχισε το Σαββατοκύριακο (07-08/10), τροφοδότησε περαιτέρω τις εσωτερικές συζητήσεις.

      Διαβάστε περισσότερα εδώ

    • Προς απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Ισραήλ

      20:39:22

      Αναμενόμενο είναι το Ισραήλ να ανακοινώσει γενική απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη χώρα για λόγους ασφαλείας, λόγω του πολέμου που μαίνεται με την παλαιστινιακή Χαμάς.

      Την ίδια ώρα, η British Airways του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε, την Τετάρτη (11/10), ότι ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ.

      Ένα αεροσκάφος της εταιρείας που ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ, επέστρεψε τελικά στο αεροδρόμιο του Χίθροου. «Η ασφάλεια είναι πάντα η ύψιστη προτεραιότητά μας και, αφού εκτιμήσαμε την κατάσταση, διακόπτουμε τις πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ» ανέφερε η British Airways σε σχετική ανακοίνωσή της.

      {https://twitter.com/BBCWorld/status/1712129880635195900}

      Διαβάστε περισσότερα εδώ

    • Γκουτέρες: «Ανησυχώ για τις αναφερόμενες επιθέσεις από τον νότιο Λίβανο»

      20:34:35

      O Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε, την Τετάρτη (11/10), ότι πρέπει να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης στο Ισραήλ και ότι ανησυχεί για τις αναφερόμενες επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.

      Μάλιστα, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε: «Απευθύνω έκκληση σε όλα τα μέρη, και σε όσους έχουν επιρροή πάνω σε αυτά τα μέρη, να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση και διάχυση», σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται η Haaretz.

      {https://twitter.com/SkyNews/status/1712158789330174341}

    • Twitter: Κατηγορείται για ρητορική μίσους

      20:24:53

      Βίντεο και εικόνες με σκληρό περιεχόμενο που συνδέεται με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με μαζικούς πυροβολισμούς, απαγωγές πολιτών, στρατιωτών κ.λπ., κοινοποιούνται ευρέως στην πλατφόρμα του X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter), κατά παράβαση των κανόνων της ίδιας της εταιρείας εναντίον της υποκίνησης βίας.

      Ανασκόπηση του Politico για το διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Έλον Μασκ, στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς, που άρχισαν το Σάββατο (07/10), ανακάλυψε δεκάδες βίντεο που φέρεται να έδειχναν μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης να δολοφονούν πολίτες και Ισραηλινούς στρατιώτες, με viral hashtags που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη βία, επαινώντας τις δραστηριότητες της Χαμάς.

      Παράλληλα, βρέθηκαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιλάμβαναν εικόνες νεκρών ανθρώπων και αντισημιτική ρητορική μίσους.

      Διαβάστε περισσότερα εδώ

    • Στόλτενμπεργκ: «Περιμένω η απάντηση του Ισραήλ να είναι ανάλογη των επιθέσεων της Χαμάς»

      20:20:56

      Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), ότι ενώ το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι επιθέσεων, αναμένει ότι η απάντηση στην επίθεση της Χαμάς, που έγινε το Σαββατοκύριακο (07-08/10), θα είναι ανάλογη.

      «Περιμένω ότι φυσικά, όταν δούμε τις απαντήσεις του Ισραήλ, θα είναι ανάλογες και είναι σημαντικό καθώς συνεχίζεται αυτή η σύγκρουση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την απώλεια αθώων αμάχων» δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται η Haaretz.

      {https://twitter.com/SkyNews/status/1712156655163527458}

    • Αίγυπτος: «Συζητείται εξάωρη παύση του πυρός στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους»

      20:14:13

      Αιγύπτιος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), ότι «υπό τις οδηγίες του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, η αιγυπτιακή κυβέρνηση διεξάγει εντατικές επαφές και συζητήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, για την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας, ώστε να μπορέσει να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, φάρμακα και τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας».

      «Μέσω του χερσαίου συνοριακού περάσματος της Ράφα, η Αίγυπτος συνεχίζει, επίσης, τις επαφές όλο το 24ωρο με τη Χαμάς και το Ισραήλ για τον σκοπό αυτό. Έχουν περάσει πέντε ημέρες από τον πόλεμο, καθώς δημιουργεί συνθήκες που αυξάνουν τον πόνο των αμάχων», δήλωσε η πηγή ασφαλείας.

      Ένας άλλος αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες, δήλωσε στο BBC ότι συζητείται με τα ενδιαφερόμενα μέρη μια πιθανή παύση έξι ωρών για να επιτραπεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος.

    • Ισραηλινός στρατός: «Λανθασμένος ο συναγερμός στον βορρά»

      20:08:50

      Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε, την Τετάρτη (11/10), οποιαδήποτε περιστατικά ασφαλείας στον βορρά και υποστήριξε ότι οι συναγερμοί ασφαλείας δεν έχουν λειτουργήσει σωστά, σύμφωνα με τη Haaretz.

      {https://twitter.com/AlertaNews24/status/1712152860597616831}

    • Ισραήλ: Δίνει όπλα σε όλους τους πολίτες που ζουν κοντά στη Γάζα

      20:07:02

      Κάθε άτομο στη Σντερότ, σε μια πόλη του νότιου Ισραήλ που απέχει λιγότερο από 4 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας θα μπορεί να φέρει όπλα, όπως δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), ο υπουργός εθνικής ασφάλειας της χώρας.

      «Όλοι οι πολίτες της Σντερότ θα επιτρέπεται να φέρουν όπλο ως απάντηση στις επιθέσεις που εξαπολύει η Χαμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Sky News.

      Διαβάστε περισσότερα εδώ

    • Σχεδόν 80 ξένοι υπήκοοι μεταξύ των θυμάτων στις επιθέσεις της Χαμάς

      20:04:45

      Τουλάχιστον 20 Ταϊλανδοί, 22 Αμερικανοί, 10 Νεπαλέζοι, 10 Γάλλοι, επτά Αργεντίνοι, τέσσερις Ρωσοϊσραηλινοί, δύο Ουκρανοί, δύο Βρετανοί, δύο Περουβιανοί, δύο Φιλιππινέζοι, δύο Βραζιλιάνοι, ένας Καμποτζιανός, ένας Καναδός, ένας Ισπανός και ένας Αυστραλός σκοτώθηκαν από το Σάββατο (07/10), σύμφωνα με τις Αρχές των αντίστοιχων χωρών τους, τις οποίες επικαλείται η Le Monde.

    • Στους 22 οι νεκροί Αμερικανοί πολίτες

      19:55:50

      Επισημαίνεται πως στους 22 ανέρχεται, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (11/10), ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών πολιτών στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή Χαμάς, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

      {https://twitter.com/WarMonitors/status/1712142645940609433}

    • Ισραήλ: Άρχισε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας

      19:52:49

      Το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας συνεκλήθη την Τετάρτη (11/10), με τη συμμετοχή του Μπένι Γκαντς και του Γκάντι Αϊζενκότ να εκτελεί χρέη επιτηρητή, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Μπένι Γκαντς και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τη Haaretz.

      {https://twitter.com/dpa_intl/status/1712149234189779092}

    • ΗΠΑ: Διαψεύδουν την εκκένωση της πρεσβείας τους στη Βηρυτό

      19:46:44

      «Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό δεν έχει εκκενωθεί και λειτουργεί κανονικά» υποστήριξαν, την Τετάρτη (11/10), οι αμερικανικές Αρχές.

      Ακόμα, σε σχετική ανάρτηση στο Χ, τονιζόταν το εξής: «Οι αναφορές που λένε το αντίθετο είναι ψευδείς. Για περισσότερες πληροφορίες και ταξιδιωτικές οδηγίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρεσβείας μας».

      {https://twitter.com/usembassybeirut/status/1712142007416631391}

    • Σύμβουλος Νετανιάχου: «Έτοιμο για πόλεμο σε δύο μέτωπα το Ισραήλ»

      19:38:59

      Έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να πολεμήσει σε δύο μέτωπα, εάν μια λιβανέζικη μαχητική ομάδα αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα.

      Ήδη, η Χεζμπολάχ έχει παραδεχτεί ότι εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και, την τελευταία ώρα, οι πολίτες στα βόρεια της χώρας καλούνται να καλυφθούν λόγω της εισόδου «εχθρικών αεροσκαφών» από τον Λίβανο.

      Ο Μαρκ Ρεγκέβ, ανώτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο Sky News ότι «ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό» ότι η Χεζμπολάχ θα «κλιμακώσει την κατάσταση».

      «Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στον βορρά, αλλά αν μας επιβληθεί ένας διμέτωπος πόλεμος, δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως. Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε έτοιμοι και θα επικρατήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά την Τετάρτη (11/10).

      Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο, αλλά κανένας πόλεμος δεν είναι ποτέ εύκολος. Έχουμε σχεδιάσει το ενδεχόμενο και μπορούμε να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί, έναν πόλεμο δύο μετώπων».

      {https://twitter.com/SkyNews/status/1712144910697042187}

    • Μαχητές της Χεζμπολάχ φέρεται να μπήκαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο

      19:36:46

      Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ομάδα μαχητών της Χεζμπολάχ, την Τετάρτη (11/10), πέρασε τα σύνορα και εισήλθε στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

      {https://twitter.com/visegrad24/status/1712142934647136474}

    • Νέα επικοινωνία Νετανιάχου – Μπάιντεν

      19:34:18

      Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε στον Λευκό Οίκο, την Τετάρτη (11/10), λέγοντας ότι επικοινώνησε εκ νέου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

      «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση στο Ισραήλ», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι θα μιλήσει για την κατάσταση στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια συνάντησης με Εβραίους Αμερικανούς ηγέτες.

      Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ορισμένα από τα μηνύματα της ομιλίας του την προηγούμενη ημέρα: «Αυτή η επίθεση φέρνει στην επιφάνεια οδυνηρές μνήμες και σημάδια που άφησε μια χιλιετία αντισημιτισμού και γενοκτονίας κατά του εβραϊκού λαού. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Το είδος της τρομοκρατίας που επιδεικνύεται εδώ είναι απλά πέρα από κάθε όριο, πέρα από κάθε όριο».

      Ακόμα, σύμφωνα με τη Haaretz, ο Αμερικανός Πρόεδρος συμπλήρωσε: «Όπως είπα χθες (10/10), η δέσμευσή μου για την ασφάλεια του Ισραήλ και την ασφάλεια του εβραϊκού λαού είναι ακλόνητη. Οι ΗΠΑ καλύπτουν τα νώτα του Ισραήλ και θα εργαστούμε γι' αυτό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και πέραν αυτής».

      {https://twitter.com/WSJPolitics/status/1712142088739905662}

    • Εκκενώνεται η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό

      19:31:46

      Οι ΗΠΑ εκκένωσαν την πρεσβεία τους στη Βηρυτό και, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (11/10) συμβουλεύουν όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο i24.

    • Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου: «Η Χεζμπολάχ έριξε δύο πυραύλους ακριβείας στο βόρειο Ισραήλ»

      19:25:20

      Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι η ισχυρή ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε, την Τετάρτη (11/10), δύο πυραύλους ακριβείας στο Ισραήλ, το οποίο η οργάνωση θεωρεί ορκισμένο εχθρό της.

      Οι Ισραηλινοί, σύμφωνα με την Jerusalem Post, σε όλη τη χώρα διατάχθηκαν να προφυλαχθούν εν μέσω μιας ευρείας κλίμακας επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προέρχονταν από την κατεύθυνση των βόρειων συνόρων.

      Λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης, έγιναν αναφορές για προσγείωση τρομοκρατών με αλεξίπτωτα πλαγιάς στο βόρειο Ισραήλ. Επίσης, εκδόθηκε συναγερμός για ρουκέτες σε όλο το βόρειο Ισραήλ.

    • Ισραηλινός στρατός: «Μείνετε στα σπίτια σας και κλειδώστε τις πόρτες»

      19:23:15

      Οι Ισραηλινοί καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους και να κλειδώσουν τις πόρτες τους λόγω προειδοποίησης για «πιθανή διείσδυση», όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (11/10).

      Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη Haaretz, αυτή η ανακοίνωση ερχεται μετά την προτροπή προς τους πολίτες στο βόρειο Ισραήλ να βρουν καταφύγιο μετά την είσοδο «εχθρικών αεροσκαφών» από τον Λίβανο.

    • Βίντεο από το νοσοκομείο στην Ασκελόν που χτυπήθηκε με ρουκέτα

      19:21:31

      Το Κέντρο Παιδικής Ανάπτυξης του Ιατρικού Κέντρου Μπαρζιλάι, στην πόλη Ασκελόν του Ισραήλ, επλήγη από ρουκέτα που εκτοξεύθηκε, την Τετάρτη (11/10), από παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις.

      Επισημαίνεται ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί τόσο Εβραίους όσο και Άραβες. Πάντως, εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε στο AFP, σύμφωνα με τη Le Monde, ότι «το κέντρο υπέστη ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί».

      {https://twitter.com/ariel_oseran/status/1712096534454555077}

    • Στους 1.100 οι νεκροί στη Γάζα

      19:17:37

      Τουλάχιστον 1.100 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 326 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο (07/10), όπως δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

      Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 5.339, σύμφωνα με τον Guardian.

      Μια προηγούμενη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το πρωί της Τετάρτης (11/10), έκανε λόγο για 1.055 νεκρούς Παλαιστίνιους και 5.184 τραυματίες.

    • Χωρίς ρεύμα 100 νεογέννητα και 1.100 ασθενείς σε νοσοκομεία της Γάζας

      19:12:49

      Τεράστιος ο κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, μετά τις σφοδρές επιθέσεις αλλά και τον αποκλεισμό στον εφοδιασμό τροφίμων και φαρμάκων που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Παράλληλα, εκατοντάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος.

      Από την πλευρά του, με δηλώσεις του στο Al Jazeera, o Χασάν Κχαλάφ, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Ουάφα στην πόλη της Γάζας, δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στον πολιορκημένο θύλακα βασίζονται σε γεννήτριες, οι οποίες δεν είναι εξοπλισμένες για να τροφοδοτούν πολλές ιατρικές συσκευές.

      Ο ίδιος προέβλεψε ότι οι γεννήτριες διαθέτουν «μέγιστο λίγων ημερών», τόσο σύντομο όσο μία ή δύο ημέρες, εν μέσω φθίνουσας προσφοράς καυσίμων ως αποτέλεσμα της «πλήρους πολιορκίας», που ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ.

      Διαβάστε περισσότερα εδώ

    • Βίντεο από την επίθεση στην πόλη της Χάιφα

      18:55:35

      Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη, την Τετάρτη (11/10), για τη νέα επίθεση με ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής πόλης της Χάιφα από το έδαφος του Λιβάνου.

      Μάλιστα, σε βίντεο που κάνουν τον γύρο των social media, φαίνονται οι κάτοικοι της Χάιφα να τρέχουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση προκειμένου να σωθούν.

      Υπάρχουν αναφορές, που υποστηρίζουν ότι εκτοξεύθηκαν περί τις 160 ρουκέτες.

      {https://twitter.com/AlertaNews24/status/1712132857127174389}

    • Πύραυλοι στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο

      18:41:04

      Συναγερμός στην περιοχή της Χάιφα, καθώς υπάρχει προειδοποίηση για διείσδυση εισβολέων σε κοινότητες στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, όπως αναφέρει η Haaretz.

      Μάλιστα, η Χαμάς ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς στην περιοχή της Χάιφα.

      Ακόμα, σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, Ντανιέλ Χάγκαρι, υποστήριξε ότι υπάρχουν αναφορές για εισβολή στον ισραηλινό εναέριο χώρο από το έδαφος του Λιβάνου.

      {https://twitter.com/WarMonitors/status/1712129836292944136}

    • Αμερικανός αξιωματούχος: «Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Αίγυπτο τρεις ημέρες πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς»

      18:36:55

      Το Ισραήλ έλαβε προειδοποιήσεις από την Αίγυπτο για πιθανή βία τρεις ημέρες πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς, όπως δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), ο βουλευτής Μάικλ ΜακΚολ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

      «Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος προειδοποίησε τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να συμβεί», ανέφερε ο Μάικλ ΜακΚολ στους δημοσιογράφους ύστερα από μια ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

      Ακόμα, σύμφωνα με τη Haaretz, ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν θέλω να υπεισέλθω πολύ σε απόρρητα θέματα, αλλά δόθηκε προειδοποίηση. Νομίζω ότι το ερώτημα ήταν σε ποιο επίπεδο. […] Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι πώς μας διέφυγε. Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι πώς το Ισραήλ το παρέλειψε».

      {https://twitter.com/le_Parisien/status/1712128863860379858}

    • Διάγγελμα του Μακρόν την Πέμπτη (12/10)

      18:32:16

      Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα, την Πέμπτη (12/10) στις 20:00 [τοπική ώρα], αφού συγκεντρώσει τους ηγέτες των κομμάτων στο Ελιζέ για να συζητήσουν την κατάσταση μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (11/10) η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

      Ακόμα, σύμφωνα με τη Le Monde, ο αρχηγός του κράτους «θα απευθυνθεί στους Γάλλους για τις τρομοκρατικές πράξεις που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ και μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες των κομμάτων».

      {https://twitter.com/Europe1/status/1712127688687730827}

    • Αυτός είναι ο στρατός του Ισραήλ

      18:26:03

      Το Ισραήλ διαθέτει μία τεράστια στρατιωτική μηχανή καθώς, σύμφωνα με τη Στρατιωτική Ισορροπία 2023 του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), διαθέτει 169.500 εν ενεργεία στρατιωτικούς στον στρατό, στο ναυτικό και στον παραστρατιωτικό τομέα.

      Επιπλέον 465.000 αποτελούν τις εφεδρικές του δυνάμεις, ενώ 8.000 αποτελούν μέρος του παραστρατιωτικού του σώματος.

      Περίπου 300.000 Ισραηλινοί στρατιώτες σταθμεύουν τώρα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος, την Τετάρτη (11/10), εν μέσω φόβων για πιθανή χερσαία επιχείρηση.

      Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους πολίτες άνω των 18 ετών – μόλις καταταγούν, οι άνδρες αναμένεται να υπηρετήσουν για 32 μήνες και οι γυναίκες για 24 μήνες.

      Ισραήλ, Στρατός
      Ιnfographic για τον στατό του Ισραήλ | Πηγή: Al Jazeera

      Διαβάστε περισσότερα εδώ

    • Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τρέχει να βρει καταφύγιο στο νότιο Ισραήλ (Βίντεο)

      18:15:32

      Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλίβερλι, επισκεπτόταν την πόλη Οφακίμ στο νότιο Ισραήλ όταν, την Τετάρτη (11/10), οι σειρήνες χτύπησαν προειδοποιώντας για επικείμενη ρίψη πυραύλων της Χαμάς.

      Πάντως, ο ίδιος φαίνεται να τρέχει να καλυφθεί καθώς ηχούν οι σειρήνες σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο Ισραήλ και συνάντησε επιζώντες των επιθέσεων της Χαμάς και ανώτερους Ισραηλινούς ηγέτες.

      Επισημαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει εκφράσει την υποστήριξή της προς το Ισραήλ και έχει καταδικάσει τις επιθέσεις της Χαμάς.

      {https://twitter.com/israel/status/1712113847924896093}

    • Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τον πόλεμο στο Ισραήλ

      18:10:09

      Συγκαλείται εκτάκτως, την Πέμπτη (12/10), το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στη σκιά του πολέμου στο Ισραήλ.

      Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 12:00, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου».

      Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι ο συντονισμός ενεργειών και η αξιολόγηση της κατάστασης στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και η εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

      Διαβάστε περισσότερα εδώ

    • Επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στο νότιο Ισραήλ

      18:06:36

      Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλίβερλι, περιηγήθηκε την Τετάρτη (11/10) στην πόλη Οφακίμ του νότιου Ισραήλ, η οποία δέχθηκε επίθεση από τρομοκράτες της Χαμάς.

      Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Haaretz, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έφθασε στο Ισραήλ για επίσκεψη αλληλεγγύης. Ο Τζέιμς Κλίβερλι μίλησε με μέλη οικογενειών αιχμαλώτων και με ανθρώπους που κρατήθηκαν όμηροι για πολλές ώρες από τη Χαμάς. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και Βρετανοί πολίτες, με έναν νεκρό και 7 αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

      Αργότερα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

      Επισημαίνεται ότι, την Πέμπτη (12/10), στο Ισραήλ θα φτάσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

      {https://twitter.com/JamesCleverly/status/1712105459706995064}

    • Επεισόδια στο Παρίσι σε διαδήλωση υποστηρικτών της Χαμάς

      18:01:40

      Στο Παρίσι, η Αστυνομία διέλυσε με τη βία διαδήλωση υποστηρικτών της Χαμάς. Αφού εισέβαλαν στο πλήθος, μερικοί από τους αστυνομικούς έκαναν χρήση των γκλομπ και ξέσπασαν επεισόδια, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (11/10).

      {https://twitter.com/visegrad24/status/1712099771375059443}

      Διαβάστε περισσότερα εδώ

    • Μεσολάβηση του Κατάρ ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς για τους ομήρους

      17:59:46

      Το Κατάρ μεσολαβεί με το Ισραήλ και τη Χαμάς για την ανταλλαγή γυναικών και παιδιών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα «γυναίκες και εφήβους από την Παλαιστίνη που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές», δήλωσε στο CNN, την Τετάρτη (11/10), διπλωματική πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις.

    • «Συγκλονισμένος από τις τρομοκρατικές πράξεις στο Ισραήλ» ο βασιλιάς Κάρολος Γ'

      17:54:43

      Eκπρόσωπος του Καρόλου Γ', μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη (11/10), στην οποία αναφέρει ότι ο βασιλιάς είναι «συγκλονισμένος και καταδικάζει τις βάρβαρες τρομοκρατικές πράξεις στο Ισραήλ».

      Η δήλωση αυτή, όπως τονίζει το BBC, δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως πολιτική. Ο βασιλιάς Κάρολος, ως πρώην πρίγκιπας της Ουαλίας, έχει μακροχρόνιο ενδιαφέρον για πνευματικά θέματα και για τις σχέσεις μεταξύ των μεγάλων θρησκειών, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού.

      {https://twitter.com/Newsweek/status/1712116487773725160}

    • Νοσοκομείο στην Ασκελόν χτυπήθηκε από ρουκέτα

      17:32:07

      Ένα νοσοκομείο στην Ασκέλον, στο νότιο Ισραήλ, χτυπήθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος.

      «Μια ρουκέτα χτύπησε απευθείας το κέντρο ανάπτυξης παιδιών», ένα κτήριο στο νοσοκομείο Μπαρζιλάι, όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη (11/10).

      Ακόμα, εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε στο AFP, σύμφωνα με τη Le Monde, ότι «το κέντρο υπέστη ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί».

    • Συγκλονιστική φωτογραφία από την Ασκελόν

      17:28:30

      Ισραηλινοί βρίσκουν καταφύγιο, την Τετάρτη (11/10), από τις ρουκέτες που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, όπως καταδεικνύει η φωτογραφία του Λέο Κορέα για το AP.

      Ισράηλ, Ασκελόν, Πόλεμος, Μέση Ανατολή

    • Δέκα Γάλλοι σκοτώθηκαν και 18 αγνοούνται, μεταξύ των οποίων «πολλά παιδιά που πιθανόν απήχθησαν»

      17:23:39

      Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης με ερωτήσεις στη Γερουσία, την Τετάρτη (11/10), η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, σύμφωνα με τη Le Monde, ανέφερε τα εξής: «Θέλω να πω έναν ιδιαίτερο λόγο για τους 10 νεκρούς υπηκόους μας και τους 18 για τους οποίους δεν έχουμε νέα, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά που πιθανώς απήχθησαν από τη Χαμάς. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις οικογένειες».

      {https://twitter.com/publicsenat/status/1712093249345593854}

    • Αξιωματούχος ισραηλινού στρατού: «Αποτύχαμε στην αποστολή μας να υπερασπιστούμε τη Λωρίδα της Γάζας»

      17:16:08

      O διοικητής της Μεραρχίας 99 των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), σύμφωνα με τη Haaretz, πως «αποτύχαμε στην αποστολή μας να υπερασπιστούμε τη Λωρίδα της Γάζας».

    • Μεταφέρονται τραυματίες από τον βορρά στο κεντρικό Ισραήλ υπό τον φόβο κλιμάκωσης με τον Λίβανο

      17:12:19

      Το ισραηλινό Υπουργείο Υγείας μεταφέρει τραυματίες από τα νοσοκομεία του βορρά στο κεντρικό Ισραήλ για την προετοιμασία πιθανής κλιμάκωσης στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο i24.

      {https://twitter.com/i24NEWS_EN/status/1712102011775205766}

    • Εξετάζεται χρηματοδότηση της Χαμάς από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες

      17:06:32

      Ο πόλεμος στο Ισραήλ έφτασε και στην Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος που, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (11/10), ερευνά επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα για το ενδεχόμενο να συνδέονται με χρηματοδότηση της Χαμάς.

      Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ε.τ. Αντεισαγγελέας ΑΠ Χαράλαμπος Βουρλιώτης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αρχής, που είναι και η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενεπλάκη στον πόλεμο του Ισραήλ, καθώς τον υποχρεώνει ο νόμος.

      Διαβάστε περισσότερα εδώ

    • Υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ: «Σας ευχαριστώ, Πρόεδρε Μπάιντεν!»

      17:02:16

      Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, κοινοποίησε στο Χ τη φωτογραφία μιας πινακίδας δίπλα σε έναν δρόμο στο Ισραήλ, γράφοντας: «Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε [σ.σ. των ΗΠΑ]».

      Αυτό συμβαίνει την ώρα που οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, με το πρώτο αεροπλάνο που μετέφερε αμερικανικά όπλα να φτάνει στο νότιο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης (10/10).

      Πάντως, σύμφωνα με το BBC, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «προηγμένα πυρομαχικά» έφτασαν στην αεροπορική βάση Νεβατίμ και ότι «προορίζονται να επιτρέψουν σημαντικά πλήγματα και προετοιμασία για πρόσθετα σενάρια».

      Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την Τρίτη (10/10), καταδίκασε την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ ως «κακή». Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν, επίσης, ένα αεροπλανοφόρο και ένα μαχητικό αεροσκάφος στην ανατολική Μεσόγειο.

      {https://twitter.com/elicoh1/status/1712069358468358470}

    • Επαναπατρίζονται Γάλλοι πολίτες από το Ισραήλ

      16:57:19

      Η Air France θα πραγματοποιήσει πτήση επαναπατρισμού από το Τελ Αβίβ στο Παρίσι, την Πέμπτη (12/10), για τους Γάλλους υπηκόους που βρίσκονται στο Ισραήλ και έχουν χαρακτηριστεί ως οι «πιο ευάλωτοι», σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.

      «Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, ιδίως οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία ή σε ιατρικές καταστάσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανάγκη, θεωρούνται προτεραιότητες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των γαλλικών Αρχών, σύμφωνα με το CNN.

      Η ειδική πτήση οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος της υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολόν.

    • Πούτιν: «Αβάσιμες οι υποδείξεις για εμπλοκή του Ιράν»

      16:54:33

      Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), ότι αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ είναι «τρομερό», καθώς κάλεσε και τις δύο πλευρές να ελαχιστοποιήσουν τους θανάτους αμάχων.

      Μιλώντας σε συνέδριο στη Μόσχα, σύμφωνα με το BBC, ο Βλαντίμιρ Πούτιν – ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για κατηγορίες περί εγκλημάτων πολέμου που σχετίζονται με την Ουκρανία – κατηγόρησε, επίσης, τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν την ένταση.

      «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι ΗΠΑ φέρνουν ομάδες αεροπλανοφόρων [στην περιοχή]», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην αποστολή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.

      Ακόμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι υποδείξεις ότι το Ιράν μπορεί να εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς ήταν «αβάσιμες». Πάντως, το Ιράν πανηγύρισε για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αλλά ο ανώτατος ηγέτης του αρνήθηκε, την Τρίτη (10/10), ότι εμπλέκεται. Η Τεχεράνη είναι ένας από τους κύριους χορηγούς της Χαμάς εδώ και πολλά χρόνια, παρέχοντάς της οικονομική βοήθεια και όπλα.

    • Συμφωνία Νετανιάχου – Γκαντς για σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης

      16:36:23

      Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως μετέδωσε η Haaretz, ήρθε σε συμφωνία με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντς, για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας έκτακτης ανάγκης εν μέσω του πολέμου με την παλαιστινιακή Χαμάς στη Γάζα.

      {https://twitter.com/SkyNews/status/1712105843095679344}

      Διαβάστε περισσότερα εδώ

    • Κάτοικος Γάζας: «Είμαστε χωρίς internet, ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό»

      16:34:07

      Ο κάτοικος της Γάζας, Καμάλ Μασράουϊ, μίλησε, την Τετάρτη (11/10), από ένα υπόγειο καταφύγιο με 45 άτομα.

      «Είναι πολύ δύσκολα, δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ίντερνετ, δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα», είπε ο ίδιος στο BBC. Τα παιδιά του είναι τραυματισμένα και οι πνεύμονές του πονούν. Ακόμα, Καμάλ Μασράουϊ έχει χάσει μερικά μέλη της οικογένειάς του, αλλά δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους επειδή το διαδίκτυο δεν λειτουργεί.

      «Προσπαθήσαμε να κάνουμε οδικές διαδρομές μέχρι το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ, αλλά δεν ήταν ασφαλές λόγω των εκρήξεων» είπε ακόμα. Στο τηλέφωνο, ο άνδρας ανέφερε ότι η καρδιά του χτυπάει δυνατά καθώς ψάχνει για το επόμενο χτύπημα, σκεπτόμενος «μήπως είμαι εγώ ο επόμενος;».

      "Δεν νομίζω ότι οι άμαχοι αξίζουν να πεθάνουν, θα πρέπει να μείνουν έξω από τη σύγκρουση», ανέφερε στη συνέχεια ο Παλαιστίνιος, τονίζοντας: «Δεν μπορώ πραγματικά να κατηγορήσω τη Χαμάς, δεν μπορώ πραγματικά να κατηγορήσω το Ισραήλ, αλλά λέω ότι εμείς οι πολίτες επηρεαζόμαστε. Είμαστε οι άνθρωποι που δεν συμμετέχουν σε αυτή τη σύγκρουση και την πληρώνουμε».

    • Ισραήλ: Πάνω από 1.200 οι νεκροί

      16:21:32

      Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ έχει ξεπεράσει τους 1.200, σύμφωνα τις Αρχές, ενώ οι βομβαρδισμοί στη Γάζα από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) συνεχίζονται.

    • Σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου

      16:16:31

      Η Αίγυπτος έχει συζητήσει σχέδια με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας υπό καθεστώς περιορισμένης εκεχειρίας, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

      Μάλιστα, η βοήθεια θα περνούσε από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, δήλωσαν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, σύμφωνα με το Al Jazeera.

    • Πούτιν: «Οι οι ΗΠΑ παραμελούν τους μηχανισμούς διευθέτησης της Μ. Ανατολής»

      16:10:51

      Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

      Ακόμα, σύμφωνα με το Reuters, ο Πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε, την Τετάρτη (11/10), τις ΗΠΑ ότι παρακάμπτουν μια καθιερωμένη διαδικασία διευθέτησης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και ότι προσπαθούν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους χωρίς να επιλύσουν τα θεμελιώδη ζητήματα.

      «Ένα μέρος των εδαφών που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν και θεωρούσαν πάντα μέρος των αρχικών παλαιστινιακών εδαφών, έχει καταληφθεί από το Ισραήλ σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και με διαφορετικούς τρόπους. Κυρίως, βέβαια, με τη βοήθεια στρατιωτικής βίας».

      Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «διατηρούμε τις επαφές μας με τα μέρη της σύγκρουσης», προσθέτοντας ότι η Ρωσία «συνεχίζει να αναλύει προσεκτικά την κατάσταση» και ότι «διατηρεί τη θέση της ως χώρα που έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στις διαδικασίες διευθέτησης».

    • Χεζμπολάχ κατά ΗΠΑ: «Η αμερικανική πολιτική υποστηρίζει συνεχώς την επιθετικότητα και την τρομοκρατία»

      16:04:52

      H Χεζμπολάχ εξέδωσε, την Τετάρτη (11/10), ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφέροντας τα εξής: «Βλέπουμε τις ΗΠΑ ως πλήρη συνεργό στη σιωνιστική επιθετικότητα και τις θεωρούμε πλήρως υπεύθυνες για τις δολοφονίες, τα εγκλήματα, την πολιορκία και τις σφαγές».

      Ακόμα, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (ΚΑΝ), η Χεζμπολάχ επεσήμανε: «Η απεριόριστη υποστήριξη της σιωνιστικής δολοφονικής μηχανής και της επιθετικότητας είναι η πραγματική ουσία της αμερικανικής πολιτικής που υποστηρίζει συνεχώς την επιθετικότητα και την τρομοκρατία».

    • Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: «Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα»

      15:58:02

      Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε, την Τετάρτη (11/10), στο Fox News ότι «ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα».

      {https://twitter.com/spectatorindex/status/1712084621712867462}

    • Υπουργείο Ενέργειας: Έκλεισε ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας λόγω έλλειψης καυσίμων

      15:56:11

      Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας ξέμεινε από καύσιμα το απόγευμα της Τετάρτης (11/10) και έτσι έκλεισε, αφού το Ισραήλ διέκοψε τις προμήθειες, όπως δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας.

      Έτσι, απομένουν μόνο οι γεννήτριες για την τροφοδοσία της περιοχής, αλλά και αυτές λειτουργούν με καύσιμα που είναι σε έλλειψη εντός της Γάζας, σύμφωνα με τον Guardian.

    • Βασιλιάς Ιορδανίας: «Δεν θα υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη χωρίς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος»

      15:53:22

      Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), ότι δεν είναι δυνατή η ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς την ανάδυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

      Η κλιμάκωση της βίας έδειξε ότι η περιοχή δεν θα «απολαμβάνει σταθερότητα, ασφάλεια ή ειρήνη» χωρίς την ανάδυση ενός παλαιστινιακού κράτους με κυριαρχία σε εδάφη που το Ισραήλ είχε καταλάβει στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967.

      Ακόμα, «η λύση των δύο κρατών ήταν η μόνη επιλογή», δήλωσε ο μονάρχης στους βουλευτές σε ομιλία του κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, σύμφωνα με το Al Arabiya.

    • Ρουκέτες από τη Χαμάς στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Ισραήλ

      15:46:07

      Η Χαμάς δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), ότι στόχευσε με ρουκέτες το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Ισραήλ.

      {https://twitter.com/spectatorindex/status/1712086621716439343}

    • Επίσκεψη Αμερικανίδας επιτετραμμένης σε τόπο επιθέσεων στο Ισραήλ, κοντά στη Γάζα

      15:45:13

      Η προσωρινή επιτετραμμένη που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, Στέφανι Χάλετ, επισκέφθηκε τον τόπο μιας επίθεσης κοντά στα σύνορα με τη Γάζα στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπως δήλωσε, «για να γίνει μάρτυρας των φρικαλεοτήτων που διαπράττουν οι τρομοκράτες της Χαμάς».

      Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το σημείο της επίθεσης, η ίδια δήλωσε: «Είναι πραγματικά απίστευτο. Ως μητέρα – και απλώς ως άνθρωπος – να βλέπω και να γνωρίζω τι συνέβη εδώ. Είναι πραγματικά σημαντικό να πούμε ότι ήμασταν, το είδαμε και είναι κακό. Και στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Όλοι μας. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ».

      Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επί του παρόντος πρέσβη στο Ισραήλ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον έχουν – μέχρι στιγμής – αρνηθεί να συναντηθούν και να εγκρίνουν τον διορισμό του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για το ρόλο αυτό, Τζακ Λιου.

      {https://twitter.com/USAmbIsrael/status/1712078687968092420}

    • Μπάιντεν: Θα συμμετάσχει σε συνάντηση με ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας

      15:40:54

      Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι των ηγετών της εβραϊκής κοινότητας και μίλησε για την αμέριστη υποστήριξή του στο Ισραήλ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και για το έργο του στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, σύμφωνα με τη Haaretz.

    • Ερντογάν: «Το Ισραήλ συμπεριφέρεται στη Γάζα ως οργάνωση παρά ως κράτος»

      15:33:16

      Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετείχε σε σύνοδο του Κόμματος AK που έγινε στην Εθνοσυνέλευση, την Τετάρτη (11/10), και είπε για το Ισραήλ ότι «συμπεριφέρεται στη Γάζα ως οργάνωση και όχι ως κράτος».

      «Το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεχνά πως αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση μάλλον παρά ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, καταγγέλλοντας τις «επονείδιστες μεθόδους» του ισραηλινού στρατού.

      «Να βομβαρδίζεις κοινότητες αμάχων, να σκοτώνεις αμάχους, να εμποδίζεις την ανθρωπιστική βοήθεια και να προσπαθείς να τα παρουσιάζεις αυτά ως κατορθώματα δεν μπορεί να είναι παρά αντίδραση μιας οργάνωσης και όχι ενός κράτους», επέμεινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χρησιμοποιεί συνήθως τον όρο «οργάνωση» για να χαρακτηρίσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Άγκυρα όσο και από τους συμμάχους της στη Δύση.

      «Πιστεύουμε πως ο πόλεμος πρέπει να έχει μια ηθική και πως οι δύο πλευρές οφείλουν να τη σέβονται. Δυστυχώς, αυτή η αρχή παραβιάζεται σοβαρά στο Ισραήλ και στη Γάζα», είπε, ακόμα, καταγγέλλοντας τις «δολοφονίες αμάχων στο ισραηλινό έδαφος», καθώς και «την τυφλή σφαγή αθώων στη Γάζα που υπόκεινται σε συνεχείς βομβαρδισμούς».

      {https://twitter.com/CGTNEurope/status/1712084044983218293}

    • Έφτασε στο Ισράηλ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών

      15:25:30

      Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλίβερλι, έφτασε στο Ισραήλ την Τετάρτη (11/10), όπως δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια «να επιδείξει την ακλόνητη αλληλεγγύη του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον ισραηλινό λαό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

      Ακόμα, σύμφωνα με το CNN, ο Τζέιμς Κλίβερλι «θα συναντηθεί με επιζώντες των επιθέσεων και ανώτερους Ισραηλινούς ηγέτες για να εκφράσει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

      {https://twitter.com/GBNEWS/status/1712080241689022639}

    • Γερμανία: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για άμεση εμπλοκή του Ιράν»

      15:23:33

      Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters, σύμφωνα με τον Guardian, ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν έγκυρες αποδείξεις για την άμεση εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

    • Έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για απελευθέρωση των ομήρων

      15:19:28

      Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε, την Τετάρτη (11/10), τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που αιχμαλώτισε κατά τη διάρκεια των πρωτοφανών επιθέσεών της κατά του Ισραήλ.

      «Προσεύχομαι για τις οικογένειες που είδαν μια ημέρα γιορτής να μετατρέπεται σε ημέρα πένθους και ζητώ την άμεση απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια του γενικού ακροατηρίου μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

      Ο Πάπας Φραγκίσκος συνέχισε αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, λέγοντας: «Είναι το δικαίωμα εκείνων που δέχονται επίθεση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους». Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την «απόλυτη πολιορκία που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, όπου υπήρξαν επίσης πολλά αθώα θύματα».

      Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός δεν βοηθούν στην επίτευξη λύσης στη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά τροφοδοτούν το μίσος, τη βία και την εκδίκηση, προκαλώντας πόνο και στις δύο πλευρές».

      Τα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου, σύμφωνα με το CNN, έρχονται αρκετές ημέρες αφότου αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη σύγκρουση κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας προσευχής την Κυριακή (08/10), στην οποία παρακάλεσε να σταματήσουν οι επιθέσεις και οι μάχες, λέγοντας: «Ο πόλεμος είναι μια ήττα, κάθε πόλεμος είναι πάντα μια ήττα».

      {https://twitter.com/EWTNVatican/status/1712079926533247386}

    • Σε εξέλιξη οι συνομιλίες Νετανιάχου – Γκαντς για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης

      15:16:04

      Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντς, συνεχίζονται για περισσότερες από τρεις ώρες.

      Η συνάντηση πραγματοποιείται αφού οι εταίροι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στον συνασπισμό της σκληρής δεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ ενέκριναν πρόταση για μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας έκτακτης ανάγκης» μετά την επίθεση της Χαμάς.

      Μάλιστα, το Al Jazeera αναφέρει το εξής: «Αυτό που γνωρίζουμε από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης είναι ότι θα ήθελαν να δουν κάποιους από τους συμμάχους του Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσα στον συνασπισμό του να απομακρύνονται από θέσεις που θα τους επέτρεπαν να έχουν λόγο σε θέματα ασφάλειας ή στρατιωτικά θέματα, που αφορούν σε πιθανές ενέργειες στη Γάζα. Αυτό φαίνεται να είναι ένα σημείο εμπλοκής, δεδομένου ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βασίζεται σε αυτά τα άτομα για να διατηρήσει την πλειοψηφία του μέσα στο κοινοβούλιο, και επομένως την εξουσία του ως κυβέρνηση».

    • Αναφορές για διακοπή λειτουργίας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Γάζα

      15:13:18

      Υπάρχουν αναφορές ότι ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη Γάζα έχει σταματήσει να λειτουργεί. Νωρίτερα, οι Αρχές δήλωσαν ότι το εργοστάσιο είχε καύσιμα για 10 έως 12 ώρες.

      Το Ισραήλ διέκοψε, τη Δευτέρα (09/10), τη δική του παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα στο πλαίσιο της «πλήρους πολιορκίας», όπως την αποκάλεσε, ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς.

      Εκτός από το δίκτυο, ορισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βασίζονται σε γεννήτριες. Ωστόσο, και αυτές θα έχουν έλλειψη καυσίμων, σύμφωνα με τον Guardian.

    • Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: «Προετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο»

      15:11:29

      Το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους για να πολεμήσουν για τον στρατό του, δήλωσε την Τετάρτη (11/10) ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), ταγματάρχης Ντόρον Σπίλμαν.

      «Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει κάποιον που έχει κληθεί. Ή, δυστυχώς, επειδή είμαστε μια τόσο μικρή χώρα, μια οικογένεια που δεν έχει φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα που εξακολουθούν να αγνοούνται» δήλωσε ο Ντόρον Σπίλμαν στο CNN. Ο ίδιος επεσήμανε τις αναφορές που δείχνουν ότι η κινητοποίηση στο Ισραήλ, το οποίο έχει πληθυσμό περίπου 9,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, ήταν στην «κλίμακα μιας μεγάλης χώρας», όπως οι ΗΠΑ.

      Επανέλαβε, επίσης, τις παρατηρήσεις του αρχηγού του Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Χέρζι Χάλεβι, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «προετοιμάζεται για κάθε σενάριο», καθώς συνεχίζει να συγκεντρώνει χερσαίες δυνάμεις κατά μήκος των νότιων συνόρων του.

      Σε ενημέρωση του Τύπου την Τετάρτη, άλλος εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι η «αποστολή» τους είναι «να διασφαλίσουν ότι η Χαμάς στο τέλος αυτού του πολέμου δεν θα έχει καμία στρατιωτική ικανότητα με την οποία θα μπορεί να απειλεί ή να σκοτώνει Ισραηλινούς πολίτες».

      «Έχουμε στείλει το πεζικό μας, τους τεθωρακισμένους στρατιώτες μας, το σώμα πυροβολικού μας και πολλούς άλλους στρατιώτες από την εφεδρεία. 300.000 σε αριθμό σε διάφορες ταξιαρχίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους. «Βρίσκονται τώρα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

    • Φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ απέτισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

      15:00:55

      Φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ απέτισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία της Προέδρου του Ρομπέρτα Μέτσολα, των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς και του Πρέσβη του Ισραήλ στην ΕΕ Χαΐμ Ρέγκεβ.

      Η τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 1μ.μ. (ώρα Βελγίου), έξω από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες (esplanade), όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου (εργαζόμενοι της Ευρωβουλής, αλλά και άλλοι). Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο Ισραήλ και ακολούθησαν ο εθνικός ύμνος του Ισραήλ και ο ύμνος της ΕΕ (ωδή στη χαρά).

      «Σας ευχαριστώ όλους όσοι είστε μαζί μας σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για το λαό του Ισραήλ που υπέστη την πιο φρικτή επίθεση, εδώ και πάρα πολλά χρόνια», δήλωσε η Ρ. Μέτσολα και πρόσθεσε: «Η συγκέντρωσή μας εδώ σήμερα είναι συμβολική, η φωνή μας είναι σημαντική και η ισχυρή στάση μας ενάντια στην τρομοκρατία είναι κρίσιμης σημασίας».

      «Με την παρουσία μας εδώ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, καταδικάζουμε τις φρικτές πράξεις τρομοκρατίας και δολοφονίας και ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων», ανέφερε η Πρόεδρος του ΕΚ και συνέχισε λέγοντας:

      «Δεν υπάρχει δικαιολογία για την τρομοκρατία. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, δεν εκπροσωπεί τις νόμιμες προσδοκίες του Παλαιστινιακού λαού. Δεν προσφέρει λύσεις, αλλά λουτρό αίματος».

      Αυτό που έζησε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς είναι «τρομοκρατία στην πιο ειδεχθή μορφή της», είπε η Ρ. Μέτσολα, επισημαίνοντας ότι η Χαμάς δολοφόνησε πάνω από 1.000 αθώους ανθρώπους, γυναίκες, παιδιά, μωρά και άνδρες και έχει ακόμα στα χέρια της πάνω από 100 ομήρους. «'Ανοιξαν πυρ σε εκατοντάδες νέους ανθρώπους σε φεστιβάλ μουσικής, σκοτώνοντας αδιακρίτως…παρέλασαν με τους σκοτωμένους σαν τρόπαια».

    • Τούρκος Υφυπουργός στον Νετανιάχου: «Θα πεθάνεις»

      15:00:13

      Με ανάρτηση στο «Χ» ο Υφυπουργός Παιδείας της Τουρκίας Ναζίφ Γιλμάζ έγραψε για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι «μια μέρα θα σε πυροβολήσουν κι εσένα και θα πεθάνεις».

      Ο Τούρκος Υφυπουργός το έγραψε αυτό ως απάντηση σε ανάρτηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου όπου σχολιάζει σε βίντεο το βομβαρδισμό της Γάζας, προτρέποντας τις ισραηλινές δυνάμεις να συνεχίσουν με όλη τους τη δύναμη.

      {https://twitter.com/yilmaznazif/status/1711844678780301411}

      Πιο συγκεκριμένα ο Νετανιάχου γράφει «συνεχίστε με όλη τη δύναμη» με τον Γιλμάζ να απαντά στην ανάρτηση «Μια μέρα θα σε πυροβολήσουν κι εσένα. Θα πεθάνεις...»

    • Πώς φορτίζουν τα κινητά τους οι κάτοικοι της Γάζας

      14:24:12

      Ένα βιντεάκι ανέβηκε στο X και φέρεται να δείχνει τους κατοίκους της Γάζας να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα καθώς η περιοχή δεν έχει ρεύμα.

      {https://twitter.com/clashreport/status/1712049624494567792}

    • Με ρουκέτες στην Ασκελόν απάντησε η Χαμάς

      14:10:29

      Νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ασκελόν από τη Χαμάς.

      Μάλιστα κινδύνεψε το συνεργείο της ΕΡΤ.

      Δείτε βίντεο:

    • Ετοιμάζουν χερσαία επίθεση οι Ισραηλινοί;

      14:06:22

      300.000 Ισραηλινοί να βρίσκονται στα σύνορα με τη Γάζα, έτοιμοι να επέμβουν στη Γάζα μόλις πάρουν την εντολή.

    • Γιατί η Αίγυπτος δεν θα ανοίξει τα σύνορα με τη Γάζα;

      13:18:10

      Ένα από τα ερωτήματα των ημερών είναι για ποιον λόγο η Αίγυπτος δεν ανοίγει τα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να δεχτεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

      Ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News, Μichael Clarke απαντά:

      «Το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο είναι κλειστό και οι Ισραηλινοί πιθανότατα θέλουν να το κρατήσουν κλειστό», είπε, εξηγώντας ότι θελουν να εμποδίσουν τους μαχητές της Χαμάς να διαφύγουν.

      Οι Αιγύπτιοι από πλευράς τους, δεν θέλουν με τίποτα να το ανοίξουν καθώς δεν θέλουν να εμπλακούν σε μια προσφυγική κρίση».

      «Δεν θέλουν μια άλλη Γάζα να αναπτυχθεί στη χερσόνησο του Σινά», αναφέρει ο αναλυτής και αποκαλύπτει μάλιστα πως τους έχει προταθεί, να μεταφέρουν τη Γάζα στο Σινά.

      Απολύτως όχι, απαντούν οι Αιγύπτιοι.

    • Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: 1.055 οι νεκροί, 5.184 οι τραυματίες

      13:12:24

      Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα: 1.055 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 5.184 είναι τραυματίες από την αρχή των αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ, ανέφερε.

      Σχεδόν τα δύο τρίτα των τραυματιών στη Λωρίδα της Γάζας είναι γυναίκες και παιδιά, δήλωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

      «Όλα τα κρεβάτια των νοσοκομείων έχουν εξαντληθεί - τα φάρμακα και τα ιατρικά αναλώσιμα εξαντλούνται», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

      Έχουν καταγραφεί 5.000 τραυματίες από το υπουργείο Υγείας, με αυτή την τελευταία ενημέρωση να δείχνει ότι περισσότεροι από 3.000 από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

      Περισσότεροι από 260.000 έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    • Η Αίγυπτος λαμβάνει μέτρα για να προλάβει μια μαζική έξοδο των Παλαιστινίων από τη Γάζα

      12:54:24

      Η Αίγυπτος λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει μια μαζική έξοδο των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Σινά, την ώρα που οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σταμάτησαν χθες Τρίτη τη διέλευση από το βασικό σημείο εξόδου από τον παλαιστινιακό θύλακα.

      Η επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Γάζας έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Αίγυπτο, η οποία έχει καλέσει τις ισραηλινές αρχές να προσφέρουν ασφαλή διέλευση στους αμάχους του θύλακα, αντί να τους ενθαρρύνουν να φεύγουν προς τα νοτιοδυτικά προς το Σινά, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

      Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε χθες Τρίτη ότι η κλιμάκωση στη Γάζα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και ότι το Κάιρο επιδιώκει την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης σε συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους.

      Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει το ζήτημα να διευθετηθεί εις βάρος άλλων, υπογράμμισε ο Σίσι, μια αναφορά στο ενδεχόμενο οι Παλαιστίνιοι να ωθηθούν στο Σινά.

      Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα παρέμενε κλειστό σήμερα το πρωί, ενώ στη διάρκεια της νύκτας αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από το σημείο, επεσήμαναν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο αιγυπτιακός στρατός έχει επίσης λάβει θέσεις κοντά στα σύνορα, κάνοντας περιπολίες και ελέγχοντας την περιοχή, σύμφωνα με τον Άχμεντ Σάλεμ του Sinai Foundation for Human Rights.

      Η Ράφα είναι το μοναδικό πέρασμα προς το Σινά για τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Η κυκλοφορία ανθρώπων και προϊόντων προς και από τον παλαιστινιακό θύλακα ελέγχεται αυστηρά από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

    • Η Χεζμπολάχ πίσω από το χτύπημα στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ

      11:40:04

      Η ομάδα μαχητών της Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα σε ισραηλινό έδαφος που εξαπολύθηκε από τον Λίβανο σήμερα το πρωί.

      Η οργάνωση είπε ότι εκτόξευσε πυραύλους ακριβείας ως απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις που άφησαν νεκρούς τρεις από τους μαχητές της νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

      {https://twitter.com/IsraelWarRoom/status/1712013046892183949}

    • Συναγερμός και στο βόρειο Ισραήλ – Εκτοξεύτηκε πύραυλος από τον Λίβανο

      11:08:42

      Aναφορές για εκτόξευση πυραύλου από τον Λίβανο.

      «Σε απάντηση στους αντιαρματικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά των στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού πριν από λίγο, ο Ισραηλινός Στρατός χτυπά επί του παρόντος στο λιβανέζικο έδαφος», αναφέρεται σε ενημέρωση από το Ισραήλ.

      Η επίθεση από λιβανικό έδαφος φέρεται να έπληξε περιοχή κοντά στην ισραηλινή πόλη Arab al Aramshe, απέναντι από το λιβανέζικο χωριό Dhayra.

      Το Ισραήλ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος μπορεί να ήταν υπεύθυνος ή αν υπήρξαν θύματα και από τις δύο πλευρές.

      {https://twitter.com/IDF/status/1712013064982151597}

    • Σειρήνες ηχούν σε περιοχές του νότιου Ισραήλ

      10:57:55

      {https://twitter.com/IDF/status/1712011289659150399}

    • Βίντεο φαίνεται να δείχνει έγκλημα πολέμου από τις ισραηλινές δυνάμεις

      10:47:07

      Το Euro-Med Human Rights Monitor κοινοποίησε ένα βίντεο που δείχνει ένα «πιθανό έγκλημα πολέμου"».

      Οι ισραηλινές δυνάμεις δημοσίευσαν βίντεο υποστηρίζοντας ότι εξόντωσαν ένοπλους μαχητές της Χαμάς

      «Η σκηνή του εγκλήματος έχει παραποιηθεί και τα τουφέκια επίθεσης φαίνεται να έχουν προστεθεί στα πτώματα. Τα άτομα αυτά μπορεί να ήταν πολίτες που πέρασαν τον φράχτη μετά την κατάρρευσή του. Η δολοφονία τους καθώς παραδίδονταν είναι μια πράξη εξωδικαστικής εκτέλεσης που συνιστά έγκλημα πολέμου», αναφέρει το Euro-Med Human Rights Monitor.

      {https://twitter.com/EuroMedHR/status/1711987165381497061}

    • Άντρες της Χαμάς κυνηγούν δύο γυναίκες στη Σντερότ

      10:35:47

      Μόλις τρια χιλιόμετρα χωρίζουν την Σντερότ από τη Λωρίδα της Γάζας, με την πόλη να αποτελεί έναν από τους πρώτους στόχους της Χαμάς που αιματοκυλίστηκαν από την εισβολή της παλαιστινιακής οργάνωσης στα ισραηλινά εδάφη.

      Ένα βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει δύο γυναίκες να προσπαθούν να διαφύγουν τη στιγμή που ένα λευκό βαν με μέλη της Χαμάς τις πλησιάζει. Οι γυναίκες έντρομες, έτρεξαν αρχικά για να καλυφθούν πίσω από ένα αυτοκίνητο, ενώ στη συνέχεια Ισραηλινοί στρατιώτες που έφτασαν στο σημείο κατάφεραν και απώθησαν τους Παλαιστίνιους.

      Υπήρξε ανταλλαγή πυρών, από τα οποία φέρεται να τραυματίστηκε μία από τις δύο γυναίκες. Το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο, λίγη ώρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

      {https://www.instagram.com/p/CyPUM1_MP57/}

    • Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Γάζα έχει πετρέλαιο για άλλες 10-12 ώρες

      10:29:12

      {https://twitter.com/Jerusalem_Post/status/1711997326116446306}

    • Το Ισραήλ βομβάρδισε πανεπιστήμιο που συνδέεται με τη Χαμάς

      10:21:32

      Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας ισλαμικό πανεπιστήμιο που συνδέεται με το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, δήλωσε αξιωματούχος του ιδρύματος.

      «Τα σφοδρά αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν ολοσχερώς κάποια κτίρια του ισλαμικού πανεπιστημίου», επεσήμανε ο Άχμεντ Οράμπι, αξιωματούχος του ιδρύματος.

      «Κανένας δεν μπορεί να εισέλθει λόγω των πυρκαγιών, των πετρών και των συντριμμιών που είναι σκορπισμένα στους δρόμους γύρω από το πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο ίδιος. Πυκνά σύννεφα σκόνης γέμισαν τον ουρανό όταν κατέρρευσαν τα κτίρια, σημείωσε.

      {https://twitter.com/TheMossadIL/status/1711705860336910763}

      Λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση της Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της περασμένης νύκτας εναντίον της Γάζας.

      Από τις επιδρομές επλήγησαν δεκάδες κτίρια κατοικιών, εργοστάσια, τεμένη και καταστήματα, σύμφωνα με τον Σαλάμα Μάρουφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

      Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι στη διάρκεια της νύκτας έπληξε πολλές θέσεις της Χαμάς, εξηγώντας ότι μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν «προηγμένα συστήματα εντοπισμού» του παλαιστινιακού κινήματος.

      Είκοσι τέσσερις στόχοι της Χαμάς επλήγησαν στην περιοχή Μπέιτ Χάνουν, στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως δύο υποκαταστήματα τραπεζών τα οποία χρησιμοποιούσε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα για «να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία», σύμφωνα με τον στρατό.

      Από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν επίσης μια αποθήκη όπλων και ένα διοικητικό κέντρο της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    • «Έκαψαν μέσα στο σπίτι της τη γυναίκα που πρόσεχε τα παιδιά μου» - Σοκάρει η περιγραφή Έλληνα του Ισραήλ

      10:09:25

      Συγκλονίζουν οι περιγραφές ενός από τους Έλληνες που ζούσαν στο Ισραήλ και επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών. Ο Μάκης Λεβί, που ζει μόλις 7χλμ από τη Λωρίδα της Γάζας, μίλησε στο Mega για τι έζησαν ο ίδιος και η οικογένειά του το Σάββατο (7/10), όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική της επίθεση.

      Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

    • Ο IDF υπόσχεται εκδίκηση για τη σφαγή στο κιμπούτς Κφαρ Αζά

      10:08:02

      Ο ισραηλινός στρατός με ανάρτησή του στο Χ κάνει αναφορά στη σφαγή που συντελέστηκε στο Κφαρ Αζά όταν μέλη της Χαμάς κατέσφαξαν κόσμο, ανάμεσά τους και 40 βρέφη.

      «Το πρωί του Σαββάτου, τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν σε χωράφια. Κάποιοι προσγειώθηκαν με αλεξίπτωτα. Οι τρομοκράτες πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, σφάζοντας μωρά, μητέρες και πατέρες στα υπνοδωμάτιά τους. Η Χαμάς θα πληρώσει για αυτό το έγκλημα», αναφέρει η ανάρτηση.

      {https://twitter.com/IDF/status/1711998755510112386}

      Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πάντως δήλωσαν στο Sky News ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αναφορές ότι 40 μωρά αποκεφαλίστηκαν από μαχητές της Χαμάς στο Kfar Aza.

      Έχει επιβεβαιωθεί ότι παιδιά σκοτώθηκαν στο κιμπούτς, αλλά οι ισχυρισμοί για αποκεφαλισμούς παραμένουν ανεπιβεβαίωτοι προς το παρόν.

      Ακολουθεί σκληρό βίντεο:

      {https://www.youtube.com/watch?v=gxMmqakXLuM}

    • Η Χαμάς καλεί σε γενική κινητοποίηση τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο

      09:11:18

      H Χαμάς κορυφώνει τις επιθέσεις της, και - όπως ανακοίνωσε - σκοπεύει να κηρύξει την ερχόμενη Παρασκευή ημέρα γενικής κινητοποίησης σε όλο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο ως αλληλεγγύη «προς τον παλαιστινιακό λαό».

      Την ίδια ώρα, μέλος της εξόριστης ηγεσίας της Χαμάς, στη Βηρυτό, Αλί Μπαρακέ, δήλωσε στον Guardian ότι «σύμμαχοι όπως το Ιράν και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ "θα συμμετάσχουν στη μάχη εάν η Γάζα υποβληθεί σε έναν πόλεμο"».

      Σύμφωνα με τον ίδιο η Χαμάς «είναι έτοιμη για έναν μακροχρόνιο πόλεμο με το Ισραήλ».

      Όπως ανέφερε, η Χαμάς θα χρησιμοποιήσει τους δεκάδες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μετά την επίθεση του Σαββάτου προκειμένου να διασφαλίσει την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ και αλλού, ενώ υποστήριξε ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει στην κατοχή της οπλοστάσιο πυραύλων που θα της επιτρέψει να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

      {https://www.youtube.com/watch?v=Gd72KigJhLI}

    • Το Ισραήλ κατέστρεψε το προηγμένο ραντάρ της Χαμάς στη Γάζα, λέει ο IDF

      09:08:42

      Ένα «προηγμένο σύστημα ανίχνευσης» της Χαμάς που χρησιμοποιήθηκε για την αναγνώριση αεροσκαφών καταστράφηκε καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περισσότερους από 80 στόχους στη Γάζα, δήλωσαν την Τετάρτη οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

      «Χθες, μέσα σε λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια μιας εστιασμένης πτήσης, η IAF [Ισραηλινή Αεροπορία] έπληξε όλες τις τοποθεσίες του δικτύου και κατέστρεψε την ικανότητα της Χαμάς να λαμβάνει ακριβή εικόνα του εναέριου χώρου και τις προσπάθειές της να στοχοποιούν ισραηλινά αεροσκάφη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο IDF.

      Σε ξεχωριστή δήλωση, το IDF είπε ότι οι τελευταίοι στόχοι του περιλαμβάνουν:

      • Δύο τραπεζικά υποκαταστήματα που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
      • Μια υπόγεια σήραγγα
      • Δύο επιχειρησιακά κέντρα διοίκησης της Χαμάς
      • Εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων
      • Δύο εγκαταστάσεις της Χαμάς που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση, κατασκευή και αποθήκευση όπλων
    • «Η παροχή ρεύματος θα σταματήσει εντελώς τις επόμενες ώρες»

      08:55:15

      Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα «θα σταματήσει εντελώς μέσα σε λίγες ώρες», περιορίζοντας τη δυνατότητα παροχής βασικών υπηρεσιών, δήλωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση του θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

      «Όλες οι βασικές υπηρεσίες στη Γάζα εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια και δεν θα είναι δυνατή η μερική λειτουργία τους με γεννήτριες λόγω της αποτροπής της παροχής καυσίμων μέσω της πύλης της Ράφα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

    • 08:13:26

      Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Ισραηλινές Άμυνας έπληξαν ογδόντα «στόχους» στη γειτονιά Beit Hanon, μια πόλη στο βορειοανατολικό άκρο της Γάζας. Τα πλήγματα είναι επιπλέον των 450 στόχων στη συνοικία Al-Furqan τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 200 χτυπημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, και 70 ακόμη «στόχοι» χτυπήθηκαν στη γειτονιά al-Daraj, δήλωσε η αμυντική δύναμη.

      Οι στόχοι περιελάμβαναν τράπεζες και μέρη που - όπως λέει ο IDF - χρησιμοποιήθηκαν από τη Χαμάς για να κατευθύνει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

      Περισσότεροι από 260.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και περισσότεροι από 900 έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αν και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

    • Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

      07:45:01

      «Μεγάλος βομβαρδισμός πολύ κοντά στο σπίτι μας χωρίς προειδοποίηση. Ξύπνησα από το θρυμματισμένο γυαλί που έσπασε στο κεφάλι μου. Κάλυψα αμέσως το 2 μηνών μωρό μου με το σώμα μου, το πήρα και έφυγα τρέχοντας. Σταματήστε τον πόλεμο, πεθαίνουμε» αναφέρει σε ανάρτησή της η Παλαιστίνια δημοσιογράφος του Al Jazeera, Maram Humaid.

      {https://twitter.com/MaramGaza/status/1711960138037239955}

    • Απολογισμός νεκρών από Ισραήλ και Παλαιστίνη από το 2008

      07:41:37

      νεκροι ισραηλ παλαιστινη

    • Βίντεο σοκ της Χαμάς από τη σφαγή του Κφαρ Αζά

      07:37:56

      Εικόνες αποκάλυψης και μυρωδιά θανάτου από τη σφαγή στο κιμπούτς Κφαρ Αζά.

      Στη δημοσιότητα βίντεο σοκ από τις φρικαλεότητες των μαχητών της Χαμάς.

      {https://www.youtube.com/watch?v=h5A6hRxWXeY&t=47s}

    • Τα γεγονότα του τελευταίου 24ωρου

      07:33:26

      Κατά το τελευταίο 24ωρο τα σημαντικότερα γεγονότα επί του πεδίου αλλα και οι σχετικές κινήσεις στη διεθνή σκηνή έχουν ως εξής:

      • Η Χαμάς επανέλαβε την απειλή της ότι θα αρχίσει να εκτελεί έναν Ισραηλινό όμηρο ως αντίποινα για κάθε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό αμάχων. Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση κρατά πάνω από 100 ομήρους.
      • Χθες στις 17:00 η Χαμάς έπληξε με ρουκέτες την Ισραηλινή κωμόπολη Ασκελόν.
        Ένταση υπήρξε και στα σύνορα με τον Λίβανο καθώς το Ισραήλ προκάλεσε πλήγματα, ενώ αργότερα η Χεσμπολάχ δήλωσε ότι έπληξε δύο στρατιωτικούς στόχους ως αντίποινα για τον θάνατο τεσσάρων στελεχών της.
      • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας αριθμός οβίδων εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Συρίας προς το Ισραήλ και ότι ορισμένες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές. Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς. Ο στρατός του Ισραήλ απάντησε στα πυρά.
      • Η Δύση στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ με τις ΗΠΑ να στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford και έκτακτη στρατιωτική βοήθεια, το Ιράν κατηγορείται ότι στηρίζει τη Χαμάς, ενώ οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου συνεδριάζουν την Τετάρτη.
      • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε νεότερο διάγγελμα του για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, τόνισε ότι ζούμε μια στιγμή όπου το «ανόθευτο κακό εξαπολύεται στον κόσμο».Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι συζήτησε την υποστήριξη προς το Ισραήλ στην επικοινωνία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση με τις ομάδες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ «για να κατευθύνουν τα επόμενα βήματα».
      • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ αύριο Πέμπτη για να συναντηθεί με ανώτερους ισραηλινούς ηγέτες, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
      • Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναπτύξουν ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο κοντά στο Ισραήλ, δήλωσαν αξιωματούχοι, μια κλιμάκωση της στρατιωτικής προσπάθειας των ΗΠΑ να αποτρέψουν τις περιφερειακές δυνάμεις από το να συμμετάσχουν στον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
      • Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γοάβ Γκαλάντ αναμένεται να συμμετάσχει την Πέμπτη σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος.
      • Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η ισλαμιστική οργάνωση, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον. Σήμερα εκπρόσωπος του οργανισμού εξέφρασε την απογοήτευσή του και την ανησυχία του για το πώς το Ισραήλ ξεδιπλώνει τον επιχειρησιακό του σχεδιασμό στη Γάζα.
      • Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διατύπωσε την άποψη ότι η κατάσταση μπορεί να διαχυθεί και στις γύρω περιοχές.
    • Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: «Θα έρθουμε κι εμείς από την ξηρά»

      07:28:39

      Σύμφωνα με το Reuters, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoavv Gallant, μιλώντας την Τρίτη σε στρατιώτες κοντά στον φράχτη της Γάζας, είπε πως «η Γάζα δεν θα είναι πλέον όπως ήταν πριν. Η Χαμάς άλλαξε τον τρόπο επίθεσής της. Εμείς ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα έρθουμε και από την ξηρά».

      Η δήλωση είναι άλλο ένα σαφές σημάδι ότι επίκειται χερσαία επίθεση στη Γάζα.

      Διαβάστε ΕΔΩ ποιες είναι οι δυσκολίες μιας χερσαίας επιχείρησης για το Ισραήλ

    • 300.000 Iσραηλινοί στρατιώτες έξω από τη Γάζα

      07:25:13

      Με 300.000 στρατιώτες και βαρύ οπλισμό το Ισραήλ βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα ενόψει της διαφαινόμενης χερσαίας εισβολής.

      Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Αντισυνταγματάρχης Conricus, σε ενημέρωση δήλωση ότι η αποστολή του ισραηλινού στρατού είναι «να διασφαλίσει ότι η Χαμάς, στο τέλος αυτού του πολέμου, δεν θα έχει καμία στρατιωτική ικανότητα με την οποία μπορεί να απειλήσει ή να σκοτώσει Ισραηλινούς αμάχους .»

      {https://twitter.com/IDF/status/1711935604705882137}

    • ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος συζητούν για πιθανό διάδρομο ασφαλούς διέλευσης

      07:14:51

      Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η Ουάσιγκτον διεξάγει συνομιλίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο όσον αφορά την ιδέα να προσφερθεί ασφαλής διέλευση για τους αμάχους ώστε να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός πιστεύεται πως ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας.

      «Επικεντρωνόμαστε σε αυτό το ζήτημα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις γι’ αυτό», εξήγησε ο κ. Σάλιβαν, σπεύδοντας να προσθέσει πως δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ούτε να αποκαλύψει υπερβολικά πολλά «αυτή τη στιγμή».

      «Δεν στοχεύουμε σκόπιμα αμάχους», είπε ο Σάλιβαν για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, όταν ρωτήθηκε για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης.

      «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις διεξάγονται σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου», πρόσθεσε.

    • 1.200 οι νεκροί Ισραηλινοί - Πάνω από 900 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

      07:14:02

      Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ έγινε ακόμη πιο βαρύς, ανέρχεται πλέον σε «πάνω από 1.000» νεκρούς, ανακοίνωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός, από τους 900 για τους οποίους γινόταν λόγος ως τώρα.

      Άλλοι 2.800 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ ακόμη 50 αναφέρεται επισήμως πως είναι «όμηροι» ή «αγνοούμενοι» στη Λωρίδα της Γάζας, πάντα σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

      Λίγο νωρίτερα, το ισραηλινό κρατικό δίκτυο KAN μετέδωσε πως οι νεκροί εξαιτίας των επιθέσεων της Χαμάς που εξαπολύθηκαν το Σάββατο έχουν πλέον φθάσει τους 1.200.

      Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των Παλαιστινίων από το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στον θύλακα σε 900 από το Σάββατο. Μεταξύ των νεκρών είναι 260 παιδιά και 230 γυναίκες.

    • Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν κατοικημένες περιοχές της Γάζας

      06:58:46

      Έντονες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν κατοικημένες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της Jabalia και την περιοχή Qizan al-Najjar στο κυβερνείο Khan Yunis, στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εσωτερικών.

      Οι επιθέσεις είχαν στόχο σπίτια και δρόμους αμάχων και είχαν ως αποτέλεσμα «άμεσους τραυματισμούς πολιτών», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

      Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δεν έχουν σχολιάσει ακόμη τα πλήγματα.

Ροή Ειδήσεων