Κόσμος

Axios: Οργή στις ΗΠΑ για Νετανιάχου – «Δεν θα σε αφήσουμε να καταστρέψεις τη φήμη του Τραμπ»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε ένα πολύ αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα από τον Λευκό Οίκο.
Μπενιαμίν Νετανιάχου Ντόναλντ Τραμπ
AP

Ο Λευκός Οίκος έστειλε ένα αυστηρό ιδιωτικό μήνυμα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι η δολοφονία κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς το Σαββατοκύριακο συνιστά παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που είχε μεσολαβήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Axios.

Γιατί έχει σημασία: Το οργισμένο μήνυμα από τον Λευκό Οίκο έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της κυβέρνησης Νετανιάχου σχετικά με την επόμενη φάση της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή πολιτική του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ και ο σύμβουλος του Τραμπ και γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, έχουν γίνει ιδιαίτερα απογοητευμένοι με τον Νετανιάχου, σύμφωνα με τους δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Νετανιάχου αναμένεται να συναντήσει τον Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στις 29 Δεκεμβρίου.

Το Σάββατο, το Ισραήλ σκότωσε τον Ράεντ Σαάντ, υπαρχηγό της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και έναν από τους φερόμενους ως αρχιτέκτονες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Η επίθεση στην Πόλη της Γάζας σκότωσε συνολικά τέσσερα άτομα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ούτε συμβουλεύτηκε τις ΗΠΑ πριν από το πλήγμα.

Αυστηρό μήνυμα στον Νετανιάχου

«Το μήνυμα του Λευκού Οίκου προς τον Νετανιάχου ήταν: “Αν θέλεις να καταστρέψεις τη φήμη σου και να δείξεις ότι δεν τηρείς τις συμφωνίες, προχώρα. Αλλά δεν θα σου επιτρέψουμε να καταστρέψεις τη φήμη του προέδρου Τραμπ, αφού εκείνος μεσολάβησε για τη συμφωνία στη Γάζα”», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Λευκός Οίκος ήταν δυσαρεστημένος, αλλά υποστήριξε ότι το μήνυμα ήταν πιο ήπιο — ότι «ορισμένες αραβικές χώρες» το θεωρούν παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Λευκός Οίκος ήταν κατηγορηματικός ότι το Ισραήλ παραβίασε την εκεχειρία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε στην κυβέρνηση Τραμπ ότι ήταν η Χαμάς που παραβίασε τη συμφωνία, επιτιθέμενη σε στρατιώτες και επαναλαμβάνοντας τη λαθραία διακίνηση όπλων, σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο.

«Η εξόντωση του Ράεντ Σαάντ, ενός αρχιτρομοκράτη που εργαζόταν αδιάκοπα για να παραβιάσει τη συμφωνία και να ανανεώσει τις εχθροπραξίες, πραγματοποιήθηκε ως απάντηση σε αυτές τις παραβιάσεις και είχε στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Λευκός Οίκος και η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
θέατρο Chevron Left
Miraculous: Oι ιστορίες των Ladybug & Cat Noir στο Θέατρο Φίλιπ
Στάση αναμονής από τους αγρότες - Την Τρίτη η απάντηση στον Τσιάρα
αγρότες μπλόκο Chevron Right