Κόσμος

Το Ιράν κλείνει ξανά τα Στενά του Ορμούζ – «Μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός των ΗΠΑ»

Ούτε 24ωρο δεν έμεινε τελικά ανοιχτό το πέρασμα. Αμετακίνητος ο Τραμπ, συνεχίζει το «μπλόκο» στο Ιράν.
ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ
AP Photo/Rafiq Maqbool

Το Ιράν ανακοίνωσε πως θα κλείσει ξανά το Στενό του Ορμούζ «μέχρι να αρθεί ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός».

Το στρατιωτικό επιτελείο των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι ο έλεγχος του Στενού του Ορμούζ έχει πλέον «επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση», εξαιτίας του συνεχιζόμενου ναυτικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που επικαλέστηκε ο ιρανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός IRIB, η διοίκηση των Φρουρών της Επανάστασης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν «συνεχίσει τις πράξεις πειρατείας υπό το πρόσχημα του λεγόμενου αποκλεισμού». «Για τον λόγο αυτό, ο έλεγχος του Στενού του Ορμούζ έχει επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση και αυτό το στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα τελεί πλέον υπό αυστηρή διαχείριση και έλεγχο από τις ένοπλες δυνάμεις».

«Μέχρι οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποκαταστήσουν την πλήρη ελευθερία ναυσιπλοΐας για τα πλοία που ταξιδεύουν από το Ιράν προς τους προορισμούς τους και πίσω, το καθεστώς του Στενού του Ορμούζ θα παραμείνει υπό αυστηρό έλεγχο και στην προηγούμενη κατάστασή του», κατέληξε η διοίκηση των Φρουρών της Επανάστασης.

Αμετακίνητος ο Τραμπ – «Συνεχίζεται ο αποκλεισμός, συμφωνία ή βόμβες»

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως  στο εξής και για όσο διαρκεί η κατάπαυση πυρός από ΗΠΑ και Ισραήλ σε Ιράν και Λίβανο, το θαλάσσιο πέρασμα θα είναι ανοιχτό για την εμπορική ναυτιλία.

Ωστόσο άμεσα ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε έναν καταιγισμό αναρτήσεων στο Truth Social με μια σειρά ισχυρισμών, που στην πλειονότητά τους διαψεύστηκαν από το Ιράν, όπως ότι η Τεχεράνη συμφώνησε να μην κλείσει ποτέ ξανά τα Στενά του Ορμούζ και ότι θα παραδώσει όλο το εμπλουτισμένο ουράνιο του πυρηνικού της προγράμματος.

Αυτό ωστόσο που αναζωπύρωσε την ένταση με τα Στενά του Ορμούζ ήταν η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ πως παρά την κίνηση της Τεχεράνης να ανοίξει το θαλασσιο πέρασμα, ο θαλάσσιος αποκλεισμός των ΗΠΑ για το Ιράν θα συνεχιστεί. Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ανέφερε:

«Το Στενό του Ορμούζ είναι πλήρως ανοιχτό και έτοιμο για λειτουργία και πλήρη διέλευση, αλλά ο ναυτικός αποκλεισμός θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ και εφαρμογή, όσον αφορά αποκλειστικά το Ιράν, μέχρις ότου η συναλλαγή μας με το Ιράν ολοκληρωθεί 100%. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει πολύ γρήγορα, καθώς τα περισσότερα από τα σημεία έχουν ήδη συμφωνηθεί».

Παρότι προειδοποιήθηκε από το Ιράν πως εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός τα Στενά θα κλείσουν και πάλι, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε – και μάλιστα σε επιθετικό τόνο – πως το «μπλόκο» δεν πρόκειται να αρθεί μέχρι να υπάρξει 100% συμφωνία με την Τεχεράνη. Απηύθυνε μάλιστα νέο τελεσίγραφο για οριστικό deal μέχρι την Τετάρτη, όταν και λήγει η προσωρινή εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί, διαφορετικά, όπως είπε, «θα αρχίσουμε να ρίχνουμε ξανά βόμβες»

«Ίσως να μην την παρατείνω (την εκεχειρία). Ο αποκλεισμός (στα ιρανικά λιμάνια) θα παραμείνει», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από το Φοίνιξ. «Υπάρχει λοιπόν αποκλεισμός και δυστυχώς ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να ρίχνουμε ξανά βόμβες».

Όποιος πρόλαβε… πέρασε

Νωρίτερα, μια νηοπομπή πετρελαιοφόρων έγινε η πρώτη που αναχώρησε από τον Κόλπο μέσω των Στενών του Ορμούζ, προλαβαίνοντας το «παράθυρο» που έμεινε ανοιχτό το θαλάσσιο πέρασμα.

Σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, η νηοπομπή αποτελούταν από τέσσερα πλοία μεταφοράς υγραερίου και από δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου και χημικών. Περισσότερα δεξαμενόπλοια ακολουθούσαν από τον Κόλπο, σύμφωνα με τον ιστότοπο MarineTraffic, ωστόσο τα Στενά έκλεισαν και πάλι από το Ιράν ως απάντηση στον συνεχιζόμενο αποκλεισμό από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γερμανία: Ένας νεκρός και τραυματίες από ισχυρή έκρηξη σε υπόγεια διάβαση - Ανοιχτά όλα τα σενάρια
ΑΑΔΕ: «Έκρηξη» προσφυγών στη ΔΕΔ το 2025 – Ένας στους τρεις φορολογούμενους κερδίζει τη διαμάχη
Chevron Right