Ορατός είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή καθώς η εκεχειρία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ βρίσκεται σε «μηχανική υποστήριξη» σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ συναντά την ομάδα εθνικής ασφάλειάς του για να συζητήσει τα επόμενα βήματα στον πόλεμο με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης πιθανής επανέναρξης στρατιωτικής δράσης, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις την Κυριακή, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Axios.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Τραμπ θέλει μια συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά η απόρριψη πολλών από τις απαιτήσεις του από το Ιράν και η άρνησή του να κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα επαναφέρουν τη στρατιωτική επιλογή στο τραπέζι.
Ο Τραμπ τις τελευταίες ημέρες είχε απειλήσει δημόσια αρκετές φορές ότι θα βομβαρδίσει υποδομές στο Ιράν αν αποτύχει η διπλωματία.
Αρνητική η απάντηση του Ιράν
Οι ΗΠΑ περίμεναν 10 ημέρες για την απάντηση του Ιράν στην πρόταση-σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Λευκός Οίκος ήταν αισιόδοξος ότι οι θέσεις της Τεχεράνης θα έδειχναν πρόοδο προς μια συμφωνία.
Όμως η απάντηση που ήρθε την Κυριακή δεν ήταν θετική. Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε ότι η Τεχεράνη απέρριψε την αμερικανική πρόταση, η οποία –όπως είπε– «σήμαινε την παράδοση του Ιράν στις υπερβολικές απαιτήσεις του Τραμπ».
Ο Τραμπ απέρριψε την ιρανική απάντηση την Κυριακή. «Δεν μου αρέσει. Είναι ακατάλληλη», δήλωσε στο Axios.
Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η απάντηση του Ιράν στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ ήταν μια «ηλίθια πρόταση» και «ένα σκουπίδι» που δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει ολόκληρο.
Έκτακτη σύσκεψη
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος Βανς, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Νταν Κέιν, ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
«Έχω σχέδιο. Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα πριν από τη συνάντηση. «Η εκεχειρία με το Ιράν είναι σε κατάσταση ‘μηχανική υποστήριξη’», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ είπε ότι το Ιράν είχε συμφωνήσει να παραδώσει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου στις ΗΠΑ, αλλά ότι οι Ιρανοί φαίνεται να υπαναχώρησαν, επειδή στην απάντησή τους την Κυριακή δεν υπήρχε καμία αναφορά στο ζήτημα.
Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η ιρανική ηγεσία είναι διχασμένη μεταξύ «μετριοπαθών και τρελών».
Στρατιωτική δράση κατά του Ιράν
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Τραμπ κλίνει προς κάποια μορφή στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, με στόχο να αυξήσει την πίεση στο καθεστώς και να το αναγκάσει σε παραχωρήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Θα τους πιέσει λίγο παραπάνω», είπε ένας αξιωματούχος.
«Νομίζω ότι όλοι ξέρουμε πού πηγαίνει αυτό», είπε ένας δεύτερος.
Τι εξετάζει ο Τραμπ – Τρία σενάρια
Μία επιλογή που εξετάζει ο Τραμπ είναι η επανεκκίνηση της «Επιχείρησης Ελευθερία» (“Project Freedom”), της αμερικανικής επιχείρησης για τη συνοδεία πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, η οποία είχε ανασταλεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Μια άλλη επιλογή είναι η επανέναρξη της αεροπορικής εκστρατείας και η στοχοποίηση του 25% των στόχων που έχει εντοπίσει ο αμερικανικός στρατός αλλά δεν έχει ακόμη πλήξει.
Η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει ο Τραμπ να διατάξει επιχείρηση ειδικών δυνάμεων για την κατάληψη του ιρανικού αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Τραμπ διστάζει, επειδή μια τέτοια επιχείρηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Το ταξίδι στην Κίνα
Ένας παράγοντας που επηρεάζει τις αποφάσεις του Τραμπ είναι το ταξίδι του στην Κίνα αυτή την εβδομάδα.
Ο πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει την Τετάρτη και να επιστρέψει την Παρασκευή. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θεωρούν πιθανό να διατάξει στρατιωτική δράση πριν επιστρέψει.
Οι ΗΠΑ λένε επίσης ότι ο Τραμπ αναμένεται να συζητήσει τον πόλεμο με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Η Κίνα έχει ζητήσει από το Ιράν να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου και τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.
Έτοιμη να απαντήσει η Τεχεράνη
Εν τω μεταξύ το Ιράν δηλώνει έτοιμο να απαντήσει σε κάθε πιθανό σενάριο. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να δώσουν ένα διδακτικό μάθημα σε κάθε επίθεση· λανθασμένη στρατηγική και λανθασμένες αποφάσεις θα έχουν πάντα λανθασμένο αποτέλεσμα, όλος ο κόσμος το έχει ήδη καταλάβει. Είμαστε έτοιμοι για όλες τις επιλογές· Θα εκπλαγούν», λέει ο Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ιράν.
نیروهای مسلح ما آمادهٔ پاسخگویی درسآموز به هر تجاوزی هستند؛ استراتژی اشتباه و تصمیمهای اشتباه، همیشه نتیجهٔ اشتباه خواهد داشت، همهٔ دنیا قبلاً این را فهمیدهاند. ما برای تمام گزینهها آماده هستیم؛ شگفتزده خواهند شد.
— محمدباقر قالیباف | MB Ghalibaf (@mb_ghalibaf) May 11, 2026


