Με άκρως επιθετικές εκφράσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε νέο τελεσίγραφο προς το Ιράν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Αεροπορία και το Ναυτικό της Τεχεράνης έχουν καταστραφεί και προειδοποίησε ότι αν δεν υπογραφεί συμφωνία, οι αμερικανικές δυνάμεις θα επιστρέψουν για το τελειωτικό χτύπημα.
«Όλα έχουν χαθεί. Το Ναυτικό τους έχει χαθεί. Η Αεροπορία τους έχει χαθεί. Σχεδόν τα πάντα. Το μόνο ερώτημα είναι, πάμε να το τελειώσουμε; Θα υπογράψουν κάποιο έγγραφο; Ας δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο Τραμπ σε ομιλία αποφοίτησης στην Ακαδημία της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «στο τελικό στάδιο του ζητήματος του Ιράν. Θα δούμε τι θα συμβεί. Είτε θα καταλήξουμε σε συμφωνία είτε θα πρέπει να λάβουμε κάπως δραστικά μέτρα, αλλά ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί». Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αυτό μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο Air Force One για να πετάξει στο Κονέκτικατ, όπου θα εκφωνήσει ομιλία στην Ακαδημία της Ακτοφυλακής.
Τραμπ για Ιράν: «Δεν βιάζομαι για συμφωνία»
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε άλλη δήλωση ανέφερε ότι δεν βιάζεται να καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διπλωματικών κινήσεων, ενώ παράλληλα προχώρησε σε δηλώσεις που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις σχετικά με τον ρόλο του Ισραήλ στην κρίση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ ερωτήθηκε για τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ειδικότερα για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν. Η απάντησή του ήταν χαρακτηριστική: «Είναι καλά, θα κάνει ό,τι θέλω να κάνει», είπε, αναφερόμενος στον Νετανιάχου.
► Κλιμακώνει τις απειλές ο Τραμπ: Νέα πλήγματα στο Ιράν αν δεν υπάρξει συμφωνία
Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να επαινέσει τον Ισραηλινό ηγέτη, λέγοντας ότι πρόκειται για «έναν πολύ καλό άνθρωπο» και προσθέτοντας: «Μην ξεχνάτε ότι ήταν πρωθυπουργός σε περίοδο πολέμου».
Σε ερώτηση για το εάν είναι ανοιχτός σε μια περιορισμένη συμφωνία με το Ιράν, η οποία θα περιλάμβανε το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και ενδεχομένως την παράταση της εκεχειρίας, ο Τραμπ εμφανίστηκε αδιάφορος απέναντι στις πιέσεις για άμεση λύση.
«Τα Στενά θα άνοιγαν αμέσως, οπότε θα δώσουμε σε αυτό μια ευκαιρία. Δεν βιάζομαι. Όλοι λένε “οι ενδιάμεσες εκλογές, οι ενδιάμεσες εκλογές”. Δεν βιάζομαι», ανέφερε.
Παράλληλα, επιχείρησε να παρουσιάσει τη στάση του ως προσπάθεια αποφυγής αιματοχυσίας, δηλώνοντας: «Ιδανικά, θα ήθελα να δω λιγότερους ανθρώπους να σκοτώνονται, αντί για περισσότερους».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι ο Τραμπ ακύρωσε στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν που φέρεται να είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε δώσει ασαφή χρονικά περιθώρια για την επίτευξη διπλωματικής λύσης, αναφέροντας πως θα μπορούσε να περιμένει «δύο ή τρεις ημέρες» ή ακόμη και για «ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα».
Το τοπίο γύρω από τις σχέσεις Ουάσινγκτον – Τεχεράνης παραμένει ρευστό, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη στρατιωτική πίεση και την ανοιχτή, αλλά χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, διπλωματική οδό.


