Μία φωτιά στις Βρυξέλλες είχε τραγική κατάληξη την Τρίτη (14/7), καθώς οι βελγικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκαν πολλοί νεκροί μέσα σε ασανσέρ του υπό κατασκευή κτηρίου OXY, κοντά στην πλατεία Ντε Μπρούκερ, στο κέντρο της πόλης.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη φλαμανδόφωνη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Βελγίου (VRT), έξι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες σε δεύτερο ανελκυστήρα, όπου εκτιμάται ότι ενδέχεται να υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων.
«Εντοπίσαμε θύματα στους ανελκυστήρες»
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Εισαγγελία Εργασίας των Βρυξελλών, οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανοίξουν μια μικρή δίοδο σε έναν από τους ανελκυστήρες του κτηρίου, όπου βρέθηκαν αρκετοί άνθρωποι χωρίς τις αισθήσεις τους.
«Οι πυροσβέστες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μικρό άνοιγμα σε έναν από τους ανελκυστήρες και εκεί εντοπίσαμε αρκετά θύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Εργασίας των Βρυξελλών, Μπρεχτ Σπέιμπρουκ, προσθέτοντας: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για τους έξι αγνοούμενους, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα άτομα στον δεύτερο ανελκυστήρα ή σε άλλο σημείο του κτηρίου».
Φυσικά, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εντοπιστούν και άλλα θύματα.
Πώς ξέσπασε η φωτιά στις Βρυξέλλες
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον δεύτερο όροφο του υπό κατασκευή κτηρίου OXY. Αν και η αρχική εστία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, οι φλόγες επεκτάθηκαν στο φρεάτιο των ανελκυστήρων, προκαλώντας δεύτερη πυρκαγιά στο εσωτερικό του. Η φωτιά έχει πλέον κατασβεστεί, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ζημιές δυσκολεύουν την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, δύο άτομα με εγκαύματα διακομίσθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ ένας πυροσβέστης χρειάστηκε να λάβει τις πρώτες βοήθειες στο σημείο λόγω θερμικής εξάντλησης.
@vtmnieuws_be Meerdere doden en vermisten na een zware brand in het Oxy-gebouw in Brussel. Zeker twee arbeiders raakten gewond. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. #vtmnieuws #vtm #Brussel #brand #viral ♬ origineel geluid – VTM NIEUWS
Τι γνωρίζουν οι Αρχές για τα αίτια
Οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στο εργοτάξιο, απομακρύνθηκαν άμεσα από το κτήριο και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο, όπου τους παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη από τον Ερυθρό Σταυρό. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν το ιατρικό και το ψυχοκοινωνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και διερευνώνται από τις αρμόδιες Αρχές. Επισημαίνεται ότι το κτήριο OXY βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή και προορίζεται να φιλοξενήσει διαμερίσματα, εστιατόρια και μπαρ στην ταράτσα όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες.


