Αρχικά ας αναλογιστούμε πόσο εξαρτημένοι είμαστε από την ενέργεια. Ένα μπλακ άουτ θα οδηγούσε στην κατάρρευση του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε. Στη συνέχεια ας σκεφτούμε πόσα δεινά έχουν προκληθεί στον κόσμο λόγω της ακόρεστης δίψας για ενέργεια. Πόλεμοι, οικονομικές κρίσεις και ασφαλώς κλιματική κρίση. Τώρα ας φανταστούμε να μπορούσαμε με μια κοινή μπαταρία λιθίου και 50 λίτρα νερό να προσφέρουμε σε έναν άνθρωπο την ενέργεια που χρειάζεται για τριάντα χρόνια. Αυτό σίγουρα είναι το «'Αγιο Δισκοπότηρο» της ανθρωπότητας.
Στο σημερινό επεισόδιο του Global View, του εβδομαδιαίου podcast του ieidiseis για τη γεωπολιτική, την οικονομία και την τεχνολογία, ασχολούμαστε με την παγκόσμια κούρσα για την κατάκτηση της πυρηνικής σύντηξης.
Από τον ITER, τον Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα, στον οποίο – κόντρα στη διεθνή συγκρουσιακή πραγματικότητα - συνεργάζονται οι τέσσερις ισχυρότερες δυνάμεις του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και ΕΕ) μέχρι τις μεμονωμένες προσπάθειες των χωρών και τις ιδιωτικές πρωτουβουλίες, η ανθρωπότητα αναζητά το δρόμος προς έναν κόσμο άφθονης καθαρής ενέργειας, χωρίς εκπομπές ρίπων και ραδιενεργά απόβλητα. Μια ενέργειας όπως αυτήν που παράγεται στα άστρα και η οποία θα άλλαζε οριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας.
Μαζί μας είναι ο Γιώργος Αποστολόπουλος, κύριος Ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Θετικών Επιστημών «Δημόκριτος» και μέλος της Ομάδας Τεχνολογίας Σύντηξης. Μας μιλάει για τη σημασία του εγχειρήματος, τις προκλήσεις, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.