Όταν αναφερόμαστε στις μεγάλες απειλές για την ασφάλεια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, το μυαλό όλων πάει στον πόλεμο. Υπάρχει όμως και μια τελείως διαφορετική απειλή, που παρά την πρόσφατη τραγωδία της πανδημίας covid-19, πολλοί την παραβλέπουν. Τι θα συνέβαινε εάν σε μεγάλο βαθμό η σύγχρονη ιατρική και πολλές θεραπείας καθίστανται αναποτελεσματικές; Δεν πρόκειται για κάποιο σενάριο φαντασίας. Τα υπερμικρόβια είναι ήδη εδώ και οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ο εφησυχασμός θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος.
Ο Νίκος Τζανάκης, διακεκριμένος καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, μιλώντας στο Global View, δεν επισημαίνει απλώς την υπαρκτή απειλή των υπερμικροβίων και τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, την κλιματική κρίση και την παγκόσμια ανισότητα, αλλά δηλώνει με έμφαση πως είναι επιτακτική η άμεση τροποποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους τομείς.
Ιοί, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα, μέσω της εξελικτικής διαδικασίας και της αλόγιστης χρήσης των φαρμάκων – κυρίως των αντιβιοτικών - έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε κάθε σημερινή θεραπεία. Τα ανθεκτικά στα φάρμακα μικρόβια προκαλούν λοιμώξεις που ήδη σκοτώνουν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, με την Ελλάδα, μάλιστα, να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης.
Και αυτοί είναι οι θάνατοι που αποδίδονται εξ’ ολοκλήρου στη μικροβιακή αντοχή. Γιατί οι συνολικές απώλειες που σχετίζονται με τους ανθεκτικούς μικροοργανισμούς εκτιμώνται σε 5 εκατομμύρια. Και έως το 2050 ο αριθμός αυτός προβλέπεται πως εάν δεν ληφθούν μέτρα θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ετησίως. Οι ειδικοί της υγείας προειδοποιούν πως εάν δεν γίνουν τα αναγκαία βήματα μέσα στην επόμενη δεκαετία, τότε αυτό που έρχεται με την άνοδο των υπερμικροογανισμών θα κάνει την πανδημία του Covid να μοιάζει «ασήμαντη».