LIVE οι αυτοδιοικητικές εκλογές: Στο 44,6% η συμμετοχή μέχρι τις 17:30

LIVE οι αυτοδιοικητικές εκλογές: Στο 44,6% η συμμετοχή μέχρι τις 17:30

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μέσα από την live blog πλατφόρμα του iEidiseis. Στις κάλπες για την εκλογή 332 Δημάρχων και 13 Περιφερειαρχών.

18:56 - 08/10/2023
Τελευταία ενημέρωση: 19:38 - 08/10/2023

Άνοιξαν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίζουν απο τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα στα εκλογικά τμήματα της χώρας, ωστόσο, μπορεί ο εκάστοτε εκλογικός αντιπρόσωπος να λάβει την απόφαση για παράταση λίγης ώρας. Το υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic έχουν ανοίξει τον διαδραστικό χάρτη για τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία θα αρχίσουν να βγαίνουν μετά το κλείσιμο της κάλπης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, γύρω στις 22:30 θα έχουμε την ασφαλή εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος.


LIVE

  • Το χωριό στη Λάρισα που ψηφίζει μέσα στις λάσπες

    18:56:51

    Την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες, υπάρχουν ακόμα περιοχές της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα της Λάρισας, όπου οι εκλογείς καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα περνώντας μέσα από τις λάσπες.

    Ο λόγος για το Σωτήριο Λάρισας, που αρκετές εβδομάδες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και του Elias μετρά ακόμα τις πληγές του.

    «Οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν και όλοι οι ψηφοφόροι να δουν τι θα ψηφίσουν. Τους υπεύθυνους πρέπει να τους διώξουμε» δήλωσε ένα πολίτης που αναγκάστηκε να μετακομίσει σε διπλανό χωριό μετά της καταστροφές.

  • Σέρρες: Έστησαν κάλπη για τις εκλογές μέσα σε αίθουσα για… μνημόσυνα - «Ζωή σε λόγου μας»

    18:56:05

    Πικρές αναμνήσεις ξύπνησαν για πολλούς εκλογείς σε εκλογικό τμήμα των Σερρών, όταν είδαν ότι είχε στηθεί σε αίθουσα για… μνημόσυνα.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η κάλπη στο 23ο εκλογικό τμήμα Αμφίπολης Σερρών στην Αγγίστα στήθηκε σε μια τέτοια αίθουσα, λόγω έλλειψης χώρου με εύκολη πρόσβαση (δηλαδή χωρίς σκάλες).

    serres_ekloges_2e153.jpg

    Μάλιστα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έμεινε έκπληκτος όταν έφτασε στον χώρο, καθώς αντίκρισε ακόμα και… κονιάκ σε τραπέζι δίπλα από την κάλπη.

    «Ο χώρος είναι ιδιαίτερος. Δεν έχω αντιμετωπίσει ξανά κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο κ. Δάγκος λέγοντας στην κάμερα της ΕΡΤ ότι «εφόσον εξυπηρετεί τον κόσμο τον δεχόμαστε όπως είναι».

    Και όπως τόνισε, κάποιοι από τους ψηφοφόρους του δήλωσαν ότι έχουν αναμνήσεις από τη συγκεκριμένη αίθουσα τελετών, καθώς την είχαν επισκεφθεί για να λάβουν μέρος σε μνημόσυνα συγγενών και συγχωριανών.

    «Ζωή σε λόγου μας», σχολίασε με χιούμορ δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης.

  • Πήγε να ψηφίσει με γκλίτσα και ντυμένος... μακεδονομάχος

    18:55:31

    Ντυμένος μακεδονομάχος και κρατώντας μία γκλίτσα εμφανίστηκε για να ψηφίσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές ένας Λαρισαίος.

    Ο λόγος για τον Τάκη Βρατζά, ο οποίος διηγήθηκε ότι στο παρελθόν είχε συναντήσει στη Λάρισα τον υπασπιστή του Παύλου Μελά, προσθέτοντας ότι είχαν ανάψει κερί και προσευχήθηκαν.

    Μάλιστα, σύμφωνα με το onlarissa ανέφερε ότι είχε ντυθεί με την ίδια στολή και στη κηδεία του Γλίξμπουργκ.

    Σε δηλώσεις του τόνισε πως: «Αγαπώ τη Λάρισα, αγαπώ τους Λαρισαίους, ο Θεός να τους έχει καλά».

    Δείτε το βίντεο:

    {https://www.youtube.com/watch?v=rpJXIeuXUvM}

  • ΥΠΕΣ: Στο 44,6% η συμμετοχή μέχρι τις 17:30 - Η εικόνα σε κάθε περιφέρεια της χώρας

    18:06:39

    Στο 44,6% ανέρχεται η συμμετοχή στην ψηφοφορία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μέχρι τις 17:30 το απόγευμα της Κυριακής (8/10) όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

    Πιο αναλυτικά, με αναγωγή επί του συνόλου έχουν ψηφίσει περίπου 4.360.000 πολίτες.

    Όπως τόνισε ο κ. Λιβάνιος, γύρω στις 10 το βράδυ θα έχουμε ένα ασφαλές αποτέλεσμα για τις 13 περιφέρειες και τους 6 μεγάλους δήμους.

    Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια

    • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 45,8%
    • Κεντρική Μακεδονία 45%
    • Δυτική Μακεδονία 43,7%
    • Ήπειρος 49,3%
    • Θεσσαλία 49,5%
    • Ιόνια Νησιά 41,8%
    • Δυτική Ελλάδα 49,7%
    • Στερεά Ελλάδα 53,4%
    • Αττική 38,7%
    • Πελοπόννησος 45,1%
    • Βόρειο Αιγαίο 39,4%
    • Νότιο Αιγαίο 48,1%
    • Κρήτη 51,2%

  • ΥΠΕΣ: Στο 32,1% η συμμετοχή μέχρι τις 14:30 - Η εικόνα στις πλημμυροπαθείς περιοχές

    15:09:40

    Στο 32,1% έχει διαμορφωθεί από την ώρα που άνοιξαν οι κάλπες μέχρι και τις 14:00 - 14:30 το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως ανέφερε στην επίσημη ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους 15.407 εκλογικών τμημάτων επί συνόλου 22.722 (67%), έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 2.133.672 ψηφοφόροι.

    Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής:

    • Ανατολική Μακεδονία - Θράκη 33,67%,
    • Κεντρική Μακεδονία 33,3%,
    • Δυτική Μακεδονία 30,7%,
    • Ήπειρος 36,4%,
    • Θεσσαλία 36,6%,
    • Ιόνια Νησιά 29,8%%,
    • Δυτική Ελλάδα 35,1%,
    • Στερεά Ελλάδα 38,2%,
    • Αττική 27,3%,
    • Πελοπόννησος 32%,
    • Βόρειο Αιγαίο 28,8%,
    • Νότιο Αιγαίο 34,4%,
    • Κρήτη 36,7%.

    Η συμμετοχή στις περιοχές που πνίγηκαν στη λάσπη

    Ειδικά για την περιφέρεια Θεσσαλίας που δοκιμάστηκε πρόσφατα από πλημμύρες τα ποσοστά συμμετοχής στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας είναι 38,2%, στη Λάρισα 36,8%, στη Μαγνησία 34,1%, Σποράδες 39,2% και 37,5%.

    Ο κ. Λιβάνιος εκτίμησε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα η συμμετοχή πιθανόν να είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

    Η τρίτη και τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών για τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι μετά τις 17:30.

    {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1710998508675752177}

  • Εύβοια: Πιάστηκαν στα χέρια μπροστά από την κάλπη

    14:00:17

    Επίθεση δέχτηκε ένας ψηφοφόρος σε εκλογικό τμήμα της Εύβοιας το πρωί της Κυριακής από άλλο πολίτη που βρισκόταν εκεί, με αφορμή τους υποψήφιους δημάρχους.
    Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο evima.gr, που βρέθηκαν στο σημείο, οι δύο άντρες οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις πήγαν να πιαστούν στα χέρια, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα.

    Το περιστατικό έγινε στο πρώτο δημοτικό σχολείο Αλιβερίου, οι ψηφοφόροι ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της αστυνομίας η οποία έσπευσε αμέσως στο σημείο και χώρισε τους δύο άντρες.

    Νωρίτερα είχε σημειωθεί ακόμα ένα επεισόδιο, στο εκλογικό τμήμα των Κριεζών του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, όπου έφτασε η αστυνομία διότι δεν μπορούσε να διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία καθώς υποψήφιοι δύο συνδυασμών ήρθαν σε αντιπαράθεση.

  • Ψήφισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

    13:14:30

    Στην Γκράβα και συγκεκριμένα στο 21ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου γύρω στις 12 το μεσημέρι.

    Η κ. Σακελλαροπούλου συνομίλησε με τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής καθώς και με τον κόσμο που βρισκόταν στο εκλογικό της τμήμα.

    Η κ. Σακελλαροπούλου δεν προέβη σε δηλώσεις πριν ή μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος.

  • Χάρης Δούκας: «Σήμερα η Αθήνα αλλάζει»

    13:13:09

    Σχολικές μονάδες του συγκροτήματος στην Γκράβα επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο Χάρης Δούκας. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα», προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Σήμερα η Αθήνα αλλάζει. Οι πολίτες παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους. Με ελπίδα και αισιοδοξία παλεύουν, όχι μόνο για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον της πόλης τους».

    Και πρόσθεσε: «Αθήνα, η στιγμή είναι τώρα».

  • Ψήφισε ο Κώστας Μπακογιάννης

    13:05:06

    «Σήμερα είναι η ημέρα της Αθήνας, είναι η ημέρα της αυτοδιοίκησης. Ψηφίζουμε για το σπίτι μας, ψηφίζουμε για τη γειτονιά μας, με αισιοδοξία. Σας καλώ όλους και όλες να έρθετε στις κάλπες. Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Αθήνα μπροστά, μπορούμε να πάμε την Αθήνα πιο ψηλά», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

  • Δημοσιογράφος υποψήφιος στις εκλογές δεν θα ψηφίσει τον εαυτό του, επειδή ταξίδεψε στο Ισραήλ για αποστολή

    12:48:24

    Ο Χρήστος Νικολαΐδης ταξίδεψε νωρίς το πρωί για την εμπόλεμη περιοχή και ως εκ τούτου, δε θα καταφέρει να ψηφίσει. «Δεν θα ψηφίσω τον εαυτό μου, οπότε κάντε το εσείς για εμένα», έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση.

    δημοσιογραφος εκλογες Ισραηλ

  • Κασσελάκης: Καλώ τους νέους να πάνε στις κάλπες και να στείλουν ένα μήνυμα

    12:10:29

    Σε δημοτικό σχολείο της Εκάλης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

    Μετά την ψηφοφορία, μιλώντας στις κάμερες τόνισε ότι αντί για «τοπικούς άρχοντες» που έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, «οι Έλληνες πρέπει να επιλέγουν τους «τοπικούς υπηρέτες τους, ανθρώπους που έχουν προϋπηρεσία στην εργασία, στην κοινωνία, με καθαρά χέρια, ανθρώπους που είναι εδώ να υπηρετήσουν τον Έλληνα και την Ελληνίδα, χωρίς αλαζονεία και πάνω από όλα με διαφάνεια».

    Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Στο 14,5% η συμμετοχή έως τις 11:30 - Στο 12% στην Αττική

    12:01:12

    Στους 1.047.027 ανέρχονται οι ψηφοφόροι που έχουν συμμετάσχει μέχρι τις 11:30 το πρωί στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Θοδωρή Λιβάνιου από το υπουργείο Εσωτερικών.

  • Ψήφισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

    11:22:02

    Στο 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας άσκησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το εκλογικό του δικαίωμα περίπου στις 10:30 το πρωί της Κυριακής.

    «Σήμερα ψηφίζουμε για δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης με το γαρύφαλλο για να βγει δυνατός ο λαός από την κάλπη, γιατί όσοι εκλεγούν θα θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεση των πολιτών, του λαού, γιατί ακριβώς ενδιαφερόμαστε για τις ανάγκες των πολλών, του ελληνικού λαού και όχι για τα κέρδη των λίγων».

  • Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση έχει στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση»

    11:21:07

    «Σήμερα είναι η μεγάλη γιορτή της αυτοδιοίκησης, ψηφίζουμε για δημάρχους, για περιφεριάρχες, για μία καλύτερη καθημερινότητα, για ποιοτικές υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, για αναπτυξιακή δυναμική. Η ΝΔ δεν έχει κρύψει ότι έχει δώσει πολιτική διάσταση στις εκλογές για τις 13 Περιφέρειες της χώρας και τους τρεις μεγάλους δήμους. Γι’ αυτό θέλουμε πρωτίστως στις περιφέρειες να εκλέξουμε ανθρώπους οι οποίοι να ασπάζονται το όραμά μας για μια καλύτερη Ελλάδα με έντονη αναπτυξιακή δυναμική. Οι πολίτες θα επιλέξουν ελεύθερα τους τοπικούς άρχοντες που αυτοί θα κρίνουν ότι θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις δικές τους ανάγκες. Η κυβέρνηση έχει στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση με πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και έχει προσθέσει και με το πρόσφατο νομοσχέδιο νέες διατάξεις που αφορούν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των δήμων. Από κει και πέρα η κρίση περνά στα χέρια των πολιτών και ως προς τον πολιτικό απολογισμό αυτής της κάλπης θα έχουμε την ευκαιρία να τον κάνουμε σήμερα το βράδυ», τόνισε ο ο πρωθυπουργός

  • Ανδρουλάκης: Αγωνιζόμαστε για ένα κίνημα αυτοδιοικητικό δίπλα στον πολίτη

    11:20:33

    «Αγωνιζόμαστε για ένα κίνημα αυτοδιοικητικό δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη» δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στον τόπο καταγωγής του το Ηράκλειο Κρήτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

  • Στην Καρδίτσα μετέτρεψαν καφενείο σε εκλογικό κέντρο

    09:59:47

    Σε καφενείο καλούνται να ψηφίσουν οι κάτοικοι ενός χωριού της Καρδίτσας καθώς δεν μπορούσε να δημιουργηθεί άλλο εκλογικό τμήμα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες από τα δύο συνεχόμενα κύματα της κακοκαιρίας

  • Η δήλωση του Γιώργου Ιωακειμίδη

    09:59:05

  • Ψήφισε ο Κώστας Ζαχαριάδης

    09:00:03

    Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί προσήλθε στο εκλογικό τμήμα του Νέου Κόσμου για να ψηφίσει ο Κώστας Ζαχαριάδης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη», αμέσως μετά προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Είναι μια μέρα γιορτής, δημοκρατίας, συμμετοχής. Η πρόκληση Αθήνα είναι στα χέρια σας, αξιοποιείστε τη δύναμη που έχετε, ψηφίστε για την πόλη που θέλετε».

    Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Καλή δύναμη, καλή συνέχεια, καλά αποτελέσματα να έχουμε και ραντεβού την άλλη Κυριακή».

  • Ψήφισε ο Νίκος Χαρδαλιάς

    08:42:20

    Στο 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα ψήφισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

  • Στο δημοτικό σχολείο Εκάλης ψηφίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

    08:25:04

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, θα ασκήσει σήμερα, Κυριακή 8 Οκτωβρίου, το εκλογικό του δικαίωμα στο δημοτικό σχολείο Εκάλης, Δεκελείας & Φασίδερη, στην Εκάλη, στις 12 το μεσημέρι.

    στεφανος κασσελακης πού ψηφίζει

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Λίγο πριν τις 12 η πρώτη ενημέρωση για τις εκλογές

      08:22:17

      «Η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας εξελίσσεται ομαλά. Μικροπροβλήματα που υπήρξαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν κατά περίπτωση», ανέφερε ο αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος σχολιάζοντας πως λίγο πριν τις 12 το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει την πρώτη εικόνα από τη συμμετοχή των εκλογέων από όλα τα εκλογικά τμήματα όπως θα τη μεταδώσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

    • Για πρώτη φορά αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών

      08:12:13

      Για πρώτη φορά στην ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών θα καταβληθεί αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

      Σύμφωνα με την ΚΥΑ που έχει εκδοθεί, ορίζεται εκλογική αποζημίωση και για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και 30 ευρώ για την δεύτερη (αν χρειαστεί) Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023.

      Η εκλογική αποζημίωση θα δοθεί μόνο εφόσον δηλωθούν από το δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος στο οποίο έχουν διοριστεί. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει νωρίς το πρωί με το άνοιγμα της κάλπης, δηλαδή στις 7 το πρωί.

      Στην πράξη αυτό σημαίνει πως το κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής θα πρέπει να βρίσκεται στο εκλογικό του τμήμα την ώρα εκείνη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να λάβει την αποζημίωση.

    • Θεσσαλονίκη: Εκλογικά τμήματα χωρίς ούτε ένα μέλος εφορευτικής επιτροπής

      08:11:15

      Στο 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης στον πεζόδρομο της Ικτίνου και συγκεκριμένα στο 382ο εκλογικό τμήμα αν και το ρολόι έδειξε 7 τα μελή της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανίστηκαν με τη διαδικασία μέχρι στιγμής να διεξάγεται μόνο με την δικαστική αντιπρόσωπο και την γραμματέα.

      Η πρώτη ψήφος στην κάλπη έπεσε ακριβώς στις 7 το πρωί της Κυριακής με πολίτη που έκανε την αρχή να περιμένει καρτερικά μέχρι να εκκινήσει ο μηχανισμός.

      Σημειώνεται πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 58 Εκλογικά Κέντρα, με 1055 παραβάν σε 494 Εκλογικά Τμήματα.

    • Τον κάλεσαν για εφορευτική επιτροπή ενώ είναι πεθαμένος εδώ και 23 χρόνια

      07:54:55

      Ουκ ολίγοι άνθρωποι έχουν φύγει από τη ζωή και παραμένουν στους εκλογικούς καταλόγους.

    • Ο γενικός γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές

      07:54:13

    • Οι σταυροί προτίμησης

      07:32:38

      Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

      Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου. Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

      Αμέσως μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, σε κάθε εκλογικό τμήμα αρχίζει το άνοιγμα της κάλπης, η αρίθμηση των φακέλων, η διαλογή των ψήφων και η μετάδοση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

      Στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε μονό αριθμό, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών, ενώ στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε ζυγό αριθμό, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των περιφερειακών εκλογών.

      Στους δήμους και στις περιφέρειες που κανένας συνδυασμός δεν λάβει ποσοστό τουλάχιστον 43% + 1 ψήφο οι εκλογές θα επαναληφθούν την ερχόμενη Κυριακή με αντιπάλους τους δύο πρώτους σε εκλογική δύναμη υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες.

      Οι νέες αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

      Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τους σταυρούς ανά δήμο

    • Πώς θα μάθω αν είμαι εφορευτική επιτροπή

      07:27:42

      Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους προκύπτουν έπειτα από κλήρωση και είναι υποχρεωμένα να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών, προκειμένου να εκτελέσουν το καθήκον τους. Όσοι κληρωθούν να αναλάβουν τον ρόλο αυτό, ειδοποιούνται για τον διορισμό τους τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από την ψηφοφορία με ευθύνη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

      Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης κληθεί ως μέλος εφορευτικής επιτροπής, η παρουσία είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση μη προσέλευσης είναι πιθανή ακόμα και η βίαιη προσαγωγή του, καθώς πρόκειται για αδίκημα.

      Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής επικαλεστεί κώλυμα (λόγου χάρη ασθένεια ή βεβαίωση ότι εργάζεται εκείνη τη μέρα), που δεν επιτρέπει την παρουσία του, οφείλει να είναι σε θέση να το αποδείξει. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει η ενημέρωση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής να γίνεται εγκαίρως, ώστε να γίνει ομαλά η διαδικασία είτε με την αντικατάστασή του είτε με την ανάθεσή των αρμοδιοτήτων του σε άλλα μέλη της επιτροπής.

      Ωστόσο, πως η παρουσία του ή μη στην επιτροπή εναπόκειται τελικά στη διακριτική ευχέρεια του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής. Σε περίπτωση που ένα μέλος της επιτροπής προσέλθει για να ψηφίσει, ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

      Από την κλήρωση για τον ορισμό μελών της εφορευτικής επιτροπής για τις εκλογές εξαιρούνται:

      • Όσοι έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους
      • Δεν έχουν απολυτήριο δημοτικού
      • Δεν κατοικούν στον οικείο δήμο
      • Είναι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής
      • Είναι αποστρατευθέντες αξιωματικοί, όργανα των Σωμάτων ασφαλείας
      • Έχουν διατελέσει δήμαρχοι, βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης και υφυπουργοί
      • Είναι ιερείς ή λοιποί θρησκευτικοί λειτουργοί (άρθρα 58 παρ. 4 και 59 παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012)
    • Πλήρης οδηγός για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

      07:26:36

      Στις κάλπες για την τοπική αυτοδιοίκηση προσέρχονται σήμερα οι πολίτες.

      Πριν πάτε στο εκλογικό τμήμα που ήδη γνωρίζετε από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, καλό θα είναι να ελέγξετε πού πρέπει να πάτε, με λίγα κλικ μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Αναλυτικά:

      Μπαίνετε στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ) και στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσετε:

      • Επώνυμο
      • Όνομα
      • Όνομα Πατέρα
      • Όνομα Μητέρας (Προαιρετικό)
      • Έτος Γέννησης

      Στο τέλος, θα πρέπει να πατήσετε στο «Αναζήτηση» και το σύστημα θα σας βγάλει το εκλογικό σας τμήμα.

      Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν τη διενέργεια των Εκλογών. Παρακαλούνται οι ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να συμβουλευτούν την πλατφόρμα ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

      Υπενθυμίζεται ότι, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

      Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν τη διενέργεια των Εκλογών. Παρακαλούνται οι ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να συμβουλευτούν την πλατφόρμα ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

      Δείτε τον πλήρη οδηγό ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Ροή Ειδήσεων