Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στην αποκάλυψη του Politico, πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πραγματοποιεί έρευνες για τα κονδύλια της ΕΕ ύψους 2,5 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα. Κατά την κυβέρνηση δεν υφίσταται κάποιο θέμα και οι διαγωνισμοί έχουν ελεγχθεί πλήρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
«Η κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία κινήθηκαν πάντα με γνώμονα την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Δεν είμαι εκπρόσωπος ανεξάρτητων Αρχών […] τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν μπερδέψει λίγο τους ρόλους, εμείς εκπροσωπούμε την κυβέρνηση, την εκτελεστική εξουσία […] Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά μία καταγγελία η οποία έχει γίνει. Πάρα πολύ σωστά λοιπόν επειδή η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι, από την αντιπολίτευση οφείλει μια ανεξάρτητη Αρχή όταν υπάρχει μια καταγγελία να την ερευνά. Αυτό συμβαίνει και τώρα», είπε και πρόσθεσε:
«Το δεύτερο είναι ότι και η κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία ακόμα και σε συνθήκες κρίσης όπως ήταν η πανδημία και τα προηγούμενα χρόνια στα οποία αναφέρεται αυτή η καταγγελία κινήθηκαν πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών, την τήρηση της διαφάνειας και την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών».
Ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως «οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται η καταγγελία – επειδή είναι από ένα ποσό και επάνω έχουν ελεγχθεί πλήρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι δηλαδή εγκεκριμένοι από το αρμόδιο τμήμα της ελληνικής δικαιοσύνης. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι στη διάθεση της ανεξάρτητης Αρχής, πάντοτε είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης».
«Είναι καλοδεχούμενη κάθε έρευνα κι αυτονόητη όταν γίνεται μία καταγγελία. Να θυμίσουμε το πολύ αυστηρό πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου που έχει ειδικά η παρακολούθηση και η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που εφαρμόζεται από την Κομισιόν και βάσει αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα βρίσκεται στις 3 πρώτες θέσεις ως προς την υλοποίηση όλων των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών οροσήμων αλλά και την εκταμίευση των πόρων», κατέληξε
2,5 δισεκατομμύρια σε μόλις 10 εταιρείες
Το Politico στο αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), που συστάθηκε κατά την πανδημία για τη χορήγηση επιδοτήσεων και δανείων προς τα κράτη μέλη, αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές αρχές ερευνούν καταγγελίες για απάτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν κονδύλια της ΕΕ ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού τον περασμένο μήνα έκανε έφοδο στα γραφεία τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της χώρας -Cosmote, Vodafone και Nova- καθώς και σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και άλλες δύο εταιρείες παροχής συμβουλών. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) επιβεβαίωσε πως επίσης έχει ξεκινήσει έρευνα. Η έρευνα αποτελεί το πιο πρόσφατο πλήγμα στην αξιοπιστία του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία (723 δισ. ευρώ), το οποίο χορηγεί δάνεια και επιχορηγήσεις στις 27 χώρες της Ε.Ε.