Πολιτική

Μητσοτάκης: Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και σούπερ μάρκετ για τρεις μήνες

Η ανακοίνωση των μέτρων για την ακρίβεια θα γίνει στις 2 το μεσημέρι από τους Παπασταύρου, Θεοδωρικάκο και Χατζηδάκη.
Κωνσταντίνος Τασούλας Κυριάκος Μητσοτάκης
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε πλαφόν στα περιθώρια κέρδους σε καύσιμα και σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια περιορισμού των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, εν μέσω της 12ης ημέρας της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

«Δεν πρέπει αυτή η αναταραχή να οδηγήσει σε φαινόμενα κερδοσκοπίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως: «Είμαστε σε επαγρύπνηση για περαιτέρω επιπτώσεις της κρίσης».

Η επίσημη ανακοίνωση των μέτρων θα γίνει στις 14:00 από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, με στόχο την άμεση εφαρμογή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την είδηση που είχε μεταδώσει πρώτα από το iEidiseis.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός από το πλαφόν, σαρωτικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή και Ελέγχου της Αγοράς για τον εντοπισμό φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά.

Τι θα γίνει με τα Pass

Σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του iEidiseis, Έλλη Τριανταφύλλου σε ό,τι αφορά τα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο τραπέζι βρίσκονται – χωρίς τίποτα να έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής – η επαναφορά του Fuel Pass και των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά σε επόμενη φάση.

Η κυβέρνηση πάντως, κλείνει κάθε συζήτηση περί μείωσης του ΦΠΑ και ΕΦΚ, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο δεν θα εξυπηρετούσε, καθώς η οριζόντια μείωση ενός φόρου —πόσο μάλλον στα καύσιμα— ευνοεί αναλογικά και τους πλέον εύπορους, ενώ στόχος είναι η στήριξη εκείνων που πλήττονται περισσότερο και έχουν πραγματική ανάγκη.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές, έλεγαν χθες ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας στην αγορά υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου, καθώς υπάρχουν αποθέματα, ενώ το ποσοστό του διεθνούς εμπορίου αργού που γίνεται από τα στενά του Ορμούζ είναι της τάξης του 25 % και κάτι παραπάνω για το φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Σταύρος Παπασταύρου Chevron Left
Παπασταύρου για Chevron – HELLENiQ Energy: «10+1 κέρδη για την Ελλάδα»
Ιράν: Σοβαρές ζημιές σε μνημεία της UNESCO – Εικόνες με συντρίμμια μέσα σε ιστορικό παλάτι
Ιράν: Σοβαρές ζημιές σε μνημεία της UNESCO – Εικόνες με συντρίμμια μέσα σε ιστορικό παλάτι Chevron Right